Frigör utrymme på din mac med Disk Care

disk care mac ta bort filer
I mitt mycket populära inlägg 8 tips för att göra datorn snabbare så tipsar jag om programmet Disk care för Mac. I det här inlägget tänkte jag gå lite närmare in på hur programmet funkar.

Vad är Disk care?

Disk Care är ett program som du köper via App Store på din mac-dator. Programmet har ett väldigt enkelt gränssnitt där den visar dig olika tårtbitar som representerar filer som lagras på din dator.
Genom att markera tårtbitar och sen trycka på knappen i mitten så tar programmet bort de här filerna åt dig och du får en massa nytt utrymme på datorn.

Vad betyder de olika tårtbitarna?

Det som många kan tycka är läskigt med den här typen av program är att man inte riktigt vet vad det är man tar bort. Därför tänkte jag lite snabbt förklara vad de olika tårtbitarna står för. En bra grej som programmet gör är också att det ”förväljer” de tårtbitarna som är säkrast att ta bort. Alltså som inte innehåller några filer som du absolut inte vill radera.

diskcare-vad-ta-bort

Färgade tårtbitar kommer raderas, grå tårtbitar kommer inte raderas.

Trash

Det här är gamla vanliga papperskorgen på din dator. Det är lätt att man raderar en massa filer som ändå ligger kvar och tar upp utrymme på hårddisken eftersom de ligger kvar i papperskorgen.

Browser data

Data som sparats av webbläsaren. Det kan vara till exempel kakor eller andra cache-filer som webbsidor lagrar på din dator dels för att samla information om dig (t.ex. ålder, var du bor och liknande) eller bara för att ladda sidan snabbare. Det kan vara bra att rensa ur ibland för mycket information som lagras är ju från webbsidor du bara besökt en gång.

Mail downloads

Om du använder ett mailprogram t.ex. Mail eller Outlook så sparas bifogade filer ned på din hårddisk. Dessa kan du radera, du kommer fortfarande ha filerna kvar på mailservern om du skulle vilja ladda ned dem igen i framtiden.

Downloads

Det här är en sådan tårtbit man kan behöva vara lite försiktig med. Downloads är din mapp ”Hämtade filer”. Det kan vara saker du laddat ned från mail/webben eller liknande. Kolla igenom mappen först innan du markerar. För det kan ligga filer här du behöver/vill ha kvar.

Old iOS

Om du använde iTunes på datorn för att uppdatera operativsystemet på en iPhone eller iPad så lagras de här filerna på din dator. Du behöver dem ju bara en gång – för uppdateringen. Sedan är de helt onödiga och kan med fördel tas bort!

App Logs

Appar, precis som webbsidor, sparar och lagrar saker på din dator. Det kan byggas på över tid till onödiga depåer av sparad logg-data som du inte behöver eller använder.

Cache

Cache är kopior av data som hämtats till din dator. De används för att snabba upp program och appar. Cache är aldrig originalfiler eller något du behöver. Det är tillfällig data. Därför är det inget problem att rensa i cachen då och då. Många program sparar ju cache men cachen tas sällan bort, vilket gör att det byggs på hög.

Large files

Om du klickar på tårtbiten ”large files” så kan Disk care visa dig en lista på stora filer som just nu ligger på din dator. Kanske filmer, stora ljudfiler eller andra skrymmande filer. Ofta har vi ju massa grejor på vår dator som vi fullständigt glömt som ligger och tar upp värdefull plats.
Klicka på filerna du vill radera och sen ”Add files” så kommer de komma med i rensningen.

??✅?➡️?

Lycka till med rensandet! ⭐️?

7 reaktioner på ”Frigör utrymme på din mac med Disk Care”

  1. Åh vilket smart program! Sambon min har brukat köra ett som fungerar likadant på min dator, men som inte alls är lika överskådligt (kommer inte på vad det heter nu) och lättförstått. Tror det heter Grandperspective.
    Nästa gång blir det ju det här som gäller istället! Tack för tipset <3

  2. Pingback: 8 tips för att göra datorn snabbare - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering