Video: Så skapar du undertexter till dina filmer på youtube och facebook Veckans youtube-video är en tutorial där jag visar Youtubes textningsverktyg och hur du exporterar till Facebook.

Att lägga text på video är något som blir mer och mer relevant på internet och sociala medier. Precis som jag berättade angående nya Apple-appen Clips så tittar vi ju ofta på klipp utan ljud på sociala medier.

Dessutom kan man ju vilja texta sina klipp på andra språk för att nå ut till fler. Det finns ju även en stor tillgänglighetsaspekt gällande döva och personer med nedsatt hörsel.

Youtube har ett superenkelt verktyg för att skapa undertexter

Självklart går det att göra undertexter direkt i videoredigeringsprogram som Premiere och Final Cut, men jag tycker dessa verktyg kan vara lite stolpiga och sega. Om du ”bränner in” texten på klippet så blir den ju inte valfri. Men använder du en textningsfil som den jag visar i videon kan man byta mellan olika språk (om man gör flera olika filer) samt slå av texten om man inte vill ha den.

Fördelen med youtubes egna verktyg för att skapa undertexter är att det är så sjukt enkelt och snabbt. Du behöver självklart inte publicera videon på youtube för att använda verktyget, men du måste ladda upp det. Jag visar hur man gör i videon.

Textningsfilen kan du sen exportera och importera på Facebook! Då har ditt klipp undertexter när det visas utan ljud, t.ex. i nyhetsflödet. När man klickar upp klippet försvinner undertexterna om man inte väljer att slå på dem.

Så här gör du egna undertexter på Youtube

Gå gärna in på Youtube och ge videon en tumme upp om du hade nytta av den och såklart prenumerera på min kanal! 

Vad tycker du om text på videoklipp? Brukar du sakna undertexter? Kollar du ofta utan ljud?

Psst... join the club!

Vill du ha mer? Få steg-för-steg-guider, gratis resurser, tech-tips, förhandsvisningar, tutorials, bakom kulisserna-snack och mycket mer – helt gratis.

Gå med i min mailklubb genom att skriva upp din mailadress nedan.

Inte ett nyhetsbrev, inget spam. Lovar <3

Powered by ConvertKit

Kommentarer

10 kommentarer

  1. Verkligen sååå viktigt när allt fler tittar i mobilen på bussen utan ljud! Jag brukar texta i aegisub. Det är ett omfattande arbete, men faktiskt ganska kul! Det handlar ju om nån slags tolkning där man inte ska låta textningen avvika för mycket från vad som sägs men samtidigt göra texten kortare och mer direkt (i vissa lägen). Och jag gillar att fintrimma texter. 🙂

    Jag har sett att många ”bränner in” sin textning. Alltså direkt i videoklippet utan att låta användaren välja på/av. Går bland annat i premiere pro cs cloud. Jag vet inte om det anses bättre på något vis? Youtube visar ju inte text automatiskt (men där är alltid ljud), men Facebook sägs visa text automatiskt ifall ljudet är avslaget… så borde inte spela så stor roll.

      • Jo, jag har bara inte förstått riktigt vrf man vill bränna in. Om några fb användare kanske inte har automatiskt text på om ljudet är avstängt? Men vem skulle ställa in det så? :s

  2. Jag letar efter någon funktion i mobilen eller en app till mobilen, för att kunna skriva in textning till video så icke teckenspråkiga personer kan läsa på svenska.
    Känner du till någon bra app till Samung?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *