Vad är Periscope? Twitters live-sändningsapp ses som både möjlighet och risk

vad är periscope livesändning moralpanik skolan

På den senaste tiden har en viss app varit på agendan, framförallt bland föräldrar och i skolsammanhang, men även bland sociala medier-nördar och kommunikationsproffs. Men vad är Periscope och hur kan den användas?

I dag är det apptorsdag så då tänkte jag passa på att förklara denna både älskade och misstänkliggjorda app.

Vad är Periscope?

Periscope är en app ägd av Twitter som gör det möjligt för vem som helst med en kameratelefon att sända video live över nätet. Du skaffar en användare – med fördel kopplat till ditt Twitterkonto om du har ett – och sen är du redo att både börja kolla på andras sändningar och göra dina egna. De som tittar på en sändning kan, om den som sänder tillåter det, skicka kommentarer som dyker upp på skärmen för både den som sänder och andra tittare (under några sekunder och sen försvinner dem).

Vad ska du ha Periscope till?

Dels kan du använda appen för att följa vänner/kändisar eller andra profiler som gör sändningar med appen som du kan vilja ta del av. Du kan även använda appen själv för att visa en spännande händelse/ett spännande skeende, hålla en Q&A med dina följare eller kunder, visa bakom kulisserna från något kul du gör eller bara underhålla dig själv när du har tråkigt. Bara kreativiteten sätter gränserna!

Appen är uppbyggd på fyra olika flikar:

vad ar periscope 6

1. TV:n

På denna flik kan du se om någon du följer är online och i så fall titta på den sändningen. Du kan även titta på sändningar som skett nyligen som sparats.

2. Jordgloben

Här kan du välja mellan “Karta” och “Lista”. Jag personligen älskar kartan för där kan du se var i världen personer sänder live just nu. Röda pluppar är pågående sändningar och blå pluppar är nyligen avslutade sändningar. Genom att zooma in och trycka på prickarna kan du sedan ta del av sändningarna. Det är som att plötsligt bara kika in i någons liv!!! Vissa sändningar är såklart roligare än andra men det är väldigt spännande.

vad ar periscope 2

3. Kameran

vad ar periscope 3

Under denna flik kan du starta din egen live-sändning. Om du vill synas på världskartan så ska du ha den lilla pilen ifylld. Vill du inte synas på världskartan ska du klicka ur den. Kartan är väldigt precis så om du låter din sändningsplupp synas så kommer potentiellt vem som helst kunna få en relativt precis position för var du är och sänder. Samtidigt är det genom att finnas på kartan som du har chansen att få en massa tittare. Så gör en avvägning.

Hänglåset är om du vill ha en privat sändning för de som du följer och som följer dig tillbaka. Om den lilla pratbubblan med ett huvud i är ifylld kan bara de som du följer kommentera på videon, om den inte är ifylld kan vem som helst kommentera. Den lilla fågeln kan du klicka i om du har Twitter och vill att din sändning ska dyka upp i dina följares Twitter-flöden.

4. Personerna

vad ar periscope 5

Den sista fliken handlar om ditt community och din profil på Periscope. Det första du ser är “Personer” – där får du förslag på trendande profiler att följa. Om du trycker på förstoringsglaset till vänster kan du söka efter vänner, kändisar eller andra profiler att följa. Om du trycker på den lilla profil-ikonen högst upp till höger kan du se och redigera din egen profil, se vilka du följer, vilka som följer dig, vilka du eventuellt blockerat och dina sparade sändningar. Under “Inställningar” finns notisinställningar. Det är även under denna meny som du kan logga ut.

Viktigt att tänka på

Eftersom vem som helst kan sända och lägga upp sin sändning på världskartan så finns det ju såklart risker att någon bestämmer sig för att sända något väldigt opassande. T.ex. pornografiskt innehåll eller smygfilmande. Jag har hittills faktiskt inte stött på något sådant men det finns alltid en risk som kan vara bra att vara medveten om.

Om du själv gör en sändning och låter vem som helst kommentera finns det såklart en risk att folk lämnar taskiga, sexistiska, rasistiska eller på andra sätt kränkande kommentarer.

Tänk på att det INTE är tillåtet att smygfilma människor i privata miljöer, som i ett omklädningsrum eller på en toalett.

Varför är lärare och föräldrar oroliga?

Om en elev filmar eller smygfilmar personer i skolan och skickar ut på nätet så kan t.ex. personer med skyddad identitet synas på dessa vilket kan få allvarliga konsekvenser.

Den största oron gällande tonåringar/elever och Periscope verkar dock vara att det “like-hetsas” och folk skriver “får jag si och så många tittare gör jag X” [källa], vilket kan var allt från att klä av sig till att förstöra lektioner. Det blir ett störande och destruktivt beteende helt enkelt. Unga tjejer riskerar också till större del än killar att utsättas för sexistiska kommentarer och näthat.

Några ord om moralpanik

De som skriker “förbjud” kommer dock få det svårt för det här med att alla ska kunna live-sända video är en trend som allt fler sociala medier hakar på. I och med Periscope är det ju redan integrerat i Twitter. Youtube har en liknande funktion och även Facebook håller på att lansera möjligheten att direktsända video rakt in i feeden.

Som vanligt när det kommer till nya sociala medier, teknologi och digitala tjänster så är det här något nytt som får många att bli rädda, oroliga och slå bakut (vilket kan kallas moralpanik). Det viktigaste, tror jag, är att sitta lugnt i båten – att utbilda, samtala och informera unga såväl som gamla om både riskerna och möjligheterna med det nya som kommit. Utvecklingen går framåt och det går inte att göra så mycket åt. Det vi kan göra något åt är hur vi pratar om och använder ny teknologi på bra och positiva sätt.

Självklart kan konkreta åtgärder behövas, både från utvecklarna/företagen som ligger bakom och lagstiftare, om det finns uppenbara brister som leder till onödiga risker eller brott. Så visst kan det vara bra att inte bara kasta sig in i allt nytt hals över huvud. Men det bästa sättet att lära sig är att testa – även för föräldrar och lärare. Det läskiga är oftast det vi inte känner till. Problemen med t.ex. näthat eller att elever stör lektionerna är inget nytt och beror inte på appar som Periscope. Det gäller att se bortom symtomen och försöka identifiera sjukdomen, så att säga.

Vad har ni för tankar kring moralpanik, Periscope och livesändningar på webben? Vilka risker och vilka möjligheter ser ni? Använder ni appen och i så fall på vilket sätt? 

 

Psst... join the club!

Vill du ha mer? Få steg-för-steg-guider, gratis resurser, tech-tips, förhandsvisningar, tutorials, bakom kulisserna-snack och mycket mer – helt gratis.

Gå med i min mailklubb genom att skriva upp din mailadress nedan.

Inte ett nyhetsbrev, inget spam. Lovar <3

Powered by ConvertKit

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

0
(Visited 26 times, 1 visits today)

4 Kommentarer

 1. SpeLinnea 11 februari, 2016 at 20:11

  Jag blev mest provocerad över video som sker filmat i fel format, på höjden. Tycker det har potential, och som moralpanik sett är det inte värre än något annat. 🙂

  Vet vi varför det lyfte precis nu? Nån megakändis som börjat?

  Svara
  1. Elin Häggberg // Teknifik 11 februari, 2016 at 20:28

   Inte vad jag vet. Tror det är en combo av att tonåringar börjar använda det samt att Facebook precis håller på och lanserar en liknande funktion

   Svara
  2. Carl Lehto 11 februari, 2016 at 21:20

   Alltså, det här med filmningar på höjden. Blir också allvarligt provocerad av det. Borde vi starta någon slags stödgrupp där folk som oss kan prata av sig? Alternativt folkbildningskampanj.

   Svara
   1. Elin Häggberg // Teknifik 11 februari, 2016 at 21:48

    Gör det! 😉 Alltså det är ju rätt naturligt i och med att du både filmar och kollar i mobilen. Lättare att skriva kommentarer också och mer plats för kommentarerna

    Svara

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *