Recension: Nya iPad Pro – en dröm för det kreativa proffset

nya ipad pro 2018 recension apple pencil

TL;DR

(to long; didn’t read)
Apple har gjort den största uppdateringen till iPad sen den lanserades 2010. Nya iPad Pro har skärm över nästan hela framsidan, ingen hemknapp men däremot Face ID. Den har uppdaterad prestanda på insidan, bättre kamera, bättre högtalare och även tillbehören med tangentbord och Apple pencil har fått ny design.
Priset på den mindre modellen, 11″ börjar från 9 695 kr. För den större modellen som jag testat i denna recension, 12,9″, börjar priset på 11 995 kr.

Plus

Riktigt snygg uppdaterad design, snabbt Face ID från alla vinklar, jättefin och stor skärm, snabb, superbra med nya pennan som fäster magnetiskt, smidigt med USB-C port.

Minus

Saftigt pris (särskilt när man lägger på tillbehören), fortfarande småklurigt att använda helt som ersättning för laptop, väldigt dyr skärm att laga om den går sönder, inte kompatibel med tidigare iPad-tillbehör. Saknar hörlursuttag.

Video: Unboxing av nya iPad Pro på hotellrum i New York


Eftersom jag var så sjukt peppad på att testa iPaden direkt när jag fick min recensionsenhet i New York så spelade jag in en väldigt enkel och spontan unboxing där och då. Min kamera kämpade med ljusförhållandena och fokuset hoppar lite, men men!

Design och första intryck

nya ipad pro 2018 recension apple pencil
Nya iPad pro känns väldigt naturlig i sin design – det här är iPaden Apple drömt om att tillverka från starten och det är så här man tänker sig att iPad ska se ut. Bara en stor, underbar, superskarp men ändå lätt och portabel skärm.
Den lite mindre modellen har fått större skärm men har lika stor kropp som tidigare. Jag har provat den större modellen, 12,9″, som jag tidigare tyckte var monsterstor. Men den har lika stor skärm nu som tidigare men är både mindre och smalare så därför tycker jag den känns mycket rimligare storleksmässigt såhär.
nya ipad pro 2018 recension apple pencil
Uppdateringen av iPad utan hemknapp innebär att den utrustats med Face ID, som funkar oavsett vilket håll du håller plattan, vilket är bra eftersom upp och ned på denna inte är så tydligt. Jag älskar också att designen blir så symmetrisk, inga flärpar eller tjocka nederkanter som stör balansen. Tillfredsställande. För att åtstadkomma de rundade kanterna på skärmen så har den utrustats med det Apple kallar ”liquid retina display”, vilket de lanserade med iPhone Xr. Skärmen ser fantastisk ut i verkligheten!
Skärmen har även true tone vilket gör att färgtemperaturen anpassar sig efter ljuset i rummet. Det är inte något man tänker på om inte ljusförhållande skiftar mycket på kort tid, men ändå en sådan där liten osynlig funktion som gör helhetsupplevelsen bättre.
nya ipad pro 2018 recension apple pencil
Båda kamerorna på iPad Pro har uppdaterats och förbättras. Båda kamerorna har nya funktionen smart HDR som tidigare finns i iPhone Xs-modellerna. 12MP-kameran på baksidan kan även filma i 4K i 60 fps. Jag vet inte hur vanligt det är att filma med iPad men det verkar vara prioriterat av Apple iallafall. En bättre framsidekamera är ju trevligt för Facetime- och Skypesamtal om inte annat.
Kameran på baksidan är desto viktigare för alla AR-appar. Nya iPad har fått Apples A12x bionic-chip vilket har en neural engine som gör att komplicerande och krävande appar och programvaror kan köras utan problem. Det jag fick se i tester när vi var i USA var verkligen imponerande! Till exempel appar för skola och utbildning där man kan zooma in och ut ur komplexa 3D-modeller som att det var ingenting.
Även fast kameran på baksidan sticker ut ordentligt så är det inga problem att lägga plattan ned mot en bordsyta utan att den vickar eller vobblar. Det är bra! Har man tangentbordsfodralet på så sticker inte kameran ut längre.

Användarupplevelse

nya ipad pro 2018 recension apple pencil
Nya iPad Pro känns verkligen pro att använda. Den är supersnabb med otroligt fin display, robust att hålla i och nya iOS 12 ger överlag en grym användarupplevelse.
Med nya appen Adobe Rush blir det till exempel väldigt enkelt att redigera film på iPad Pro (och andra iPads också såklart). Min unboxing av OnePlus 6T har jag redigerat och laddat upp helt med Rush på iPad Pro. Enkelt och smidigt! En otroligt bra app och en väldigt smidig användarupplevelse, vilket verkligen visade hur mycket prestanda denna smala lilla skärm faktiskt packar.
Men det är tillsammans med framförallt Apple Pencil som jag tycker iPad Pro till fullo visar vad den går för.

Nya och uppdaterade Apple Pencil

nya ipad pro 2018 recension apple pencil
En av de saker jag tyckte var absolut mest störande med den tidigare versionen av Apple Pencil var hela laddningssituationen. För att ladda den skulle du ta av den lilla korken på ovansidan (som du måste lägga på ett säkert ställe för att inte tappa bort) och sen stoppa in pennan i lightninguttaget. Förutom att det såg helt kajko ut så gick det ju knappat att använda iPaden medan pennan laddade. Du kunde inte heller ladda pennan och iPaden samtidigt på detta vis.
Om du ville kunde du också ladda pennan genom att ta av korken sätta på en annan liten plupp, som är ännu lättare att tappa bort, och sen ladda med en vanlig iPhone eller iPad-laddare.
Dessa problem är nu lösta på ett så snyggt och smidigt sätt att man bara känner att det var så här det borde ha varit från början.
nya ipad pro 2018 recension apple pencil
Nya Apple Pencil fäster magnetiskt på ena långsidan av nya iPad Pro (funkar alltså inte med äldre iPad Pro). Genom att snappa på pennan så parar den automatiskt med iPaden och börjar dessutom ladda. Alltså detta är allt!!! Så fort du inte använder pennan snappar du bara på den på sidan. Den sitter fast riktigt hårt och när du ska använda den är den laddad. Aktiv användningstid utan laddning på pennan är uppskattad till 6 h, vilket är mer än tillräckligt.
Laddningen påminner lite om AirPods som har ett fodral som laddar lurarna när du sätter i dem. Samma typ av sömlösa och naturliga process. Älskart.
nya ipad pro 2018 recension apple pencil
Här ser du den tidigare Apple Pencil till vänster och nya till höger. Som ni ser är den nya i ett lite mattare material och har fått en rak kant. Kanten är ju till för att fästa mot iPadens raka kant men den gör också pennan mycket skönare att hålla i. Den känns mycket mer som en vanlig blyetchpenna vilket jag verkligen gillar.
Jag tyckte man kunde få lite ont i handen av den tidigare varianten som var väldigt hård att hålla i. Jag har sett att många som använder den satt på ett sådant där mjukt fodral för att göra den skönare.
En annan riktigt grym nyhet med nya Apple pencil är att den fått en touch-yta längst ned där du kan dubbelklicka lätt med fingret för att till exempel växla över till suddverktyget och sen tillbaka igen. Olika appar kan själva programmera (eller låta dig välja) hur dubbelklickskommandot ska användas.
nya ipad pro 2018 recension apple pencil
Att rita på iPad Pro med Apple Pencil har alltid varit en grym upplevelse men nu har den blivit ännu bättre och mer smidig. Sen jag fick hem denna har jag ritat maniskt i flera timmar pga SÅ kul.
Det som är så fantastiskt med att rita digitalt på det här sättet är att du får samma ”penna-mot-pappret”-känsla med pennan eftersom det inte är något lagg eller fördröjning, allting sker i samma rörelse. Samtidigt har du de digitala fördelarna med att enkelt kunna ångra, bygga i lager, kopiera och liknande. En annan stor fördel är ju att du har massor med val i form av penslar, typer av pennor och texturer. Plus alla världens färger på ett klick.
Jag behöver inte heller rota fram alla mina målargrejer och ta upp ett helt bord och sen plocka bort igen. Sådant kan iallafall för mig förhindra den där inspirationen för att det lätt blir ett så stort projekt. Här tar jag bara upp iPaden, tar loss pennan som sitter fäst på, öppnar en app och börjar rita.

Smart Keyboard Folio – tangentbordsfodral

nya ipad pro 2018 recension apple pencil
Något det pratades mycket om under Apple-eventet i New York var att iPad faktiskt är en dator. Och jag har tänkt testa under en tid framåt att se om jag kan ersätta delar av det jag gör på min MacBook Pro med iPad Pro. En viktigt sak för mig som skriver mycket är ju tangentbordet.
Till iPad Pro lanserar Apple också ett nytt tangentbordsfodral. Det fäster och parar automatiskt med magneter och det finns två olika höjdlägen att sätta skärmen på. Det känns väldigt stabilt och går att ha i knät utan att kollapsa.
nya ipad pro 2018 recension apple pencil
Tangenterna är ju väldigt ”grunda” men har ändå ett rätt härligt klick i sig när man skriver. Sådant tycker jag är viktigt. De är också tillräckligt stora för att man ska kunna skriva bekvämt utan att trycka fel. Som ni ser är ju detta med amerikansk layout men jag har ställt in i inställningarna att det ska funka som ett svenskt.
Smart Keyboard Folio täcker både framsidan och baksidan på iPad när det är ihopfällt vilket känns skönt eftersom iPad Pro kostar skjortan att reparera om skärmen skulle gå sönder.
Det är lite fascinerande ändå tycker jag när man ser fodralet hopfällt att det döljer sig ett fullt tangentbord där under?
nya ipad pro 2018 recension apple pencil
När man fäller bak fodralet så har man ju tangenterna mot fingrarna på baksidan. Men eftersom det är ett smart tangentbord så inaktiveras det när man har det bakfällt. Jag tycker till och med det är lite mysigt att klicka på tangenterna när jag håller paddan och t.ex. ritar. Det blir lite som en fidget-grej.

Tillbehören ökar prisbilden

Nya Apple pencil kostar 1 495 kr och Smart Keyboard folio 2 149 kr för 11″ och 2 349 kr till 12,9″. Det innebär att det billigaste du kan få ”hela paketet” för är 13 339 kr. Vill du lägga till mer utrymme på iPaden, satsa på den större modellen eller inkludera stöd för simkort så går priset upp ytterligare.
Så det här är helt enkelt inte en pryl för den vanlige konsumenten utan något som snarare riktar sig mot den professionella marknaden – det är ju iPad pro trots allt. Den är gjorde för dem som jobbar som illustratörer, designers, konstnärer, arkitekter eller med något annat där man har behov av att kunna rita, måla eller skissa digitalt.
Detta är inte en iPad du köper för att dina barn ska kolla på youtubeklipp eller för att kolla recept i köket. För det finns vanliga iPad (som dessutom funkar med Apple Pencil nuförtiden) och iPad mini, som har ett betydligt mer överkomligt pris.
Om du jämför priset med vad du får betala från en laptop så skiljer det sig inte så mycket från iPad Pro. Vilket jag också tror är anledningen till varför Apple vill att vi ska se denna iPad mer som en dator. För om vi tänker på det som ”ytterligare en pryl” utöver laptop och smartphone så blir det såklart ett dyrt tillskott. Ser vi det istället som en ersättare för en laptop blir det helt plötsligt en annan femma.

USB-C gör det lättare att koppla till skärm eller kamera

Ytterligare en stor nyhet med nya iPad Pro är att lightninguttaget är borta och har ersätts med USB-C! USB-C är ju den nya standarden för USB och används redan av Apple som laddning och uttag på nya MacBooks. Men iPhone och iPad har fram tills nu hållit fast vid lightninguttaget medan nästan alla andra mobiltillverkare gått över till USB-C.
Att iPad nu får USB-C gör det möjligt att enkelt koppla in en digitalkamera för snabb överföring av bilder eller att koppla iPaden till en extern skärm med upp till 5K i upplösning. Detta är såklart en viktig aspekt om man ska försöka ersätta en laptop.

Batteritid och högtalare

Batteriet ska hålla upp till 10 timmar, vilket jag inte fått någon anledning att tvivla på. Ytterligare en märkbar uppdatering jämfört med tidigare iPad Pro är högtalarna. De låter riktigt, riktigt bra. Att kolla på film på denna maskin är riktigt trevligt. Dock saknas hörlursuttag, så det är bluetoothlurar som gäller när du inte spelar från högtalarna. Eftersom den har USB-C kan du inte heller koppla i dina lightninglurar om du har sådana till din iPhone X. Så AirPods eller andra trådlösa lurar är rekommenderade.

Sammanfattning

Nya iPad Pro är en drömpryl för dig som jobbar professionellt med ett kreativt yrke, där du får en digital skaparupplevelse som är svår att toppa. Med fantastiska appar som Procreate, Adobe Draw och nya Adobe Photoshop (som lanseras 2019) blir iPad pro ett superverktyg för den som vill rita, måla, redigera och skapa digitala konstverk.
Sen jag unboxade denna har jag känt det där nyförälskelsepirret kring en ny techpryl. Det har jag inte känt på läääänge (pga är så bortskämd med prylar att testa nuförtiden). Jag riktigt längtar till att sätta mig och rita på den eller att ha en anledning att använda den.
Så kan den ersätta en dator? Well… du jobbar fortfarande i appar och i en del aspekter är du fortfarande rätt begränsad om du vill ersätta din laptop med en iPad Pro. För dig som ritar och målar och vill dela på sociala medier, uppdatera bloggen, svara på mail och behöver vara portabel kommer iPad Pro vara grym. Men om du behöver hålla koll på massor av filer, jobba med avancerad videoredigering, jobba professionellt i Adobe Illustrator eller InDesign, redigera ljud till exempel för en podcast – ja då kommer du fortfarande behöva en dator också.
Priset är högt för nya iPad Pro med tillbehör, men det är också riktigt avancerad teknik inpackade i väldigt små och väldesignade förpackningar. Att designa något så enkelt och intuitivt som Apple pencil är ingen enkel sak, även om slutprodukten känns så självklar. Sådan teknik kostar. Och som sagt, den riktar sig till professionella. Det är en rätt nischad produkt, helt enkelt.
Om du idag jobbar med iPad Pro idag tror jag att du kommer vilja uppgradera. För smidigheten med nya Apple Pencil kommer göra ditt kreativa liv så mycket enklare. Om du sneglat på en iPad Pro och Apple pencil och funderat på att slå till så tror jag denna modell kommer leva upp till dina drömmar så mycket bättre än den tidigare versionen.
För dig som skapar på hobbynivå och tycker priserna för denna iPad är hutlösa rekommenderar jag vanliga iPad med äldre Apple pencil i så fall. Det är också en superfin upplevelse för en betydligt mindre investering.
Nya iPad Pro får 4 starka Teknifik-medaljer.
Poäng 4 av 5 teknifikmedaljer

Jag kommer fortsätta använda iPad Pro och se hur vår relation utvecklas över tid och om det kan bli en pryl för mig att ta med på resor istället för min laptop. Har du frågor eller funderingar om iPad Pro – ställ dom här nedanför! ?

Skulle du vilja ha mer tips och trix om att rita och måla på iPad? Mina favoritappar och tutorials? Klicka på hjärtat eller lämna en kommentar så ska jag prioritera det i så fall.

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Recension: Nya iPad Pro – en dröm för det kreativa proffset”

  1. Pingback: Stor guide: Tekniktips till den smarta studenten - Teknifik

  2. Pingback: Unboxing av nya iPhone 12 och iPad Air - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!