Vad är grejen med Instagram Stories?

instagram stories
Plötsligt en dag dök det upp i appen – Instagram Stories! Det var väldigt snarlikt hela Snapchats idé och frågorna var många: Vad är grejen, hur ska vi använda det, ska man skita i Snapchat nu och vad säger det här om Instagrams framtid?

Jag tänkte berätta lite om vad jag tror om allt det här. Men först lite basics:

Vad är Instagram Stories?

Instagram Stories är en ny funktion som byggts in i Instagram som låter dig ta bilder och videos i helskärmsläge på telefonen som sedan läggs till i din ”Story” som personer som följer dig kan kolla på. Det du lägger i din Story försvinner sen efter 24 timmar.

Så här gör man:

 • För att lägga till något i din story (”Din händelse” på svenska) så kan du antingen trycka på plus-knappen med en cirkel runt i översta, vänstra hörnet bredvid Instagram-loggan eller bara svepa från vänster till höger när du är inne i flödet.
 • Tryck en gång på knappen för att ta en bild, håll in för att göra en film.
 • När du tagit en bild eller film kan du svepa över bilden för att lägga till några enkla filter.
 • Du kan också rita eller skriva på bilden genom att trycka på pennan respektive bokstäverna. Du kan spara dina bilder och videos från din story genom att trycka på nedåtpilen i nedersta, högra hörnet när du är inne på bilden/videon.
 • För att kolla på andras story så klickar du på den runda cirkeln högst upp i flödet i appen. Klicka på bilden/filmen för att hoppa till nästa del i storyn eller till följande person. Svep från höger till vänster för att hoppa över en persons story.

Är det inte basically Snapchat?

Jo, jag måste säg att jag hajade till något när jag såg funktionen för det var verkligen Snapchat Stories mer eller mindre rakt av. Från namnet till designen till användarkontrollerna.
Instagram (eller Facebook som äger Instagram) försökte faktiskt köpa Snapchat förut men fick nobben. Så nu har de helt enkelt valt att implementera en av de uppskattade funktionerna från Snapchat i sin egen tjänst. Men även om det finns många likheter så finns det också många skillnader.

Instagram Stories vs. Snapchat

 • Snapchat har väldigt många roliga filter som baseras på ditt ansikte och kan transformera dig till allt från sjöjungfru till en jordgubbe – Instagram har bara några ganska tråkiga filter (än så länge)
 • Många (framförallt kidz) hänger på Snapchat för att det är mindre öppet än Instagram och därför gör att man kan vara mer oseriös och opretentiös. På Instagram vill man ta snygga bilder eftersom de ligger kvar. Instagram stories hamnar lite i ett limbo då man å ena sidan kan ta mer ”oseriösa” bilder samtidigt som det fortfarande är Instagram vilket gör att man inte vill lägga ut vad som helst.
 • Snapchat gör det enkelt att skicka snaps till individuella personer eller till din story – på Instagram kan du bara skicka till din Story som alla som följer dig kan se.
 • Många från 20 år och uppåt har svårt att förstå ”grejen” med Snapchat och de flesta har inte lika många vänner/följare där som de har på Instagram. Därför får man troligen fler views på sina Instagram Stories än man får på motsvarande på Snapchat.

Kommer Instagram nu döda Snapchat?

Det tror jag inte. Snapchat ligger redan längre fram med teknologin med filter vilket är en stor behållning med den plattformen. Dessutom växer det snabbast bland unga just nu.
Generellt så sker en ”föråldring” av sociala medier över tid. Först börjar de unga använda det, sen successivt så kommer allt fler i högre åldrar in och så småningom lämnar de yngre för att slippa känna sig ”övervakade” av t.ex. sina föräldrar.
Därför så har allt fler yngre lämnat Facebook och Instagram för mer slutna och snabba sociala medier som Kik och Snapchat.
Så jag tror att de lite yngre som redan är på Snapchat kommer stanna där medan vissa som haft svårt att känna sig hemma där (lite mer folk i min ålder kanske) kommer gå över till Instagram Stories eller aldrig börja med Snapchat alls.

Instagram Stories är ett komplement

Jag tänker att de bästa sättet att se på Instagram Stories är som ett komplement till ”vanliga” Instagram. Du kan snabbt dela videos och bilder som inte behöver vara supergenomtänkta eller jättesnygga – för de kommer snart försvinna.
Du kan skapa små berättelser under en dag eller en resa med massor av bilder och filmer. I vanliga insta-flödet är det ju svårt att lägga upp flera bilder från samma sak utan att det blir för spretigt och upplevs spammigt.
Om du är ett företag, bloggare eller på andra sätt använder Instagram för att prata med en publik eller kunder så är Instagram Stories ett jättebra sätt att komma närmare dina följare och jobba på er relation. En ”in the moment” video kan kännas betydligt mer intim och äkta än en arrangerad bild till exempel.

Vad kommer härnäst? Troligen Instagram Live!

På ett sätt kan det kännas lite störigt att alla olika plattformar integrerar alla olika funktioner. Det gör det svårare och svårare att separera dem. Du kan kommunicera med text, bild, video, dekaler, emojis på Facebook Messenger, iMessage, Snapchat, Instagram, WhatsApp etc etc.
Samtidigt så blir vi snabbt vana vid att kunna göra vissa saker och saknar det om det inte finns tillgängligt. Plus att det kan vara skönt att inte behöva lämna en app allt för ofta. Det är lite dubbelt det här helt enkelt.
Med tanke på hur mycket Facebook tryckt på sin funktion med Live video, som de verkligen tror på, så är det inte konstigt att tänka sig att Instagram i sin Stories-funktion snart kommer lansera ”Instagram Live” som kommer bli lite av en mix mellan Instagram och Periscope tror jag.
Sen kommer väl inte Snapchat vara långsamma att haka på och göra Snapchat Live…
…. och så här kommer det väl fortsätta i några år framöver tills vi fått augmentet reality-linser och inopererade datachip eller flygande bilar eller ja, ni fattar. ?

Vad är dina tankar om Instagram Stories? Är du en early adopter som hoppar på direkt eller har du tagit en lite mer eftertänksam approach?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

14 reaktioner på ”Vad är grejen med Instagram Stories?”

 1. Eller du menar Instagram Stories, va? Jag har testat, och för mig, som tillhör det äldre ålderssegmentet i den här svängen (50+) och faktiskt är en av de där som inte fattat grejen med Snapchat, så är det lättare att använda Insta Stories. Jag är avvaktande positiv!

  1. Haha ja gud funktionerna är så lika att jag knappt kan hålla isär begreppen (tydligen). Har ändrat nu! Tack. 🙂
   Ja precis, många har kallat Instgram Stories för ”Snapchat för vuxna” och jag tror det ligger mycket i det.

 2. Det roliga är att jag hade Snapchat först när det kom när det bara gick att skicka privat, tyckte det var roligt i stunden, men tröttnade efter ett tag. Sen fattade jag inte grejen när alla började prata om det igen och det där med stories osv. Mn så tänkte jag what the hell, nu går vi in där igen och bara några veckor senare kom Insta Stories, haha!
  Jag tycker din genomgång var lika bra som alltid! Och jag tyckte analysen lät vettig också, att även om de känns lika så kommer de ändå locka olika användare på olika sätt!
  Ha en härlig dag!
  /Anna

  1. Jag förstår dig precis – känner lite samma ska. Gjorde ju ett ryck för att förstå och komma in i Snapchat på riktigt och nu när jag känner att jag fattar så kommer Insta Stories och jag kände lite: jaha?! Har liksom samma följare i princip på Snap och Insta så nu blir det lite virrigt. 😉
   Kul att du gillade genomgången! Ha en jättehärlig dag du med.

 3. Vet du om det har någon betydelse att vissa personer alltid hamnar längst upp när man får in och kollar vilka som har sett min instagram story? De kommer övers även om det inte va den som kollade den senast.

 4. Hej en fråga: hur får flera händelser i samma Stories? Jag ser att många har det. Kan inte komma på det?Vore gulligt om du kan förklara det för mig?

  1. Hej Birgitta! När du är i ditt flöde (hus-symbolen) så drar du över skärmen från vänster till höger. Då kommer du in till Stories-kameran och kan göra en ny händelse även om du redan gjort en eller flera innan. När du lägger till den till din händelse så hamnar den automatiskt efter din förra. Lycka till!

    1. Kul att få en aning om vad allting är på ett lättförståeligt sätt… Fattar bara inte hur de har lust att lägga så mycket tid på allt .
     Tack för insynen 🥰

     1. Personligen skulle jag säga att jag lägger tid på det för att jag får ut mycket av det. Sociala kontakter, utbyte, möjlighet att dela med mig av saker jag tänker på, tips, osv osv. ☺️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!