Tech-svep v.1: Framtidsspaning, källkritik och AirPods


Vad kan vara bättre än att inleda året med att experta lite i Aftonbladet TV tillsammans med Fredrik Wass och framtidsspana angående teknikåret 2017!

2017: Mer live och bättre live

På ett sätt kan det ju kännas som att vi har gått varvet runt. Först var ju live tjusningen med till exempel TV-sändningarna. Sen hade vi för fullt upp för live/tablå och ville ha On Demand. Men nu snackar vi live igen som att det vore något extremt nytt.
Men saken är den att det ÄR nytt. På flera sätt:

  • Vanliga människor kan sända live nu, inte bara mediebolag med avancerad utrustning
  • Live på sociala medier når människor vart de än är
  • Live på sociala medier skapar närhet, äkthet och uppmuntrar till interaktion och dialog

Många har börjat utforska Facebook Live under hösten och snart kommer Instagrams livefunktion i Stories rullas ut till alla användare. Jag tror att ”nyhetens behag” så småningom kommer ge plats för mer kvalitativa livesändningar. Precis som med bloggen, Instagram och så vidare så börjar alla lite trevande och successivt kommer vissa hitta fram till sätt att skapa engagerande och relevant innehåll även live.
Jag tror också att live har stor potential för alla som vill komma närmare sin publik. Det kommer också såklart öppna upp möjligheterna ytterligare för privatpersoner att t.ex. rapportera direkt från stora nyhetshändelser. Något som man ser en del på Twitter som har livesändningsappen Periscope integrerat.

360-kameror, VR och AR


Det har ju snackats väldigt mycket om både VR och AR under 2016 men jag tror det är nu under 2017 som vi kommer få se tekniken användas på lite bättre sätt. Precis som med live så har det varit taffliga försök, nyhetens behag och förtjusning över själva tekniken. Nu kommer utmaningen att göra något verkligt bra, underhållande och användbart av den.
Kameror som t.ex. Samsung Gear 360 är prisvärda och jag tror att vi kommer se fler innehållsskapare på youtube och annat börja utforska och hitta spännande användningsområden för tekniken.
AR, augmentet reality, blev ju stort i och med Pokémon Go-hypen i somras. Den tror jag vi kommer se mer av under 2017 och jag tror en kombination av AR-tekniken och 360/VR kan skapa riktigt spännande upplevelser under året.
Däremot behöver VR-tekniken bli betydligt bättre och mer högupplöst för att inte skapa totalt illamående hos sådana som mig.

2017 källkritikens år?


Efter Brexit, amerikanska presidentvalet och det politiska läget i världen generellt har källkritik blivit ordet på mångas läppar. Så kommer det bli bättre 2017? Ja och nej, tror jag.
Det är jättebra att källkritik blivit ett modeord i det offentliga samtalet. Förhoppningsvis kommer det leda till att medier blir bättre på att inte haka på falska nyheter och att de stora tech-bolagen börjar fundera på sitt ansvar och kanske hittar nya vägar framåt.
Samtidigt är det nog många som kommer fortsätta att dela fejkade eller falska nyheter på Facebook. I slutänden måste vi inse att demokrati, pressfrihet och yttrandefrihet inte är något självklart. Det är rättigheter och skyldigheter som kan tas ifrån oss.
Därför måste vi påminna varandra att tänka både en och två gånger innan vi delar och sprider. Viralgranskarna på Metro gör ett jättebra och viktigt jobb, t.ex. som filmen ovan som man kan dela till någon som sprider falska nyheter. Här finns även en jättebra guide från Internetstiftelsen om källkritik på nätet. Läs och sprid!

Apples trådlösa hörlurar Airpods släpptes tillslut


Efter långa förseningar så släpptes slutligen Apple sina trådlösa Airpods-hörlurar i mitten av december. Anledningen till förseningarna misstänks vara att Apple haft svårt att få hörlurarna att funka så bra som man vill. T.ex. så måste ju ljudet synka perfekt mellan de två hörlurarna.
Vad jag sett i de recensioner jag kollat på och läst så verkar lurarna funka bra och många verkar nöjda med framförallt battericase-et som laddar lurarna. Ljudkvalitén verkar vara lite sådär, vilket såklart är trist för ett par lurar i den här prisklassen. De ser också lite småknasiga ut i öronen och vissa har problem med att de ramlar ur.
Jag tror det var klokt av Apple att vänta med att lansera tills man kände sig säkra på kvalitén. Men förseningen visar också på hur hetsigt tempot blivit i tech-branschen där nya produkter riskerar att lanseras för tidigt (host, Samsung, host).

Vad tror du om teknikåret 2017? Vad hoppas du på? Vad oroar du dig för? Dela med dig!

4 reaktioner på ”Tech-svep v.1: Framtidsspaning, källkritik och AirPods”

  1. Jag är väldigt positiv till att kunna sända live, har inte testat på min Facebooksida än då jag inte är så aktiv där eller har ”rätt följare” där tyvärr, utan väntar och längtar efter att få connecta med mina följare live på Instagram – det ska bli riktigt roligt!

  2. Jag tycker att livesändningar är läskigt och väldigt kul. Har sänt live två gånger och det släppte ändå snabbt hehe. Hoppas också på mer sånt! 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering