Recension: OnePlus 5 är en iPhone-utmanare

TL;DR

(To Long Didn’t Read)
OnePlus är en mobiltillverkare som gör högkvalitativa smartphones med många funktioner man förväntar sig från en mobil i den dyrare prisklassen idag — fast till ett betydligt billigare pris. OnePlus 5 är deras senaste utgåva.

Plus

Smidig och snygg design. Känns rejäl och hållbar. Väldigt snabb fingeravtrycksläsare, bra kamera och kraftfull. Helt okej batteri. Bra telefon för priset.

Minus

Svårt att inte råka trycka på knapparna i nederkant. Lite tråkig skärm jämfört med t.ex. iPhone och Samsung Galaxy 8.

Design och första intryck


Den här mobiltelefonen kostar nästan hälften så mycket som en ny iPhone eller Samsung. Samtidigt känns det precis så lyxig, hållbar och rejäl som någon av dessa modeller. Detta känns inte som en ”billigare” telefon vid första intrycket.
Baksidan är i metall och framsidan täcks helt av glas. Den har en på-knapp på höger sida, en hem-knapp längst ned samt två touch-knappar på vardera sida om den. På vänster sida finns volym-reglage samt en notifikations-slider med tre steg för normal, stör ej och ljudlöst läge.
Det är något särskilt med helsvarta mobiler tycker jag, de ser liksom ut som en stor, len, svart sten när de är avstängda.
OnePlus, som är ett litet entusiastiskt mobiltillverkarföretag, har inte lika stora tekniska muskler som iPhone och Android och ändå har de lyckats göra en riktigt snygg, högkvalitativ mobil men riktigt bra specs. Den har snabb processor, bra med RAM och generöst med hårddiskutrymme. Särskilt jämfört med andra, betydligt dyrare telefoner.

Baksidan visar dualcamera-linserna och en blixt. Väldigt likt iPhone 7+, alltså. I övrigt endast den lilla stilrena OnePlus-loggan.
På undersidan finns ett USB C-uttag (framtidens kontakt!) och ett hörlursuttag (inte något man ska ta för givet i dessa dagar).
Det som man främst märker att det här är en lite billigare telefon på är skärmen. Den har en 5.5 tum stor, full HD 1080p AMOLED-skärm. Vilket framstår som lite sämre när man är van vid Retina på iPhone, är min upplevelse. Även om den är såklart är krispig och skarp så märks det enligt mig att detta inte är topp-kvalité gällande skärmar idag. Skärmstorleken är samma som på iPhones plus-modeller.

Användarupplevelse


OnePlus 5 är ruskigt snabb att använda. Den kommer med en väldigt ren version av Android utan en massa egna appar och annat jox som många andra märken slänger med sina mobiler. Det här uppskattar jag och Android ser ut och funkar underbart på denna mobil.

Knappar och kontroller

Hemknappen har fingeravtrycksläsare och den är verkligen snabb. Det känns som att den låser upp en millisekund innan man ens tryckt ned på den. Och eftersom processorn är kraftfull och det inte är en lika lång animation i själva öppningen så upplever jag denna funktion mycket snabbare än på t.ex. iPhone.
Har kan ni se ett video-exempel på detta från min Twitter.


Jag gillar verkligen sido-reglaget med tre steg för aviseringar m.m. Perfekt med ett mellanläge mellan normal och ljudlös, tycker jag.
Generellt så låter den här mobilen väldigt snyggt. Alla ljudeffekter känns moderna på ett riktigt najs sätt och den har väldigt snygga notis- och ringsignaler att välja på.
Ett problem jag hade var med de två touchknapparna på sidorna av hemknappen. Detta kan förstås bero på ovana men jag råkade hela tiden trycka på dem av misstag (vilket får mobilen att vibrera om den är låst) när jag bara liksom höll i eller tog upp mobilen. Störigt!

Batteritid och appar

Mobilen höll utan problem under en dags vanlig till hög användning. Jag är trots allt en väldigt aktiv användare så ett bra batteri är viktigt för mig. Den kunde hålla väldigt många appar i minnet samtidigt och alla sociala medier, video- och bildredigeringsappar m.m. funkade utan problem.

Kamera

En otroligt viktig komponent på en smartphone för mig är ju kameran. OnePlus 5 har en 20 megapixel-kamera på baksidan (med dubbla linser för extra zoom m.m.) och en 16 megapixel-kamera på framsidan (selfiekamera). Kamerappen är lätt att använda och snabb (och väldigt lik iPhones i designen).
Tack vare de dubbla linserna på baksidan kan man få mycket bättre zoom som inte tappar i kvalité. De har även ett ”porträtt”-läge (precis som iPhone 7+) som fejkar fram ett skärpedjup liknande det man får med systemkameror.
Här ser ni två bilder där jag fotat min katt i porträtt-läget:

Här kan man se att kameran har lite svårt att hantera komplexiteten med alla växterna.

Den här tycker jag blev riktigt snygg, det ser ut som att den är tagen med systemkameran nästan. Bra jobb också med tanke på att hon var i rörelse när jag tog bilden.

Selfiekameran har ju högre upplösning än min iPhone 6S+, så som ni ser på bilden ovan blir en selfie med OnePlus 5 skarpare och himlen blir inte lika utfrätt/överexponerad.
I selfieläget finns också ett ”beauty-filter” (som på alla androids) som ljusar upp och suddar ut linjer m.m. i ansiktet. Vet inte riktigt vad jag tycker om att en sådan effekt är med som standard. Snacka skönhets-hets liksom. Här ser ni skillnaden iallafall:

Kameran har också ett ”manuellt” läge där man kan göra egna inställningar, vilket kan vara riktigt bra om man vill ta någon väldigt speciell typ av bild.
Allt som allt tycker jag att kameran på OnePlus 5 är riktigt grym med tanke på priset!

Att filma med kameran tyckte jag också var helt okej. Den hade bra bildstabilisering, bra ljud och snabbt fokus. Här kan du se ett helt oredigerat klipp på när jag går runt och filmar med den.

Slutgiltigt betyg


Jag tycker att OnePlus 5 är ett riktigt bra alternativ för dig som vill ha en riktigt grym telefon men inte vill betala för en Samsung Galaxy 8 eller iPhone 7. Särskilt bra för dig som tidigare haft iPhone men inte vill bli av med hörlursuttaget!
Den är snygg, smidig och funkar riktigt riktigt bra. Kameran är super om man ser till priset för denna telefon. Det kan vara lite svårt att se i telefonen om man tidigare haft en Retina-skärm. Men det vänjer man sig vid.
Det man kan sakna är något som gör att denna telefon riktig står ut. Den har liksom inte riktigt någon feature som gör att den skiljer sig från mängden.

Så mitt slutgiltiga betyg för den telefon blir 4 av 5 teknifikmedaljer.

Poäng 4 av 5 teknifikmedaljer

2 reaktioner på ”Recension: OnePlus 5 är en iPhone-utmanare”

  1. Pingback: Mitt kontor är som ett växthus + veckoplanering - Teknifik

  2. Pingback: Stockholm om och om igen, OnePlus 6, PP3 och Svenska nomader - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering