Teknikens under #016 Digital arbetsmiljö och work-life balance

Vi lever i en värld där gränserna mellan arbete, privatliv och fritid allt mer suddas ut. Digitaliseringen har gjort det möjligt att jobba mer flexibelt och gränslöst – hur påverkar det oss?

När arbetsmiljö tidigare handlat om saker som ljus och kontorsstolar i den fysiska miljön så börjar det bli allt viktigare med den digitala arbetsmiljön. Hur minskar vi stress och hittar work-life balance?

Medverkande

  • Jan Gulliksen – Professor människa-dator-interaktion på KTH
  • Linnea Magro – Facklig utredare
  • Natali Suonvieri – Föreläsare och utbildare inom hållbart arbetsliv

▶︎ Lyssna via: Apple podcasts // Acast // Spotify // Webb

Något som jag kämpar mycket med i min vardag är att hitta en bra balans mellan jobb och fritid. Som digital småföretagare flyter gränserna ihop på alla fronter. Min mailkorg innehåller både privat, jobb och allt där emellan. Samma sak med sociala medier.

Även om jag sitter på kontoret kan jag fixa med föreningsgrejer. Eftersom jag jobbar med mycket av det som också är mina intressen blir det ibland svårt att veta om något är jobb eller kul.

Det är inte bara jag eller de som jobbar som mig som kämpar med dessa frågor. Vi lever i en värld där alla jobbar mer och mer digitalt. Mycket arbetstid spenderas framför dator och i olika IT-system, oavsett vad man har för jobb.

Så hur skapar man en bra, digital arbetsmiljö? Går det ens att skilja på jobb och fritid längre? Dessa frågor undersöker vi i veckans poddavsnitt!

Tillsammans med Wise IT vill jag be dig ställa frågan: tänk om

Även om du inte har utbildning eller tidigare erfarenheter från IT-branschen så kan det vara framtiden för dig. Det behövs nämligen massor med ny kompetens i denna bransch.

Wise IT är ett rekryterings- och konsultbolag som är specialiserade på IT- och techbranschen. De vill gärna hjälpa dig att hitta ditt nästa steg.

Vill du komma in i bransch där det finns jobb, karriärsmöjligheter och gratis utbildningar? Gå in här och läs mer:
? wiseit.se/tankom

Arbetsmiljö handlar inte längre bara om ljus på kontoret eller ergonomiska kontorsstolar. För vi kanske jobbar hemifrån eller via mobilen i alla möjliga situationer.

Det som är extra lurigt är att vi människor är väldigt olika och har olika preferenser beroende på situation. Ibland vill vi ha flexibilitet och vi vill snabbt kunna röra oss mellan våra olika roller i livet utan hinder. I andra situationer behöver vi skapa tydliga barriärer för att kunna vila och slappna av.

För tekniken i arbetslivet skapar mycket stress. Det är svårt att veta var gränserna går eller när man jobbat tillräckligt. Företagskulturen kan skapa förväntningar på tillgänglighet som vi inte klarar av. Tekniken strular vilket skapar frustration och många känner inte att de får tillräckligt med utbildning för att hantera de digitala systemen.

Så hur ser framtiden ut? Vad behövs för att lösa utmaningarna och hur vill vi leva och jobba i framtiden?

I avsnittet hör du

På KTH jobbar Jan Gulliksen, professor i människa-dator-interaktion och en av författarna till boken ”Digitalisering och arbetsmiljö”. Han har studerat det här fältet länge och ser att sättet vi arbetar förändrats i grunden bara under de senaste åren.

Linnea Magro är facklig utredare med fokus på arbetsmiljö, digitalisering och kompetensutveckling. Hon har undersökt hur fackliga medlemmar har det på sina jobb. Bland annat hur mycket av sin arbetstid de lägger på teknikstrul.

Jag åkte också till Göteborg och träffade Natali Suonvieri. Hon är föreläsare och utbildare inom hållbart arbetsliv och pratar bland annat om hur det här nya, gränslösa arbetslivet kan leda till stressrelaterad psykisk ohälsa. Hon är även grundare till Facebookgruppen StressGäris.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

 Eller så kan du lyssna direkt här:

Hur ser din balans mellan jobb och fritid ut? Tycker du det är svårt att sätta gränser eller gillar du att blanda?

2 reaktioner på ”Teknikens under #016 Digital arbetsmiljö och work-life balance”

  1. Så bra avsnitt! Du är fantastisk på att knyta till dig bra personer som ger rymd till olika ämnen. Jätteviktigt ämne. Jag är rätt bra på den balansen, främst för att jag trivs med att inte ha så klara gränser och gärna gör så som Gulliksen pratade om, att jag jobbar när jag har lust. Hoppas att jag kan få en sådan situation i framtiden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

PLUS

Gör som 2000+ andra och prenumerera på Teknifik Plus. Ett mailutskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig.

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering