Frilanslivet – möten, vägval och pengar


Hej fina ni! Hoppas ni har det bra så här i adventstider. Jag har verkligen kämpat med att ta tid för att skapa innehåll för mina egna kanaler de senaste veckorna. Inlägg på bloggen, uppdatera sociala medier osv. Allting har fått bli lite nedprioriterat.
Varför?
Jo för att jag har ju gjort många nya vägval den här hösten. Jag har försökt renodla mer i mitt företag och se var vägen framåt finns för att göra mitt liv som egen företagare och frilans mer hållbart och stabilt.
Även om jag varit frilans på heltid mer eller mindre sedan februari (i alla fall till och från) så har jag inte ägnat 100% åt företaget förrän nu under oktober och november. Så samtidigt som jag jobbat för att komma vidare på min företagsresa har jag också gjort investeringar. Till exempel så har jag valt att skaffa kontorsplats!

Möten, möten, möten

Något annat jag gjort de senaste två månaderna är att träffa mycket folk, ha möten och försökt hitta nya vägar och samarbeten för framtiden. Det tar ju lite tid att hitta de där nya, större projekten som på sikt kan generera mer och stabilare inkomst.
Ni ser ju inte så mycket resultat av allt detta som pågår bakom kulisserna (än). Men de här månaderna har jag träffat flera superintressanta och inspirerande personer, framförallt här i Örebro! Personer som jag inlett olika typer av samarbeten med.
Det handlar om projekt kring det jag brinner för: att lära ut och inspirera kring teknik, digitalt skapande, innehållsproduktion, kommunikation och sociala medier. Ni får höra mer om det när saker blir mer klart!

… det där med pengar

Jag ska vara helt ärlig och säga att rent inkomstmässigt har det varit lite tungt i november. Det är klart att det tar tid att bli lönsam när man driver eget. Hittills har det ändå gått helt okej för mig. Men i november, med de ökade utgifterna och all tid jag lagt på saker som förhoppningsvis kommer generera inkomst i framtiden så har det varit mer ut än in.
Detta är en av de stora anledningarna till varför jag fått lov att lägga lite mindre tid på att göra innehåll här på bloggen och till mina sociala medier. Jag har helt enkelt känt mig tvungen att prioritera det som genererar pengar på kontot.
Tycker det är så jobbigt ibland med penga-aspekten av att driva företag. För det är ju i Sverige något lite skamligt över att prata om pengar. Sen får jag ändå mycket frågor om just hur jag tjänar pengar, var mina inkomster kommer ifrån osv. Vilket jag tycker är helt okej! Jag frågar andra samma sak.
Men jag skäms liksom lite när jag ska prata om det – för om jag inte drar in tillräckligt med pengar betyder inte det att jag är en misslyckad företagare? Pengar på kontot är ju till syvende och sist det viktigaste tecknet på framgång om man driver eget? Eller?
Jag vet att detta är något som alla företag/frilansare såklart kämpar med (i perioder iallafall). Så egentligen vet jag ju att det inte är något att skämmas över. Jag försöker istället vända pengaångesten till entreprenöriell-energi typ, haha. Alltså istället för att deppa försöka se framåt, var finns möjligheterna? Vem kan jag ta kontakt med? Vilka åtgärder kan jag göra idag för att komma ett steg närmare en skickad faktura?

Oh the frilance hustle!

Denna vecka:

Måndag

Dagen började med Aftonbladet Morgon, som vanligt. Jättekul, bra uppkoppling idag och intressanta ämnen.
Resten av dagen tänker jag prioritera att skapa innehåll till bloggen och sociala medier. Så jag kommer lite mer på banan på den fronten. Det är ju något som ger mig väldigt mycket glädje och energi dessutom!

Tisdag

På förmiddagen ska jag sitta i ett möte med två coola företagsbrudar och vi ska spåna på en grej vi vill arra här i Örebro!! Ska bli väldigt kul. På eftermiddagen blir det mer möte om en annan grej också här i Örebro. Det händer grejer i Örebronxxx, vet ni!

Onsdag

På onsdag ska jag publicera ett kul samarbete för bloggen som jag jobbade mycket på förra veckan. Jag ska också förbereda inför en föreläsning…

Torsdag

… som jag ska åka till Stockholm och hålla på torsdag! Det är för lärare och den handlar om hur digitalisering och ny teknik påverkar framtidens yrkesliv och skolan. Så kul ämne att få snacka om! Vill ut på ALLA skolor och inspirera lärare om möjligheterna med digital teknik och internet!!! (Boka mig!)

Fredag

På fredag ska jag återhämta mig efter Stockholmsresan genom att ”mysjobba” och äta lunch med en kompis. Finns ju oändligt med arbetsuppgifter när man driver eget så vi får se vad som samlats på hög under veckan, hehe.

Hur ser er vecka ut? ? ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

10 reaktioner på ”Frilanslivet – möten, vägval och pengar”

 1. Ugh, vad jag känner igen det där med pengar och det eviga företagarpusslet. Har själv tusen saker på listan som jag vill göra, men tid över för knappt 10% av allt det. Man får alltid pria det som genererar inkomsterna först, och sen försöka hitta energi för allt det där andra vid sidan av. Min egna blogg och youtubekanal har fått ta stryk och det har mer eller mindre varit absolut radiotystnad sen i våras.. Men men, det är bara att kämpa på.
  Kul att du trots allt har massa spännande saker på g 😀
  Och nej, prata pengar tycker jag inte ska vara något skamligt alls. Tvärtom!
  Lycka till med kommande projekten och föreläsningen här i stockholm. Jag hade mina två första föreläsningar i nov, och använde faktiskt din guide för att förbereda peppa mig själv. Ser upp till dig <3

 2. Pengar är en ständigt återkommande fråga för en egenföretagare/frilansare. Tycker det är bra att vara öppen och ärlig, många verkar fortfarande tro att alla med eget företag täljer guld med pennkniv. Men tror de flesta företagares vardag ser helt annorlunda ut. det är också intressant med influencers och t.ex. bloggar, youtube, instagram med reklam, allt ska vara gratis, men vem ska göra jobbet om man inte kan få betalt? Ingen ifrågasätter att en läkare, lärare, rörmokare, lastbilschaufför (sätt in valfri anställd) får betalt. ibland undrar jag om det rör sig om avundsjuka? Att man missunnar andra att få tjäna pengar på något de tycker är roligt? Något som de drömt om och som de kämpat för att uppnå? Om fler visste jobbet bakom egenföretagande kanske färre skulle ifrågasätta behovet av att tjäna pengar? Oj, ursäkta långt svar. Blir bara upprörd när det fortfarande är en debatt kring vad man får tjäna pengar på och inte, och den okunskap som jag fortfarande upplever finns kring vad man måste ta som betalt som egenföretagare jämfört som anställd (jag ska betala kontor, dator, skrivare, mobil, soc – och arbetsgivaravgifter själv, det gör företaget du är anställd på). Men du, det går upp och ner. Håll ut, jag lovar, men den strategin du har skrivit om så kommer det snart löna sig och bli bättre ekonomiskt 🙂 målmedventhet och strategier är alltid en bra väg att gå för att komma framåt!

 3. Låter som att du har en fantastiskt rolig vecka framför dig!
  Och tack för att du delar med dig om dina tankar om pengar, tycker det är så viktigt att våga prata om det! Tror allt för många släpper sina affärsidéer alldeles för fort på grund av just (brist på) pengar!

  1. Tack Mia! Ja men det har du helt rätt i. Det kan vara särskilt svårt tror jag också som kvinna i vissa fall – eftersom kvinnor inte uppfostrats till att ta risker på samma sätt som män. Skulle kunna prata om detta i evigheter men ja..
   Egentligen kan man se det som en stor gärning för det innovativa Sverige att man lever lite skralt pga att man satsat på sin affärsidé ?

 4. Nu har jag ju varit igång några år och fått lite stabilitet, men jag känner igen det där. Men den trösten man kan ge är väl trots allt att det faktiskt blir bättre med tiden. Och du ser ut att göra ett fantastiskt jobb, så det bådar ju gott!
  Skymtade dig på Internetdagarna! Vad tror du om att försöka få igång lite WordPress meetups i Örebro? Det är något jag saknat!

 5. Åh, det är så knivigt det där med pengar. Jag har haft en stadig kund sedan jag startade men numera är det en lägre månadsinsats och jag har insett jag på resten av tiden gör en hel del gratisjobb. Typ hjälper folk med webb som tar många fler timmar än jag debiterar. Hjälper nya kontakter med jobb som har oklar ersättning. osv.
  Har faktiskt funderat på att skaffa säljhjälp – tycker det är svårt att ta betalt för att sin tid, det blir en del läckage.
  Jag tror stenhårt på att det kommer vända och ta rejäl fart för dig. Du är grym och målmedveten och det kommer man långt på!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!