Recension: OnePlus 5T Star Wars Edition

One plus OnePlus 5T Star Wars Edition recension svenska

TL;DR

OnePlus 5T är en ny och uppdaterad utgåva av modellen OnePlus 5 som kom tidigare under 2017. Den stora skillnaden är att hemknappen flyttats till baksidan och nästan hela telefonen täcks av skärm. Den har också fått en ansiktsigenkänningsfunktion. Just denna variant är en specialutgåva med Star Wars-tema som släpptes i samband med premiären av Star Wars Episode 8 ”The Last Jedi”. Samma mobil finns även helt utan Star Wars-grejen.

Plus

Snygg design, bra prestanda, bra kamera, jättesnabb ansiktsigenkänning, fingeravtrycksläsare på baksidan, bra batteritid, plats för två sim-kort och hörlursuttag.

Minus

Inte toppkvalité på skärmen, vissa störiga funktioner användarmässigt, svag vibrationsmotor, svårt att hitta accessoarer (skal, skärmskydd etc).

Design och första intryck

One plus OnePlus 5T Star Wars Edition recension svenska
Ja mitt första intryck av den här mobilen finns ju dokumenterat i min unboxing-video som jag gjorde ganska direkt när jag fick den (pga dog ju av pepp – ÄLSKAR Star Wars!)
Mobilen har en skön storlek med 6″ display. Eftersom hemknappen flyttats till baksidan så får man mer skärm i samma storlek på telefon vilket ju var den stora trenden för nya mobiler 2017.
Jag ÄLSKAR designen på baksidan med de parallella kamerorna och supersnygga, runda designen på fingeravtrycksläsaren.
Den har på/av-knapp på ena sidan och volymknappar samt ett reglage på den andra. Reglaget har tre lägen för normal, stör ej och ljudlös. Reglaget i sig är lite räfflat och väldigt trevligt att använda. Kontakten för laddning och filöverföring är USB-C (framtidssäkrat, bra!) och telefonen har kvar hörlursuttaget vilket jag tycker är bra.
Baksidan har en typ av sträv, keramik-aktig beläggning som heter Sandstone White och ”är inspirerad av planeten Crait” i Star Wars Ep 8. Väldigt trevlig känsla.
Generellt är hela mobilen väldigt fin och har helt klart permium-känsla (bästa känslan!). Dock är mobilen inte säker för fukt/vatten – vilket är ett rätt stort minus jämfört med andra mobiler som kom ut 2017.

Star Wars edition

Det som gör just den här utgåvan speciell är ju Star Wars brandingen. Det står Star wars tryckt med rött på baksidan, mobilen kommer med ett Kylo Ren-skal och förladdat med ett Star Wars-tema inne i själva operativsystemet (med Star Wars-inspirerat typsnitt, rött/svart och snygga bakgrunder).
One plus OnePlus 5T Star Wars Edition recension svenska
Kylo Ren-skalet är väldigt bulkigt och när mobilen ligger på ett bord så vickar den som tusan pga den stora knölen på skalet. Jag tycker skalet absolut ger en härlig Star Wars-känsla men det är inte riktigt ett skal man vill ha för evigt. Mer en kul grej.
Det är ju lite lurigt eftersom OnePlus inte är ett jättestort märke i Sverige så är det rätt svårt att få tag på tillbehör som skal och skärmskydd i vanlig butik. Du får istället beställa från OnePlus hemsida (vilket medför rätt höga fraktkostnader tyvärr).

Användarupplevelse

One plus OnePlus 5T Star Wars Edition recension svenska
Något som är utmärkande för OnePlus (vars motto är ”Never settle”) är att de ser till att fullpacka sina mobiler med eftertraktade funktioner och bra prestanda. OnePlus 5T är inget undantag.
Den har Snapdragon 835-processor (den bästa i mobiler just nu), upp till 8GB i RAM och upp till 128GB för lagring. Detta gör att mobilen är riktigt kraftfull och väldigt snabb när man använder den. Alla typer av tyngre uppgifter och spel flyter jättefint.

Ansiktsigenkänning och fingeravtrycksläsare

Precis som jag lyfte fram som väldigt positivt på första OnePlus 5 så är fingeravtrycksläsaren supersnabb. På 5T har de också lagt till ansiktsigenkänning för att låsa upp. Det är inte en lika avancerad och säker metod som på iPhone X men de säger att de använder 100 punkter och att det ändå ska vara rätt säkert.
Väldigt bra att man har alternativet med fingeravtryck, som de själva säger är säkrare, om man inte vill använda ansiktsgrejen. Men ansiktsigenkänningen funkar också ruskigt snabbt. Flera gånger tvivlade jag på att den verkligen låste upp men när jag testade med att låta någon annan försöka eller bara låsa upp när jag höll bort den från ansiktet så gick det inte.
Max, som också testat mobilen, stängde faktiskt av ansiktsigenkänningen. Inte för att den funkade dåligt men för att man ibland vill ta upp mobilen och bara kolla på låsskärmen. Med ansiktsigenkänningen så låstes ju mobilen alltid upp när man tittade på den, vilken kan bli väldigt irriterande i längden.

Dubbla sim-kort

En bra grej med OnePlus 5T är att den har utrymme för två sim-kort. Jag lät Max testa detta som har både en jobb- och privat mobil. Han tyckte att det funkade bra att använda två simkort samtidigt. Man får välja när man ska ringa och smsa vilket sim man vill använda.

Svag vibration och meckiga virtuella knappar

En sak som Max tyckte var negativt med mobilen var att vibrationen i den är så svag. När han hade den på ljudlös i fickan så märkte han inte alltid att det ringde, även fast han satt upp vibrationen till full styrka.
Han, som har lite större fingrar än mig, råkade också ofta komma åt de virtuella knapparna (tillbaka, hem och fönster) när han skrev på tangentbordet. En av nackdelarna med skärm på hela mobilen.

Batteritid och laddning

Batteritiden på denna modell är riktigt bra. Efter en heldag med full användning kunde den fortfarande ha 40-50 % batteri kvar. Mobilen har också något som de kallar ”dash charging”, en snabbladdningsfunktion som gör att man kan ladda 60 % av batteriet på 30 minuter.

Kamera

Kameran på OnePlus 5T ser ut att vara samma som på 5:an men de skiljer sig faktiskt ut. Det är fortfarande två kameralinser men telefoto-linsen har ersatts med den med större bländare. Det innebär att kameran är mer optimerad för att klara dåliga ljusförhållanden än att erbjuda optisk zoom och porträttläge.
Porträttläget (där man kan få suddig bakgrund bakom ett objekt/person) är fortfarande kvar dock, men det sköts nu med mjukvara istället. Även 2x-zoom knappen finns kvar men det är digital zoom och inte optisk vilket påverkar kvalitén något.
Jag tycker porträttläget i den här utgåvan funkar minst lika bra som på 5:an så jag tycker att uppdateringen av kameran som gjorts är bra.

Slutgiltigt betyg

OnePlus 5T känns på många sätt som vad OnePlus 5 kanske borde ha varit från början. Hemknappen på framsidan på 5:an gjorde att den inte riktigt kändes 2017. Den här känns däremot helt rätt i tiden. Att släppa en ny utgåva, med så pass stora skillnader, samma år som den första kom ut är lite kontroversiellt och har gjort en del OnePlus-fans besvikna (de som köpte 5:an fast de kanske egentligen hade velat ha 5T).
Att ha 5T i Star Wars-utgåvan är såklart kul för oss som är stora fans och jag tycker brandingen är så pass diskret och smakfullt gjord att den funkar även om man inte vill att de ska synas att det är en Star Wars-mobil (t.ex. när man tröttnat lite på det).
På det hela taget är det här en riktigt bra mobil, särskilt när man ser till priset på ca 5600 kr för den dyrare varianten. Du får MYCKET mobil för pengarna, helt enkelt. Om jag skulle köpa en Android idag skulle jag absolut överväga denna.
Jag ger OnePlus 5T Star Wars edition 4 av 5 medaljer!
Poäng 4 av 5 teknifikmedaljer

Om du har några frågor eller funderingar om OnePlus 5T är det bara att du ställer dem i kommentarerna nedan ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Recension: OnePlus 5T Star Wars Edition”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!