Så skapar du undertexter till dina filmer på youtube och facebook

Vi kollar på mycket video i våra mobiler men i nästan 80 % av fallen kollar vi utan ljud. Många har hörlurar i öronen men lyssnar på musik eller en podcast de inte gärna vill avbryta. Andra sitter i ett sammanhang där man helt enkelt inte kan eller vill spela upp ljudet. Exempelvis på kontoret, bussen eller med familj eller vänner runt bordet eller vid TV:n.

Därför är det smart att texta sina klipp så att man förstår vad de handlar om även utan ljudet!

Dessutom kan man ju vilja texta sina klipp på andra språk för att nå ut till fler. Det finns ju även en stor tillgänglighetsaspekt gällande döva och personer med nedsatt hörsel.

Detta är en uppdaterad version av ett inlägg jag publicerade första gången i april 2017.

Youtube har ett superenkelt verktyg för att skapa undertexter

Självklart går det att göra undertexter direkt i videoredigeringsprogram som Adobe Premiere Pro och Final Cut, men jag tycker dessa verktyg kan vara lite stolpiga och sega. Dessa program är dessutom väldigt dyra.

Fördelen med youtubes egna verktyg för att skapa undertexter är att det är så sjukt enkelt och snabbt. Du behöver självklart inte publicera videon på youtube för att använda verktyget, men du måste ladda upp det. Du kan sätta videon som ”privat” eller ”olistad” för att undvika att den blir tillgänglig för allmänheten. Jag visar hur man gör i videon.

Textningsfilen kan du sen exportera och importera på Facebook! Då har ditt klipp undertexter när det visas utan ljud, t.ex. i nyhetsflödet. När man klickar upp klippet försvinner undertexterna om man inte väljer att slå på dem.

När du gör undertexter på detta sätt blir textningen valbar. Du får ut en textningsfil (.srt) som du kan ladda upp på alla tjänster där den funktionen finns.

Så här gör du egna undertexter på Youtube

Den här videon är från 2017 så det ser inte exakt lika dant ut i verktygen idag som det gjorde då. Men den funkar fortfarande!

I Youtube Studio trycker du på videon och väljer:

Redigera video > Transkriptioner > Undertexter: lägg till

På Facebook:

Ladda upp klippet > Tryck på ”Subtitles & Captions (CC) > välj Svenska som huvudspråk > ladda upp din srt-fil genom att välja ”Ladda upp”.

Så bränner du in texten så den blir en del av videon

Om du vill ladda upp din film på Instagram eller i något annat sammanhang där du inte kan använda srt-filen så behöver du ”bränna in” texten i filmen.

Det kan du göra rätt enkelt via gratisprogrammet Handbrake! Här är en video från Youtube som visar hur du gör:

Skapa undertexter på mobilen med dessa appar

Det går även att göra videos med undertexter genom att använda appar i mobilen. Då skapar du inte en separat srt-fil utan ”bränner in” texten direkt på videoklippet.

Att texta i mobilen är ganska tidskrävande så jag brukar oftast fokusera på att skriva en rubrik för klippet som syns de första 4-6 sekunderna för att fånga tittaren. Sen brukar jag skriva in mer som rubriker med det viktigaste istället för att texta allt som sägs.

I Apples Clips-app kan du ”live-texta” det du säger som transkriberas automatiskt, men det funkar bara om du spelar in direkt i appen.

Jag rekommenderar i så fall:

Jag har bloggat om appar och video innan:

Gå gärna in på Youtube och ge videon en tumme upp om du hade nytta av den och såklart prenumerera på min kanal! 

Vad tycker du om text på videoklipp? Brukar du sakna undertexter? Kollar du ofta utan ljud?

16 reaktioner på ”Så skapar du undertexter till dina filmer på youtube och facebook”

 1. Hej Elin!
  För avancerat för mig! Du är så otroligt duktig på allt tekniskt! Och på Instagram och Youtube! ?
  Ibland tänker jag; Tänk om Elin, ville hjälpa mig med mina webbplatser, ja , kanske inte just med webbplatsen då för till det har jag redan en WP-expert till hjälp. Utan just med Instagram, poddar och sånt. Vilket team vi kunde blivit!
  Men så kollar jag på min budget jag har för marknadsföring och då vaknar jag upp ur min vackra dröm. ?
  Men om du har någon form av något litet samarbete, Elin, är jag ädel idel öra!
  //Carl, ListitSweden.se och HittaUpplevelse.se samt LoveLaholm.se

  1. Haha ja Carl du är nog inte ensam om den drömmen. Hade gärna klonat mig själv så alla som ville kunde få anställa mig. Dessvärre faller det på tidbristen! Så man får hålla till godo med att läsa bloggen och följa tipsen där. Men jag tror absolut att du skulle klara mycket mer än du tror om du tog tag i det i lugn och ro, steg för steg. Ha det fint!

 2. Hej Elin!
  Tack för dina uppmuntrande tips och tro på att jag kan fixa det själv. 🙂
  Jo, det är bara det att jag ju är lite till åren kommen, Elin. Allt går så mycket långsammare idag än när man var 25 år. Även tankeförmågan börjar bli som en seg gammal dator med alldeles för mycket skräp installerat. Det kanske är det som är felet? Min hjärna innehåller för mycket skräp? 🙂
  Min webbutvecklare försökte en gång lära mig lite om Instagram. Han gav upp! Men jag är medlem i ”Moderskeppet” så jag får försöka igen. Det där ordspråket; ”Det är svårt att lära gamla hundar sitta” är nog så sant..
  Ha en fortsatt underbar sommar, Elin! <3
  //Carl, listitsweden.se, lovelaholm.se och hittaupplevelse.se

 3. Hej Elin!
  Tack för superbra tips! Dina klipp är verkligen både pedagogiska och detaljrika så att texta film blir nu ”piece of cake”. Toppen när jag skall introducera mina elever i detta ”konststycke”.
  Tack!
  Lena

 4. Tack! Det var till stor hjälp. Jag spelade in en video i en inomhuspool på min surfplatta i selfie-läge så ljudet blev jättedåligt. Men videon var bra så då tvingades jag till att äntligen lära mig att fixa till undertexter. Det var pilligt att skriva dem manuellt och få dem på rätt plats i tiden men klarar jag det klarar vem som helst av det. Just nu har jag lagt videon på min Facebooksida för vattengympa men jag tänker bädda in den från Facebook i ett blogginlägg på min sajt.

 5. hej
  behöver man producera en textfil själv först eller läser någon sorts Ai in texten och skriver den?
  hur mår du? Skriver en fråga till eftersom att den inte vill skicka in min fråga…
  Det här formuläret skapar en massa tråkiga frågor och färg fält som ställer sig över de fält som ska fyllas i.

 6. Hej Elin!
  jag ska vara tacksam för hjälpen med undertexten på video. jag en fundering kring hemsidan designen hemsidan. hur kan man lära mer och designer på hemsidan, Alltså jag är så intressant lära mer och kunna.
  har du någon förslag att jag kolla på och lära nya utmaningar kring att skaffa hemsidan?
  ha det så fint.

 7. Josefin Larsson

  Hej Elin,
  Så bra information du delar med dig av! Tack!
  Jag har en följdfråga på detta ämne. Om jag textar i youtube studio som du visade, och sedan bäddar in mitt klipp på vår hemsida, följer texten med då? Eller hur gör jag då?
  Tack för att du finns och förklarar så att man förstår! ❤️

  1. Tack Josefin! Jättekul att höra ❤️
   När du bäddar in klippet från youtube till hemsidan så följer undertexterna med. Men tittaren kan alltid välja att slå på och av dem.
   Tack för den fina och uppmuntrande kommentaren ❤️❤️❤️❤️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering