Ransomware – så undviker du att drabbas av utpressningsvirus


För några år sedan gjorde jag ett misstag. Jag laddade ned ett program till min dåvarande PC och kollade inte så noga vad som fanns med i installationen. Plötsligt så dök ett mystiskt program upp i datorn. Vad jag än försökte klicka på så kom det upp en popup-ruta som sa att jag var tvungen att betala för att komma åt filerna.
Jag. Fick. Total. Panik.
På den tiden var jag slarvig med att göra regelbundna säkerhetskopior av min dator. Jag hade inte ens en extern hårddisk. Och så plötsligt var alla mina filer inlåsta och jag kunde inte längre använda min dator! Jag hade drabbats av ransomware.
Jag hade dock tur i oturen för det virus som tagit över min dator var inte lika avancerat som dessa virus är idag. Så efter mååånga timmar av googlande och fixande lyckades jag återställa min dator genom externa program som jag fick lägga på cd-skivor (ja, det var några år sedan som sagt). Ni kan ju gissa om jag fixade en extern hårddisk och började säkerhetskopiera efter den upplevelsen ?
Om jag skulle få den här typen av virus idag hade det varit en annan femma. Att jag skulle bli av med mina bilder, videor, alla mina föreläsningspresentationer och andra viktiga jobbdokument… jag får ångestpåslag bara av att tänka på det.

Vad är ransomware?

Ransomware är en typ av virus som tar sig in i din dator och krypterar dina filer. Att kryptera innebär att filerna skrivs om så att de bara går att läsa om man har rätt nyckel. De som ligger bakom viruset erbjuder dig nyckeln – men bara om du betalar en summa pengar.
Den här typen av virus kan komma in i din dator om du installerar suspekt programvara, godkänner installationen av en okänd applikation till din webbläsare, genom att du klickar på en e-postbilaga i ett spam-mail eller klickar på en länk eller annons på en skadlig webbsida.

Vad kan man göra om man drabbats?

Du kan ju förstås betala lösensumman men det är inte rekommenderat. Det finns inte heller några garantier för att du verkligen får tillbaka kontrollen av dina filer (det är ju trots allt kriminella som ligger bakom dessa virus och de är ju sällan de mest pålitliga av människor).
Tyvärr är det ju så att de som gör dessa virus bara blir bättre och bättre på det och krypteringarna är oftast väldigt svåra att knäcka, vilket gör att det kan vara svårt om inte direkt omöjligt att återskapa filerna ens med experthjälp.
Om du drabbas av utpressningsvirus ska du också anmäla detta till polisen.

Så skyddar du dig


Det bästa när det gäller virus är såklart att vara proaktiv och se till att det aldrig drabbar dig och din dator. Vilket faktiskt är rätt lätt, som tur är! ?

Klicka inte på mystiska länkar eller bilagor

Källkritik på nätet är viktig. Var försiktig med vilka webbsidor du surfar på. Om en sida till exempel skickar ut flashiga, blinkande popup-rutor ska du vara försiktig. Vissa sidor gör dessutom reklamrutorna så de ska se ut som systemrutor från Windows. Klicka ALDRIG på något som ber dig installera något.
Samma sak gäller mail. Får du ett mail som ser skumt ut var noga med att granska avsändaradressen – där brukar mycket spam avslöjas. Om det står i avsändarrutan att det kommer från Företaget AB, men mailadressen är 1231asdad@konstigwebbadress.cyx så är det lätt att se att det är spam det rör sig om.
Klicka aldrig på länkar eller öppna bilagor i mail som verkar skumma eller från människor du inte känner.

Säkerhetskopiera din dator regelbundet

Att regelbundet säkerhetskopiera sin dator och sina filer är det bästa skyddet mot det mesta som kan drabba din dator. Om du skulle drabbas av ransomware eller något annat virus är det enkelt att återställa från en tidigare kopia.

Se till att din dator och dina program är uppdaterade

Många virus kommer in i din dator genom säkerhetshål i ouppdaterad programvara. Så se därför till att hålla efter din dator och uppdatera både Windows och dina program när du blir uppmanad till att göra detta. Uppdateringarna innehåller nämligen ofta lagningar på olika säkerhetshål som upptäckts.

Använd programvara för att skydda din dator mot ransomware

För det här inlägget har jag teamat upp med F-Secure som är specialiserade på säkerhetsprogram. I nya versionen av programmet SAFE finns det ett utökat skydd mot just ransomware. Att använda SAFE blir på så vis en sorts försäkring som gör att du kan ta det lugnt och inte behöver oroa dig för att bli av med dina filer.
Här kan du läsa mer tips och info om hur du kan skydda dig mot utpressningsvirus. Länken innehåller också ett erbjudande som gör att du kan få testa Secure SAFE gratis i en månad. Och vill ni sedan köpa programmet så kostar det 649 kr per år, och man kan då använda det på tre enheter (tex dator, surfplatta och iPhone).
⭐️
Förhoppningsvis kommer du aldrig drabbas av ransomware eller något annat virus. Genom att vara proaktiv, källkritisk och tänka efter före kan du se till att dina filer alltid är i säkert förvar. Men jag vet hur lätt det är att tänka: ”jag gör det sen”.
Så kanske kan det här inlägget bli en liten påminnelse som gör att du tänker igenom de här sakerna. ❤️

Har du drabbats av ransomware eller något liknande virus någon gång? Känner du att du har läget under kontroll ifall något skulle hända med dina filer?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!