10 mobiltips inför semestern Så preppar du din telefon inför sommarens ledigheter och eventuella utlandsresor.

tips mobil semester blogg

(Uppdaterat 2017-06-15 om nya regler gällande roaming inom EU)

1. Säkerhetskopiera

På semestern vill du ta det lugnt, åka på utflykter, ligga på stranden, gå ut och dansa, sitta på en uteservering. Det sista du vill fundera på är vad som händer om din mobil far i backen eller blir (gud förbjude) stulen. För att vara på den säkra sidan tycker jag därför att du ska se till att ta en säkerhetskopia på mobilen som du sparar på datorn (och gärna en i molnet också om du har den möjligheten). Kolla också upp så att du har dina kontakter uppbackade och synkade.

2. Frigör utrymme för bilder och videos

Det är jättetråkigt om man är hemifrån på ett kul äventyr och så plötsligt vill inte telefonen ta fler bilder eller filmer för att utrymmet på telefonen är fullt!! Det kan därför vara en bra idé att se till att ladda in alla bilder du har på telefonen nu i datorn och även backa upp dem på en molntjänst eller hårddisk. Ta sedan bort dem från mobilen (förutom några väl utvalda bilder som du kanske kommer vilja visa för släktingar eller kompisar såklart)!

3. Se över dina notis-inställningar

Nu när det är semester vill du ju helst undvika att få upp notiser om jobbmail och liknande. Gå därför igenom dina notisinställningar och våga stänga av! Är det något viktigt så kan de ju ringa liksom. Jag har gjort en guide om hur du blir mindre stressad av sociala medier som leder dig rätt i detta.

4. Fixa Bank-ID och Swish

När det är semester vill man ju i största möjliga mån undvika att sitta framför datorn – särskilt med tråkiga saker som internetbanken. Se därför till att fixa mobilt Bank-ID och appen Swish till mobilen! Då kan du enkelt se över finanserna, betala räkningar och splitta den där krognotan.

5. Se över försäkringar

Semester innebär ofta möten med saker som vatten, sand, kullersten och svettiga dansgolv. Saker som du gillar men din mobil är lite känslig mot. I dessa tider vill vi gärna fånga allt detta på bild med mobilen för att dela på Instagram och Snapchat – så det finns (särskilt om ett eller två glas rosé eller dylika drycker är inblandade) anledning att vara proaktiv. Ta en kik på din försäkring, täcker den en sprucken display eller vattenskadad mobil?

När min iPhone 6S+ drog i badrumsgolvet och skärmen gick i 1000 bitar härom sistens insåg jag (1) hur otroligt dyr min mobil är (!!!!!) och (2) hur lätt den är att ha sönder (3) hur dyr den är att laga och (4) hur beroende jag är av att den ska vara hel. Tack och lov täcktes skadan av hemförsäkringen men det visste jag inte förrän vi kollade det efter att skärmen gått i kras.

Summa summarum: kolla upp detta innan du drar iväg på sommarens äventyr!

Om du ska utomlands…

✈️

6. Kolla upp vad som gäller för roaming i landet du åker till

(Uppdaterat 15/6-2017)

Sedan den 15 juni får operatörer inom EU/EES inte längre ta ut extraavgifter för dataroaming. Det innebär i princip att du ska kunna ringa, smsa och surfa precis som hemma. Kolla med din operatör hur ditt abonnemang ser ut.

Om du ska till ett land där du inte har avgiftsfri roaming kan det vara bra att kolla upp kostnaderna på förhand och stänga av roaming så du inte riskerar höga extrakostnader.

Så här stänger du av:

Gå in i din telefons inställningar (iPhone: Inställningar > Mobilnät > Alternativ för mobildata > Stäng av av data-roaming).

7. Ladda ned podcasts och spellistor i Spotify offline

Jag har blivit otroligt van att alltid streama poddar istället för att ladda ned dem. Filerna är oftast inte jättestora så jag brukar kunna streama hur mycket jag vill under en månad utan att ta slut på min data-pott. Det är dock tråkigt när man sitter på planet och inser att man inte har någon musik eller podcast offline på mobilen och plötsligt har du inget internet.

Så se till att ladda ned en drös av dina podcast-avsnitt offline hemma på ditt wifi innan du drar iväg (i Podcaster tryck på de tre prickarna bredvid ett avsnitt och välj “Hämta avsnitt”). I Spotify kan du göra spellistor tillgängliga offline genom att gå in på en spellista i mobilen och checka för “Tillgänglig offline”. När alla spåren har en ifylld lite symbol som är en grön cirkel med en pil innuti så har du dem nedsparade.

Tänk på att detta såklart tar upp utrymme på din mobil (se punkt 2).

8. Ladda kartor i Google Maps när du har wifi

En smart sak om du t.ex. har wifi på hotellet och ska ut och leta reda på något och behöver vägbeskrivning är att du ser till att öppna upp målet i mobilen medan du har uppkoppling. Google maps behöver nämligen bara internet för att ladda själva bilden av kartan. Var du är på kartan och var målet är styrs av GPS-funktionen som inte är samma sak som datatrafik. Så har du laddat kartan i förväg så kan du använda Google maps även när du inte är uppkopplad för att se hur du ska ta dig till ditt mål.

För säkerhetsskull…

kaboompics.com_iPhone 6 plus in the water
Foto: Kaboompics.com

9. Skärmskydd och ett bra skal

När du är utomlands eller på resa generellt så blir du väldigt beroende av din mobil. Det är med den du håller kontakten, kollar upp vägbeskrivningar, googlar resmål, tar bilder, lyssnar på musik, ser över dina pengar och mycket mer. Du vill inte riskera att du drar den i golvet och står där (potentiellt i ett annat land) utan mobiltelefon.

Så om du inte har det sen innan kan det vara bra att investera i ett skal, gärna något lite rejält som går runt hela kanten på mobilen och blir en bumper även på framsidan. Ett bra skärmskydd kan också rädda dig från de mindre olyckorna. Det kanske inte alltid är det snyggaste men safety first!

10. Ställ in lösenkod, touch-ID och liknande

Se till att skydda din telefon från obehöriga genom att se till att du åtminstone har en lösenkod för upplåsning (helst 6 siffror) eller Touch-ID. Om (gud förbjude) din mobil blir stulen vill du inte ge vem som helst tillgång till din mailinkorg, Facebook och så vidare. Tänk på att nästan alla dina konton online har din mail som backup om du glömmer lösenordet. Din mail och dina sociala medier kan användas för att till exempel försöka lura nära och kära på pengar eller identitetsstöld. Så slarva inte med säkerheten!

Hoppas de här tipsen kan bidra till en ännu skönare sommarsemester ☀️ Vilka är dina bästa tips? Skriv dem i kommentarerna nedan 👇

 

Psst... join the club!

Vill du ha mer? Få steg-för-steg-guider, gratis resurser, tech-tips, förhandsvisningar, tutorials, bakom kulisserna-snack och mycket mer – helt gratis.

Gå med i min mailklubb genom att skriva upp din mailadress nedan.

Inte ett nyhetsbrev, inget spam. Lovar <3

Powered by ConvertKit

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

0
(Visited 22 times, 1 visits today)

2 Kommentarer

  1. Sanna Rosell 7 juni, 2016 at 07:54

    Precis sådana tips jag behöver nu inför sommarens långresa! Tack, de är guld värda! Vi ska backpacka i Colombia i två månader. Är det en bra idé att ta med en gammal tegelsten till telefon och köpa lokalt sim-kort? Eller bättre att förlita sig på wifitäckning och kommunicera den vägen?

    Svara

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *