Det blir inga black friday-tips från mig


Okej, så vi går ju mot en säsong av shoppingfestivaler med Black friday, tätt följt av Cyber monday och sen såklart mellandags-rean. I år fick jag också i veckan reklam för erbjudanden på ”Singles day”? Det är en tid av mycket konsumtion helt enkelt.
Det är ju rätt traditionellt bland techbloggare och diverse medier att lägga ut inlägg i stil med ”bästa fynden på Black friday” och så vidare. Jag har gett den typen av tips förr. Men i år skippar jag det! Jag har istället valt att engagera mig i initiativet White monday som infaller den 19 november – som handlar om att inspirera och uppmuntra till cirkulära och hållbara köpval.
För som teknikbloggare känner jag att jag har ett ansvar.

Prylar påverkar planeten

Som ni säkert vet så har vi ju allvarliga problem på denna planet. Klimathotet är överhängande och världen behöver göra en stor omställning väldigt snabbt om vi inte ska börja se riktigt allvarliga konsekvenser.
En stor bov i dramat är ju vår konsumtion. Att vi köper mycket mer saker än vi behöver och slänger istället för att återbruka och återvinna. Det produceras enorma mängder prylar vilket kräver massor med resurser.
Ni vet ju att jag älskar teknikprylar! 
Det betyder inte att jag kan blunda för hur teknikprylar och konsumtionen av dessa påverkar vår planet. Därför tycker jag det är superviktigt att visa på alternativ och lyfta teknikinitiativ som faktiskt gör världen mer hållbar istället för tvärt om.
Så det kommer jag att göra på White monday! Men redan nu tänkte jag dela med mig av tips för hur jag tycker det brukar bli allra bäst när man köper teknikprylar.

Ett lite mer hållbart sätt att handla teknik

Så här brukar jag försöka tänka inför ett teknikinköp steg-för-steg. Steg noll är ju såklart att fundera på om du verkligen behöver teknikprylen överhuvudtaget. Och som sagt – jag älskar teknikprylar. Och det innebär att jag köpt mycket genom tiderna som jag inte behövde, bara för att det var spännande och kul. Att försöka tänka mer hållbart kring konsumtion är ibland både tråkigt och svårt. Så, I know the feeling. Men om du är villig att försöka – läs vidare.
Genom att göra väl övervägda teknikköp brukar jag kunna använda min teknik länge och verkligen krama ur så mycket funktion jag bara kan ur dom. Om man dessutom tar väl hand om sin teknik genom att uppdatera, rengöra, reparera och underhålla den så kan man oftast få den att räcka ännu längre.
Läs mina tips för:

Här är själva listan för hur jag brukar gå tillväga vid ett teknikinköp.

1. Kartlägg behovet

Den bästa tekniken är ju den vi faktiskt använder och använder länge. Därför tycker jag alltid att man ska utgå från sina behov och fundera på vilken teknikpryl som bäst kommer svara upp mot detta. Bara för att alla andra har iPhone behöver inte betyda att det är rätt mobil för dig!
Jag tänker ofta i termer av min ”setup” det vill säga hur jag kan optimera mina prylar på bästa sätt så att de kompletterar varandra och fyller så många av mina behov som möjligt på så få prylar som möjligt.

2. Gör en prio-lista

Det finns oftast väldigt många olika alternativ där ute och du kommer behöva göra en del avvägningar. Är det viktigaste att din nya laptop klarar filmredigering eller att den är lätt och smidig att ta med sig? Är det viktigt att din nya kamera kan filma i 4K? Hur viktig är kameran på din nya mobil?

3. Gör din research

Innan du köper en ny teknikpryl bör du alltid göra grundlig research. Alltså ta reda på så mycket du kan om dina olika alternativ. Kolla på recensioner på youtube. Gå och känn på prylen i en butik. Läs på om företaget – verkar det sjysst och tillverkar de saker i kvalité?

4. Kolla andrahandsmarknaden

Ofta finns till och med rätt nya teknikprylar att köpa på Blocket, Facebook eller Tradera. Det finns även företag som tar in och fixar upp begagnad teknik och säljer den igen (kallas ”refurbished” på engelska). Kolla också bland dina kompisar om någon har prylen du vill ha eller en liknande som de inte använder.

5. Kolla upp företagets miljöpolicys och hållbarhetsarbete

Det här är en punkt jag själv slarvar en del med, ska erkännas. Men det är viktigt att vi även när det gäller teknikprylar börjar sätta mer press på företagen att göra sin produktion mer hållbar. Apple är till exempel ett företag som väldigt länge jobbat på sitt miljöarbete efter att de fick mycket kritik för hur dåliga dom var. Nu går dom i bräschen och ligger nu mer i topp bland de stora teknikföretagen.
Den typen av förändring behöver fler företag göra! Så kolla om de nämner något om sitt arbete på sin hemsida och kanske släng iväg ett mail om de inte gör det och fråga?
Sen handlar det ju inte bara om miljömässig hållbarhet – hur är det med produktionskedjan och de som arbetar i den? Det är ingen hemlighet att det finns mycket skit i teknikbranschen. Läs till exempel den här jättebra granskningen från Aftonbladet om ”blodsmetallen” kobolt.
Teknikprylar idag är redan otroligt prispressade och precis som med allt får man ju fundera på vem som betalar det verkliga priset?

Teknik är ju också sååå mycket mer än prylar. Det tänkte jag prata mer om på White monday den 19 november! Så vi hörs igen på detta ämne då.

Har du fler tips för att göra mer hållbara teknikinköp? Är det något du tänker på? Dela med dig! ??

7 reaktioner på ”Det blir inga black friday-tips från mig”

  1. Gillar!!! Toppen med ännu mer tips om hur jag tar hand om min dator, får den o hänga med etc 🙂 gärna också om hur jag kan återvinna min gamla telefon utan risk 🙂

  2. Jag älskar också teknik men som tur är har familjen ett mer normalt intresse vilket innebär att de iPhones jag köper nya sedermera ärvs vidare när jag byter upp mig. Har dessutom precis gett min iMac från 2013 längre liv genom att byta till ny hårddisk som förhoppningsvis ska leva länge till. Planen är också att maxa internminnet så vi kan ha den minst fem år till.

  3. Hej!
    Vi skriver gärna om det här på Women_of_blockchain, är det okej att vi lånar lite information från det här inlägget? T ex nämner dina åsikter om det. Vi kommer självklart att tagga dig och skriva varifrån vi tagit informationen. 🙂 Du är en stor inspiration för både mig och min partner in crime (& co-founder) Marie. 🙂

  4. Pingback: TkJ. se - En av Sveriges ledande teknikbloggar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

PLUS

Gör som 2000+ andra och prenumerera på Teknifik Plus. Ett mailutskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig.

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering