Tänk om IT-branschen är framtiden för dig?

Jag var under hela min uppväxt totalt ovetande om mitt teknikintresse. Även fast jag älskade datorer, digitalkameror och internet så kopplade jag inte det till teknik liksom. Jag visste därför inte särskilt mycket om teknik- och IT-branschen heller. Det var egentligen inte förrän jag började på universitetet som jag började reflektera över vad IT egentligen är, och om det kanske var något för mig?

IT står ju för informationsteknik och har blivit ett så otroligt brett fält att det känns som att det kan innehålla ungefär allt och inget. Begreppet började användas i början av 90-talet när det blev möjligt att kommunicera på nya sätt via datorer (wikipedia).

Idag är ju IT en del av alla företag, organisationer och branscher. I alla butiker du handlar i finns IT i form av kassasystem. På sjukhuset finns det för att lagra provsvar, läsa journaler och kommunicera mellan avdelningar. Företag har IT-system för att hantera mail, intranät och servrar där filer, programvaror eller tjänster lagras.

Medan många jobb försvinner som följd av digitalisering och automatisering så ökar behovet av arbetskraft inom teknik och IT. Vilket har skapat en stor kompetensbrist.

En del av problemet är att många väldigt tidigt, precis som jag, inte upptäcker eller avfärdar IT-branschen som en framtid.

“Jag är inte så intresserad av teknik”

“Jag är såååå dålig på datorer”

“Jag är mer intresserad av att jobba med människor”

“Jag vill inte plugga teknik för det är så mycket matte”

Känner du igen dig?

Saken är bara den att du faktiskt inte behöver vara datanörd, kunna programmering, ha en ingenjörsutbildning eller ens se dig som “teknikintresserad” för att jobba inom IT. Det finns otroligt många inriktningar och roller att det garanterat finns något även för dig. Och oavsett var du jobbar eller pluggar idag så använder du redan olika IT-system.

Gillar du problemlösning? Är du kreativ? Gillar du att hjälpa människor i deras vardag? Jobbar du idag i en butik, kundtjänst, reception eller annat serviceyrke? Då kanske ett jobb som IT-support eller servicetekniker skulle vara perfekt för dig!

Är du pysslig, kreativ, gillar att jobba i team och gärna har tydliga uppgifter att lösa? Jobbar du idag inom kommunikation eller service? Då kanske du ska börja titta på en framtid som programmerare!

Eller är du mer av en ledarpersonlighet som gillar att organisera, planera och hjälpa en grupp människor jobba mot ett gemensamt mål? Du kanske är ordförande i en förening eller har en ansvarsroll på ditt nuvarande jobb? Då kan projektledning och verksamhetsnära IT är vägen för dig.

Wise IT är rekryterings- och konsultbolaget som är specialiserade på IT- och techbranschen. De jobbar dagligen med kompetensbristen inom dessa branscher och ser att de som pluggar dessa ämnen inte är tillräckligt många för att täcka behovet.

Det behövs helt enkelt att fler tar klivet från andra branscher till IT! Så tänk om…

Därför ska du fundera på en karriär inom IT:

  • Det finns jobb! Om du idag oroar dig över framtiden, har svårt att få heltid eller känner dig less på ditt nuvarande jobb är IT perfekt för dig.
  • Det finns karriärsmöjligheter! När du väl fått in en fot och börjat skapa dig en uppfattning öppnar sig OÄNDLIGT med möjligheter till att jobba dig mot ledarposition, utbilda dig mot ett visst område eller dra dig mot en särskild bransch.
  • Det finns gratis utbildningar! Eftersom kompetensbristen är så stor så skapas det hela tiden nya utbildningar för att möta branschens behov. Många av dessa är utformade just för personer som vill byta bana. De kan vara så korta som 4 veckor, som Wise IT:s samarbete med Nackademin “Tech Agent Program”.
  • Du kan söka jobb i hela världen! När du väl påbörjat din resa in IT så öppnar hela världen upp sig. Om du drömmer om att jobba utomlands så är detta branschen för dig.
  • Det finns flexibilitet och förmåner! Många tjänster inom IT innebär möjligheter till flexibel arbetstid och även förmåner. Jag säger inte att alla IT-företag har snackshörna, fredagsfrukost, massage och konferenser utomlands men det förekommer! Eftersom IT-branschen är så stort behov av arbetskraft så är det såklart relevant att lägga tid på att skapa bra arbetsmiljö och incitament för att behålla de man redan rekryterat ?

Var med och påverka framtiden inom IT

Jag är så glad att göra det här samarbetet med Wise IT eftersom vi är väldigt överens om en av mina viktigaste hjärtefrågor:

Fler personer behöver komma in i IT-branschen för att vi ska kunna skapa en bättre framtid.

Inom teknik- och IT saknas det den mångfald vi behöver för att få fram innovativa idéer och smarta lösningar på problemen vi har i samhället idag.

För att vi ska få en större mångfald behöver fler människor, med massor av olika bakgrunder och erfarenheter, ta steget över till IT. Det är inte en person som är “teknikintresserad” som kommer revolutionera vårdens IT-system – utan en person som brinner för människor och deras hälsa. Det är inte personer som är “teknikintresserade” som jobbar med utveckling av hållbar energi – det är personer som brinner för miljö- och klimat.

Teknik är verktyg som alla kan använda för att förändra, utveckla och påverka de områden i samhället som de brinner för.

Normer, förutfattade meningar och stereotyper gör idag att många väljer bort en framtid inom teknik- och IT. Så kan vi inte ha det. Det kommer inte funka.

Så det minsta vi kan göra är iallafall att ställa oss frågan tänk om…

Om du är redo att se hur en framtid inom IT skulle kunna se ut för dig gå in på
? wiseit.se/tankom och läs mer!

Om du har några frågor eller funderingar om IT-branschen och möjligheterna som finns är det bara att du lämnar en kommentar ?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

7
(Visited 485 times, 2 visits today)

1 kommentar

  1. Pingback: Teknikens under #016 Digital arbetsmiljö och work-life balance - Teknifik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *