Rekonditionerade prylar – så funkar det!

Reklamsamarbete med refurbed

Jag får ofta frågor om hur man kan göra ett mer hållbart val när man behöver köpa en ny teknikpryl, särskilt när det gäller mobiltelefoner. På den frågan svara jag alltid: ”Köp rekonditionerat!”, vilket ni nog hört ett antal gånger vid det här laget.

Men det uppstår såklart en hel del frågor kring detta och därför har jag teamat upp med refurbed för att ge er alla svaren!

Vad betyder ”rekonditionerad”?

En rekonditionerad pryl är tidigare använd men har genomgått en förnyelseprocess för att bli uppfräschad och som ny. Refurbeds process har 40 steg och innefattar att rensa ut data, bearbetning av yttre tecken på användning, byte av komponenter vid behov och mycket mer.

Jag hörde talas om rekonditionerade prylar, eller ”refurbished” som det heter på engelska, när jag bodde i USA för över 10 år sedan. Där var det redan då ganska vanligt att köpa t.ex. rekonditionerade datorer. Här i Sverige tog det lite längre tid men nu är det verkligen toppenenkelt och tryggt att köpa rekonditionerade teknikprylar, vilket jag tycker är jättebra verkligen.

På vilket sätt är det mer hållbart att köpa rekonditionerat?

En stor del av en ny teknikpryls miljöpåverkan ligger ju i framtagandet av alla material och själva tillverkningen av prylen. I och med att rekonditionerade prylar förnyas från tidigare använda så återanvänds ju materialen, så där sparar man in rejält på utsläpp jämfört med att köpa nytt.

Sen är det ju så att själva förnyelseprocessen i sig innebär en del mindre utsläpp, det går inte att helt komma ifrån. Men där har refurbed gjort så att de klimatkompenserar genom att plantera ett träd för varje köp, och du får ett intyg på ditt planterade träd när du köper. Läs mer här!

Billigare pris men ser ut och känns som ny

Förutom hållbarhetsaspekten så är ju även rekonditionerade prylar billigare jämfört med att köpa nytt. Så det är även ett bra val när man vill spara pengar.

Dessutom får du av refurbed minst ett års garanti och en 30 dagars provperiod. Det är ytterligare en stor anledning till varför jag känner mig så trygg med att rekommendera rekonditionerat.

Refurbed skickade hem en refurbed™ iPhone 12 i skick ”som ny” till mig, och ja, jag kunde då inte se något enda litet tecken på att den varit tidigare använd. Den såg precis ut som en helt sprillans ny iPhone. Det finns dock lite olika grader av skick: som ny, väldigt bra och bra. De senare två kan ha tecken på tidigare användning på utsidan (inte på skärmen). Du ser vilket skick prylen är i produktbeskrivningen i webbshopen innan köp.

Hur är det med batteriet?

När det gäller refurbed så kvalitetstestas batteriet och har det lägre än 80 % batterikapacitet så byts det ut. Så du behöver inte oroa dig över batteritiden på din rekonditionerade mobil. 80 % kapacitet är förövrigt väldigt bra, så det är ju toppen tycker jag att refurbed inte byter ut batterier i onödan eftersom det ju ökar påverkan på miljön.

Kan man köpa fler typer av rekonditionerade prylar?

Ja, det kan man! De vanligaste man kanske brukar snacka om är ju mobiltelefoner, surfplattor och datorer. Men refurbed har ett brett utbud med även t.ex. robotdammsugare och smartklockor.

Så när du är sugen på en ny teknikpryl tycker jag alltid att du ska kolla rekonditionerat först!

Har du några frågor om rekonditionerade teknikprylar? Ställ dem i kommentarerna 👇

2 reaktioner på ”Rekonditionerade prylar – så funkar det!”

  1. I dagens ”Plånboken” i P1 tar du upp att man kan köpa renoverade mobiler. Om man tror man kan ha sin mobil ”fem år till” kan man glömma att använda mobilt BankId, Swish osv.
    Det hände mig en söndag med en tre år gammal fin, högnivå smartphone från Ericsson. Banken bara beklagade och ansåg att man bör byta telefon vartannat år! Finansiell Id AB som ligger bakom mobilt BankId svarade att det ”var för min säkerhet” . Så säkert att jag aldrig skulle kunna använda bankid med en tre år gammal telefon. Tyvärr jag skulle aldrig rekommendera någon att köpa en äldre telefon om man skall göra mer med den än ringa. Jag har en stark känsla av att apputgivare struntar i bakåtkompabilitet. Det går säkert men kostar att genomföra dvs mindre vinst.

    1. Hej Eva! Jag pratade idag i Plånboken om att brevskrivaren kunde byta batteriet i sin mobil om den i övrigt funkade som hon ville. Du är rätt i att äldre mobiler kan få problem med appar och kompatibilitet om de inte längre kan uppdateras.

      Sen gällande rekonditionerade mobiler (som inte togs upp i P1 idag) så är de flesta oftare av nyare modell. 👍

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering