Tech-svep v.13: Röd iPhone, Samsung Galaxy S8 och Uber-skandaler Nu kan du köpa en röd iPhone för välgörenhet, imorgon lanseras Samsungs nya modell S8 och hur många skandaler tål Uber?

Äsch vad svårt det var att pricka ett bra screenshot den här veckan då! Hur som haver. Denna vecka i Tekniksvepet på Aftonbladet Morgon pratade jag och Fredrik Wass med Robert Aschberg om att Apples röda iPhone, ryktena om Samsung Galaxy S8 som lanseras imorn, alla skandaler kring Uber och så att det ska fixas 4G på mången. Här kan du se hela klippet på webben. 

Röd iPhone ska ge pengar i kampen mot Aids

Nyligen lanserades nyheten att du nu kan köpa en röd iPhone 7/7 plus. Det är ett samarbete mellan Apple och Product (RED), som samlar in pengar till förmån för att bekämpa aids. Apple har samarbetat med Product (RED) i 10 års tid men det här är första gången man gör en röd iPhone.

Lanseringen har mötts med lite blandade känslor. Dels är många besvikna att framsidan på telefonen (som de väldigt strategiskt gömt på alla pressbilder) är vit och inte svart eller röd som man kanske hade hoppats. Dels så vill Apple inte heller säga hur stor procent av intäkterna på varje såld mobil som går till kampen mot aids.

Det får en ju att misstänka att det antagligen inte är supermycket? Och hur snyggt är det egentligen av ett av världens största tech-företag att själva göra vinst på något som säljs “för välgörenhet”?

Men om du ändå funderat på att köpa en ny iPhone och vill lätta samvetet lite genom att samtidigt ge pengar till en god sak kanske den röda iPhonen är ett perfekt val för dig.

Galaxy S8 ska få oss att glömma den exploderande note7:an

Hajpen är stor inför lanseringen av Samsung nya Galaxy S8 som sker imorgon onsdag den 29 mars.

Många rykten och nyheter om mobilen är såklart redan läckt. Vissa saker teasar även företaget själva som i videon ovan. T.ex. att telefonens ramar kommer vara minimala och att nästan hela telefonens framsida kommer täckas av skärm. Knapp och fingeravtrycksläsare kommer sitta på baksidan.

Det här innebär att det inte kommer finnas några fysiska knappar alls på framsidan utan bara mjukvaruknappar, vilket kan vara väldigt najs särskilt om man kan få bestämma själv vilka knappar man vill ha. Att inte ha någon knapp alls på framsidan är något det ryktas om att även Apple jobbar mot.

Trycket är ju väldigt stort nu på Samsung att leverera en riktigt grym telefon efter fiaskot med den exploderande Note7:an. Som innan den började gå upp i rök och fick återkallas utnämndes av många tech-recensenter till en av de bästa android-mobilerna någonsin.

Det ska bli väldigt spännande att se vad Samsung levererar den 29 mars och om modellen kommer bli godkänd att ta med på flygplan i framtiden 😉

Uber härjas av skandal på skandal

Taxi-företaget Uber har skakats av flera skandaler på senaste tiden. Först en tidigare anställd som gick ut och berättade om sexism och misogyna hierarkier på företaget. Flera andra berättade sedan om liknande upplevelser. Sedan var det #deleteUber-kampanjen (handlade om solidaritet och Trumps USA). Därefter blev en video viral där en Uber-förare skälls ut av företagets CEO Travis Kalanick.

Många ställer sig ju såklart nu frågan: hur många skandaler tål Uber?

Jag tycker att tjänsten har många fördelar i och med smidigheten med appen. Priserna och förarnas villkor är såklart en annan femma. Men som tech-bolag har deras image verkligen fått sig en enorm törn. Flera stora chefer har nu lämnat och företaget har fått lov att dra tillbaka sina självkörande bilar (som testas med förare i) efter en trafikolycka.

Att vara en attraktiv arbetsgivare och kunna locka till sig branchens talanger är en stor förutsättning för att fortsätta leva och utvecklas som företag i dagens tech-värld. Så även om Uber tuggar på så tror jag deras varumärke kommer vara förevigt svärtat av de här skandalerna.

Återigen ett tecken på att gammeldags, hierarkiska, mansdominerade företagsstrukturer INTE funkar i längden.

Super Mario Run på Android

Super Mario Run svenska

Förresten, ni med Android/icke-apple-mobiler! Ni har väl inte missat att Super Mario Run släppts för Android nu? En härligt nostalgiskt mobilspel gjort för att spela med en hand.

Läs vad jag skrivit tidigare om spelet:

▶︎ Mario i mobilen – Super Mario run är här!

▶︎ Tre mobilspel jag spelar just nu

Är du sugen på en röd iPhone? Vad tycker du om Uber? Lämna dina tankar här nedanför tack! 👇

Psst... join the club!

Vill du ha mer? Få steg-för-steg-guider, gratis resurser, tech-tips, förhandsvisningar, tutorials, bakom kulisserna-snack och mycket mer – helt gratis.

Gå med i min mailklubb genom att skriva upp din mailadress nedan.

Inte ett nyhetsbrev, inget spam. Lovar <3

Powered by ConvertKit

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

0
(Visited 14 times, 1 visits today)

4 Kommentarer

 1. SpeLinnea 28 mars, 2017 at 19:18

  Att inte Apple kan avslöja procentandelen som går till RED? Konstigt samarbete i såna fall, det är ju något man ska vara stolta över, att ge en viss procent osv.

  Angående Samsungs nya. Har inte följt det så noga, så visste inte att den ska revealas imorgon. Generellt är jag hittills inget fan att ha knappar/fingeravtrycksläsare på baksidan av telefonen. Det innebär ett hål på baksidan för alla skal, och krångligt oåtkomligt för mig personligen. Så jag är inte så glad i det beslutet.

  Vad gillar du det?

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 28 mars, 2017 at 19:39

   Nej det är väldigt konstigt egentligen.
   Ang knapp på baksidan så gillar jag idén men har inte testat någon mobil med så känner inte riktigt att jag kan uttala mig. Får testa först! 🙂

   Svara
 2. Trail & Inspiration 28 mars, 2017 at 19:41

  Är jag ute och cyklar nu? Har ju själv S7:an…
  Var det inte S7 NOTE som blev återkallad??

  Svara

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *