Börja jobba inom IT – vad är första steget? (Gör quizet!)

Jag har ju under året samarbetat med Wise IT för att få dig att fundera på om IT-branschen kanske är något för dig. Där finns det jobb, karriärsmöjligheter, flexibilitet, förmåner och mycket mer! Du behöver inte ha en teknisk utbildning eller ens ett ”teknikintresse” för att ta klivet in.

I min podd Teknikens under fick du i fyra avsnitt möta personer med olika intressen och bakgrund som alla börjat jobba inom IT. Där blev det ju väldigt tydligt att en tidigare bakgrund inom service eller butik kunde vara värdefulla erfarenheter.

Så, om du nu har börjat ställa dig frågan ”tänk om…” så undrar du såklart: vad är nästa steg? Hur tusan går man från att kanske inte veta någonting om IT-branschen till att faktiskt undersöka vilken typ av tjänster ens personlighet och kompetenser skulle passa bäst för?

Även om du kanske redan har en eller båda fötterna inne i IT-branschen så kan det ju också vara så att du känner att du vill byta roll eller bana. Använder du dina färdigheter på bästa sätt och finns det andra möjligheter där ute du kanske borde utforska?

Wise IT har tagit fram ? ett quiz ? just för att hjälpa dig identifiera vilken roll inom IT som du skulle passa bäst för. Innan man vet vad saker heter är det ju svårt att ens kunna söka ett jobb liksom!

Quizet är utformat så att du får svara på vilka egenskaper som passar bäst in på dig, vad du gillar att göra en vanlig dag på jobbet och hur du gillar att jobba. Det väger även in din tidigare erfarenhet av teknik och IT – från nyfiken på hela vägen till lång erfarenhet!

Föredrar du att jobba i team eller vill du hellre jobba ensam och ostört? Är du en person som gillar att lösa problem och klura eller vill du jobba strategiskt och långsiktigt?

Oavsett om du är nöjd med ditt nuvarande jobb eller sysselsättning tycker jag att du ska göra quizet… för tänk om?!

Det slår mig ofta hur många yrken det finns i världen som man inte känner till och aldrig någonsin tänkt på. Ett yrke man inte känner till är det ju svårt att överväga som en möjlig framtid liksom.

Jag visste inte ens vad IT stod för innan jag började på universitetet! (Det står för informationsteknik, btw). När jag valde linje till gymnasiet visste jag ingenting om teknik- och IT-branschen. Jag tänkte inte sekund att det kunde vara en framtid för mig. Det var inte förrän vi hade lite programmering på medieutbildningen på universitetet som jag insåg att det var något jag verkligen gillade och att jag ju faktiskt redan kunde en hel del kod från när jag byggt egna bloggteman och hemsidor.

När jag valde vad jag ville plugga (musik och sen mediedesign) tänkte jag ”Jag är en kreativ person som vill jobba med människor, skapa och berätta”. Jag hade ingen aning om att det fanns (och behövs) sådana personer inom IT. Nu vet jag bättre för jag har träffat så många coola, sociala, kreativa och skapande människor inom tech och IT.

Om du jobbat i butik, i reception, inom vård/omsorg, inom skolan eller vad som så behöver IT-branschen dig. Till exempel så har ju alla typer av verksamheter idag IT-system och för att de ska kunna bli så bra och användbara som möjligt så behövs det ju personer som jobbar på IT-sidan som förstår verksamheten.

Vad väntar du på? Ta första steget nu:

👉 Gör quizet hos Wise IT 👈

Om du har fler frågor om att ta första steget in i IT-branschen eller behöver vägledning – ta kontakt med Wise IT eller skriv till mig här eller på sociala medier så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig vidare!

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Börja jobba inom IT – vad är första steget? (Gör quizet!)”

 1. Jag visste heller inte så mycket om IT när jag sökte gymnasium men hittade som tur var en folkis-utbildning i webbutveckling och förra året hittade jag min drömutbildning som kombinerar systemutveckling och marknadsföring.
  Blir så inspirerad av dig och också lite avundsjuk på din kunskap. ?

   1. Cecilia Brusewitz

    Jag jobbar inom rehab idag och är väldigt nyfiken på it branschen. Men de är ju ett hav av möjligheter på gott och ont. Jag hade velat lyssna på de fyra avsnitten med intervjuerna med människor med olika bakgrunder och intressen som alla växlade över till it. Kan dock inte hitta dem i din podd:/ återkoppla gärna hur jag kan hitta dem å gärna också om du har tips på hur man börjar ta reda på vad som är ens grej. Jag har verkligen ingen aning. Gillar tanken på programmering men även ux å kanske säkerhet. Hur vet man om man aldrig provat liksom;)

    1. Avsnitt 013, 014, 015 och 016! Här hittar du alla avsnitt och länkar till poddappar: https://Teknifik.se/teknikens-under-podcast/ – intervjuerna med konsulterna sker i reklamsegmentet i mitten av podden!
     Och det är lite klurigt såklart att veta vad man ska rikta in sig på. Ett tips är att läsa på olika utbildningar och se om det känns som att vinkeln och inriktningen stämmer vad du gillar. Och kanske söka på yrken på LinkedIn och connecta med personerna och fråga på chatten lite om deras jobb.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!