Mario i mobilen: Super Mario Run är här!

Super Mario Run svenska
It’s a me! Nintendo fortsätter släppa populära spelserier för smartphones och nu är Super Mario Run här. Ett spring-och-hopp-spel (även kallat plattformsspel) med alla de klassiska karaktärerna och ljuden vi känner igen och älskar.

Hur funkar Super Mario Run?

Spelet är helt utformat för att spelas med en hand. Så det enda du gör är att trycka på skärmen för att låta Mario hoppa, snurra i luften och hoppa mot väggar till exempel. Du spelar med mobilen i porträttläge (precis som i Pokémon GO). Mario springer automatiskt framåt förutom när han står på en liten pil-låda då du får chansen att stanna upp och fundera på vilken väg du vill välja.
Spelet finns för närvarande endast för iPhones och iOS-enheter men ska släppas till android också under 2017, ett exakt datum har inte kommunicerats än.

Alltid online

En sak som är lite småtråkigt med spelet är att det kräver att du alltid är online och uppkopplad mot Nintendos servrar. Det gör att du inte kommer kunna sitta och spela spelet på t.ex. ett flygplan eller när du har dålig uppkoppling. Det gör också att jag tycker spelet kan vara lite småsegt att ladda.

Börja gratis — betala för att fortsätta

Det är helt gratis att börja spelet och det är inte den typen av spel där olika småköp kommer introduceras för dig hela tiden (som Pokémon Go eller Candy crush). Istället så får du testa spelet helt gratis först och sedan finns en en engångskostnad på 109 kr att betala för att låsa upp alla världar.

Världar och banor

Det finns sammanlagt 24 banor i sex olika världar. Banorna är inte speciellt svåra och t.ex. The Verges recensent lyckades spela igenom alla på ungefär 2 timmar. Det finns olikfärgade mynt på banorna som blir svårare och svårare att hitta. När du hittat alla rosa mynt på en bana så kommer det istället lila som kommer vara trixigare. På så vis kommer du uppmuntras att utforska nya vägar och möjligheter på de olika banorna.

Bygg upp ditt kungarike

Ju fler mynt du tjänar desto fler små hus och uppgraderingar kommer du kunna köpa till ditt svampkungarike i spelet. Du kommer även kunna låsa upp nya karaktärer. De olika små sakerna du kan köpa låses upp under spelets gång och ger en ytterligare motivation att fortsätta samla mynt.

Utmana vänner och bottar på Toad Rally

När du spelar så tjänar du ”rally tickets” som du kan använda för att utmana vänner och toad-bottar på race. Racet pågår inte i real time utan du spelar mot en ”skugga” av din utmanare.
Racet går ut på att samla så mycket mynt som möjligt på ett så ”spexigt” sätt som möjligt. När du spexar kommer det fler svampar och tittar på dig som du sen får ta med till ditt kungarike.

???

Vad tycker du om Super Mario Run? Om du har några frågor är det såklart bara att ställa dom i kommentarerna här nere.

 

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Mario i mobilen: Super Mario Run är här!”

  1. Först tyckte jag att det var konstigt att det bara gick att spela med mobilen i stående läge men jag förstår att själva programmeringen säkert blir mycket mer avancerad om det ska vara möjligt att spela i både stående och liggande läge. 109 kr tycker jag är ganska mycket, för ett spel, så jag vet inte om jag kommer att köpa. Tycker dock att det var väldigt roligt att spela.

    1. Ja det känns lite konstigt på ett sätt men de har ju också utvecklat spelet för att man enkelt ska kunna spela med en hand. Hade ju inte funkat i horisontellt läge.
      Nej det känns dyrt för ett mobilspel. Samtidigt kanske man ska börja betrakta sin mobil som en spelkonsoll som ”vilken som helst” och börja vara beredd att faktiskt betala för spel? Det handlar ju lite om hur man ser det. 🙂 Jag gillar ändå att det är en engångskostnad och inte pay-to-win-modell.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!