Nya appen Clips gör det enkelt att skapa sociala videoklipp


I samband med den senaste uppdateringen av iOS till iPhone (10.3) släppte Apple en ny filmredigeringsapp som är speciellt skapad för att skapa videoklipp för sociala medier. Filmerna blir alltid kvadratiska, vilket är optimalt för publicering på Instagram och Facebook.
Den här appen funkar alltså enbart på iPhone/iPad som är uppdaterad till minst iOS 10.3.
Appen heter Clips och är gratis att ladda ned i App store.

Här kan ni se en liten demofilm som jag gjort med Clips:

Texta videklippet live


Eftersom vi oftast kollar på videoklipp på Facebook och Instagram utan ljud så har det blivit allt viktigare att kunna lägga text på klippet på ett enkelt sätt.
I Clips finns ett livetextnings-verktyg som är den lilla pratbubblan som ni ser är markerad ovan. Om ni klickar på den så får ni välja en textningsstil. Om bubblan sedan är markerad medan ni spelar in ett klipp och pratar så kommer appen transkribera det du säger – direkt!

Hur ändrar man om texten blir fel?

En sak du snabbt kommer märka är att transkriberingen inte alltid funkar felfritt. Då är det bra att kunna gå in och rätta till texten. Det tog mig lite tid att leta reda på hur man gjorde det men det är egentligen ganska enkelt.
Du bara spelar upp klippet med texten som du vill ändra. Pausa klippet på ett ställe där du ser text och tryck på texten i videorutan. Då får du upp ett redigeringsfönster där du kan ändra texten så det blir rätt:

Kan man lägga till text på klipp man lägger in från kamerarullen?

Nej tyvärr så funkar bara livetextningen när du spelar in ljud direkt i appen. Du kan däremot lägga en voice-over på klipp du ”spelar in” från kamerarullen. Då kommer din voice-over att textas. Du kan sedan genom att klicka på klippet i tidslinjen och klicka på ”ljud”-knappen välja att stänga av ljudet på originalklippet och bara ha kvar voice-overn.

Hur byter man stil på eller tar bort live-texten?

Genom att trycka på klippet i tidslinjen och trycka på livetext-knappen (bubblan) överst i menyn igen så får du fram de olika stilarna på text så du kan välja en annan om du vill. Där finns även ett alternativ som är ”inget” som tar bort livetexten från klippet.

Spela in nya klipp eller plocka från kamerarullen

Du kan spela in nya klipp via den stora röda knappen (du känner igen modellen från Instagram Stories eller snapchat – håll in knappen för att spela in, släpp för att avsluta inspelningen).
När du lägger in bilder eller videoklipp från biblioteket så funkar det så att du ändå ”spelar in” med den röda knappen för att välja hur lång tid bilden/videon ska visas.
Medan du ”spelar in” bilden/videon från kamerarullen så kan du prata för att lägga voice-over (som även kan livetextas) och även zooma in/ut och dra runt i bilden för att skapa olika effekter eller fokusera på olika delar (se slutskärmen i min demovideo ovan där jag gör en zoom-effekt på Teknifik-loggan t.ex.).

Putsa klippen

Om klippen du spelat in direkt eller från kamerarullen inte får helt perfekta start och stopp-punkter så kan du klicka på ett enskilt klipp och välja sax-knappen. Då kan du putsa kanterna på klippet genom att dra i ändarna med pilar som du då kommer att se.

Ta dig tillbaka till inspelningsläget när du markerat ett klipp


Navigationen i Clips kan ta lite tid att vänja sig vid. Men när du har klickat in på ett enskilt klipp i tidslinjen för att stänga av ljudet, putsa kanterna eller redigera livetexten så trycker du på nedåtpilen för att återgå till huvudskärmen.

Filter, stickers och titlar

När du är i bild eller video-läget för att spela in något nytt till din film finns det fyra knappar övers: live-textning, filter, stickers och titlar. Titlar fyller hela skärmen och har en liten animation.
Både stickers och filter går bra att lägga på i efterhand genom att klicka på ett enskilt klipp i tidslinjen. Du kan även lägga på dem innan du spelar in för att se effekten live.

Lägg till musik från Apples bibliotek


Genom att trycka på den lilla notsymbolen när du är i huvudläget/inspelningsläget så kan du lägga till musik i ditt klipp. Antingen klipp som du köpt från iTunes eller musik som finns tillgänglig i appen. Om du tänker publicera din video offentligt på sociala medier är det smart att använda den musiken som redan finns i appen.
Tryck på notsymbolen > Ljudspår
Musiken kommer automatiskt anpassa sig efter när det är ljud eller prat i klipp och inte. Smidigt! Den anpassas även automatiskt efter klippets längd och slutar i lagom tid med när klippet slutar. Väldigt finurlig funktion.

Publicera eller skicka din video

När du är klar med din video i Clips så trycker du på nedåtpilen i övre, vänstra hörnet av skärmen. Markera din video och tryck på delnings-knappen längst ned i högra hörnet av skärmen. Här kan du skicka videon som ett meddelande, via mail, spara ned videon eller dela den direkt på Facebook, Instagram eller andra sociala medier.

Enkel app med stor potential

Jag tycker att Apple har gjort ett bra jobb med Clips. Det är en videoredigeringsapp specifikt utformad för att göra videos till Facebook och Instagram. Live-textningen, de smidiga verktygen och enkeltheten i att sätta ihop en video med voice-over och bakgrundsmusik ger appen stor potential.
Navigationen kan kännas lite rörig i början men mitt tips är att leka runt, testa och utforska appen. Även om många saker i appen kanske får den att verka väldigt basic så kan man med lite kreativitet skapa professionella och användbara videos också, tror jag.

Vad tror du om Clips? Blev du sugen på att testa? Om du gör en video och publicerar den får du jättegärna länka den i kommentarerna här nedanför så kan vi inspireras av varandra! ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

14 reaktioner på ”Nya appen Clips gör det enkelt att skapa sociala videoklipp”

 1. Hej!
  Kan man lägga in och klippa ihop flera klipp? Hittar inte den funktionen… Tack för ett bra inlägg!
  Bästa hälsningar,
  Frida

  1. Hej Frida! Man kan lägga till flera klipp ja, men man liksom ”filmar” hur lång bit man vill ha med av klippet, om du förstår vad jag menar? Så du väljer ”bibliotek” och trycker på en video. Sen håller du in på röda knappen så långt du vill ha med på klippet. Sen är det bara att trycka på bibliotek igen och välja nästa film och hålla in röda knappen för att lägga detta klipp efter.

 2. Hej!
  Jag är en envis androidanvändare och har försökt hitta motsvarande app för Android. Det närmaste jag kommit är två-stegs varianten som du också gjort en enkel guide till. dvs Filma, ladda upp till Youtube och texta… Men det vore ju så mycket smidigare om jag kunde få filmen teextad på en gång.

 3. Hej du fantastiska människa som hjälpt mig så många gånger! Jag undrar bara om Clips även kan lägga på undertexter i befintliga klipp som man laddar upp (jag vill behålla den speakern som redan finns). Jag hittar inte den funktionen.
  Har annars sett ett annat av dina klipp när du lägger på undertexter i YouTube – undrar annars om den filmen sedan går att använda även på Instagram? Och att jag kan importera den textade filmen i Clips så jag kan göra ändringarna i videon som steg nr 2, när undertexterna redan är gjorda.
  Jag hoppas du kan hjälpa! Hittar inget bra svar någonstans.
  TACK!!

  1. Nej live-textningen funkar bara på när du spelar in med appen inte i efterhand.
   Om du använder Youtubes-textningsfunktion behöver du ”bränna in” texten innan du kan lägga videon på Instagram. Det kan du göra genom att använda ett program som heter Handbrake. Här finns en video som visar hur man gör det: https://www.youtube.com/watch?v=v-5eZbbmrkA
   Så först måste du ladda upp filmen på youtube (du kan ladda upp den privat så ingen kan se den). Sen textar du videon med youtubes textningsverktyg. Sen exporterar du textningsfilen (.srt) från youtube (allt detta ser du i min youtubetutorial om att texta video) och slutligen följer du instruktionerna ovan för Handbrake för att sätta samman videon och textfilen till en videofil du sen kan lägga på t.ex. Instagram.
   Hoppas det svarar på dina frågor!
   LYCKA TILL ! 😀

 4. Pingback: Så skapar du undertexter till dina filmer på youtube och facebook - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!