Mina bästa appar till Apple Watch (2018)


Min första Apple Watch var en series 2 som jag använde väldigt aktivt. Men tillslut så tyckte jag den blev lite väl seg plus att jag började testa lite andra aktivitetsband och klockor. Nu har jag ju nya Apple Watch series 4 hemma på långlån och har verkligen hittat tillbaka till min kärlek för Apples klocka.
För mig är det viktigt att klockan bara ger mig bra funktion och absolut inte stör eller avbryter mig när jag håller på med viktiga saker. Därför har jag nästan alla notiser avstängda (precis som på telefonen) och är väldigt selektiv med vad jag använder den till. På så viss blir den ett verktyg som underlättar för mig istället för ytterligare ett störningsmoment i vardagen.
Det jag gillar bäst med att ha en smartklocka generellt är att jag blir mindre beroende av mobilen. Jag kan ha den i väskan eller bortlagd någonstans och ändå inte riskera att missa viktiga telefonsamtal eller påminnelser.
Klockan funkar även som en form av buffert mellan mig och mobilen. Om jag får ett meddelande kan jag snabbt lyfta upp klockan och kolla vad det var – utan att interagera med det. Om det är viktigt kan jag svara snabbt på klockan med en tumme upp, emoji eller diktera ett svar – helt utan att väcka mobilen! Är det oviktigt så struntar jag bara i det för stunden. På mobilen har jag en mycket större risk att alltid svara eller interagera med en notis oavsett vad den gäller. Vilket kan leda in i fler appar och tid som försvinner i onödan.
Jag är ganska basic när det kommer till appar på klockan men här är mina favoriter (de flesta är Apples egna kommer ni märka):

Timer


En av de funktioner jag använder mest på klockan är timern. När jag jobbar så är det bra att sätta timers så jag inte glömmer bort tiden och glömmer ta pauser. När jag tvättar eller lagar mat är det skönt att ha timern på armen så jag kan gå runt utan att riskera att missa. Dessutom vibrerar ju klockan bara och går snabbt att stänga av så det blir en väldigt ”icke-störig” timer liksom.

Aktivitetscirklarna

En av de inbyggda apparna på Apple Watch som jag tycker är riktigt grym. Den består av tre cirklar som mäter: rörelse, träning och stå.
Rörelse mäter något som kallas ”aktiva kalorier” och är nån sorts övergripande mått på hur mycket man rört sig under dagen. Inte bara steg eller träning alltså. Men om du klickar in så kan du se hur många steg du gått också.
Träning är hur många minuter du uppnåt träningspuls. En powerwalk eller vanlig cykeltur brukar oftast räcka!
Stå kollar så att du har stått upp och rört på dig under varje timme i 12 timmar per dygn. Den är så bra för den påminner mig om jag suttit still i en timme så jag kan ställa mig och röra på kroppen lite. Superviktigt för att undvika stelhet, ont i rygg och axlar.

Du sätter själv dina mål för cirklarna vilket är skönt så alla kan anpassa efter sin egen nivå. Klockan kan också ge en rekommendation utifrån din längd och vikt.
Om du är en tävlingsmänniska kan cirklarna motivera dig att röra dig varje dag bara för att ”vinna” genom att stänga cirklarna. Har du vänner med klocka så kan du lägga till dessa och ”dela aktivitet” för att tävla mot varandra.
Är du stress- och prestationskänslig så kan cirklarna få motsatt effekt och då ska du såklart inte använda dem. Jag har watch faces där cirklarna inte syns på helgerna oftast till exempel.

Facebook Messenger


Messenger är den plattform där jag får absolut flest meddelanden. Därför tycker jag det är smidigt att kunna läsa och svara direkt på klockan. Ofta räcker det med en tumme upp för att bekräfta att man sett ett meddelande.
Du kan snabbsvara direkt när du klickar på meddelandenotisen. Om du vill läsa hela konvon och visa bilder så trycker du på ”visa meddelande” och hoppar in i appen. På min förra Apple Watch gick detta oftast allt för långsamt för att bli relevant men på nya series 4 går det superbra.

Telefonen

Gud vad heter ens ”telefon”-appen haha?? Hur som helst så brukar jag ibland både ringa och svara från klockan. Till exempel om jag är ute och går, cyklar eller har telefonen i väskan och bara inte orkar ta fram den. Har man bluetooth-hörlurar i är det ju supersmidigt. Men har man inga lurar i så kan man fortfarande snacka på högtalartelefonen som funkar överraskande bra skulle jag säga.

Om man har abonnemanget 3 kan man om man köper series 4 LTE installera ett e-sim i klockan och använda telefonnätet och surf helt utan att ha mobilen kopplad via bluetooth! Detta har jag fortfarande inte testat själv men det är något jag är väldigt peppad på. Då kan man lämna huset utan telefonen men fortfarande streama och vara nåbar.

SJ

Jag åker ju en hel del tåg och där är SJ-appen för Apple Watch rätt smidig. Det gäller att du har ett användarkonto (SJ prio) och är inloggad i appen i mobilen.
På klockan kan du enkelt se hur lång tid det är kvar tills ditt tåg går och vilket spår det kommer in på. Perfekt om du som jag är lite tidsnojig och annars måste gå med mobilen i handen konstant. När jag är påväg till tåget vill jag kanske också handla nåt snacks medan jag kånkar på en väska, då är det skönt att kunna ha mobilen i väskan.
Du kan även visa biljetten för konduktören i appen.
Den enda sak som jag verkligen stör mig på med SJ-appen på Apple Watch är att appen inte fortsätter vara öppen om man tagit ner armen så klockan släcks. Då måste man klicka in på den igen. Dumt!

Spotify


Spotify kom väldigt nyligen ut med en app för Apple Watch. Vilket gör att man kan välja bland sina spellistor, ”gilla/ogilla” låtar i sina automatiskt genererade listor m.m. Så himla efterlängtat!!!
När du spelar musik från Spotify i mobilen till en högtalare eller hörlurar så går appen igång automatiskt på klockan så att när du lyfter handleden så har du kontrollerna från Spotify direkt där.

Uber

Nu reser jag ju inte superofta med Uber men det händer att jag ibland gör det i Stockholm eftersom jag tycker appen är så smidig och det är skönt att få veta priset direkt (blir så nervös av vanlig taxi på den fronten – även om jag vet att de har appar också men jag har inte dessa installerade).
Du kan beställa en Uber direkt till din nuvarande position via klockan men även om du beställt i mobilen så kan du följa din chaufför och din resa i klockan istället för mobilen. Smidigt och ofta situationer där jag inte pallar ha mobilen framme!

Länsförsäkringar bank

Min bank Länsförsäkringar har en väldigt bra och enkel app för Apple watch där man kan få se snabbsaldo på sitt konto. Perfekt när man är lite osäker på om man har täckning. Du behöver bara aktivera funktionen i appen på mobilen för att det ska funka. Du kan även lägga till ”snabböverföring” från ett förvalt konto, t.ex. sparkonto.

Strikes

Det här är en ny app som jag testar som är en enkel tracker. Den har väldigt minimalistisk och najs design och dessutom en ”komplikation”, det vill säga en liten informationswidget du kan visa direkt på ditt watch face.

Den funkar så att du lägger in upp till sex olika aktiviteter du vill tracka. Till exempel tandtråd, gå ut med hunden, städa lite varje dag och liknande.
När du utfört en av dina grejer öppnar du appen och trycker på knappen för aktiviteten – klart! Har du ett mål med t.ex. ”gå si och så många steg” eller annat hälsorelaterat som Apples Hälsa-app redan trackar så hämtas informationen därifrån automatiskt.
Tycker den här recensionen på appens sida i App store på något sätt sa allt:

Om du har Apple Watch – har du något grymt apptips? Om du är sugen på en klocka, vilken funktion är det du är ute efter då? Dela gärna med dig! ?

 

1 reaktion på ”Mina bästa appar till Apple Watch (2018)”

  1. Nu kände jag, som fortfarande trivs finfint med min series 3, WTF HAR SPOTIFY ÄNTLIGEN SLÄPPT EN APP FÖR APPLE WATCH VARFÖR VISSTE JAG INTE DET?!?!?! Så well, stort tack för att du berättade det för mig. Men finns det någon funktion för att få notiser om att appar jag har på iPhone nu finns för Watch?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

PLUS

Gör som 2000+ andra och prenumerera på Teknifik Plus. Ett mailutskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig.

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering