Så funkar Freja eID — e-legitimation, covidbevis och delad kontroll

Reklamsamarbete med Freja eID

Nu ska vi snacka e-legitimation! Du kanske tänker: ”Jo men jag har ju redan BankID”. Det är lätt att man sätter likhetstecken mellan det och e-legitimation. Men det stämmer inte riktigt! Det finns faktiskt flera e-leg och som dessutom har andra och helt unika funktioner.

I det här inlägget tänkte jag berätta om Freja eID och varför det kan funka som ett fint komplement till BankID. Dessutom finns det massor med bra grejer med Freja som du kanske inte vet om? Som att du kan använda det som leg istället för körkort eller pass? Eller att du kan ha delad kontroll med någon som kan behöva lite extra stöd med det digitala? Eller att du kan lagra och visa ditt covidbevis direkt i appen, t.ex. om du ska på event eller resa?

Är Freja eID en säker och pålitlig e-legitimation att använda?

Yes, det är det. Det var faktiskt Regeringen som gick ut med att det behövdes en till e-legitimation på marknaden som alternativ till bankernas. Och Freja eID är godkänd av Digitaliseringsmyndigheten DIGG med märkningen ”Svensk e-legitimation”.

Freja går att använda för att logga in på en rad svenska myndighetssajter för e-tjänster (t.ex. 1177, Skatteverket, Pensionsmyndighetens) om man har sett till att skaffa den högsta nivån, Freja eID +.

Kan någon ta en bild av mitt Freja eID och använda?

Nej, för det är en liten klocka som räknar ned tiden på ID:t och i appen kan du även trycka på skärmen (precis som i många andra appar, t.ex. Swish) och få fram en animation och ljud som visar att det är appen och inte bara en bild av någons ID.

Kostar det något att skaffa Freja eID eller Freja eID plus?

Svar nej! Freja eID och eID+ är helt gratis för dig som användare. För den första nivån räcker det att ansluta i appen och fota en annan ID-handling (och dig själv). Det går på några minuter och är väldigt snabbt gjort!

Skillnaden mellan Freja eID och Freja eID+ är att för det senare, som är den högre nivån, behöver du gå till ett ATG-ombud med din legitimation. Du kan kolla i appen var ditt närmsta ATG-ombud finns. Det brukar vara i förbutiken på din mataffär, en lokal kiosk eller liknande.

Du går dit och säger: ”Hej jag ska verifiera mitt Freja eID!”. Sen knappar du fram i appen och klickar på det specifika ATG-ombud som du är hos. Du får då fram en särskild QR-kod som visas i appen som personen i kassan scannar av. De gör sen lite knappande i sin dator, kontrollerar mot din ID-handling och sen är det klart. Verifieringen tar sen upp till tre timmar att genomföra.

När du verifierat dig för Freja eID+ kan du logga in på massor av fler e-tjänster som t.ex. Skatteverket, 1177 m.m.

Vad är fördelarna med att använda Freja eID?

Ja men för det första så är Freja eID lite mer inkluderande eftersom du kan skaffa den även utan att ha ett bankkonto. För det andra är det också väldigt enkelt eftersom du fixar det direkt i en app i mobilen!

Från att man är 13 år behöver man ju ha en egen e-legitimation. Där kan ju Freja vara ett bra alternativ eftersom det är rätt smidigt att fixa i mobilen och bara gå till ett ATG-ombud och verifiera.

Ytterligare en stor fördel är ju att det är en digital legitimation du kan visa upp, istället för att bära runt på till exempel ditt pass, som ju är ytterst dumt tappa bort.

Snart kommer också Postnord godkänna Freja som ID när du hämtar post- och paket!

Eftersom det är helt gratis så är det ju också ett väldigt bra komplement till din vanliga legitimation och BankID. För det finns fortfarande vissa grejer som du inte kan använda Freja till, som bankgrejer och Swish.

Bevisa din identitet på ett tryggt sätt när du köper begagnat, dejtar eller sluter avtal

När du ska köpa något via nätet, stämma träff med någon okänd eller sluta avtal kan det ju vara skönt att visa att du är den du säger att du är. Eller för den delen be någon annan göra det samma! Det kan man använda Freja eID till!

Du kan dela ditt ID via en länk i sms, mail eller på sociala medier som är giltig under en begränsad tid. Du kan även be andra att (skaffa och) bekräfta sin identitet via Freja!

Du kan även använda Freja eID för att skriva under digitala avtal. Så det är verkligen en e-legitimation i dess rätta bemärkelse.

Skydda personer i din närhet med delad kontroll

Jag skrev ju nyligen ett inlägg om hur otroligt arg jag är på dem som använder äldres teknikosäkerhet för att lura dem att identifiera sig med BankID för att sno deras pengar eller identitet. Det här har Freja eID nyligen lanserat en väldigt smart lösning för: delad kontroll.

Med delad kontroll kan du hjälpa en person i din närhet, t.ex. med funktionsnedsättning, demens eller som bara är orolig för att bli lurad, genom att kontrollera när de identifierar sig och godkänna via din mobil. Smart va? Läs mer om delad kontroll här. Viktigt är att du alltså INTE loggar in åt någon eller tar över deras e-legitimation, du bara fungerar som en extra kontroll genom ditt eget ID.

E-legitimation och covidbevis i samma app

I dessa tider så börjar det ju bli mer och mer relevant av olika anledningar att visa upp sitt covidbevis, t.ex. på evenemang eller vid resor. Covidbeviset är en e-tjänst från eHälsomyndigheten som du även kan ha i din digitala brevlåda till exempel. Men du kan även hämta in det till din Freja-app. Så då har du både leg och Covidbevis på ett och samma ställe.

Du klickar in på covidbevis.se och hämtar ditt bevis med en e-legitimation, t.ex. Freja eID+ eller BankID. Då får du upp en QR-kod som du kan scanna i Freja-appen för att lagra ditt covidbevis där. Snyggt!

Om du är arrangör av ett evenemang där du vill använda Covidbevis kan du dessutom skanna andras Covidbevis (QR-kod) under ”Skanna”-fliken i din egen Freja-app.

Svårare än så är det inte! Här kan du ladda ned Freja eID och komma igång.

Jag tycker det är väldigt bra, och viktigt, att det finns en e-legitimation som Freja på marknaden och jag tycker det är spännande hur snabbt nya tjänster och funktioner dyker upp i appen. När man väl skaffat det börjar man också lägga märke till alla ställen där man kan använda det, vilket är kul.

Så gå in och testa Freja eID nu 💃!

5 reaktioner på ”Så funkar Freja eID — e-legitimation, covidbevis och delad kontroll”

  1. Hej!
    Är det ett giltigt ID för att legitimera mig t.ex. på Systembolaget, vid en poliskontroll istället för körkort och vid liknande tillfällen?

    1. I en poliskontroll om du sitter i bilen behöver du ju såklart ett körkort men i någon annan situation borde det ju funka med Freja eftersom det är en godkänd e-legitimation. Gällande Systembolaget så är de inte med på Frejas lista över anslutna tjänster (än), men det jobbar ju på att fler och fler ska godkänna Freja. Sen kan man ju alltid prova, eftersom det ÄR en ”riktig” legitimation så att säga. Men det finns ju alltid risken att personen bakom kassan inte känner till den och därför kräver annan legitimation. Men det kommer bli bättre med tiden om fler lär sig! Vill du se vilka butiker och andra tjänster som godkänner Freja kan du logga in på Mina sidor på Frejas hemsida.

  2. Det bästa hade varit om Freja hade blivit en total standard i Sverige eftersom jag faktiskt där har en digital godkänd legitimation. Det enda jag kan se som fattas i Freja är Swish, en inte helt oväsentlig detalj.

    Nåja det går ju att ha både Bank-id och Freja men jag tycker ändå att staten skulle erbjuda ett heltäckande alternativ och att istället för att utveckla något själv så är Freja ett utmärkt alternativ.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering