Meta-kaos, lösenordskoll och några grejer jag gjort på senaste

Hej kära läsare!

I dag sitter jag på mitt hemmakontor och skriver för första gången på väldigt länge. De senaste veckorna har jag antingen varit sjuk/krasslig på mina frilansdagar och stannat inne i soffan eller så har jag varit på resande fot ill Stockholm för att spela in lite grejer (mer om det nedan!).

Vad spännande det blev förra veckan när alla Metas tjänster började balla ur samtidigt?! Jag satt på mitt bio-jobb och skulle precis klocka några grejer på Facebook när jag kastades ut från mitt konto. Jag försökte logga in igen och stötte (precis som alla andra miljontals användare som försökte göra samma sak) på problem hur jag än vände och vred på mig.

Och precis som de allra flesta andra (och säkert du med) trodde jag i tio panikslagna minuter att mitt konto blivit hackat! Svetten trängde fram i hårbotten, det isade i magen. Kunde det vara sant? Hade det slutligen hänt mig? Jag som är ”experten” på hur man INTE ska bli hackad på Facebook? Hade jag gått på någon phising-scam utan att veta om det?

Efter att ha panikat några minuter gjorde jag det jag alltid gör i sådana här situationer:

 1. Gick in på Downdetector och kollade om fler rapporterade problem. Det gjorde de! Alla röda grafer pekade vertikalt uppåt. Puh – det är Meta inte jag!
 2. Gick in på X (före detta Twitter) för första gången sen Threads lanserades i Sverige och snackade med alla andra som också släntrade in dit för att känna att jorden inte hade gått under.

Det känns alltid lite lätt apokalyptiskt när just Metas plattformar slutar funka, även om det bara är för en kort stund (cirka två timmar i det här fallet). Spekulationer börjar direkt om det är någon storskalig cyberattack, om det har med amerikansk inrikespolitik att göra, om det är börja på slutet??? I det här fallet har Meta uppget internt tekniskt problem som orsak, och det är också oftast det som ligger bakom.

Man får också en reality check på hur otroligt beroende vi gjort oss av dessa plattformar. Plötsligt kan jag inte skriva till vänner eller familj på Messenger, jag kan inte kolla på den där eventinbjudan på Facebook, jag kan inte sköta mitt jobbs marknadsföring, jag kan inte uppdatera min Teknifik-profil på Instagram, jag kan inte kolla hur alla andra reagerar på det som händer utan att förflytta mig till X eller LinkedIn.

Inte helt oväntat ökade trafiken till Teknifiks arkiv dramatiskt under den där eftermiddagen, då många googlade in på mitt inlägg Hackad på Facebook? Här är steg-för-steg vad du behöver göra! Tack och lov var vi ju inte alla hackade, men det blev förhoppningsvis ett bra tillfälle och påminnelse om att se över lösenord, uppdatera mail- och telefonnummer kopplad till Facebook samt tvåfaktorsautentisering.

Prenumerera på Teknifik 💌

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier. Få nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan.

Jag vill veta mer >>

Jag är ny skribent på Ny Teknik

Redan i höstas blev jag kontaktad av tidningen Ny teknik om att inleda ett samarbete med tidningen som frilansande skribent. Just då hade jag lite för fullt upp på jobbfronten men vi snackade vidare och satte sikte på att komma igång nu under vårterminen istället.

I helgen publicerades min första text, en explainer med rubriken Historien om memes – från LOLcats till virala videor.

Så kul frilansuppdrag som jag är otroligt glad för. Det kändes som ett meddelande från universum att jag bestämde mig för att gå tillbaka till att fokusera mer på mitt skrivande och precis då fick ett så fint skrivuppdrag. Jag har stor respekt för Ny teknik som tidning och det känns jättekul att få bli en del av det härliga gänget på redaktionen.

Jag snackar influencers och ekonomi i UR-podden Fabriken

Det har blivit en del svängar till Stockholm på senaste. Först åkte jag dit för att intervjuas till ett kommande kulturprogram på SVT, jag pratade om AI och det var en ganska filosofisk vinkel kring AI, kreativitet och skapande. Väldigt kul att få prata om och jag tror det kommer bli ett jättebra program. Det släpps nog till hösten någon gång, så jag får återkomma med en länk då.

Förra veckan hade jag glädjen att bli inbjuden till den nya podden Fabriken från UR med Soraya Hashim. Podden har undertiteln: ”Från gammelmedia till AI-armageddon” vilket jag såklart redan där känner är helt i min smak. Avsnittet jag medverkade i handlade om influencers och ekonomi. Vi pratade om frågor som varför cirka 80 % av alla influencers är kvinnor, varför influencers marketing omsätter miljarder (trots lågkonjunktur) och om det är ”jobbigt” att vara influencer. Sidekick var grymma Karin Winther som är otroligt kunnig inom influencer marketing och digital kommunikation, så det blev ett väldigt bra och initierat samtal.

Det var också kul att få anledning att ha på sig medievetar-hatten lite mer. När det kommer till influencer marketing har jag ju flera olika perspektiv som jag representerar i olika sammanhang. Jag jobbar ju en del som influencer själv, och kan prata ur det perspektivet. I mina kanaler ger jag även tips och delar erfarenheter till andra influencers och kreatörer, till exempel om verktyg, plattformarna och strategi. Jag har också många gånger föreläst för såväl företag, kommunikatörer som allmänheten mer brett om vad influencer marketing är och hur det funkar.

Som medievetare har jag ju forskat lite djupare i det moderna arbetslivet kopplat till att bygga personligt varumärke via sociala medier, med ett jämställdhetsperspektiv. Jag skrev bland annat min magisteruppsats på detta ämne. I det perspektivet tar man ju en mer strukturell och övergripande inställning. Det är jättespännande tycker jag men kan också framstå som lite mer ”kritiskt” jämfört med att vara en tipsig kollega. Men det är också hur jag är i ett nötskal: både den positiva, konkreta tipsaren och den analytiska, kritiska journalisten/akademikern.

Även idag har jag spelat in en podd faktiskt, fast denna gång på distans här från hemmakontoret. Det var en podd som handlar om lärande och kompetens från företaget Atom Collaboration där vi pratade om AI och dess påverkan på yrkesroller, kompetens och lärande. Väldigt kul ämne! Jag ska länka när avsnittet är ute sen.

I avsnittet tipsar jag om två AI-verktyg som jag använder:

 • Perplexity, en sökmotor där man får både en sammanställning av källor och ett sammanfattat svar. För intressant lite mer kritiskt perspektiv på Perplexity, lyssna på podden Hard Forks intervju med grundaren.
 • Forskningssökmotorn Elicit som gör lite samma sak som Perplexity fast enbart på publicerad forskning. Där kan man göra som en första, snabb ”forskningsöversikt” på ett ämne för att sedan börja läsa in sig mer på det länkade materialet. Väldigt användbart när man gör mycket research eller ska börja sätta sig in i ett nytt forskningsområde!

Lite uppdatering om Teknifik som ”nyhetsbrev först” är att vi nu är uppe i över 800 prenumeranter 🫶 Det känns toppenbra och jag är helt inställd på att det får fortsätta växa långsamt och organiskt.

Jag har också hittat var jag kan få lite mer statistik om utskicken (något jag nämnde en stor brist på i ett tidigare nyhetsbrev). Om jag loggar in på wordpress.com i webbläsaren (inte appen) kan jag se hur många prenumeranter jag har samt öppningsgrad och länkklick. Öppningsgraden ligger runt 65-70 % i snitt, vilket jag känner mig väldigt nöjd med.

Om du har någon feedback eller önskemål kring mina inlägg får du gärna höra av dig till hello@teknifik.se ❤️

Och som alltid, om du gillar Teknifik får du gärna tipsa och dela vidare, det betyder så mycket!

Vi hörs igen snart!

/Elin

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

7 reaktioner på ”Meta-kaos, lösenordskoll och några grejer jag gjort på senaste”

 1. Hej Elin!

  Trodde också jag blivit hackad trots ett nära oändligt lååångt lösenord och tvåstegsverifiering!

  Fast jag reagerade inte så värst mycket över det.
  Vi som är födda på 50-talet har ju varit med sedan den första svartvita tv kom. Suttit med fast telefoni, inga mobiler, inga datorer, inga sociala medier.. och vi är många som fortfarande är i livet trots det! 😛
  Och även om Internet slocknar en dag och alla mobiler dör, går livet vidare, söker nya vägar..

  Nu var vi ju inte hackade, det är väl tur, eller? 🤔😊

 2. Hej Elin!
  Tack för innehållsrikt och mycket intressant nyhetsbrev. Uppskattar så att du skriver så lättsamt om saker som annars kan vara ogenomträngliga.
  Har en fråga ang Perplexity. Varför tycker du det är en bättre sökmotor än ChatGTP/OpenAI?
  Betalade dagarna innan nämligen för ChatGTP4 för att få en uppdaterad version. Persplexity har jag inte hört talas om tidigare.

  1. Tack snälla för fina ord!
   Den stora skillnaden är att ChatGPT inte är en sökmotor, den söker inte på internet utan svarar utifrån den data den är tränad på. Vilket innebär att den också kan ge helt kajko eller gamla svar. ChatGPT 4 har möjligheten att söka på internet men det är ganska långsamt och den är inte heller lika bra på att ge källor.
   Perplexity är byggd för att vara en sökmotor (liknande Microsofts Bing/Copilot som använder GPT4 också). Jag tycker dock Perplexity i nuläget lyckats bygga en lite bättre produkt för just sök.

 3. Karin Rosvall

  Läste din text i NyTeknik. Superbra!! Tack. Nu fattar jag. kram till dig och för allt du delar med dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!