En vecka med nya iPhone Xs Max, Apple watch och Airpods


Hej kära ni!
För ungefär en vecka sedan fick jag för första gången besöka Apples kontor i Stockholm för pressvisning av de nya produkterna som lanserades i september. Det funkar så att man får sitta lite 1-on-1 med olika specialister från Apple (som flugits in från London) som presenterar de nya produkterna och vilka nyheter och funktioner företaget gärna vill trycka extra på.
Med från visningen fick jag också med mig de nya produkterna för att kunna testa i lugn och ro. Så jag har alltså lånat produkterna av Apple och kommer lämna tillbaka dem sen.
Att få låna recensionsexemplar från Apple har varit något jag strävat efter länge så det känns SÅ kul att äntligen kommit till en position som techbloggare i Sverige att det händer!

Jag har lagt upp en video på min youtubekanal där jag berättar och visar produkterna:


Men generellt kan jag säga att jag tycker nya iPhone Xs Max är en perfekts storlek för mig som föredrar större mobiler. Jag tyckte vanliga iPhone X var lite för liten (även om skärmen är lika stor som på en iPhone 7 eller 8 plus). Den nya färgen i guld är dessutom RIKTIGT fin. Finaste guldfärgen Apple har gjort hittills, enligt mig.
De billigaste modellerna av nya Apple watch series 4 kostar från 4 795 kr. De är i aluminium och finns i färgerna guld, svart och silver. De dyrare varianterna i rostfritt stål kostar desto mer. Själva klockorna är lika stora som de tidigare (till och med lite mer kompakta) men skärmarna är större och går närmare kanten och är rundande efter ramens form. Så de två olika modellerna har ökats från 38 till 40 mm och från 42 till 44 mm.
Klockan som jag testar är rostfritt stål i guld i storleken 44 mm. Jag gillar den större bättre för jag tycker den är snyggare på min handled. Även min tidigare Apple Watch 2 var den större versionen.
Jag har även versionen med mobilnätsuppkoppling, vilket också kostar mer. Den enda operatören som kan tillhandahålla den typen av eSim som behövs för att det ska funka är Tre. Jag har därför inte testat det än men jag ska fixa så jag kan testa det också. Då kan man använda klockan separat från mobilen för att ringa, ta emot notiser och lyssna på musik.
Jag fick också med mig ett par Airpods hem, Apples helt trådlösa bluetoothlurar. Jag hade inte testat dem innan även om de funnits ett tag nu så det kändes kul. De är verkligen OTROLIGT användarvänliga. Du behöver bara öppna den lilla förvaringslådan i närheten av mobilen för att para ihop och sen är du good to go. Så fort du tar upp lurarna så kan du börja lyssna direkt – du behöver inte para eller slå på/av!
Dessutom laddas de när de är i förvaringslådan vilket är så otroligt smart design. De pausar automatiskt om du tar ur en lur ur örat och börjar spela igen när du sätter i den. Ljudkvalitén var också verkligen över förväntan!!

Är de för dyra och vem är dessa produkter för?


Apples mobiler är ju på många sätt lyxprodukter. Du köper mer än bara en bra mobiltelefon. Det handlar om varumärket, designen, materialen, användardesignen och mjukvaran.
Att nya toppmobiler kostar mellan 10-13 000 kr känns på ett sätt ganska rimligt i dessa tider. Det är ju lätt att slå bakut och säga: ”Det är ju mer än för en dator”! Men en mobiltelefon ÄR ju en dator. Men i fickformat. Med superfina skärmar som ska tåla mycket, lång batteritid, bra kamera och prestanda för att spela avancerade spel, kolla på film och mycket mer.
De allra flesta av oss använder våra mobiler betydligt mer än datorer. Det är prylen vi alltid har med oss och använder hela tiden och ställer höga krav på. Att göra sådan teknik ÄR dyrt. Och är mobiler för billiga så bör man också fundera på vem som betalar den verkliga kostnaden – både humanitära och miljömässiga. Apple har skärpt sitt miljöarbete de senaste åren och ligger i topp bland mobiltillverkarna på den fronten. Sen är det såklart verkligen inte så att dyrare produkter alltid är sjysst tillverkade, men det kan ändå vara värt att tänka på när man tänker på pris.
Vill man dessutom ha all denna funktion i en väldigt slimmad, snygg och stylish design så ja… då blir det dyrt. Då är det en lyxprodukt – precis som fina skor, väskor, kläder, bilar och vad som.
Så att nya iPhone Xs kostar från 12 800 kr är helt enkelt inte så konstigt. Däremot så tror jag väldigt få har behov av iPhone Xs Max med 512GB lagringsutrymme (mobilen som alltså kostar 18 395 kr). Det är en mobil som riktar sig till de som alltid vill ha det absolut senaste och absolut bästa – och har råd att betala för det.

Senare kommer också iPhone Xr att släppas. Lite liknande när Apple släppte iPhone 5c så kommer den vara lite enklare i designen, ha lite enklare kamera och kommer i flera fina, klara färger. Det här är iPhone X i den mest tillgängliga versionen, och även om den är dyr så kostar den iallafall under 10 000 kr. När den släpps kommer jag såklart testa den också! Men det tror jag kommer bli en populär modell.
 

? Istället för att uppgradera – uppdatera till iOs 12 eller byt batteri?

Har du en äldre iPhone och funderar på att uppdatera för att mobilen blivit seg eller batteriet dör snabbt? Om du trivs med din mobil i övrigt tycker jag du först och främst ska uppdatera till iOs 12 – det nya operativsystemet är nämligen särskilt framtaget för att göra så att äldre modeller blir lite snabbare!
Tidigare har det ju ofta varit så att mobilen blivit ännu segare av att man uppdaterar, men sidor som testat (t.ex. Cult of Mac) har sett att iOs 12 gör att mobiler blir snabbare ända ned till iPhone 5C. Att uppdatera iOs gör att mobilen i princip känns som ny eftersom man får massa nya funktioner och uppdaterad design!
Om du har problem med ditt batteri – skynda dig och beställ ett batteribyte hos Apple. Fram till årskiftet kostar det nämligen bara 295 kr (pga batterigate).
Det tillfälligt subventionerade priset gäller för alla dessa modeller: 

 • iPhone SE,
 • iPhone 6, iPhone 6 Plus,
 • iPhone 6s, iPhone 6s Plus,
 • iPhone 7, iPhone 7 Plus,
 • iPhone 8, iPhone 8 Plus,
 • iPhone X

För till syvende och sist så är iPhone X och Xs ändå ”bara en iPhone”. Om du är nöjd med din nuvarande telefon och den uppfyller dina behov så kan en uppgradering eller ett batteribyte gör att ni kommer trivas i ihop ännu några år!
Om du är en person som är i stort behov av superbra mobilkamera eller prestanda för tunga spel, videoredigering eller liknande – och iPhone är verktyget som funkar bäst för dig – ja då kommer du inte bli besviken om du uppgraderar. Glöm inte i så fall att lämna in din gamla mobil som inbyte, sälj vidare eller återvinn.

Har du frågor, funderingar eller något särskilt du vill höra mer om eller att jag ska testa inför kommande recensioner? Skriv här nedanför i så fall! ?

6 reaktioner på ”En vecka med nya iPhone Xs Max, Apple watch och Airpods”

 1. Vad bra att du skrev det här om att uppdatera till senaste iOs, har tänkt att min iPhone SE inte skulle palla det. Men bra att veta – uppdaterar genast! Och själv är jag främst nyfiken på en ny telefon, och iPhone, för kamerans skull…. Så less på min kamera som inte är särskilt bra och selfie-kameran som är kass. Men jo, det känns ändå som mycket pengar. Kommer antagligen sluta med att jag övertalar mig själv genom att påstå att det är viktigt för mitt jobb – och det är ju ingen lögn 😉

  1. Najs!! Jo men som bloggare/influencer är ju faktiskt ens mobil ett viktigt redskap och verktyg. Det gör mitt liv enklare och jag kan göra mitt jobb bättre. Så det är verkligen ingen lögn. Sen är ju frågan hur mycket man är villig att lägga såklart. Men jag ska göra ett lite mer genomgående test av kameran ???

 2. Tycker det är såå bra att du har ett hållbarhetsperspektiv i recensionen och inte bara skriver att telefonen är fet och uppmanar folk till att köpa den, utan tvärtom uppmanar dina läsare att verkligen fundera på om dom behöver en ny telefon.

 3. Pingback: Mina bästa appar till Apple Watch (2018) - Teknifik

 4. Pingback: Nya iPhone 11 är här – dags för unboxing - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering