Tech-svep v.6: Dejtingapp med hat-faktor, cookies och teknikmyter


I all uppståndelse kring mitt minutkorta framträdande i Breaking News med Filip och Fredrik får ni ju inte glömma att jag ju faktiskt är i rutan varje måndagsmorgon runt 7.30 och pratar om de senaste tekniknyheterna i Aftonbladet Morgon.
Denna vecka pratade vi om teknikmyter, cookies, en dejtingapp med fokus på det vi hatar och lösenord.

Ska man låta batteriet ladda ur helt innan man laddar upp det igen?

batteriet panik boosta mobilbatteriet
Ni kanske minns förr i världen att man uppmanades att inte hålla på och ladda sin mobil hela tiden utan att man skulle låta den ladda ur helt och sedan ladda upp den fullt? Att det var det som slet minst på batteriet? Well, så är det inte längre.
De li-on batterier som finns i alla moderna mobiltelefoner mår bäst av att alltid vara mellan 40-80% i batteri. Så om du vill att batteriet ska leva så länge som möjligt ska du alltså helst småladda lite då och då.
Däremot kan det vara bra för batteriet att låta det ladda ur helt och ladda upp det igen ungefär en gång i månaden för att batteriet ska kalibreras. Men batterierna har en inbyggd livscykel som säger hur många ur- och uppladdningar det ska leva. Så låter man det ladda ur helt allt för ofta kommer det alltså dö snabbare.
▶︎ Lästips: 8 sätt att boosta batteriet i mobilen

Försvinner filerna när man tömmer papperskorgen?

Nej, egentligen inte. Datan du raderat finns kvar på hårddisken. Åtminstone tills platsen där datan fanns skrivits över med ny data. Det här innebär att även om du raderar filer och tömmer papperskorgen så kan det vara hyfsat enkelt för en teknikkunnig person att återskapa filerna igen.
Det enda helt säkra sättet att förvissa sig om att filer man slängt verkligen försvunnit är egentligen att slå sönder hårddisken med en hammare typ.
Men det finns också programvaror man kan köpa som kan skriva över platsen där dina gamla filer fanns med ny, ”tom”, data.

Cookies håller koll på vad du gör på nätet


Du har säkerligen några hundra gånger fått upp en liten ruta på en webbsida med text om att ”den här sidan använder cookies – vill du acceptera?” och så har du klickat ”acceptera” utan att tänka mer på det.
Du har säkert också någon gång funderat på hur den varorna du la i varukorgen i en webbshop för några dagar sedan fortfarande kan ligga kvar flera dagar senare? Eller så har du efter surfandet på den där webbshoppen plötsligt fått upp massa reklam om exakt samma varor på Facebook?
Well – allt detta handlar om cookies. Eller kakor/webbkakor som de också kallas. Cookies är en liten textfil som installeras på din dator när du accepterar på en sådan här sida. Det är lag på att man måste få tillåtelse för att använda cookies.
De flesta cookies som installeras är ofarliga och handlar om att göra din surfupplevelse bättre. Som det där med varukorgen. Det ger också generell information till den som administrerar en sida om hur besökarna rört sig på sidan – vilket hjälper för att göra sidorna bättre.
Det negativa med cookies är ju att företag får reda på väldigt mycket information om oss, kan tjata på oss om produkter och liknande och att de där himla meddelandena är rätt så himla störiga i längden.
EU-kommissionen utreder om man ska kunna godkänna de här mer generella kakorna på ett enklare sätt, typ en gång, för att sedan slippa se meddelandet överallt. Medan användandet av de här mer integritetetsutmanande kakorna ska regleras lite mer.

Appen som får oss att förenas kring det vi hatar


Att träffa någon baserat på gemensamma intressen kan ju vara kul, men också svårt. Det är liksom lite uttjatat att prata om vilken musik man gillar eller favoritfilmer. Istället är det ju ofta kring det man hatar som man förenas! Det finns till och med forskning som stödjer det här.
I appen Hater (finns som Beta för iPhone, ska även släppas för Android så småningom) får du en rad olika ämnen/ord som du får värdera genom att swipe:a åt olika håll. Du kan hata/älska eller gilla/ogilla. Du får sedan ett procenttal som visar hur många som tycker samma.
Det kan vara saker som: guacemole, Donald Trump, Brooklyn, butt selfies och massa annat. Appen tar såklart avstånd från alla typer av hat som bygger på rasism, kränkningar och liknande (förutom gällande politiker då). Här ska vi hata lite lättsamt, är väl tanken.
Du kommer sedan matchas med andra i närheten som hatar samma saker!
En annan väldigt bra funktion är att appen erbjuder ”Cards against humanity”-liknande öppningsfraser för att bryta isen. Kul idé, tycker jag.

Säkra lösenord, som vi också pratade om, har jag ju skrivit om utförligt tidigare. Läs mer om hur du fixar ett starkt lösenord. Så, vill du testa hater? Vad tycker du om cookies och hur laddar du mobilen? ?

6 reaktioner på ”Tech-svep v.6: Dejtingapp med hat-faktor, cookies och teknikmyter”

 1. Så trevligt inlägg att läsa ju! Tack för att du slår hål på batterimyten 😉
  Angående cookies så är det egentligen orimligt att i dagens cookie-samhälle måsta visa på varenda webbplats en varning för det..
  Ett tips, har du läst senaste nyheten om Kenzas ”high tech-klänning”?? Såg idag hos Breakit: http://www.breakit.se/artikel/6409/har-ar-kenzas-och-googles-nya-satsning-en-high-tech-klanning Ganska coolt ändå att inleda samarbete med Google för att utveckla detta.

  1. Vad kul att du gillade det!
   Ja det blir lite som med alla sådana här användningsavtal alla bara godkänner utan att läsa. Man ger sitt medgivande men man är inte medveten eller vad man ska säga.
   Åh tack för tipset det ska jag kolla in!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering