Adobe Rush – bästa appen för filmredigering i mobilen 2019

bästa appen redigera film mobilen 2019 adobe rush

Har ni sett att Adobe äntligen fixat en värdig filmredigeringsapp till mobiler och surfplattor? Låt mig presentera: Adobe Rush!

Appen är gratis att ladda ned och du kan göra tre fulla exporter i gratis-versionen. Därefter om du vill fortsätta kunna exportera dina projekt så kostar den 120 kr/mån som prenumerationstjänst. Om du har en prenumeration på Adobe Creative Cloud redan så ingår Rush såklart.

Du kan använda appen både mobilt, på platta och i datorn. Just nu funkar det till iOS, Windows och Mac. Android har inte släppts än, tyvärr.

Jag måste säga att jag är riktigt imponerad av Rush och att det är filmredigeringsappen jag väntat på sååå länge. Det är som en lightversion av Premiere Pro med just de funktioner som är viktigast och mest användbara.

Adobe Rush – enkel och smidig med alla funktioner du behöver

Det som jag verkligen gillar med Adobe Rush är att den har alla funktioner du behöver men är fortfarande enkel och minimalistisk att navigera.

Importera, klippa och arrangera filmklipp

Den första viktiga funktionen för en bra redigeringsapp är att kunna importera, dela upp och arrangera filmklipp i en tidslinje. Tidigare så anser jag att den bästa appen för detta varit iMovie (iPhone/Mac).

Att trimma ändarna, klippa till och flytta runt bland filmklipp och bilder är smidigt och enkelt i Adobe Rush. Du kan även lägga till enkla övergångar mellan klipp.

Jag föredrar Adobe Rush framför iMovie då jag tycker den är lättare att navigera, den har möjlighet till fler format (se nedan) och bättre funktion för text.

Stående format för Instagram Stories och fyrkantigt för sociala medier

En av de mest efterfrågade funktionerna för en filmredigeringsapp idag är att kunna skapa och redigera fyrkantiga samt filmer i stående format – till Instagram Stories och andra kanaler. Detta kan du enkelt göra i Adobe Rush!

Att kunna redigera filmen i rätt format från början gör SÅ stor skillnad eftersom du ser exakt vad som kommer med i bild och inte. Det är också skönt att slippa klippa först och sen öppna en annan app för att beskära.

Lägg text över filmklipp och lägg till musik

Du kan lägga till text på ditt videoklipp enkelt i tidslinjen och bestämma precis var och hur länge du vill att texten visas.

En jättebra grej är också att det både finns snygga och enkla färdiga format att använda (med animeringar) och möjligheten att styla själv med en stor mängd typsnitt. Vilket är viktigt om du vill uttrycka ditt varumärke med ett särskilt typsnitt och/eller färger.

Att texta sina filmklipp är viktigt på sociala medier eftersom de allra flesta tittar utan ljud. Det är också bra för tillgängligheten.

Du kan även lägga till musik. Appen kommer med ett litet bibliotek låtar som är fria att använda och sen kan du ladda in egen musik om du har en låt nedladdad. Perfekt om du har en egen signaturmusik, du kan även ladda ned låtar från till exempel Youtubes gratisbibliotek med musik.

Fördelen med att redigera mobilt

Det som är en utmaning idag när det gäller att skapa innehåll är att kunna effektivisera sitt arbetssätt så att det blir så snabbt, smidigt och enkelt att producera som möjligt.

Om du ska rigga upp med avancerade kameror, externt ljud och sen importera i datorn, redigera och exportera så blir det lätt för meckigt att upprätthålla om tiden tryter.

Att redigera i mobilen kan därför vara att föredra! De flesta mobiler idag har riktigt bra kameror och även bra ljud. Att sen ta materialet och redigera och publicera direkt från samma enhet tar ju bort så många tidskrävande steg.

En app som Adobe Rush gör att du har alla de mest nödvändiga och användbara funktionerna för att redigera en bra film direkt i fickan. Eftersom appen, till skillnad från många tidigare som jag testat, också är väldigt användarvänlig så känns det plötsligt mer attraktivt för mig att redigera i mobilen.

Värt priset?

Eftersom du kan använda den både i mobilen (om du har iPhone) och som program på datorn (med smart synk däremellan) så kan du börja ett projekt i mobilen och avsluta i datorn och vice versa.

Appen funkar också grymt bra om du har en iPad – jag redigerade till exempel den här filmen i Adobe Rush på nya iPad Pro.

Så är du eller ditt barn en begynnande youtuber, du letar efter ett smidigt och prisvärt program till jobbet eller vill effektivisera ditt workflow så tycker jag en prenumeration på 120 kr i månaden är en värd investering. Dessutom kan du ju testa med tre filmer helt gratis innan du bestämmer dig, vilket alltid kan vara skönt. Så du förlorar absolut ingenting på att prova!

Har du testat Adobe Rush? Vad tycker du?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

7 reaktioner på ”Adobe Rush – bästa appen för filmredigering i mobilen 2019”

  1. Har sneglat på Rush sedan den kom. Men om jag har förstått rätt måste man ha det ”stora Creative-paketet” för att det ska ingå och jag har ”bara” Photography-planen. Lite snålt av stora rika Adobe kan jag tycka.

      1. Absolut. Men oj vad det drar iväg med alla småprenumerationer på appar/program numera. Jag blev mörkrädd när jag kollade upp vad jag betalade för en tid sen. Var och varannan mobilapp har enbart prenumeration som alternativ om man vill få full funktionalitet o slippa reklam. Ett underbart undantag är min trotjänare Snapseed.

  2. Sååååå bra tips!!! Perfekt nu när jag börjat filma med drönare och ofta lägger över filmerna direkt på mobilen för att ladda upp på sociala medier. Då vill jag kunna göra lite basic redigering så att det ser schysst ut. Laddar ner Rush på dirr för att testa!

  3. Pingback: Så skapar du undertexter till dina filmer på youtube och facebook - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!