Teknifiks julklappstips för en techigare jul 2016

julklappstips teknik tech 2016

Julen närmar sig med stormsteg och om du, som jag, är lite sådär småseg när det kommer till julklappshandeln och kanske gör en raid dagen innan julafton (gammal Häggbergsk tradition) så kan det vara läge för lite inspiration!
I det här inlägget har jag samlat lite julklappsidéer från tech-världen. För alla åldrar och alla intressenivåer när det gäller teknik.
Jag har skippat på att tipsa om att köpa iPads, smartklockor, datorer eller andra julklappar i den prisklassen utan satsat mer på lite enklare klappar. Från lite dyrare till sådant du kan göra själv, DIY-style. (Om du ska köpa en dator till någon i julklapp kan du kolla in min köpa dator guide för tips).
Nu vidare till tipsen! ?

Ordning och reda

Backa upp och rensa på en extern hårddisk

externa hårddiskar 2016
En extern hårddisk är något som blir allt mer nödvändigt i dag när de flesta datorer kommer med mindre, men snabbare inbyggda SSD-hårddiskar. Detta samtidigt som vi samlar på oss mer och mer filer och data. Det är ju jättebra med alla molnlösningar som finns. Men de kostar pengar varje månad, har begränsat med utrymme och innebär att du lägger dina filer i händerna på ett företag. Summa summarum: better safe than sorry!
Så ge bort en extern hårddisk så din vän/farmor/partner/barnbarn kan börja ta regelbundna säkerhetskopior av sin dator och förvara sina filer på ett säkert ställe.
Teknifik rekommenderar: WD My Passport 1 TB (799 kr) eller LaCie Rugged Mini (1049 kr)

Samla ihop kablarna och skippa sladdkaoset


Vi har alla många olika prylar och enheter som behöver laddas. Men sladdar är inte särskilt snygga att titta på och samlar massor av damm när de ligger i nystan på golvet.
Köp en snygg sladdsamlar-låda till någon i jul! I den gömmer du både grenkontakten och kontakterna. Sen drar du bara upp själva sladden ur hålet och lägger mobilen (eller vad du nu ska ladda) ovanpå locket. Snyggt och smart! För extra fix kan ju ju köpa en grenkontakt att lägga ned i lådan också.
Teknifik rekommenderar: IKEAs Kvissle (99 kr) eller Sladdsamlare från Bosign (295 kr)

Slipp hörlurstrassel med en enkel kabelhållare

Foto: Black Discontent

Hörlurar är något man alltid vill ha med sig men hur ofta har man inte dragit upp en litet nystan av sladdar ur fickan som verkar omöjligt att reda ut?
Lös det problemet åt någon du tycker om med en liten sladdhållare för dina hörlurar.
Teknifik rekommenderar: Leather cord holder (36 kr) eller att du gör en själv.

Stil för din teknik

Ett snyggt mobilskal är aldrig fel


Problemet vi har med mobilskal nuförtiden är att det finns för många att välja på. Det blir helt enkelt lätt så att man köper något i butik samtidigt som man köper sin mobil. And that’s it. Sen har man det. Skal är ju ett jättekul sätt att styla sin teknik. Så gör någon i din närhet en tjänst och fixa ett riktigt snyggt skal i julklapp!
Teknifik rekommenderar: För fynd-letaren: Fyndiq. För den som vill ha stil utan att leta: iDeal of Sweden.

Pyssla själv eller ge bort ett pyssligt korsstygns-skal


Det finns skal som är gjorda för att man ska brodera på dem! Typiskt kul sätt att ge bort ett personligt skal till någon eller så ger du skalet tillsammans med nål och garn så får mottagaren brodera själv.
Teknifik rekommenderar: iPhone 6/6S skal för korsstygn (59 kr), iPhone 5/5S skal för korstygn (59 kr).

Klä upp datorn med en laptop skin


Laptopsskins är ett sätt att dels göra så din dator skiljer sig lite från den grå massan och ett sätt att pimpa sin lilla datamaskin. Det är som ett stort klistermärke som man sätter på sin laptop helt enkelt.
Teknifik rekommenderar: snyggast designer på skins för både laptop och ipad hittar du på Society6.com.

Gör personliga mobil- och skrivbordsbakgrunder i Adobe Illustrator


Om du vill göra lite teknisk DIY och gillar att rita/illustrera så rekommenderar jag att du testar min tutorial för hur du gör ett eget mönster i Adobe Illustrator. Varför inte göra ett väldigt personligt till någon du tycker om?

Snygga iPad-väskor och fodral


Människor i alla åldrar, från 2-åringen till 92-åringen, älskar ju sin surfplatta. Det finns mycket snygg och smart förvaring för ”paddorna”.
Teknifik rekommenderar: Till den stilfulle Twelve South Book Book (ca 899 kr). Till den minderårige – Skumfodral (229 kr). Till Netflix-streamaren: Naturligt Eko-läder fodral (299 kr)

Ge tid och energi

Med en powerbank på fickan slipper du batterpaniken


Mobilerna blir smalare samtidigt som skärmarna blir större och telefonerna mer avancerade. Det resulterar i att batterierna inte håller så länge som vi skulle önska.
Varför inte ge bort en powerbank till någon i din närhet i julklapp?
Teknifik rekommenderar: Till powerusern GP RC10A powerbank 10000 mAh (299 kr). Till den miljömedvetna eller naturmänniskan Powerbank Solcell 12000mAh 2xUsb (189 kr). Till stilsnobben Sober nödladdare i riktigt valnötsträ (299 kr)

Till Pokémonjägaren: Pokéball Pokemon Go powerbank (339 kr)

Släng med en extra kabel också


Ett vanligt problem när man hamnar i batteripanik är ju att man inte har någon sladd med sig. Tar man istället med sig sin sladd kanske man inte kan ladda hemma. Så – ge bort en kabel i julklapp. Varför inte i en spexig färg?
Teknifik rekommenderar: För iPhone-användaren Linocell Lightning-kabel Lila 1 m (160 kr). För Android-användaren Linocell Micro-USB-kabel Lila 1 m (130 kr)

Eller pimpa en du redan har

Genom att följa en chord wrapper-tutorial och liva upp en gammal kabel du inte använder.

Spel, leksaker och annat kul

En trollstavskontroll till Harry Potter–fantasten


Känner du någon som drömmer om att flytta till Hogwarts? Då kanske en trollstav som funkar som en fjärrkontroll till olika prylar i hemmet skulle kunna vara något?
Teknifik rekommenderar: Kymera Magic Wand Fjärrkontroll (649 kr)

En rullande BB-8 till Star Wars-nörden


Jag ÄLSKAR den här lilla roboten. Tomten, om du läser det här, denna är överst på min lista. Helt klart en leksak i den dyrare kategorin men för den som har mycket guld i kistan.
Teknifik rekommenderar: Star Wars BB-8 By Sphero (1590 kr)

Ritar rakt ut i luften med en 3D-penna


Det här känns som något som skulle kunna bli julens roligaste pyssel? En 3D-penna skjuter ut halvsmält plast, typ, som du kan använda för att skapa egna små grejor. Djur, byggnader, konstiga former – vad som helst!
Teknifik rekommenderar: 3Doodler Start (599 kr)

Lek med stopmotion och gör en film med mobilen


Att göra stopmotion-filmer är så himla kul men kan vara lite småmeckigt. Med det här lilla kittet för bara några hundralappar får du en liten scen, en hållare för mobilen, en app att göra filmen med och lera m.m. för att göra gubbar och rekvisita.
Teknifik rekommenderar: Ani-Mate Filmkit (199 kr)

Lycka till med julklappshandlandet! ?

Om vill ha fler tips rekommenderar jag en kik på pryldrottningen Åsa Wallenruds blogg där hon gjort en hel serie med julklappstips!

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Teknifiks julklappstips för en techigare jul 2016”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!