Hur bra är Googles smartphones Pixel 7, Pixel 7 pro och Pixel 6a?

Jag blev väldigt pepp när Google annonserade att deras egentillverkade smartphones Pixel äntligen skulle släppas i Sverige. Strax därefter fick jag själv möjlighet att testa de tre modellerna som finns tillgängliga på den svenska marknaden: Pixel 7, Pixel 7 Pro och den lite enklare och billigare Pixel 6a. Så hur bra är de? Levde de upp till förväntningarna? Det tänkte jag berätta om i denna recension.

Välbyggd med unik design

Jag tycker att Google Pixel är välbyggd, den känns gedigen och lyxig i handen. Den har rundande kanter och glasbaksida med ett tjockt metallband som inhyser kamerorna. Det ger telefonen ett unikt utseende som särskiljer den från andra mobilmodeller på marknaden. På Pixel 7 och 7 pro sticker metallbandet ut ganska ordentligt från telefonen, vilket gör att den inte ligger platt mot en bordsyta. Samtidigt känns det som att metallbandet skyddar kameralinserna, vilket jag uppskattar.

Både Pixel 7 och Pixel 7 pro har stora skärmar som rundar över kanten något. Pro-modellen har en något större skärm och jag tycker faktiskt den blir lite för stor för mina händer och fickor, vanliga 7:an ligger lite bättre i handen. Pixel 6a, den billigare modellen, har inte lika utskjutande band på baksidan (det är i glas istället för metall) och skärmen rundar inte över kanterna. Den är också något mindre, vilket gör att den ligger väldigt skönt i handen. Jag gillar också den tvåfärgade glasbaksidan. Rent utseendemässigt gillar jag nog faktiskt 6a bäst, särskilt i färgen ”Sage” som jag haft hemma. Mums! 😍

Något att ha i åtanke är att dessa mobiler är hala som tvålar. Lägger du dem på soffkanten kan de vid minsta lut glida som små sälar rakt mot golvet. Och har du dem i en ficka kan de lätt glida ur när du sitter ned. Bara när jag fotade dessa bilder gled de ned från anteckningsböckerna jag la dem på 😅.

Så jag rekommenderar absolut att ha ett skal till. Men i och med att dessa modeller är nya på svenska marknaden och ganska ovanliga finns det väldigt mycket mindre att välja på jämfört med t.ex. iPhones eller Samsungs. När jag skulle beställa hem skal till testenheterna (för att undvika eventuella olyckor under testet) så beställde jag från Google Store, där det fanns ett enkelt siliconskal till 7:an, men till 7 pro fick jag ta ett genomskinligt skal med tjocka kanter. Inte så snyggt men iallafall säkert!

Fantastisk Android-upplevelse som drar nytta av Googles tjänster

Den stora grejen med Pixeln är ju att den byggs av Google själva och därför kan optimera för Android, deras eget operativsystem. Det gör Pixeln till den Android-mobil som har bäst potential att mäta sig med Apple som ju har både egen hård- och mjukvara.

Och jag måste säga att Android aldrig sett så bra ut! Samsung lägger ju alltid sin Samsung-prägel på Android, vilket är lite av en smak i sig. Tidigare har jag föredragit OnePlus mobiler för Android, eftersom de har en ganska rå och avskalad version av Android. Men Google Pixel tar ändå Android till en ny nivå.

En stor del i varför upplevelsen känns så intelligent och sömlös är alla Googles tjänster. Jag har använt iPhone i många år nu som min huvudsakliga mobil men ändå alltid använt Googles tjänster istället för Apples (Gmail, Google calendar, Google maps etc). Vilket ju jobbar lite emot Apples integrering av sina egna tjänster i iOS.

På Google Pixel flyter istället alla Googles tjänster samman med operativsystemet på ett väldigt tillfredsställande sätt. Så gillar man Googles tjänster är det lätt att gilla Google Pixel. (Och ja, självklart kan man diskutera integritetsaspekten, hur mycket av sin själ och sin data vill man ge till Google osv, men den diskussionen kan vi ta en annan gång!).

Kamerorna – imponerande men går inte hela vägen

Det jag kanske mest av allt var intresserad av var ju hur bra kamerorna skulle vara på Pixel, särskilt på Pixel 7 pro. Och på det hela taget är kamerasystemet imponerande. Du får samma kameror på Pixel 7 och 7 Pro, men på 7 Pro får du en extra 48 MP telefoto-kameralins. Det gör att du kan zooma in mer utan att tappa upplösning och du får större kreativ frihet när du fotar.

På Pixel 6a får du lite mer basic kameror, en 12.2 MP huvudkamera och en 12 MP vidvinkel, jämfört med 7 och 7 Pro där du får en 50 MP huvudkamera vid sidan av 12 MP vidvinkel. Så om du funderar på 6a så får du offra lite kamerakraft för en mer kompakt formfaktor och billigare pris.

Något du däremot får med alla modeller är Googles kraftfulla bildbearbetning, vilket såklart går snabbare och ger bättre resultat på bilderna från 7 och 7 Pro. När du tagit en bild ser du hur den ”hoppar till” efter någon millisekund, det är Google genom avancerade mjukvaruprocesser gjort en massa ”teknisk magi” för att förbättra bilden.

I alla vardagliga situationer tycker jag 7 och 7 Pro tar väldigt fina, krispiga och skarpa bilder. Det finns flera fotolägen både för stillbilder och video, som porträttläge och cinematisk video (med fejkat blurrigt skärpedjup). Själv brukar jag inte hänge mig ut så mycket avancerat ”phonography” på mobiltelefoner med alla spexiga lägen, utan det blir mest vanliga kameran eller porträttläget.

Här kan du se en supergenomgång av mobilkameror som jämför Samsung Galaxy Ultra, iPhone 14 Pro och Google Pixel 7 Pro på The Verge youtubekanal. (Spoiler: Galaxy Ultra vinner, så vill du ha de bästa kamerorna du kan få på en Android är det den du ska kolla på).

Personligen var den största besvikelsen för mig selfiekameran! Jag hade verkligen hoppats att den skulle kunna mäta sig med iPhone 14 pro, men det tycker jag inte riktigt att den gör.

Prestanda, batteritid och vardagen

Google Pixel levererar i vardagen. Batterianvändningen optimeras i mjukvaran och det är inga problem att använda mobilen hela dagen och fortfarande ha en hel del batteri kvar vid dagens slut. Med 7 Pro kan du få upp till 120 hz skärmuppdateringsfrekvens, vilket ger en mer smooth scroll och bättre känsla när man spelar spel (vilket jag ärligt talat aldrig gör). På 7:an har du 90 hz och på 6a det lite mer vanliga 60 hz. Det är en sådan där grej som man inte riktigt tänker på men som ändå har en viss betydelse för känslan.

Störst batteri och bäst prestanda får du såklart på Google Pixel 7 Pro, men det är oftast i de mer prestandaintensiva situationerna du kommer ha nytt av det, som videoredigering, tunga appar, spel osv. Vid vardaglig användning är skillnaden mindre tydlig.

Pixel 6a är mindre, med mindre batteri och lite mer basic prestanda. Men tack vare optimeringarna i Android funkar den väldigt bra för allt man vill göra i vardagen ändå. Helt klart prisvärd, tycker jag!

Samtliga modeller har en inbyggd fingeravtrycksläsare under skärmen för autentisering. Jämfört med fingeravtrycksläsare på andra modeller jag testat tycker jag den är liiiiite långsam, alltså verkligen inte långsam men liksom inte sådär riktigt supersnappy som på t.ex. Samsung eller OnePlus.

Det finns även en ansiktsigenkänning som tyvärr inte är lika robust och säker som Apples FaceID. Men man kan använda en kombination av ansiktsigenkänning och fingeravtrycksläsare som känns både säker och som funkar smidigt. När man är van vid den extremt stabila och sömlösa upplösningen med FaceID på iPhone känns det dock lite som en nedgradering.

Sammanfattningsvis

Jag har tyckt det varit väldigt kul att äntligen få lägga händerna på och testa Googles egna mobiler optimerade för Android. På det hela taget är jag imponerad och Pixel har absolut seglat upp som min nya favorit för Android!

Hade de bara lagt lite mer krut på selfiekameran har jag kunnat ge en stark 4,5 i betyd, men nu faller betyget till en 4. För dig som gillar Googles tjänster och funderar på en Pixel tycker jag det är en no-brainer. För priserna de ligger på är alla modellerna konkurrenskraftiga.

Men är det just de allra bästa kamerorna du är ute efter kan du behöva se dig om efter ett annat alternativ.

Betyg:

4/5
Vad tänker du om Google Pixel? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

6 reaktioner på ”Hur bra är Googles smartphones Pixel 7, Pixel 7 pro och Pixel 6a?”

 1. Mina fem eller sex senaste mobiler har varit Googles, Nexus-modellerna och sedan Pixel. Riktigt skönt att kunna beställa från deras svenska shop istället för en fransk (där femman beställdes från). Tyvärr släppte de ju inte klockan samtidigt, så den kom från Frankrike. Nu har de ju dock börjat ta betalt för dem också, i början var det ju flaggskeppstelefoner till typ halva priset. Nu är det mer marknadsmässigt.

  Gillar just faktumet att alla säkerhetsuppdateringar kommer direkt, behöver inte ”tvättas” av Samsung & c/o. Likväl som jag aldrig varit intresserad av Samsungs appar utan kör hellre Googles, och då får man med massa saker i onödan, som man i vissa fall inte kan avinstallera. Tycker det har varit lite stökigt när jag ska hjälpa min granne när det finns två olika bild-backuper, Samsung & Google.

  Så jag lär fortsätta köra Googles rena telefoner framöver, bland annat för att jag sålt hela min själ till Googles eko-system 😀

  1. Kul att höra! Tack! Ja, det är ju lite sådär när man väl gått in i ett eko-system, det blir väldigt bekvämt. Eftersom jag alltid växlar mobiler försöker jag ha ett ekosystem som något sånär står över tillverkarna men det är svårt. 🫣

 2. Eh? Kameran är i alla fall vassare än iPhone 14 Pro. Men visst har den lite kvar till Samsung Ultra tycker jag, även om dxomark (mest erkända testet av kamera i mobil) med deras mätvärden håller Pixel 7 Pro som bästa kameramobil av dom. Sen tycker jag att marginalerna är så små att det ofta är slumpen som avgör och att man nog blir lycklig med vilken som.

  1. Ja det är ju också en smaksak vad man tycker är en ”bra” kamera men i testet på The Verge som jag länkade till utnämndes Galaxy Ultra till ”vinnaren”, jag har själv inte gjort ett så extensivt kameratest så därför väljer jag att hänvisa kameranördar dit istället. För mig vinner iPhone 14 Pro eftersom selfiekameran är en prioritet för mig. 👌 Men jag håller med om att marginalerna är små och för den vardagliga användaren märker man nog inte någon särskild skillnad.

 3. Halloj! 👋 Hur vore det med lite bättre research om Google Pixel mobilerna som du testar? 🤔 För du har ju fel i att citat: ”Både Pixel 7 och Pixel 7 pro har stora skärmar som rundar över kanten något.” Nej det har inte båda mobilerna! För det har bara Pixel 7 Pro och Pixel 7 har en helt platt skärm!📱

  Hur vet jag det då? Jo jag har själv en Pixel 7 sedan 1,5 månad tillbaka. Vilken jag är super nöjd med! 🤩 Just Google Pixel 7 är i min mening den mobil utav dessa 3 Google Pixel mobiler i ditt test som ger mest värde för pengarna!🫰 Speciellt med tanke på att både Google Pixel 7 Pro och även Pixel 7 har Googles nya systemchip Tensor G2 mot det äldre långsammare Tensor i Pixel 6A.📱 En mobils systemchip är en väldigt viktig info och aspekt när jag och säkert en massa fler kollar efter en ny mobil. ℹ️ Därför hade ju en info om systemchip i de 3 Google Pixel mobilerna i ditt test varit bra om du hade haft med.

  Sen när du skriver att Google Pixel 6A inte har lika utskjutande metallband så är inte det heller rätt! För Google Pixel 6A har ett utskjutande band i glas! ℹ️ För dess kameror på baksidan.

  Tack för ett övrigt bra och informativt test om Google Pixel line upen! 👍 Nu när de äntligen har släppts officiellt av Google här på svenska marknaden!📱

  1. Hej Micke!
   Tack för ditt engagemang! Angående om skärmen rundar över kanten ”något” eller inte får vi väl vara oense om, för jag skulle säga att de gör det? Men det kanske beror på hur man tolkar ”rundar över kanten något”. Det är inte en teknisk beskrivning från min sida utan en beskrivning av hur mobilen ser ut, t.ex. i jämföre med 6a eller med t.ex. en iPhone 14 pro. Så, agree to disagree på den punkten.
   Gällande metallbandet har du rätt, 6a har ett av glas. Jag ska uppdatera inlägget för att förtydliga det, tack.
   Sen här på Teknifik försöker jag hålla mig ifrån för mycket tekniskt språk och försöker istället beskriva vad tekniken gör och liknande. T.ex. skriva att en modell har bra prestanda, vilket är lite mer begripligt, jämfört med att säga att en mobil har ett Tensor g2 systemchip, vilket är väldigt obegripligt för de flesta och kan vara direkt exkluderande språk för vissa. Det finns massor av andra tekniksidor som riktar sig till andra målgrupper och har ett annat språk, där man kan få läsa allt om systemchip, om det är vad man är ute efter.
   Kul att du gillade min artikel i övrigt och återigen, tack för ditt engagemang och din input. Hälsar/Elin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!