Boktips: Spännande framtids-triologi om AI, mänskligheten, livet och döden

Kära läsare!

Jag tänkte att det är perfekt att följa upp förra veckans nyhetsbrev om e-boksläsare med ett boktips. Jag läste denna bokserie förra sommaren och blev helt besatt och övertalade alla jag träffade att kolla in dem också.

Serien heter Arc of a scythe (engelska för lie) och är skriven av den amerikanska författaren Neil Shusterman. Den första boken gavs ut redan 2016 men serien fick en revival förra året tack vara BookTok, samlingsnamnet för bok-kreatörer på TikTok. Detta tror jag beror på två saker: dels att det blivit ett nytt intresse för såkallade YA-böcker i och med BookTok, YA står för Young adult (men låt inte det avskräcka dig!). Och dels att seriens tema om en värld där en allsmäktig AI styr känns väldigt aktuell i dessa tider.

Arc of a scythe har jämförts mycket med Hunger games-böckerna och det känns väl ganska träffande. De handlar om vårt samhälle i framtiden, den har en lätt dystopisk ton (om än inte lika dystopisk som Hunger games), innehåller mycket action men berör också djupt mänskliga frågor.

Vad händer om vi låter superintelligent AI ta över?

All bra science fiction bygger ju på en spännande premiss. Något som sätter tonen för det framtidsscenario som målas upp och blir till en kuliss för själva berättelsen. I Scythe-serien är premissen att i framtidens samhälle har mänskligheten överlämnat styret av världen till en superintelligent AI, ”The Thunderhead”.

Detta har man gjort då man insett att AI är mycket bättre på att skapa en bra värld för alla än vad människor är. Thunderhead vill människorna väl och är ganska gudalik då den med kameror och mikrofoner ser och hör allt. Tack vare Thunderhead är alla sjukdomar botade, fattigdom och svält utrotat, det finns inga krig eller konflikter i världen, klimatet är räddat.

Tack vare nanobottar och Thunderheads framsteg inom medicin behöver man heller aldrig dö. Ens medvetande backas upp trådlöst och om ens kropp går sönder på grund av en olycka kan man bli återställd och ens medvetande nedladdat igen från molnet. När man känner att man börjar bli äldre än man skulle önska kan man återställa sin ålder och bli yngre igen.

Det här innebär såklart ett problem: överbefolkning. För människorna vill fortfarande skaffa egna barn och reproducera sig. Thunderhead i sin enorma visdom anser att frågan om döden hör till människorna och därför har en särskild orden av Scythes inrättats som har i uppdrag att glesa ur befolkningen (”glean”).

Prenumerera på Teknifik 💌

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier. Få nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan.

Jag vill veta mer >>

Med uppdrag att döda

Scythes är som en sorts upphöjda munkar, supertränade i dödande, som har egna regler och rådslag kring hur deras uppgift ska utföras på bästa sätt. De väljer själva ut sina ”offer” och utför sitt uppdrag som de önskar utifrån en tilldelad kvot. Thunderhead har ingen auktoritet över dem.

Bokens handling cirkulerar kring två ungdomar som väljs ut av en erfaren Scythe att bli tränade för att själva, om de önskar, bli Scythes. I bakgrunden finns också interna konflikter och politik inom ordern som riskerar att kullkasta hela systemet.

Kul underlag för frågor och funderingar kring AI:s potentiell roll i samhället

Det jag gillar med Scythe-serien är att Neil Shusterman gjort sin läxa när det gäller AI och inte fallit i den vanliga tropen av en mördar-AI som bestämmer sig för att döda oss.

Shustermans Thunderhead är mer som en vänlig föräldragestalt eller djurägare som vill sina små varelser (mänskligheten) väl. Han känner alla individer och vet vad de behöver och försöker göra dem tillfreds. Ibland genom att själv ta ett steg tillbaka och låta dem leva ut sitt behov av självständighet och rebellerande (visste inte att det var ett ord? Tack autocorrect!).

Jag gillar också att det inte är AI:n som utgör det dystopiska i detta framtida samhället. Istället är det en ganska realistisk och neutral bild av hur ett samhälle styrt av AI skulle kunna se ut efter några decennier.

Bokens story är också spännande i sig själv, oavsett om man är intresserad av AI eller inte, vilket såklart är viktigt. Viss science fiction kan ju ”fastna” lite i sin premiss och inte lyckas med själva berättandet. Det problemet tycker jag inte att Shusterman har. Det är trots allt en bok riktad mot en yngre publik och den innehåller vänskap, rivalitet, romantik, våld, blod och ett uppdrag att rädda världen. Allt man gillar i en bra berättelse, right? 😊

Bokserien finns (konstigt nog?) inte översatt till svenska (tips till förlagen!) så man får läsa dem på engelska. Jag läste dem från början på Storytel men sen togs de tyvärr bort därifrån, så vi har köpt böckerna i pocket i en samlingsbox. Finns t.ex. på Akademibokhandeln, Bokus och Adlibris. Den verkar även finnas som e-bok på Nextory. Kolla såklart annars ditt bibliotek eller be dem köpa in den!

I övriga nyheter har jag precis lämnat min nästa text till Ny teknik som enligt uppgift släpps på webben imorgon torsdag, håll utkik på mina Instagram Stories @teknifik efter länk. Oftast brukar de vara öppna för alla i början, sen enbart för prenumeranter, så det kan vara värt att vara på hugget om du inte redan är prenumerant på tidningen, såklart.

Jag har också flera inlägg på gång hit till Teknifik som tar lite längre tid att skriva, men det kan bli bra sommarläsning tänker jag!

Tusen tack för att du läser. Och tveka inte att höra av dig med feedback, önskemål eller kommentarer. Det är det bästa jag vet! Tryck på kommentera-knappen nedan eller maila hello@teknifik.se 💌

Vi hörs igen snart!

/Elin

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Boktips: Spännande framtids-triologi om AI, mänskligheten, livet och döden”

  1. Kul boktips! Ska se om jag hittar dem. Förra sommaren läste jag ”Klara och solen” av Kazuo Ishiguro som också är en framtidsroman ur perspektivet från en AI-robot, en artificiell vän, som längtar bort från butiken med AI-robotar och vill hitta ett hem hos någon och få en vän. Väldigt välskriven och tänkvärd.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!