Googles nya vikbara mobil och Pixel tablet med högtalar-docka

Kvinna håller Google Pixel 7a
Google släppte också en ny mobil i medelprisklassen: Pixel 7a. Pressbild.

Det har varit Google I/O event, där techföretaget berättade om sina nya produktlanseringar och även nyheter på mjukvarufronten. Om du vill se ett sammandrag med det viktigaste har The Verge klippt ihop ett. Tre nya produkter stod på agendan: vikbara mobilen Pixel fold, surfplattan Pixel tablet och nya ”lite billigare” versionen av deras mobil Pixel, nämligen Pixel 7a.

Nya Pixel fold kommer inte till Sverige

Google Pixel Fold. Pressbild.

Vikbara mobiler är fortfarande så dyra att det knappast är något för oss vanliga dödliga. Känns som något för typ ”affärsmän”? Har till denna dag knappt sett någon som på allvar rockar en Samsung Galaxy fold, till exempel. Kreatörer och influencers lägger hellre de pengarna på en iPhone 14 pro, eller möjligen en Galaxy Ultra.

Men det går inte att sticka under stol med att det är COOLT. Som tekniknörd är det lite av en dröm att sådan här teknik finns och blir bättre för varje år som går. Känns fortfarande som science fiction, även om man vänjer sig ruskigt snabbt.

Googles nya Pixel Fold har en stor skärm på framsidan, som gör att den i hopvikt läge känns typ som en vanlig mobil. Sen när du viker upp den får du en ännu större skärm, som en liten kompakt surfplatta.

Android har uppdaterats med nya funktioner särskilt för Fold, som multitasking-lägen och en ny app-docka i botten. Dessutom har Google gjort många anpassningar i sina egna appar (och det är ju en hel del populära tjänster typ Gmail, Google Calendar, Google Maps och inte minst Youtube!). Jag tycker Android på Pixel Fold ser riktigt najs ut, och jag gillar designen.

Men…

Såklart (!) släpps den inte i Sverige. Bu. Och det verkar inte som att just denna version kommer göra det heller, men kanske längre fram? Vi får se. Eftersom vi ganska precis officiellt fått Pixel-mobilerna till Sverige får vi kanske räkna med att stå vi sidan och se på ett tag framöver.

Jag är SÅ peppad på denna surfplatta: Pixel Tablet med docka

Google Pixel Tablet. Pressbild.

En produkt som däremot kommer till Sverige om några veckor är nya Pixel tablet, Googles egentillverkade surfplatta. Och jag är så peppad på att förhoppningsvis få testa den!

För det som Google gjort här är att de har adresserat ett av de vanligaste ”problemen” med surfplattor – nämligen att de ofta blir liggande oanvända i flera dagar i sträck i hemmet. Och sen när man väl vill använda den så är batteriet slut.

Därför har Google lite grann slagit ihop konceptet surfplatta med sitt eget koncept Nest hub. Så medföljande (helt gratis) till din Pixel tablet får du en docka, som också är en högtalare. Plattan fästs med magneter och ansluter automatiskt till högtalaren. Samtidigt som batteriet laddas trådlöst går plattan också in i ”hub mode”, och funkar nu som en stor Nest hub, alltså en smart högtalare med Google assistant och en skärm (med Chromecast inbyggt!).

Vi har haft Nest hub hemma länge och använder den förutom som smart högtalare som en digital fotoram där ett album med favoriter från Google Photos rullar. Det är ett underbart sätt att använda digitala bilder! Hela familjen älskar det.

Jag tycker denna idé med Pixel tablet + en högtalardockar är så briljant!

Det värsta som finns är ju teknik som bara ligger och inte har någon funktion. Slöseri liksom. Med denna lösning kommer din tablet till användning hela tiden, och när du vill använda den som platta är den alltid fulladdad och ready to go!

Pixel Tablet med det specialdesignade skalet. Pressbild.

Google har även designat det här skalet, vars design jag också gillar, med en ring som funkar som stöd och ska gå att använda i massa olika positioner (återstår att testa hur stark den är, men det ser lovande ut!).

Det smarta med skalet är att ringen går runt högtalardockan så du kan docka med skalet på.

Förhoppningsvis får jag som sagt testa denna längre fram. Kan se många situationer där denna platta skulle funka jättebra. Har man idag varken surfplatta eller smart högtalare blir det ju en två-i-en-lösning. Tänk till exempel i köket, så kan den också funka som liten frukost-TV för Nyhetsmorgon (eller Youtube-race för den delen!).

Ny budget-Pixel: 7a!

Pixel 7a i färgen ”Sea”. Pressbild.

Jag har faktiskt fått lite förhandstitt på denna nya Pixel-modell, 7a. Men lite för kort tid för att kunna ge någon recension.

Tidigare har jag ju recenserat Pixel 7 pro, 7 och 6a. Och jag gillade verkligen både 7 och 7 pro! Och 6a som budgetalternativ, absolut. Nya 7a blir liksom som en mix mellan 7 och 6a. Den har samma chip, Tensor G2, som 7 och 7 pro, plus ett uppdaterade kameralinser och även trådlös laddning (om än långsam sådan!).

Är du nyfiken på nya 7a? Let me know, så återkommer jag med en full recension.

Vad tycker du om de här nyheterna?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!