Tre techiga lördagstips

img_2066
Är mest ett gulligt djur på Snapchat dessa dagar.

Vill börja det här inlägget med något i stil med: HEJ bästa bloggen, jag är tillbaka!!! Har ju varit borta hela himla veckan pga sjuk. Alltså finns det något segare än en seg förkylning?!? Så tröttsamt. Är fortfarande inte helt frisk ens. Suck… Har varit hemma från jobbet och pausat bloggen för att vila vila vila bäst jag kan.
Sen i torsdags har jag iallafall gått tillbaka till jobbet och nu tänkte jag komma igång med bloggen igen. Det som är lite smådrygt när man är frilansare och bloggare är ju att när man är sjuk så liksom läggs allt man ska göra på hög så nu är det en smärre uppförsbacke att komma igång igen. Men det är bara att ta tjuren vid hornen. Har ju gjort det förr.
Här kommer tre techiga tips till er för helgen:

Massa bra tech-program på UR play

I UR:s nya serie Programmera mera får 9-åringar olika utmaningar som ger övning i tankesättet bakom programmering. Programledare är Karin Nygårds.© Foto: Saga Berlin/UR. Får endast användas i samband med denna serie.
I UR:s nya serie Programmera mera får 9-åringar olika utmaningar som ger övning i tankesättet bakom programmering. Programledare är Karin Nygårds.© Foto: Saga Berlin/UR.

Programmera mera

Alltså Karin Nygårds, aka Grishund, är en av mina tech-idoler. Hon gör så mycket bra arbete för att få framförallt barn att komma igång med programmering.
Just nu har hon ett finemangsbra program på UR: Programmera mera – så himla bra! Inte bara för barn tycker jag utan för alla som vill förstå hur våra maskiner funkar lite bättre. Kreativt, utmanande och kul. HEJA!

Dokumentärer: Genusbuggen och Den automatiserade framtiden

genusbuggen
Jag har inte själv ”hunnit” kolla på någon av de här dokumentärerna än men de ligger i ”att se”-listan. (Sidenote: har ett STORT problem – URplayappen har inte chromecast-stöd?!?! WHY!? SVTplay har det ju? Stör mig enormt mycket och gör att jag måste koppla in datorn med HDMI-kabel för att se dokumentärer på UR. Seriöst…).
Här är beskrivningen för Genusbuggen, låter det inte som en toppendoku:

Hela mänskligheten påverkas av teknik. Och det är män som påverkar tekniken. Kvinnorna saknas. Vad innebär det? Flera datapionjärer var kvinnor. Men kvinnorna saknas i historiebeskrivningen, och förebilder uteblir. Detta tillsammans med en marknadsföring tydligt riktat mot män och samhällets stereotypa bilder av kvinnligt och manligt innebär att få kvinnor söker sig till branschen. Problematiken sätts här i ett historiskt och samtida perspektiv. Kvinnor som trotsar normen och arbetar inom datateknologi berättar om drivkrafter, men också om motstånd och att behöva överprestera för att få acceptans

Det här är ju liksom en beskrivning som väldigt mycket stämmer med hela min filosofi och mitt manifest om varför jag startade Teknifik. Ska bannemig se denna ikväll. Finns på Twitter om ni vill diskutera den. 😀
I dokumentären ”Den automatiserade framtiden” ställs frågan Vad händer med jobben i en värld där datorer, maskiner och robotar alltmer ersätter mänsklig arbetskraft?. EN FAVORITFRÅGA ju!!

Lär dig mer om digitalt skapande med Moderskeppet

Foto: Moderskeppet.se
Foto: Moderskeppet.se

Moderskeppet är en onlineplattform med massor av superpedagogiska och grymma kurser inom digitalt skapande. De är gamla i gamet och jag har hittat massa bra tips och grejer där genom åren.
Just nu har de ett erbjudande där man får testa fullt medlemskap helt gratis i 7 dagar. Om du sen väljer att bli betalande kund så har de en superschysst ångerrätt också så om kurserna inte passar dig eller du aldrig hann göra några kan du få pengarna tillbaka.
Tror faktiskt jag ska ta chansen själv och gå deras kurs i Lightroom för stenkoll på mina bilder är något som jag verkligen verkligen behöver.

Massor av bra apptips för frilansjournalister och ALLA

stocksnap_h62k8txhvx
Eva Wieselgren är supererfaren tech-journalist och driver bloggen Damernas Databyrå. Hon har skrivit ett inlägg där hon tipsar om appar för frilansjournalister – men jag tycker det var supermånga bra apptips för vem som helst!
Appar att fota med, redigera, ta anteckningar, spela in och mer. Hade inte ens hört talas om en tredjedel så det inlägget hamnade i spara-lådan.

Hoppas ni gillar de här tipsen och hoppas ni får en superskön helg! ?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Tre techiga lördagstips”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!