Fem månader med Apple Watch

Apple Watch Recension
Nu har det gått lite mer än fem månader sen jag unboxade min nya Apple Watch live på Facebook. Många av mina tankar skrev jag ju ned i min Apple Watch recension men jag tänkte att det skulle kunna vara intressant att berätta hur livet med Apple Watch ter sig så här fem månader senare.

Använder jag den?

Helt ärligt har jag blivit så van att ha den att jag knappt kan tänka mig ett liv utan den nu (alltså det är klart att jag kan men jag vill inte, hehe). När jag inte har den på mig av någon anledning känns det väldigt tomt på handleden. Förutom att jag vant mig vid att klocka själva tiden på den så är det så smidigt att slippa dra fram mobilen för allt hela tiden.

Handlingslista

När jag går och handlar har jag min shoppinglista från Evernote direkt på handleden vilket är SÅ skönt eftersom det ger två fria händer för kundvagn, varor och blipp-maskinen (älskar att självscanning!!).

Timer

När jag kokar ägg, lagar annan mat (ja det händer), håller i derbyträning eller lägger i en tvätt är det så smidigt att kunna sätta en timer direkt på handleden. Mobilen vet man ju inte alltid var man förlagt liksom. Dessutom vibrerar den ju lätt mot ens handled när tiden är klar. Smidigt och smart!

Stå upp! Rör på dig! Andas!

En av de funktioner på min klocka som jag allra mest uppskattar är aktivitetscirklarna och påminnelserna varje timme om att stå upp och röra på mig. Sitter ju framför datorn i princip hela dagarna – vilket får min stackars kropp att haverera fullständigt med ont i rygg och axlar.
På klockan ser jag TYDLIGT hur stor skillnad det gör om jag t.ex. tar en halvtimmes promenad eller om jag inte gör det. Vardagsmotionen blir mätbar och visualiseras tydligt över dag, vecka och månad i appen på mobilen. Det ger också extra motivation för mig att faktiskt röra lite på mig.
Påminnelserna att stå upp varje timme är också jättebra och jag försöker verkligen följa dem. De små mindfullness-notiserna om att ta en liten mediationspaus följer jag sällan men jag uppskattar ändå att de finns där som en påminnelse och när jag gör dem mår jag faktiskt lite bättre.

Vänta, var är min mobil?

En väldigt bra och användbar funktion för mig som tar med mig mobilen överallt och sedan glömmer vad jag lagt den (under täcket, i strumplådan, i badrummet etc) är en liten knapp i aktivitetsfältet. I det nya, uppdaterade operativssystemet för Apple Watch sveper man nedifrån och upp för att få fram aktivitetsfältet (precis som på iphone, älskar det). Där finns en knapp som gör att ens mobil gör ett litet kul ljud (ett plingeling som ekar lite)..
På så vis slipper man ha en kompis som ska ringa ens mobil när man tappat bort den litegrann!
Även bra när det ringer och mobilen är på ljudlös i väskan att klockan börjar vibrera. Eftersom jag inte får särskilt många faktiskta telefonsamtal är det mer hjälp än stress.
Apple Watch Recension

Notis-stress?

Ibland så kan notiserna på klockan bli lite stressande. T.ex. när en aktiv FB-konvo håller på och durrar på handleden samtidigt som man försöker konversera med någon face-to-face. En bra sak är att det är olika typer av vibrationer beroende på vilken typ av notis det är. Det gör att man lär sig rätt snabbt att urskilja om det är något man vill kolla på eller inte.
Men det ska erkännas att jag ibland råkar kasta ett öga på klockan mitt i ett samtal och det känns SÅ otrevligt och jag hatar mig själv när jag gör det. Det är helt klart en negativ grej.

Repor och smuts?

Alltså skärmen på denna lilla grej är FANTASTISK! Trots att jag smällt in den i allt från stenväggar till skåpluckor (och hårt) så har den inte fått så mycket som tillstymmelsen till en repa. Alltså absolut INGENTING. Det är HELT otroligt, tycker jag. Skärmen är lika fin nu som dagen jag fick den. Är inte det sjukt ändå??!
Själva armbandet blir däremot hyfsat snabbt lite smutsigt och äckligt. Jag har testat att tvätta det med lite diskmedel och sen torka platt på en handduk och det hjälpte. Har tänkt beställa 1-2 till band, inte Appletillverkade alltså utan tredjeparts, men det har inte blivit av än. Kanske julklapp till mig själv?!

Batteritid?

Batteritiden är fortfarande väldigt bra och jag tror jag bara haft problem typ en gång att det höll på att ta slut under en sen utekväll. Annars brukar jag ha minst 30 % kvar när jag lägger den på laddning på kvällen. Det som oftast drar mycket är när jag går långa promenader med träningsappen igång.
Apple Watch Recension

Nya WatchOS uppdateringen?

Jag hade hoppats att det uppdaterade operativsystemet skulle göra min klocka lite snabbare. Att öppna appar på den kan nämligen vara en riiiiiktigt långsam process. Tyvärr är det inte mycket snabbare efter uppdateringen. Däremot har de bytt ut funktionen med ”glances” och den konstiga kontakt-snurran när man tryckte på knappen.
Nu finns istället en ”dock” som kommer fram när man trycker på knappen. SÅ mycket mer användbart än kontakt-snurrans om jag verkligen ALDRIG använde och som kände som slöseri med knapp verkligen. I den nya dockan kan man spara appar man använder ofta. Jag har t.ex. styrning av musik, snabbsaldo från min bank och lite sådant.
Dessa appar öppnas iallafall jättesnabbt, sen kan det ändå ta en del laddning innan de gör det man vill men tycker det var en stor förbättring från innan i alla fall.
En annan funktion är att man bara behöver dra från kant till kant för att byta watch face. Detta tycker jag är lite småstörigt för jag byter i princip aldrig watchface (så kär i det jag har nämligen) men ibland råkar jag byta av misstag utan att märka det.

Längtar efter Pokémon-funktionen

Det ska komma en uppdatering till Pokémon GO så småningom här där det ska integreras med Apple watch så man kan ha en Pokéwalk som en träning i träningsappen och få notiser om Pokémons i närheten, hur långt man måste gå för sina ägg m.m.
Ser så mycket fram emot den här funktionen för jag spelar fortfarande Pokémon GO men vill inte ha mobilen ute i kylan. Däremot går jag ju fortfarande promenader (stillasittande jobb som ni minns) så vore perfekt att kunna gå en lite mer passiv Pokéwalk och kläcka ägg, snurra på stops och liknande. Man måste dra fram mobilen för att fånga men det kan man ju göra om man hittar något riktigt kul annars strunta i det.

Har ni några frågor om Apple Watch eller mina känslor så här efter fem månader? Ställ dem vettja! ??⭐️⌚️?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

6 reaktioner på ”Fem månader med Apple Watch”

  1. Har inte haft något sug för en smartwatch tidigare, nu blev jag lite lockad av tanken! Kommer nog dock avvakta lite mer för att se vad som dyker upp på marknaden. Kul att du är nöjd!

    1. Står fortfarande fast vid det jag skrev i recensionen: det är inte en pryl man behöver men en pryl man verkligen vill ha. Men tycker verkligen den tillfört mycket. Skulle vara kul att testa fler smartklockor av andra modeller också och jämföra.

  2. Martina Lundström

    Tack, ännu mer sugen nu:) Jag har fortfarande inte köpt ngn men var väldigt sugen redan i somras, när du skrev recensionen. Julklapp till mig själv kanske.

  3. Detta låter ju supernördigt och fint! Blev också lite sugen, ska kolla upp Android-alternativen!
    Har en fråga om din apple watch, är avståndet från telefonen vs klockan nånsin en issue? Att apparna tappar funktionalitet osv. Tack för fint inlägg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!