8 enkla sätt att boosta batteriet i mobilen

batteriet panik boosta mobilbatteriet

1. Sänk ljusstyrkan på skärmen

Ett problem med att mobilerna blir tunnare och tunnare men samtidigt får större och bättre skärmar är att batteriernas storlek inte hänger med i skärmarnas energiförbrukning. Om du vill att batteriet ska räcka längre så är det bra att sänka ljusstyrkan på skärmen. Många mobiler har också en inställningar för automatisk ljusstyrka där den själv anpassar beroende på hur ljust/mörkt det är.
batteriet ljusstyrka
Reglage för ljusstyrka på skärmen finns i den undre ”inställnings-menyn” på iPhone (om du sveper nedifrån skärmen och upp). På Android finns det generellt i notis-centret.

2. Stäng av bluetooth och WIFI

Bluetooth funktionen på din telefon scannar ständigt av omgivningen efter signaler vilket drar mycket onödigt batteri. Så det är en bra vana att alltid stänga av bluetooth när du inte använder det. Samma sak gäller för wifi. När du är hemma vill du såklart använda wifi-funktionen. Men när du är ute i världen så kan det vara smart att stänga av wifi när du inte aktivt är uppkopplad mot något nätverk för att spara batteri.
batteriet bluetooth wifi

3. Stäng ned appar du inte använder

Att ha appar igång i bakgrunden på mobilen som du inte aktivt använder drar batteri. Ta för vana att stänga ned dessa. Vissa appar drar mer än andra – Facebook-appen är t.ex. en sådan batteritjuv att vissa väljer att avinstallera appen enbart av den anledningen.

batteriet stäng ned appar iphone
På iPhone dubbelklickar du på hemknappen för att komma till detta läge. På Android finns det ofta en ”programväljar”-knapp (kan vara en fyrkant) där du sedan kan stänga vissa eller alla aktiva appar.

Genom att gå in och kolla vilka appar som drar mycket batteri kan du också lära dig vilka du ska undvika när batteripaniken närmar sig. Ibland kan en ny uppdatering av en app gör att det plötsligt skenar iväg i energiförbrukning – då kan det ibland vara nödvändigt att avinstallera och installera om appen eller avinstallera den tills en ny uppdatering finns tillgänglig.
Så här kollar du vilka appar som drar mest batteri på iPhone:
Gå till Inställningar > Batteri och kolla i listan (välj antingen sista 24 timmarna eller senaste 7 dygnen):
batteriet appar drar batteri

4. Stäng av GPS-funktionen när du inte använder den

Mobiler idag använder GPS, eller platstjänster som det också kallas, till mycket mer än bara navigation i Google Maps och liknande. Många sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram vill t.ex. använda det för att ”geo-tagga” dina inlägg (alltså visa var i världen du var när du publicerade). Väderappar använder det för att visa vädret baserat på var du befinner dig och reseappar använder det för att kunna söka efter din närmsta station.
Detta drar mycket batteri så det är bra att se till att stänga ned appar som använder platstjänster när du inte aktivt använder dem samt begränsa när och hur appar får använda platstjänster.
Du vet att någon app som är igång använder platstjänster om den här ikonen syns högst upp:
batteriet appar platser igång
Så här kan du ändra inställningarna för hur appar får använda platstjänster på iPhone:
Gå till Inställningar > Integritetsskydd > Platstjänster och gör sedan inställningar för de olika apparna.
batteri appar platstjänster GPS

5. Begränsa bakgrundsuppdateringar

Appar kan ha din tillåtelse att uppdatera sig och hämta data i bakgrunden även när du inte använder appen. Det är ju himla smidigt förstås men det drar batterie så det kan vara bra att se till att begränsa mobilens möjlighet att göra detta.
Så här ställer du in vilka appar som får använda bakgrundsuppdateringar på iPhone (eller stänger av det helt och hållet):
Gå till Inställningar > Allmänt > Bakgrundsuppdatering > Slå av och på för enskilda appar eller stäng av helt och hållet.
batteri appar bakgrundsuppdatering

6. Aktivera strömsparläge

Många smartphones idag har inställningar för att spara ström. Då drar de ner massor av de här sakerna automatiskt så du slipper knappa runt själv. Då kan du spara batteri till det allra viktigaste tills du har möjlighet att ladda upp batteriet igen.
På iPhone (med iOS 8) så föreslår den själv att du ska slå på strömsparläge när din batterinivå är under 20%. Om du vill slå på den tidigare gör du såhär:
Gå till Inställningar > Batteri > Slå på ”Strömsparläge”.
batteri strömsparläge

7. Ha ett batteri-skal eller extra batteri med dig

Det här tipset kan vara bra om du använder din mobil väldigt mycket om dagarna och ofta råkar ut för att batteriet dör under dagen. Det finns nämligen enkla, små batteripack idag där du enkelt kan koppla i din usb-laddare. Att bära med sig ett sådant litet batteri i väskan kan vara ett enkelt sätt att undvika den värsta batteripaniken.
extra batteri extra batteri mobil
Jättebratips också när du ska på festival, campingtrip, lång utekväll eller någon annan typ av situation där du helst vill undvika att batteriet tar helt slut men kommer ha begränsade laddningsmöjligheter.
apple battery packsamsung battery case
Det finns även skal till mobilen som har inbyggda extrabatterier – inte det snyggaste kanske men kan vara en bra backup-lösning när du verkligen vill att mobilen ska leva lite längre.

8. Ha extraladdare i bilen och på jobbet

Lite ”Captain Obvious”-tips kanske men att köpa en extra laddare till jobbet/bilen/skolväskan kan vara ett enkelt sätt att undvika ett urladdat batteri. Genom att ha en laddare där du ofta behöver en eller har möjlighet att ladda underlättar och så slipper du komma ihåg att ta med dig laddaren på morgonen (och riskerar inte heller att glömma den borta någonstans).

Bonustips: sätt mobilen i flygplansläge för snabbare laddning

Om du behöver ladda upp så mycket som möjligt på ganska kort tid kan du sätta mobilen i flygplans-läge medan du laddar. Då drar den väldigt lite energi vilket gör att laddningen går lite snabbare!
batteriet appar flygplanslage

 Hoppas några av de här tipsen kan hjälpa dig boosta batteriet på din telefon så du slipper den där hemska batteripaniken!

Ps! Jag är ledsen att dessa instruktioner för närvarande är så iPhone-centrerade. Dels är det svårt att ge lika generella instruktioner för Android eftersom dessa inställningar kan skilja sig från mobil till mobil. Dessutom har jag ingen Android själv så jag kan inte kolla upp. Min dröm och förhoppning är att jag så småningom ska kunna ha en Android-mobil också så jag kan ge mer instruktioner även för er icke-Äpplisar. Men till dess.. förlåt. Ds!
#7

12 reaktioner på ”8 enkla sätt att boosta batteriet i mobilen”

  1. Kul att du kunde få lite nya batteri-spar-tips ? Jag hade en 5S innan och batteritiden var verkligen under all kritik tycker jag (är iofs en heavy user men ändå). En av anledningarna till varför jag körde på en 6+ nu är att den har bättre batteritid (pga större batteri ?)

 1. Bra tips, men samtidigt blir jag lite less på att det är så mycket som ska stängas av hela tiden för att spara batteri. Hålla på att slå igång och slå av wifi och bluetooth flera gånger om dagen. Det är inte så mycket smart kvar av en smartphone till slut. Varför ska det vara så svårt att tillverka batterier som räcker bättre? Jag förstår att jag aldrig mer kommer att ha en mobil som det räckte att ladda en gång varannan vecka, men det här börjar ju nästan bli löjligt när man ska behöva ha laddare med sig hela tiden.

 2. Under Allmänt och Hjälpmedel kan man ställa om skärmen till gråskala. Det sparar inte lika mycket batteri som att dra ner på ljusstyrkan men ibland har man panik och då är lite bättre än inget. På samma ställe kan man invertera alla färger. Jag vet inte vad detta ska vara bra för men det är roligt att göra på någon annans mobil…

 3. Det är bra generella tips som funkar för Android också, oroa dig inte. 🙂
  Älskar speciellt att ha ett extrabatteri. Jag har ett som räcker 4-5 laddningar per gång och det är sjukt smart när man reser. Kan ladda allt från 3DS till telefon eller kamera. (Y)
  Ett önskeinlägg är om alla dessa ”städappar” (som kan ta bort tempfiler och skräpfiler i telefonen) verkligen fungerar?

  1. Vilken tur! Vill inte att android-användare ska känna sig helt uteslutna ju!
   Låter ju helt toppen – bra att kunna ladda 3ds:en också!!! Blev btw så himla besviken att de släppt gamla nintendo-spel bara till nya 3DS! Trodde jag skulle få kunna spela Super Mario World och sånt. Oh well. Kan ladda hem gamla pokémon iallafall 😉

 4. Pingback: Spara batteri i iOS 11 med dessa inställningar - Teknifik – en kreativ teknikblogg för ett enklare digitalt liv av Elin Häggberg

 5. Pingback: Batteriet dör i kylan – så skyddar du din mobil - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering