Börja jobba inom IT – vad är första steget? (Gör quizet!)

Jag har ju under året samarbetat med Wise IT för att få dig att fundera på om IT-branschen kanske är något för dig. Där finns det jobb, karriärsmöjligheter, flexibilitet, förmåner och mycket mer! Du behöver inte ha en teknisk utbildning eller ens ett “teknikintresse” för att ta klivet in.

I min podd Teknikens under fick du i fyra avsnitt möta personer med olika intressen och bakgrund som alla börjat jobba inom IT. Där blev det ju väldigt tydligt att en tidigare bakgrund inom service eller butik kunde vara värdefulla erfarenheter.

Så, om du nu har börjat ställa dig frågan “tänk om…” så undrar du såklart: vad är nästa steg? Hur tusan går man från att kanske inte veta någonting om IT-branschen till att faktiskt undersöka vilken typ av tjänster ens personlighet och kompetenser skulle passa bäst för?

Även om du kanske redan har en eller båda fötterna inne i IT-branschen så kan det ju också vara så att du känner att du vill byta roll eller bana. Använder du dina färdigheter på bästa sätt och finns det andra möjligheter där ute du kanske borde utforska?

Wise IT har tagit fram ? ett quiz ? just för att hjälpa dig identifiera vilken roll inom IT som du skulle passa bäst för. Innan man vet vad saker heter är det ju svårt att ens kunna söka ett jobb liksom!

Quizet är utformat så att du får svara på vilka egenskaper som passar bäst in på dig, vad du gillar att göra en vanlig dag på jobbet och hur du gillar att jobba. Det väger även in din tidigare erfarenhet av teknik och IT – från nyfiken på hela vägen till lång erfarenhet!

Föredrar du att jobba i team eller vill du hellre jobba ensam och ostört? Är du en person som gillar att lösa problem och klura eller vill du jobba strategiskt och långsiktigt?

Oavsett om du är nöjd med ditt nuvarande jobb eller sysselsättning tycker jag att du ska göra quizet… för tänk om?!

Det slår mig ofta hur många yrken det finns i världen som man inte känner till och aldrig någonsin tänkt på. Ett yrke man inte känner till är det ju svårt att överväga som en möjlig framtid liksom.

Jag visste inte ens vad IT stod för innan jag började på universitetet! (Det står för informationsteknik, btw). När jag valde linje till gymnasiet visste jag ingenting om teknik- och IT-branschen. Jag tänkte inte sekund att det kunde vara en framtid för mig. Det var inte förrän vi hade lite programmering på medieutbildningen på universitetet som jag insåg att det var något jag verkligen gillade och att jag ju faktiskt redan kunde en hel del kod från när jag byggt egna bloggteman och hemsidor.

När jag valde vad jag ville plugga (musik och sen mediedesign) tänkte jag “Jag är en kreativ person som vill jobba med människor, skapa och berätta”. Jag hade ingen aning om att det fanns (och behövs) sådana personer inom IT. Nu vet jag bättre för jag har träffat så många coola, sociala, kreativa och skapande människor inom tech och IT.

Om du jobbat i butik, i reception, inom vård/omsorg, inom skolan eller vad som så behöver IT-branschen dig. Till exempel så har ju alla typer av verksamheter idag IT-system och för att de ska kunna bli så bra och användbara som möjligt så behövs det ju personer som jobbar på IT-sidan som förstår verksamheten.

Vad väntar du på? Ta första steget nu:

?? Gör quizet hos Wise IT ??

Om du har fler frågor om att ta första steget in i IT-branschen eller behöver vägledning – ta kontakt med Wise IT eller skriv till mig här eller på sociala medier så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig vidare!

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

6

Vill du har mer? Kom med i Teknifik Klubb 💖!

Genom att bli medlem i internets bästa gäng så får du exklusiva inlägg och videos, rösta om kommande innehåll, direktchat med mig, live-webinars, workshops, TechSupport och mycket mer.

Ju fler medlemmar vi blir i klubben desto mer och bättre inlägg och videos kan jag skapa här på bloggen och i mina andra kanaler. 🙌

Läs mer om klubben och hur det funkar

Prenumerera på Teknifik Plus 💌

Du kan också skriva upp dig som prenumerant på mitt mailutskick. Där får du uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig någon gång i månaden. Helt gratis, inget spam, bara bra grejer.

(Visited 755 times, 1 visits today)

2 kommentarer

 1. Johanna Andersson 16 oktober, 2019 at 09:22

  Jag visste heller inte så mycket om IT när jag sökte gymnasium men hittade som tur var en folkis-utbildning i webbutveckling och förra året hittade jag min drömutbildning som kombinerar systemutveckling och marknadsföring.

  Blir så inspirerad av dig och också lite avundsjuk på din kunskap. ?

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 16 oktober, 2019 at 09:30

   Wow vad kul att du delar med dig!!! Awesome ju. Och jättekul att jag kan inspirera dig. Jag är avundsjuk på din coola utbildning ???

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *