Hjälp – vad har hänt med Instagrams flöde?

Har du också märkt att flödet på Instagram blivit himla rörigt på senaste? Jag har definitivt märkt det, och jag är irriterad. Jag vet, det är inte första gången Instagram gjort uppdateringar som får alla att klaga. Men jag brukar generellt vara den som manar till lugn i båten, den som påminner om att man ”vänjer sig” och som snabbt anpassar mig till alla förändringar.

Men den här gången känner jag att någonstans får det väl ändå gå en gräns? Just nu känns Instagram-flödet näst intill outhärdligt. Och fler förändringar verkar vara på gång.

Så vad är det som pågår?

Snabba förändringar när användare flockas till TikTok

Det är ingen hemlighet att det börjat bli lite knackigt för Instagram och dess moderbolag Meta. För inte så länge sen uppdagades det att Facebook inte växer längre, utan istället tappar användare. De har fortfarande enormt mycket användare, såklart. Men problemet är att unga personer som blir äldre inte längre skaffar Facebook i samma utsträckning som tidigare. Denna nyhet fick Metas aktie att rasa. Och det är ju inte svårt att se att även Instagram påverkas av detta.

Det nya heta sociala mediet är ju istället TikTok, som du kan lära dig mer om i min guide, de växer så det knakar och lyckas engagera den yngre publiken på ett sätt som Facebook och Instagram misslyckas med.

Egentligen är det inget konstigt med det. Nya plattformar kommer alltid och konkurrerar med de gamla. Och vilken tonåring vill hänga på samma ställe som sina far- och morföräldrar?

Men Meta är ett av världens största techbolag och vill såklart behålla den platsen. Så vad göra? Jo men adapt, or die. Instagram har ju snott funktioner från andra populära sociala medier förr, till exempel när man kopierade Stories-formatet från Snapchat. Nu är det istället TikTok man kopierat genom att skapa Instagram Reels.

Många olika format som ska rymmas på samma plattform

Problemet Instagram står inför är att guida sina användare mellan alla de olika format som nu trängs på plattformen. Tack och lov skrotade de i alla fall IGTV, som tidigare låg som en separat del, och slog ihop det med videos i vanliga flödet under det enkla namnet Instagram Video. Det gjorde förvirringen lite mindre i alla fall. Men det vi har kvar är då: Bilder och gallerier i Instagram flödet, video i flödet, Stories, Live och Reels.

▶ Läs mer: Lär dig göra Instagram Reels

För att försöka göra Reels mer etablerat så har Instagram gång på gång de senaste månaderna gjort olika förändringar för att pusha in Reels i ens flöde. Runt årskiftet så började Instagram även att lite mer aggressivt rekommendera in innehåll i ens flöde från konton man inte följer.

Det kan också ses som en anpassning för att mer kopiera TikToks framgång. Grejen med TikTok är nämligen ”För dig”-flödet. Det styrs av TikToks största tillgång: deras algoritm. Den plockar supersnabbt upp vilken typ av videos du verkar gilla och börjar servera dig mer av samma vara.

Ju mer du använder appen desto bättre blir TikTok på att servera dig innehåll som gör att du fastnar i timtal. Du har ett parallellt flöde du kan välja att scrolla i där bara de konton du aktivt följer dyker upp. Men ”För dig” öppnas alltid först och det är där de flesta hänger.

TikToks ”För dig”-flöde gör att vilken video som helst kan segla upp och få miljontals visningar, oavsett hur stort kontot är sen innan. Det gör också att du som användare inte behöver aktivt följa konton för att hela tiden få massor av nytt innehåll att kolla på. Det sköter algoritmen åt dig. Detta är nyckeln till TikToks framgång, och det som Instagram nu försöker imitera!

Nu kan du välja mellan tre flöden på Instagram

Den senaste, stora förändringen på Instagram var införandet av tre olika hemflöden du kan välja mellan: hem, följer och favoriter.

Hem-flödet är det som alltid dyker upp som standard när du loggar in i appen. Det är ”det gamla vanliga” flödet, så att säga. Men samtidigt är det inte det. För även fast flödet varit styrt av en algoritm länge så har det varit en algoritm som sorterat innehåll från konton och hashtags du aktivt följer. Nu har Instagram börjat pusha in annat innehåll som den tror du kanske kommer gilla, framförallt Reels.

Följer-flödet är ett flöde som många önskat sig och efterfrågat sen urminnes tider då Instagram frångick det kronologiska flödet och införde algoritmen. För att nå detta flöde klickar du på Instagram-loggan överst i flödet och väljer ”Följer” i den lilla menyn som poppar ned. Här får du nu enbart innehåll från konton du följer, presenterat i kronologisk ordning, det senaste först.

Favoriter-flödet är det andra alternativet i den lilla drop-down menyn från Instagram-loggan. För att något ska dyka upp här måste du först välja några konton som favoriter. Det här blir ett sätt att göra en särskilt flöde för de konton du absolut inte vill missa innehåll från i det allmänna kaoset som snabbt uppstår med de andra flödena.

Problemen med de nya flödena på Instagram

Det som är lite problematiskt just nu med det här nya upplägget med tre flödet på Instagram är att det blir krångligt och rörigt.

Viralt innehåll jag gärna skippar

Hem-flödet är ju det ställe där Instagram vill att vi ska hänga mest, eftersom det alltid dyker upp när man klickar på hemknappen eller öppnar appen. Du kan inte välja något av dina andra flöden som standard.

Problemet är att hem-flödet beter sig väldigt annorlunda mot hur vi är vana. Jag upplever i alla fall att kvalitén på mitt flöde blivit riktigt dåligt. Det känns rörigt och det mesta jag får upp känns irrelevant. Jag har aldrig hängt i ”utforska”-flödet på Instagram för jag tycker det alltid är gravidmagar, förlovningar och bebisbilder från influencers och kändisar jag inte följer. Tack, men nej tack. Riktigt så illa är det inte i mitt hem-flöde men det är mycket Reels och videos som uppenbart är ”virala” men som jag är oftast inte vill kolla på. Jag vill hellre se innehåll från alla de konton jag aktivt valt att följa. Vill jag upptäcka nytt eller kolla Reels kan jag byta till Reels-flödet (ja, det är ett fjärde flöde).

Men Instagram är tydliga med att detta är den nya riktning de tagit där de kommer jobba mer med rekommendationer.

Tips! Du kan pausa alla förslag i hem-flödet i 30 dagar. När ett förslag från ett konto du inte följer dyker upp tryck på tre prickarna > Inte intresserad > ”Dölj förslag i 30 dagar”. Ett tillfälligt plåster på kaos-såret.

Algoritmen finns av en anledning

Det kronologiska flödet är inget jag personligen längtat efter. Jag följer över 1000 konton, det behövs en algoritm för att sålla i allt det innehållet. Mitt ”följer”-flöde blir överfullt och en massa konton jag för länge sen glömt bort att jag följer dyker plötsligt upp. Det blir helt enkelt väldigt tydligt varför algoritmen sorterat bort detta innehåll ur mitt flöde från första början – det är inte tillräckligt intressant för mig.

Om du följer färre konton kan följer-flödet såklart funka bättre. Men även om det är lätt att tro att ”allt var bättre förr” så byggde det kronologiska flödet på att man inte följde så många, och att de man följde inte publicerade allt för ofta. Det kronologiska flödet gör det också väldigt relevant vilken tid på dygnet du går in och kollar, du kan råka missa viktiga inlägg för att du helt enkelt kollar på fel tid, och den som publicerar ofta kommer få en fördel för den kommer synas mer.

Jag tror införandet av det kronologiska flödet var mer ett ”people pleasing”-drag från Instagram än något annat. De vet att de gör så många förändringar nu som kommer uppröra deras kärnanvändare att de behövde slänga ut en morot i form av en högt efterfrågad funktion som många tror att de vill ha.

Favoriter: för du vet att du kommer missa det du verkligen vill se

Favoriter-flödet blir ju som en konsekvens av de andra två. Instagram vet att det nya flödet som ska pusha in massa virala Reels kommer göra gamla trogna användare irriterade. De vet också att det kronologiska flödet inte funkar särskilt bra egentligen, och att man snabbt kommer missa sådant man faktiskt vill se. Så då lägger man till Favoriter. Problemet är ju bara att det är lite för mycket jobb och lite för många klick för att det ska kännas intuitivt. Det lägger till ytterligare rörighet i något som redan är rätt rörigt. Men det blir en livboj att kasta till de allt mer irriterade och förvirrade användarna.

Följer- och favoriterflödena hade kanske kunnat funka om man själv fått ställa in vilket som alltid skulle laddas från start. Men eftersom det nu funkar så att du genom två klick måste hoppa över i dem, och så fort du klickar på något annat är du tillbaka i Hem-flödet, så kommer det inte bli där man hänger mest. Vilket är ett mycket tydligt tecken på att Instagram vill att vi ska vara i Hem-flödet.

Jakten på unga användare riskerar att skrämma bort de gamla trogna

Jag tillhör den största åldersgruppen bland Instagrams användare: 25-34 åringarna. Och även om Instagram har lite fler män som användare än kvinnor så är kvinnor de mest aktiva på plattformen (källa: omnicoreagency).

Vi i den här åldergruppen har hängt på Instagram länge, vi har varit igenom många förändringar och anpassat oss. Vi har även varit med och skapat kulturen på plattformen genom hur vi skapar, delar och engagerar oss i innehåll.

Med de senaste förändringarna känner sig många, mig inkluderat, lite som att Instagram kastar oss under bussen i jakt på en yngre målgrupp man högst troligt inte kommer lyckas nå. De har redan TikTok, varför ska de hänga mer på ett rörigt Instagram som försöker likna TikTok?

Många av mina följare har pratat om att sluta, ge upp och lämna Instagram, det sociala mediet som vi så länge älskat.

Det jag oftast upplever att personer pratar negativt om gällande sin tid på Instagram är ”slöscrollandet”, när man fastnar i att scrolla ett flöde av innehåll man inte känner ger en något. Den tiden känns sällan meningsfull. Men det är den tiden det känns som att Instagram nu vill utöka. Det är det beteendet, att fastna i ”immersive content” som Instagrams VD själv kallar det det, som Instagrams nya flöde och upplägg vill uppmuntra.

Självklart behöver Instagram hela tiden utvecklas och jag fattar verkligen att de känner lite stress när Facebook tappar (och har en åldrande målgrupp), de vill inte gå samma väg till mötes. Men samtidigt kan inte alla sociala medier vara allt. När det blir för mycket, för komplext, för rörigt så kommer det ta för mycket tid och energi från oss användare.

Vad hände med att Instagram var en foto-app?

Instagrams stora framgång, själva kärnan i det Instagram varit och är till denna dag, är en app där man delar foton. Många som blivit stora på Instagram har främst blivit det för att de varit bra på att skapa och publicera fina och inspirerande foton (eller annat visuellt innehåll).

Det finns redan många fotografer och illustratörer som känt sig frustrerade länge över hur Instagram sakta men säkert gått mer och mer mot video. Nu börjar den frustrationen bli ännu mer påtaglig.

Instagram talar tydligt om att video ska och kommer ta större plats i flödet. Reels och video (som egentligen mer och mer börjar bli samma sak, bara i lite olika längd) prioriteras redan av algoritmen och syns mer i flödet.

Även bilder i flödet kan komma att få en ”Reel-makeover”

Screenshot av en video från Instagrams CEO Adam Mosseri där han visar hur det nya testet av bilder i flödet kommer se ut.

En annan nyhet som Instagram testar är att även bilder i flödet ska kunna ta upp hela skärmen, så som Stories gör. De ska också få ett nytt utseende som liknar hur Reels och video ser ut – med ikoner, knappar och captiontexten ovanpå videon.

Det här förändrar i grunden för hur fotografer, influencers och kreatörers bilder presenteras i flödet. De flesta tänker redan in Instagrams format i sin kreativa process, t.ex. att kvadratiskt eller ännu hellre stående 4:5 format syns bättre i flödet än traditionellt landskapsfotografi. Det är en ganska rimlig anpassning efter det mobila formatet, kan man ju argumentera.

Men det stående 9:16 formatet (som Reels och Stories har) blir väldigt begränsande. På Stories har ju grejen varit att det varit mer casual, mer slit och släng-innehåll, där kvalité inte varit högsta prio. Men bilderna i flödet lägger de flesta mer krut på. Det ska ligga på ens profil och se bra ut över tid. Väldigt många kreatörer använder sin profil som sin portfolio. Många har det som sin enda marknadsföringskanal.

Den här förändringen, om den genomförs, kan få stora och avgörande konsekvenser för många kreatörer. För även om de andra formaten kanske kommer finnas kvar och man kan välja så kommer stående bilder få större utrymme i flödet och troligen även prioriteras av algoritmen. Vilket kommer ge en fördel till de som anpassar sig.

Slut på långa bildtexter?

Det finns ju även många stora konton som bygger sitt innehåll på just caption-texten. Många som tidigare bloggat använder Instagram istället, även fast text aldrig riktigt varit prio för Instagram. Tänk bara hur lång tid det tog innan man kunde göra radbryt i texten för att göra längre texter mer läsbara!

Om texten läggs ovanpå bilder blir de svårare att läsa och du behöver klicka på ”läs mer” för att se fortsättningen. Jag tror detta kan få stor påverkan för de kreatörer som lägger stort fokus på bildtexten.

Det här är som sagt ett test än så länge, så det är inte säkert att det kommer bli så här i framtiden men det går ju tyvärr helt i linje med den nya riktning Instagram tagit, och därför är det inte konstigt att tänka sig att något åt detta hållet kommer bli verklighet för alla längre fram.

Det blir allt svårare att nå sina följare

Ytterligare en aspekt där kreatörer och influencers (som jag själv) slängs under bussen är att det blir allt svårare att nå den följarskara som man lagt ned åratal på att bygga upp en relation till.

I det nya flödet prioriteras viralt innehåll, video och stående bilder. Det spelar ingen roll om du följer eller inte. Från att ha varit en app som byggt på just att följa konton och engagera sig i det innehållet blir det helt andra premisser att jobba utifrån.

Vilket innehåll premieras?

Det syns ju tydligt på TikTok hur den här typen av premiss för synlighet tar sig uttryck i innehållet: du är hela tiden på jakt efter din nästa virala video. Vilket innebär att kreatörer fortsätter upprepa samma framgångsrecept om och om igen, vilket gör innehållet ganska likriktat och upprepandet. Det gör också att innehåll som är extremt och som sticker ut har större chans att lyckas.

Om detta är vad även Instagram nu vill premiera så kommer mycket innehåll som tidigare haft framgång på Instagram sakta men säkert försvinna bort i flödet. Utbildande inlägg, konstnärliga inlägg, inlägg som kräver eftertanke, väldigt nischat innehåll, stillbilder, inlägg med fokus på text – även fast vi fortfarande vill se dessa inlägg riskerar de att de bli svårare att hitta.

Vissa tappar räckvidd – nya stjärnor kommer kliva fram

Och vi är många som redan märker konsekvenserna av Instagrams nya förändringar. Räckvidden för de flesta jag känner med stora konton på Instagram har gått ned, både i flödet och på Stories. Det som funkat förr funkar plötsligt inte alls.

Såklart kommer förändringarna också göra plats för nya stjärnor, nya influencers och profiler vars innehåll passar för plattformens nya inriktning. Många av de som är stora på TikTok skulle ha haft svårt att nå samma framgång på något annat ställe. Olika plattformar gynnar olika kreatörer, så enkelt är det.

Men vill verkligen Instagram att alla kreatörer som byggt plattformen nu ska sluta skapa? Ge upp och gå vidare? Det verkar konstigt…

Instagram – är vår tid tillsammans slut?

Som sagt, jag har alltid varit den som anpassat mig och följt Instagrams utveckling. Jag älskar Stories, jag tycker det är kul att göra Reels, jag gillar video, jag scrollar gärna TikTok. Men någonstans börjar till och med jag känna mig lite trött.

Jag har under flera år långsamt gått över till att Instagram blivit min huvudplattform, där jag lagt mest tid och krut på att skapa innehåll och umgås med mina läsare och följare. Nu börjar jag känna att jag behöver lägga den tiden och energin på något annat, för det blir ohållbart.

Nej jag tror inte min tid på Instagram är slut, jag kommer såklart fortsätta, som orkestern på den sjunkande Titanic. Framförallt Stories känns fortfarande som en plats jag inte ger upp i första taget. Men jag märker redan hur jag spenderar mindre tid på Instagram, just för att flödet är så rörigt och det blir svårare och svårare att hitta innehållet jag tycker är meningsfullt.

Jag har gått igenom många förändringar på appen, många nya format, och jag har hittat en väg framåt. Men nu börjar Instagram verkligen rucka på själva grundförutsättningarna, själva kärnan i varför jag älskat appen. Då börjar jag undra om inte Instagram börjat gräva sin egen grav?

Vad tänker du om förändringarna på Instagram?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

154 reaktioner på ”Hjälp – vad har hänt med Instagrams flöde?”

 1. Tack för matigt inlägg! Jag har länge gillat instagram men känner mer och mer att jag inte orkar hänga med i alla förändringar som sker och vill själv satsa mer på andra kanaler men det är ju svårt att bygga upp också kan jag känna…

   1. Gick in som vanligt idag på Instagram och trodde det var nåt fel för det var så rörigt och murrigt och nästan bara jobbiga filmer då jag hellre vill se stillbilder och även bara lägger ut stillbilder.. så nej, inte nöjd med förändringen, så synd på fin app..😢
    Men tack för jättebra info!!😃👍

     1. Hej
      När man söker på ett ämne med hashtagg hur får man inlägg att visas i datumordning. Förr hade jag det men nu går bara ställa in 1 el 2 senaste veckor å även då kommer det inte i ordning.
      Vh

   2. Vill slippa alla reell. Det räcker med annonser som jag gärna också sluppit. Funderar på att sluta med instagram. Väldigt rörigt och irriterande

   3. Jag blir så stressad av alla videos, jag föredrar klart ett stilla flöde och önskar jag kunde välja bort allt rörligt.

    Jag har flera olika instagramkonton baserat på intressen. På det jag hänger på mest kan jag inte välja ”Följer-flödet”. Har googlat men hittar inte vad detta kan bero på, har du en aning?
    På de andra kontona kan jag göra det och på dessa följer jag både fler och färre så det verkar inte vara en faktor.

 2. Jag känner att jag börjar bli lite trött på IGs strävan att bli tiktok 2.0. Jag har valt att inte skaffa tiktok för att jag känner att video-formatet inte riktigt är min grej. Är väl därav heller inte jättepepp på att se IG utvecklas allt mer i den riktningen. Har heller inte riktigt kommit in i reels grejen på IG pga det.

  Däremot så gillar jag verkligen IG stories då det när de introducerade det kändes som att det tillförde något nytt till hur jag (och många andra?) använder appen.

  1. Nej det är en lite småjobbigt utveckling att hänga med i, även om jag gillar både TikTok och Reels. Det handlar ju mycket om vad som tillför och vilka beteenden som skapas. Stories tillförde ju många viktiga aspekter som funnits i flödet men försvunnit när fler började använda appen och antalet inlägg som publicerades blev fler, kvalitén höjdes osv. Reels fyller ju också en funktion men någonstans känns det här jakten på TikTok som att Instagram tappar bort lite av vad som är hjärtat i appen. Vilket känns synd!

  2. HATAR denna nya visning av bilder som verkar införts på ett av mina konton, är på riktigt gråtfärdig över det för det är så oerhört användarovänligt. Allt hoppar, har ful bakgrund och är allmänt katastrof. Bu!

   1. Du är inte ensam och beskrev exakt mina känslor här Elin. Så fullständigt vidrig uppdatering (som bara sattes in på ett av mina Instagram-konton, utan möjlighet att själv kunna välja). Går inte att följa flödet längre…hela layouten är helt värdelös med bakgrundsfärger vid bilder, bildtext som ligger mitt i bilderna. Jag har varit på Instagram dagligen sen 2012 och aldrig tidigare blivit så förbannad och less på en uppdatering någonsin. Har försökt leta upp nån info om huruvida detta är något Instagram bara testar på ett gäng försökskaniner, och ifall det förhoppningsvis kommer gå tillbaka till tidigare layout, eller om det kommer bli bestående och rullas ut till samtliga konton. Förvånansvärt tyst, hittar ingen info. Galet sorgligt om det är permanent, kommer ej kunna hänga där med i så fall, så illa är det faktiskt.

    1. Just den nya bildvisningen är ett test, du kan hitta info på Instagrams konto @creators och VDn @mosseri.

     Jag har personligen inte fått testet på något av mina flöden men det låter verkligen inte särskilt kul. Usch.

     Förhoppningsvis visar testet att användning och engagemang gått ned för de testade kontona och då kanske de lugnar sig med utveckligen 🙏 Men detta verkar ju tyvärr vara riktningen som Instagram vill gå… så tyvärr kommer nog många förändringar ske framöver oavsett.

     Men ge inte upp hoppet riktigt än! ❤️

     1. Tack Elin för tipset: jag ska kika efter mer info på de kontona du hänvisat till.
      Även tack för ett intressant inlägg i övrigt och mycket läsvärd blogg!
      Så håller vi tummar och tår att den här testlayouten, som somliga av oss haft oturen att drabbas av, dras tillbaka av Instagram 🍀😌❤️

    2. Precis detta hände mig också på mitt ena konto. Gillar det inte alls och har förgäves försökt ändra tillbaka och hitta information utan att lyckas förrän jag hittade hit.
     Vill ha tillbaka gamla layouten. Denna är rörig och inte användarvänlig.

    3. Känner exakt likadant! Har sökt med ljus o lykta för att hitta vad som hänt och hur jag kan ändra tillbaka, och här hittade jag äntligen lite info och likasinnade! Allt är rörigt och fult. Hoppas vet det är ett test 🙁

   2. Hej! Förstår inte riktigt varför jag inte har möjlighet att välja flöde trots uppdaterad app. Jag kan tipsa andra om detta, men har inget jag kan göra för mig själv tyvärr. Olika grupper som påverkas på olika sätt? Vilka andra brukar isåfall ”drabbas” av olikheter?

    Tack för ett utförligt inlägg, kom inte helt igenom just idag men SÅ intressant 😊

    Mvh

 3. Eva Gustafsson

  Jag är bara en ”vanlig” användare som vill utbyta bilder och klipp med släkt och vänner och en massa ”Insta-vänner” jag delar intressen med. Men nu dränks det jag vill se av just det du beskriver, virala grejer som jag inte har något som helst intresse av och annonsinläggen dominerar mitt flöde, särskilt på kvällen. Häromveckan fick jag en uppmaning att lägga in mitt födelsedatum. Dumt nog gjorde jag det. Jag är 62 år och det är fullkomligt hårresande att se vad algoritmerna anser att gamlingar vill se. Jag skulle lämna Instagram redan idag om det inte var för att det inte finns nåt alternativ. Techjättarna blir allt vidrigare för varje år. Och vi är marionettdockor som hoppar med när de drar i trådarna. Sen sitter de och skrattar åt oss med miljarderna strömmar över dem.

  1. Fy det låter som en riktigt tråkig utveckling ☹️ Ja tyvärr har vi ju inte så mycket att säga till om gällande techjättarnas affärsplaner – samtidigt som vi lägger så mycket av vår tid och energi på deras plattformar. Och det är verkligen trist att algoritmen är så åldersstereotyp!

 4. Alltså fantastiskt inlägg Elin! Både informativt och sammanfattar alla känslor jag känner just nu. Du sätter verkligen ord på det som svider mest: Att man under år arbetat för att bygga upp en målgrupp som nu helt plötsligt inte ska betyda något längre?

  Också extremt konstigt att slänga bort de användare de har för en målgrupp som redan har det de vill ha och inte är intresserade av instagrams tarvliga version.

  Förvirrad. Det är vad jag är.

  1. Tack Elin! Ibland behöver man en blogg för att verkligen få ordning på allt som snurrar i huvudet 😵‍💫

   Jag hoppas verkligen att en massa data de kommande månaderna visar att de måste tänka om på några av dessa punkter. Och att de börjar värna om sina kreatörer igen!

  2. Hej
   Ser du skrivit om instagram. Kanske kan du hjälpa mig😊

   Jag är en nybörjar användare men har två gr fått kontona stängda och jag vet inte varför!
   Vet du om de har nån form av support?
   Hur kan ett miljardföretag inte ha en kundtjänst??

   Måste ha instagram för att ha koll på barnens info mm annars hade jag nog inte valt det. De verkar extremt regelstyrda, förstår mig inte på deras info tex vad som var fel med mina konto .
   Usch jag är frustrerad.

   1. Hej Petra! Jag förstår din frustration. Det ”luriga” med Instagram är ju att vi inte egentligen är kunder till Instagram, eftersom tjänsten är gratis, vi är i själva verket produkten! Det är vår data som Instagram säljer till sina verkliga kunder: företagen som betalar pengar för att annonsera på Instagram. Att ha en kundtjänst för sina miljarder användare skulle bli väldigt kostsamt för Instagram, så det struntar i att ha det. Det enda man kan göra är att vända sig till Instagrams hjälp-center och skicka in rapport eller överklagan därifrån: https://help.instagram.com/ – tyvärr får man sällan svar.

 5. Detta är exakt vad jag skulle sagt om den här nya riktningen för instagram (om jag hade haft din tekniska insikt och pedagogiska skrivsätt 😄).
  Jag som bara är användare och konsument känner mig liksom lurad och snart fråntagen min största källa till info och skvaller och kunskap, jag följer oerhört många aktivister, folkbildare och intressanta människor som jag aldrig fått ta del av nån annanstans. 😕

  1. Vad fint att höra att du kände att texten satte ord på något du också tänkt! Jag tycker själv det är så skönt när man läser ett sånt inlägg 😌

   Och det är verkligen tråkigt att även du som ”vanliga” användare känner dig kastade under bussen här. Vi får hålla tummarna att Instagram lyckas reda ut något mer vettigt ut all den här röran… men samtidigt tänker de väl framåt och då är vi ”äldre” användare kanske inte prio jag vet inte 🙃🙃🙃

 6. Svinbra inlägg! 👏 Tycker det är spännande att tänka på vilka konsekvenser sådana här grepp kan få. Hur vi som användare kommer ändra vårt beteende med appen. Från ett nördigt beteendeperspektiv då. Från kreatören i mig så känner jag mig nog mest less och nästan lite… blasé 😬

  1. Tack Jackie!!! Ja det är väldigt intressant! Sånt funderar jag mycket på (och säkerligen Adam Mosseri också) 😅. Även om jag också känner mig rätt trött så är det ju alltid spännande att se hur saker utvecklas. Det märks verkligen att vi är i en tid nu där många saker börja rucka på sig och vi är påväg mot nya saker. Just nu är allt väldigt virrigt men det känns som att massor av spännande nog ligger bakom hörnet.

   1. Åh vad du nailar det jag känner här. Det har nyligen börjat gå bättre för mig i instagramvärlden men jag känner att jag börjar bli SÅ trött. Jag får inte se det jag vill se längre och måste hela tiden leta efter det trots att jag följer konton med det innehållet.

   2. Johan Anderblad

    Allt var svart…. fattade ingenting… googlade och fann detta. Tack! (Och ja, det svarta med utfallande bilder är HEEEELT värdelöst..)

    1. Skönt att höra att fler ”drabbats” av detta störiga utseende. Jag är riktigt trött på det nu.

 7. Emma Hällbacka

  Jag har löst mitt flöde genom att dela upp min instanärvaro i 7 olika konton (typ motsvarande kategorier på bloggen) och följer bara nischade konton, något hundratal, med varje. Och lägger bara upp flödesbilder som passar nischen. Funderar helt ärligt på att gå tillbaka till bloggen helt, men skulle sakna stories asså.

  1. Oj.. det låter som mycket att greja med 😅 Men det var också ett sätt att lösa det 👌 Linda Hörnfeldt pratade i förra avsnittet av sin podd om att Instagram borde ha så man kunde göra listor för konton man följer och byta mellan dessa i flödet typ ”sociala medier tips”, ”mode” osv. Det skulle ha typ samma effekt som det du gör nu 😊

   Jag drar mig mer tillbaka mot bloggen nu, det kluriga är ju bara att få folk att läsa, eftersom längta kommer in just från Insta. 😅

 8. Jättebra inlägg med mycket förklaringar till vad som hänt och håller på att hända med Instagram. Jag börjar totalt tappa peppen för Insta pga allt detta. Har sakta men säkert under de fem år jag haft mitt konto byggt upp en trogen följarskara samtidigt som jag nått ut till många andra också. Fram tills dessa förändringar… Räckvidden har ju blivit så dålig att jag knappt vill posta längre. Det känns inte roligt, när de som du så bra beskriver i texten, kastar oss gamla användare under bussen till förmån för eventuella nya, yngre följare som redan har andra plattformar (TikTok, Snapchat).

  1. Mm jag förstår dig verkligen! Det är samma för mig. Har också haft riktiga dippar gällande lusten för Instagram på senaste – usch… från att ha varit den roligaste plattformen har den blivit en mindre rolig.. samtidigt har man inte så mycket alternativ heller? Nej det är lurigt…

 9. Veronica Trépagny

  Väl fångat! Jag funderar också över alla dessa små föreningar som på något vis behöver finnas på Instagram för att synas och hänga med, men absolut inte kan/hinner skapa innehåll med potential att bli viralt (videor) pga. de ofta bygger på frivillighet och inte har obegränsat med tid. (Jag tycker också det är knepigt med myndigheter. Instagram kan ju aldrig vara deras främsta kanal, de behöver ha normala kanaler som inte är kommersiella främst. Men finns de på Instagram, är det dumt om de också försvinner då de har viktiga meddelanden till medborgarna… )

  I varje fall upptäckte jag igår att det både går att pausa förslag baserade på specifika konton och att pausa förslag över huvud taget i trettio dagar. Idag ser mitt flöde mer ut som förr. Puh. (Skulle Instagram bli påverkade om vi alla gjorde så?)

 10. Viket fantastiskt bra blogginlägg!
  Jag är också väldigt kluven till Instagram just nu, men det är också en stor del av mitt nätverk. Både privat och i företagandet. Som enskild företagare är det ju här jag har både mitt kundunderlag och får uppdrag ifrån. Plus att mitt flöde har tidigare varit som ett stort härligt mingelparty med underbart snälla människor som en har umgåtts med och nu känns det som om alla lämnar festen.
  Vad ska vi som inte vill hänga på TikTok eller göra ”coola” reels ta vägen med vårt nätverkande?

 11. Tack för ett grymt inlägg som fångar mycket av mina egna tankar kring utvecklingen av IG. Jag är väldigt emot Tiktok/reels och hela det uppspeedade formatet (och är verkligen ingen viral danstalang eller underhållare) utan vill inspirera med bilder och tips i textformat. Precis som IG varit syftet med under lång tid. Men blir matt av att jag ska ”tvingas” göra på andra sätt nu bara för att de ändrar allt…. Vet inte hur länge jag vill hålla på att anpassa mig och bli något jag inte är bara för att nå ut, är det ens värt det? Jag som tex inte är företagare och säljer något via IG utan har det mer som en avancerad hobby där jag tjänar lite extrapengar genom samarbeten funderar på om det kommer komma en tid snart när man hittar en annan hobby…. Samtidigt som en rädsla väcks, hur kommer ens liv se ut när man inte håller på med IG på sin fritid? Tänker i inlägg/bilder eller har kontakt med hela sitt nätverk av likasinnade eller följare…? Så svårt att föreställa sig på nåt sätt, men tankarna finns där när man blir less på allt som händer på plattformen som sabbar för en!

 12. Kerstin Wixe

  Så bra!ä artikel! Men kan jag ens få bort den här konstiga nya mörka bildpubliceringen där man måste klicka på ”visa mer” för att se text och som plötsligt drabbade ett av mina konton? Fattar ingenting- försökt allt. Får de göra så bara för att testa?

  1. Yes de får göra precis vad de vill. Så du är en av de som just nu får detta test och tyvärr kan du inte göra något åt det. Förutom att använda Instagram mindre (så datan kanske visar att det får negativ effekt på användandet) eller skriva en arg kommentar på Adam Mosseris (@mosseri) Instagram-konto. Det vill säga: det finns tyvärr väldigt lite vi som användare kan göra.

   Förhoppningsvis går de inte vidare med den här ändringen men jag känner mig tyvärr inte så hoppfull med tanke på riktningen Instagram vill ta.

 13. Så ledsamt… Jag är en av testarna tydligen, allt är förstört. Jag har haft Instagram som en fin grej, är konstnärlig, älskar att ta fina bilder & skriva fina texter, så har jag använt Instagram, och är så glad att kunna beröra människor o värma i denna kalla värld allt mer .. Nu är bilderna mörka, texten ligger på mm .. Jag har svårt att titta på andras med p g a det, så mörkt, rörigt, mm. Hoppas verkligen att det inte blir bestående, isåfall är det ingen idé att bemöda sig vare sig med fina bilder el text …..

  1. Så tråkigt att höra! Det gör mig verkligen ledsen att se hur många som påverkas negativt av de här förändringarna. Särskilt att de påverkar just lusten att skapa, dela och interagera. Det som varit kärnan i Instagram liksom.

   Vi får hålla tummar och tår att de kommer till sans och lugnar sig lite med dessa stora förändringar.

  2. Jag är med en testperson! 😳 Jag illustrerar och fotar, vill varken publicera eller titta på andras bilder med det nya utseendet. Jag har skrivit och klagat på IG support och på synpunkter i Appstore. Ikväll gjorde jag även ett inlägg om detta på mitt IG konto @farmor_lena

 14. Jag är ytterligare en stackare som blivit testperson för det nya. Ogillar det skarpt! Det blir otydligt, svårläst och sabbar bilderna. Hoppas verkligen att det inte kommer att genomföras!

 15. Blir galen på nya flödet, kanske dags att sluta kolla helt enkelt. Jag har bara två val ”följer” och ”favoriter”. Den sedan tidigare ” vanliga” finns inte alls. Min man har sitt vanliga gamla flöde.
  Dagens i- landsproblem 😂
  Tack för bra info! 🤩

 16. Jag som hellre läser captions än ser videoklipp är också rätt less. Har fått nya flödet och det är inte gjort för text alls 🙁

 17. Tack för bra sammanfattande info. Jag tycker det är svårt med reels om det är enda vägen att nå ut. Dels för att jag inte är jättebekväm att stå framför kameran och göra mig lustig och dels för att jag har svårt att se hur trendiga audio ska kunna tillföra något till det jag sysslar med, dvs konst. Visst jag kan måla och visa hur jag gör men det är ändå slutresultatet med fin bild, text som beskriver det betraktaren ser som känns som mitt huvudcontent. Och ja… jag tillhör den äldre skaran 40+… är det åldersdiskriminering vi snackar om nu? 🤔🙈

  Sen fick jag en aha när du beskriver tre olika flöden. Jag trodde att då bocken ”följer” var i så var det i det flödet jag var hela tiden. Att jag aktivt måste agera varje gång blev nytt för mig. Tack, ska nu se om det blir lite mer lättsamt och luftigt i mitt flöde🙏

  1. Jag förstår dig! Helt annan tröskel att göra video, men vill man så kan man absolut hitta sätt som funkar även utan att vara framför kameran. T ex göra timelaps (uppsnabbas video) av hur ett konstverk blir till med musik, eller göra Reels med voice over! Jag har en väldigt pedagogisk tutorial för hur du gör som du hittar här: https://youtu.be/L3ngD5J1m-0

   Och ja: så dålig användardesign med de olika flödena ser absolut ut som att man ”valt” följer-flödet. Garanterat inte bara du som trott det.

 18. Madeleine Ljungberg

  Hej och tack för din gedigna information 👍🏽
  Om Instagram ska fortsätta att vara baserat på foton, att det är dem man vill visa, så är det hel fel ute.
  Att lägga matchande bakgrundsfärg, på foton är grafiskt fel!
  Jag vill väldigt gärna klaga direkt till dem men hittar inte var. Vet du var jag ska vända mig?
  Bästa hälsningar

 19. Anna-Carin Nordh

  Nu är mitt som vanligt igen , underbart! Hur är det för er andra som var ” testare ” ?

  1. Jag har också fått tillbaka mitt, hallelujah!! Klagade inte men tror inte jag scrollade många minuter sammanlagt de dagarna det var ändrat till det nya. Gick in och gick ut så fort jag kom på hur dåligt det nya var, hoppas att min icke-närvaro blev tydlig i instagrams statistik haha.

   1. Alltså jag får panik, hatar uppdateringen varför har det inte pratats om detta tidigare jag visste inte om detta innan jag fick frågan här om dagen att uppdatera.
    Hade jag hört detta innan hade jag aldrig tryckt på knappen 😭
    Hoppas så många som möjligt hör av sig till Insta med arga meddelanden!

 20. Skrev ett inlägg här i onsdags om att mitt IG-konto hade fått det nya fula utseendet.
  Jag klagade på alla tänkbara kanaler till Meta och Instagram. Igår ändrades utseendet på mitt konto tillbaka till det gamla. Kul för mig att kunna se bilderna utan fula skuggor och text, men motivationen att lägga ut mina bilder kvarstår eftersom jag befarar att många andra användare har kvar det nya fula utseendet.
  Vore spännande att veta om IG helt skrotat idén, eller om det bara är vi som klagat som slipper se det nya utseendet.

  1. Det var bara ett test så det försvann från alla (ofrivilliga) testpersoner samtidigt som det verkar, oavsett om man försökt klaga eller inte. Så i nuläget är det inte kvar för någon, vad det verkar. Sen hur Instagram kommer gå vidare efter detta test vet vi inte än!

   1. Hej Elin, mitt är kvar?! Kan jag radera appen på Iphone och ladda ner den från molnet igen kanske? Vänligen Ghita

 21. Har också älskat Instagram sedan starten.
  Mest för att jag beroende på ork och tid kunnat skapa ett flöde som är intressant, utbildande, inspirerande och MITT.

  Nu känns det verkligen som att de här virala klippen rör till allt och jag tappar intresset. Funderar på att börja blogga, gå över till TikTok eller … ja nåt annat.

  Rörigheten blir än värre när man försöker hantera Meta for business. Sämre gränssnitt har jag sällan varit med om.

  Det kommer gå långsamt, men de bryter definitivt ner det som varit värdet med insta: relationer, kreativitet och utbyte.

  1. Ja jag håller helt med dig och vi är många som känner så här. Det är verkligen tråkigt och vi får hålla tummarna att det på något vis kommer en ljusning eller att Instagram tar sitt förnuft till fånga. Vi får se, helt enkelt…

   Men ja, det är bra att ha flera plattformar. Instagram är och har alltid varit en ”lånad” plattform där vi tyvärr inte har någon makt utan bara får anpassa oss efter hur strömmarna går. Det är därför jag ändå älskar att ha den här bloggen som basen i mitt innehållsskapande. Här bestämmer jag helt själv! Ingen annan kan flytta eller ändra. Jag bestämmer vad som ligger i topp och vad som är prioriterat. Så yay för blogg ändå!

 22. Jag är snart 68 år, och har för en tid sedan kommit igång med Instagram.
  Mycket glädje för mig, min familj och följarna.
  Vandringar, musikupplevelser och maträtter hemma och på restaurang.
  Nu plötsligt är allt ändrat. Jag har försökt att lägga upp en fantastisk guidad
  vandring från igår med 4 bilder och lite text.
  Kunde inte lägga upp, och kunde inte skriva några kommentarer till bilderna.
  Med andra ord är jag helt vilse och lägger inte mer tid på detta.
  Tråkigt för oss alla.

   1. Hej Elin,
    och tack för ditt svar och ditt engagemang.
    Jag och min fru har nu anlitat yngste sonen
    och fått undervisning i hur man gör i det nya formatet.
    Allt OK
    Tur att ni unga finns till hands!
    Hjärtliga hälsningar
    Stefan & Carina
    🌞👍💝

 23. Idag vaknade jag upp till den nya layouten på IG.
  Ser att många av er som fick denna uppdatering tidigare har fått tillbaka det gamla utseendet igen.
  Hoppas att även min IG återställs till det tidigare formatet, för fy f*n rent ut sagt, vad rörig feeden är. Kommer inte att använda IG så länge det ser ut som det gör för mig just nu.
  Men jag får se det positivt, nu får jag mer tid över till annat när jag inte kommer slö-scrolla på IG mer.

  1. Åh nej!! Då verkar testet tyvärr inte vara över då. Kanske går det in i någon sorts omgång två. Mina kondoleanser fy fasen vad segt att ”drabbas”. Men ja, genom att inte använda IG lika mycket skickar din data någon liten indikation tillbaka till företaget – så det kan vara en bra strategi. Kram! ❤️

 24. Min räckvidd har sjunkit markant den senaste tiden och jag börjar tyvärr tröttna på att lägga ut reels och inlägg.

 25. Hej! Spännande läsning. Har dock svårt att själv hitta mer information om att dem testar det nya formatet 9:16 för bilder. Du har inte möjlighet att ha någon mer källa på det så att man skulle kunna läsa mer? Hade varit guld!

 26. Tack för info! Mitt ena konto har en mer mörk bakgrunds bayline i början av alla inlägg och de liksom ”flyter ihop” med nästa inlägg och för att läsa text måste jag scrolla, så irriterande! Mitt andra konto har det ”vanliga” utsesendet. Går det att ändra så att jag får tillbaka det gamla utseendet?

 27. Jag har fått denna vidriga ändring på ett av mina (favorit-konto) 😩. Det kontot som jag hade som mitt många-konto, där jag kunde scrolla bland favoriter och få massa inspiration och tips, typ som ett magasin. Nu är allt så rörigt! Hjärnan hänger inte med. Bilder mitt i, texten syns inte, olika bakgrundsfärger. Nä, utmattande och vidrigt. Jag har helt valt att sluta titta i detta konto, och funderar på att skapa ett nytt och hoppas på att jag inte blir försökskanin där. Måtte detta inte bli verklighet! Visst, hjärnan vänjer sig ~ men på bekostnad av… vad?

 28. Så många inlägg idag, sorry MEN mörka försvann och nu har det kommit tillbaka och dessutom på båda min konton….

 29. Blev irriterad över det som hänt på Instagram och hamnade här, massor av nyttig och förklarande info, tack. Tänker framöver använda mig av datorn för att kolla in Instagram för den ser ut som ”vanligt”. Instagram i mobilen har blivit fruktansvärt jobbig! Riktigt synd då jag följde många peroner som gav mig mycket glädje i vardagen.

 30. Svårare att posta finare bilder som man lagt ner mycket tid på att ordna. Formatet ändrar ändå mina bilder och det spelar ingen roll hur mycket JAG vill ha en inzoomad eller utzoomad bild/känsla. Instagram gör sin grej och kör över hur jag valt att kreera bilden ändå.

  Mitt flöde tittar jag inte ens på längre, hemskt rörlig och ointressant. Klickar mig in på de konton jag vill titta på, nackdelen med det är att jag missar troligen intressanta inlägg för man följer ju inte direkt 10 konton. Åtminstone inte jag 😅🥰

 31. Anna Lindström

  Gillar inte. Men mitt största problem är att datum för inlägg har försvunnit. Nu står det bara hur många veckor sedan inlägget lades upp. Jag har använt instagram lite som en dagbok ibland och då vill jag inte veta att det var ”115v” sedan. Jag vill se datum!

 32. Upptäckte detta nu på ett av mina konton. Värdelöst och gillar det inte alls. Tycker de åtminstone kunde göra det till en inställning man själv kan välja bort. Då får de ju verkligen svart på vitt hur många som verkar ogilla detta nya påfund.

 33. Drar mig för att gå in på Instagram, då det är så rörigt numera. Inläggen flyter in i varandra och de med fler bilder blir krångligare då det samtidigt är text på bilden och man swajpar på texten 😱🤬

 34. Hej och tack för ett mycket informativt inlägg! Jag har tyckt mindre och mindre om instagram ände sedan det köptes upp av Facebook (som svek löftet att inte börja använda sina algoritmer även där, enligt boken ”Facebook: den nakna sanningen”, en bok alla borde läsa). Och då har jag inte ens råkat ut för det här nya testflödet som ju låter rent bedrövligt. Men jag saknar det gamla, kronologiska flödet och läste någonstans för nåt halvår sedan att det skulle komma tillbaka som ett valbart alternativ. Nu sökte jag efter information om detta och hamnade här. Men – jag har inga flödesalternativ! Instagramloggan är inte klickbar. Jag har heller inte alternativet att välja ett konto som favorit. Jag har uppdaterat appen, loggat ut och in igen. Raderat appen och installerat om. Men nej… Men får väl vara tacksam att jag inte är testperson för det nyaste nya ändå.

  Jag längtar tillbaka till bloggeran, så som den var för 15-20 år sen. Och sörjer lite att Google+ inte slog igenom tillräckligt.

  1. Tack för att du delar med dig av dina reflektioner! Vad märkligt att du inte fått de nya flödena? Hmm… kanske kickar de igång snart. Då har du iallafall det kronologiska flödet tillbaka 😅

   Ja kanske föds en ny bloggera nu??

 35. För mig som fotograf och vill visa bilder är det en katastrof; bilderna blir tonade, mörka och bildtexterna ligger i bilden. Jag har tre konton, ett av dem blev försökskanin för detta.

  Jag vet hur bittert det låter, men om det här blir permanent är det nog tyvärr dags att lämna insta. Vilket är trist, jag har faktiskt inte stört mig så mycket på de tokiga algoritmerna, eftersom bildvisningen har varit ok. Men den är oanvändbar som det är nu.

  1. Mm det är verkligen tråkigt hur de kastar er fotografer under bussen i det nya testet. Hoppas verkligen de backar på det! Men vet inte.. får inte känslan att de kommer göra det när de hela tiden inleder nya testomgångar…

   1. Nej, det känns som att insta-eran är över, iallafall för oss som är inriktade på stillbild. Turligt nog har jag ingen kundbas där, så det är mest enbart irriterande. Får väl skramla liv i mitt Flickr-konto igen:-)

  2. Samma för mig Calle. Att ena kontot blivit försökskanin. Helt omöjligt att uppskatta bilder i det flödet. Alldeles för rörigt och toningen och texten över förstör allt. Jag håller mina tummar hårt att det snart är över och inte blir permanent.

   1. Calle Slättengren

    Efter att ha skickat felmeddelande till Insta nästan varje dag i ett par veckor ändrades kontot tillbaka till ”gamla” designen i fredags. Hoppas det får förbli så…!

 36. Malin / Karlavägen Inredning

  Bra inlägg och bra summerat!
  Saknar kärnan med instagram och varför den inspirerat så, sedan start. Dvs, bilder, vackra stillbilder, arbetade i flödet med beskrivande text….och lite mer casual bilder ”in the moment” i story. Vad händer nu? Så trist att man nu inte når ut på samma sätt, och inte heller ser andras inlägg på samma sätt. Oavsett vilken man väljer som inställning så faller det inte rätt. Vissa inlägg missas helt, andra syns flera dagar sent och sen alla dessa Reels som poppar upp. Inte kul och absolut inte lika inspirerande som en fin stillbild – tycker jag personligen. Miss you Instagram!

 37. jag följer många textbaserade konton och nu med bildtexten ovanpå bilden så blir det ofta omöjligt att läsa punchlinen. plus att det stör vanliga bildinlägg. hoppas testet är över snart. bra tips att kolla mindre för att ge feedback om att man inte gillar. nu har jag nästan lagt mer tid för att kolla runt o försöka förstå varför och hur osv.

 38. Mitt ena konto har ”tik-tok”-uppdateringen i flödet. Upplever det som kaos, scrollar aldrig i det flödet längre och vill jag se någon av egna bilder behöver jag gå in från ett annat konto. Så trist!

  Brukar också alltid tänka att man vänjer sig, men denna uppdatering har jag haft en månad snart och på den tiden brukar jag hinna vänja mig. Denna gång blir jag bara mer och mer frustrerad.

  Att dom inte ha bättre känsla av vad som funkar och inte.

  1. Usch låter sååå trist verkligen! Huva ❤️ Det låter verkligen näst intill omöjligt att det ska köra på detta? Samtidigt verkar de ju inte gett upp testet så de vill väl försöka få det att funka. Om de gör den här ändringen kommer ju fler snabbt ändra sitt innehåll så då kanske det inte upplevs som riktigt lika störigt, jag vet inte. Men det är riktigt trist.

   1. Jag har försökt ge feedback via Instagram men vet inte om någon läser. Jag har haft detta hemska flöde i två veckor och hoppas verkligen det tar slut snart.
    Försöker visa mitt missnöje genom att inte gå in förutom min feedback. Finns det fler sätt att låta Instagram veta? Tacksam för tips!

    1. Njae de är inte jättebra på att vara tillgängliga för användarna. Man kan skriva kommentar på @mosseri meeeen tror knappast det kommer göra så stor skillnad i nuläget 😇 De har nog hört den mesta kritiken ett antal gånger så det når nog fram.

 39. Catarina Johansson

  Är också smått förtvivlad över förändringen. Har visat hur det ser ut hos mig, för flera vänner. De fattar ingenting. Deras Insta ser ut som vanligt. Är detta ett test för bara vissa användare? Bilderna syns ju knappt. Texten är över bilderna. Jag blir tokig!!!
  Jag vill ha tillbaka som det såg ut innan. Annars stänger jag ner mitt konto.

 40. Barbro Nilsson

  Hej. Hur kan man översätta ett inlägg i den nya versionen. Om man har utländska följare så vill dom ju kunna läsa vad jag skrivit och vice versa förstås. Helt försämrad är ju Instagram numera. Ser inte datum när ett inlägg är publicerat. Texten svår att se på bilden. Mörkt och trist. Svårt att uppfatta att inlägget har flera bilder. Ja det är bara så urtrist när dom försämrat. Känns inte kul alls.

  1. Hej Barbro! Jag har inte själv ”utsatts” för den nya designen så kan därför inte säga exakt var översättningsfunktionen tagit vägen. Än så länge är den nya designen enbart ett test som körs ut i omgångar till ett antal konton. Men ja, all feedback jag hört är att det är jättetrist. Kanske kommer de backa på denna förändring eller så kanske de kommer göra förbättringar så det blir lite bättre med tiden, jag vet inte. Men håller med dig att utvecklingen i den här riktningen är riktigt trist!

 41. Ulrika Persson

  Känner exakt så, blev riktigt irriterad. Har funderat på att sluta men älskar ju konceptet och bilder. (Konceptet innan uppdatering) Bläää

 42. Den nya Instagram uppdateringen är alldeles för rörig och helt förfärligt ful och störig. Man ser ju inte ens hela bilden och det är otroligt störande att man inte kan bestämma själv över bildens storlek. Jag kommer radera appen efter att ha använt den i över 10 år pga den nya uppdateringen.

  1. Mm förstår dig! De har fortfarande 100% slagit fast att den här designen som testas verkligen kommer ersätta den gamla. Kanske ser de att alla avskyr den och ändrar sig 🥲 Det är verkligen trist att de valt den här vägen…

 43. Tack för bra och informativt inlägg 🙂

  Finns det några vettiga alternativ för fotografer eller oss som hellre gillar att dela och titta på bilder. Såg att någon nämnde Flickr i kommentarerna. Vad finns det i så fall för för- och nackdelar med de olika. Ett sådant inlägg hade jag gärna velat läsa 😉

 44. Hej och tack för ett bra inlägg!

  Jag är sedan tre veckor tillbaka en av försökskaninerna för den nya layouten. Jag arbetar med bild och finner utseendet förfärligt – såväl bild som text blir ytterst svårlästa, bilderna blir förvrängda av toningen och den pålagda texten och texten behöver man scrolla för att läsa.

  Jag har slutat följa flödet då jag visuellt inte står ut med det och att posta nya inlägg är inte att tänka på så länge de riskerar se ut så här.

  Det är så tråkigt, överväger lämna instagram om det fortsätter.

 45. För mig som föredrar foto och ogillar video så känns instagram allt mindre relevant. Plus att så fort jag loggar in översköljs jag av ointressanta videos där folk klär ut sina husdjur eller kändisar som säljer diverse skönhetsprodukter i min feed gör att jag verkligen har börjat tappa intresset. Hoppas på att det så småningom kommer en ny plattform som liknar det instagram var i början.

  1. Hurrar med dig! Mitt konto har också fått tillbaka tidigare layouten! Så skönt, jag hoppas instagram fortsätter vara stillbildsvänligt. Och tack igen Elin för ditt klargörande inlägg, innan jag hittade hit förstod jag ingenting om hur det låg till. ☀️

 46. Det är hemsk med det nya flödet. Jag fastnar och tittar på skit jag inte vill se. Tycker att Instagram mer har blivit en ren tidstjuv. Innan gav det mig något mer personligt.

 47. Så irriterande ser bara förslagna inlägg och annonser inga inlägg från vänner. Överväger att skita i denna app.

 48. Mycket bra blogginlägg, tack! Har läst både ditt inlägg och alla kommentarer och känner verkligen igen mig. Börjar helt tröttna på Instagram, det som brukade vara så kul förr. Använder appen mindre och mindre och funderar på att avsluta mitt konto. Det som fortfarande hindrar mig är de roliga kontakter man fått, känns synd att förlora dem. Hoppas som en del andra skriver, att något företag plockar upp det som Insta helt verkar ha tappat och startar en ny plattform med innehåll som liknar det som Instagram tidigare varit bra på.

  1. Ja du är inte ensam med dina känslor och funderingar! Jag tycker ändå nu att sen veckorna gått från att jag skrev inlägget så har jag dels vant mig lite och jag tycker att det ändå blivit lite bättre. Men jag märker att jag använder Instagram mindre nu än tidigare.

 49. Birgitta larsson

  Jag kommer nog att ta bort Instagram . Jag vill inte ha miljoner förslag på något jag inte bett att få

 50. Tack för jättebra blogginlägg! Jag undrade också varför mitt ena konto såg så förfärligt ut, men nu vet jag 🙂 och håller tummarna för att det återgår till sitt normala läge om ett tag. Orkar inte heller hänga där längre…

 51. Tack för bra blogginlägg. Jag har fortfarande kvar det hemska utseendet på ett av mina konton och fattar fortfarande inte hur jag får bort ljudet på videon som visas, på det gamla instagram kunde man klicka på bilden och så försvann ljudet, men inte på det nya, så hur gör man?

 52. Fruktansvärt !! Dessutom är skärmen svart. Hela upplägget är motbjudande för mig som gillar att följa vissa pga deras bilder framför allt, och att ta del av mina följare.
  Säger som Ernst Billgren -USCH!

 53. Hatar det – jag och insta kommer nog gå skilda vägar inom kort. And it’s not me, it’s you Insta…..

 54. Blir tokig på den svarta bakgrunden! Har två konton och det ena har svart bakgrund i flödet. Går knappt att se! Kan man ändra det själv?!

 55. Tack för bra inlägg!
  Nya versionen är oerhört rörig. Har försökt ändra i inställningar för att minimera sånt jag inte följer men har tröttnat på att städa bort ”inte intresserad” i flödet. Verkar även som de jag följer slutar publicera bilder. Trist – jag slutade ju med FB av en anledning. Det positiva är väl att man inte använder soc medier lika mycket.

 56. Jag haaatar den nya layouten med svart bakgrund och super rörigt skrållande, hoppigt och hemskt. Varför tvingar de oss in i detta. Sedan en tid funderar jag på att sluta använda instagram, jag är helt översvämmad av reels och reklam det är outhärdligt. Fruktansvärd förändring, ush!! Jag vill tillbaka till min ljusa enkla skärmbilder.

 57. Någon som märkt av den senaste testning insta gör med reels! Skitsnyggt ljus från mörkt till ljust och kvaliten blir så mkt bättre ? Det blir ju mycket roligare att lägga ut reels då utan filter !

 58. Det pratas om att man kan välja flöde under loggan uppe till vänster. Jag har inte det valet. Hur kommer det sig?! Mvh Anna

 59. Fantastiskt bra skrivet. Jag fick stor hjälp att förstå ”rörligheten” som jag upplevt en tid och fattat varför…. Stort tack.

 60. Pingback: Trevlig helg / fredagslistan / fejkmat – Tankebubblor

 61. Jag skrev nyligen en kommentar, gick ej att skicka! Känner mig ledsen och sårad att man inte kan få hjälp med att återställa mitt Instagram. Ska allt jämt vara så krångligt fort något uppdateras på min Samsung?

  1. Ah det är verkligen trist att Instagram inte erbjuder med support till sina användare. Men tyvärr är vi ju inte Instagrams ”kunder” utan vi är produkten dom säljer till sina verkliga kunder, det vill säga annonsörerna. 🙁

   1. Hei, bruker Instagram for å følge noen få og jeg er mer interessert i tekst fremfor bilder og lange videoer. Ellers har jeg lest at Bianca I. følger over 2000 på Instagram. Ny rekord?

    1. Det är nog knappast rekord att följa 2000. Men det finns ett ideal på Instagram att ha många följare men själv följa få. Det är också väldigt svårt att ”hänga med” i allas innehåll om man följer väldigt många. Men det är betydligt enklare att börja följa än att avfölja, så har man lite olika perioder där man börjar följa många så kan det ju över tid bli en del.

 62. I flödet ser jag inte en enda av mina vänner som jag följer, jättetråkigt.
  Har ingen lust att sitta och ta bort inlägg hela tiden, Inte intresserad samt Dölj annons,
  förskräckligt dåligt.
  Instagram har blivit en plattform för annonser och dåliga filmklipp, bedrövligt.

 63. Jeanette Holmér

  Instagram har förändrats till det absolut sämre. Men tack för detta inlägg där jag fick teda på att man kunde välja att bara se det man följer.
  Det enda som jag vill se på insta är olika inredningskonton som jag följer. Men det som dykt på Instagram senaste tiden är massa skitsaker som absolut inte vill ens titta på. Funderade på att stänga ned mitt konto och sökte på info om hur kunde ändra tillbaka så tack. Har ej tiktok o likn, tyckte insta började likna sånt skräp.

 64. Ogillar att det står 156 dagarunder en bild. Varför inte datum så jag lätt kan söka en bild????

 65. Är inte på Instagram ofta numera men skulle lägga in en händelse, vad har hänt??
  Inte alls som det brukar, vad är alla emois, 2 bilder stora, texten under. Instagram lägger jag av med nu. Är mycket besviken. 😪😪😪😪😪😪😪
  Det enda roliga man hade med några vänner.

 66. Hej Elin.
  Skrev en kommentar förut, vet inte om den kom ut. Glömde att skriva, varför det inte går att lägga upp bilder som 2023 lade upp senaste i dec. nu helt ändrat? Kan man ändra det tillbaka? Varför ändra det som man kan?

  1. Inget har ändrats sen december, jag tror du råkat svepa över i något annat skaparläge än det du är van vid. Ta ett djupt andetag och kolla runt lite i lugn och ro så ska du se att du hittar tillbaka. Eller ta hjälp av en kompis! Lycka till ❤️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!