Glitterbomber, teknikokunskap och internetbedragare

Youtubern Mark Rober använder ingenjörskonst för att sätta dit bedragare! Bild: Screenshot från Mark Robers youtubekanal

Nu ska jag berätta om en sak som gör mig helt freaking fly förbannad. Bedragare! Inte så kontroversiell åsikt kanske. Men jag menar en särskild typ av bedragare: de som utnyttjar människors okunskap och osäkerhet kring teknik för att lura dem på pengar. Något som tyvärr blivit väldigt vanligt.

Bitcoin-bedrägerier, pyramidspel och försvunna kryptodrottningar

Ni har säkert sätt alla annonser på sociala medier med bilder på svenska kändisar som pratar om hur de blivit miljonärer på bitcoin? Just bitcoin-bedrägerier är populära eftersom gemene man saknar kunskap om vad bitcoin och blockkedjan verkligen är. Många svenskar, framförallt pensionärer, har lurats på stora summor pengar genom dessa annonser, något som bland annat DN gjort en stor granskning om. Det som gör just bitcoin extra populärt bland bedragare är ju att det är något som finns i verkligheten och det finns de som faktiskt blivit rika genom att investera i kryptovalutor.

Men kryptovalutor är precis som spekulering på börsen något du endast bör göra med pengar du är beredd att förlora och framförallt något som kräver stor kunskap om vad du håller på med.

Det bedragarna gör är att lova snabb avkastning på investerade pengar. Pengar som såklart aldrig investeras utan bara försvinner rakt ned i bedragarnas fickor.

BBC Sounds - The Missing Cryptoqueen - Downloads
Bild: BBC

Det finns även de som driver stora pyramidspel som bygger på människors okunskap om kryptovalutor. Pyramidspel som lurar människor på allt de äger och har – och får dem att lura in släkt och vänner i samma bedrägeri. Ett exempel på detta är OneCoin, som utger sig för att vara en konkurrent till Bitcoin. Det finns en helt otrolig podcast-dokumentärserie om OneCoin från BBC som heter ”The missing crypto queen” som jag verkligen rekommenderar dig att lyssna på.

I detta pyramidspel pratas det om ekonomisk revolution och storslagna möjligheter för den som investerar i OneCoin. Genom att få fler att investera får du fler ”coins”. Som ”så småningom” ska gå att växla ut i verkliga pengar. Storslagna event och en nästintill sektliknande uppbyggnad gör att människor dras in djupare och djupare i verksamheten. Men som i alla pyramidspel är det i slutänden bara de på toppen som tjänar pengar. Och de tjänar miljarder.

Ett annat exempel på ett liknande bedrägeri, som har kopplingar både till OneCoin och till svenska före detta IT-entreprenörer, är Crowd1 som bland annat SvD gjort en stor granskning av. Där är det ”nätverksmarknadsföring” där man pratar om ekonomisk frihet och stora vinster genom att marknadsföra olika produkter. Men för att lyckas ska du köpa in dig på ”utbildningspaket”. Som kostar tusentals kronor – men som granskning visar bara är material kopierat och ompaketerat från gratiskällor på nätet.

Och sen ska du sälja på andra utbildningspaket för att själv få provision på deras försäljning. Och så byggs pyramiden sten för sten. Och bara de i toppen tjänar pengar.

Pyramidspel och bedrägerier av detta slag är ju inget nytt i sig. Men det nya är just fasaden av att det har med det digitala att göra, och att det är ny teknik som ska göra att ”alla blir rika”, som gör det nytt (och lukrativt för bedragarna).

Telefonbedrägerier, glitterbomber och BankID

Mark Rober är en fantastisk youtuber. Han jobbade tidigare som ingenjör på NASA och använder vetenskap och ingenjörskonst för att lösa alla möjliga stora och små problem.

En sak han råkade ut för, och som är väldigt vanligt i USA, var att folk snodde paket från hans trappa. Det var så den första glitterbomben skapades. Med den lyckades han spela in, avslöja och framförallt skamma en rad ”porch pirates”. Fantastiskt kul video att titta på!

Något annat som tyvärr är väldigt vanligt i USA är bedrägerier via telefonsamtal. Där framförallt äldre luras att skicka tusentals dollars till bedragarna. I videon ovan får du se hur bedragarna går tillväga när de lurar personer att ge dem tillgång till deras dator och sedan får dem att tro att de begått ett misstag så att de får en stor summa pengar ”återbetalat” från Amazon. Sen pressas personen av bedragaren att de måste åtgärda misstaget för annars kommer bedragaren ”få sparken från Amazon”.

Det är rent ut sagt vidrigt att se och höra hur dessa bedragare går tillväga för att få personerna att skicka pengarna.

Här i Sverige har vi ju liknande bedrägerier där det skickas spam-mail och rings bedrägerisamtal från ”din bank” där personer uppmanas att logga in med bankdosa och bankID. På så vis kan bedragarna tömma personens bankkonto och skapa nya bankID som de kan använda överallt annars.

Även i dessa fall utnyttjas personer som är osäkra kring teknik, framförallt äldre.

Så kan vi hjälpas åt för att förebygga de digitala bedrägerierna

Som ett första steg tänker jag att det är viktigt att vi alla lär oss om hur bedragare går till väga och sprider journalistiken som görs kring detta. När det gäller bedrägerier som OneCoin och Crowd1 är det ju människor i alla samhällsskikt, länder och åldrar som luras med. Där måste vi hjälpas åt och hålla koll.

En bra grundregel när någon i din närhet börjar prata om ”säkra investeringar” och ”enkla pengar att tjäna” är att vara källkritisk, googla och komma ihåg att när något låter för bra för att vara sant så är det oftast det.

Nästa steg är att vi måste öka teknikkunskapen och tekniksjälvförtroendet hos den breda allmänheten. Något som ni ju vet att jag brinner för. Men det skulle behövas mycket mer insatser!

Har du några idéer på hur vi kan hjälpas åt att motverka att bedragare utnyttjar människors osäkerhet kring teknik? Låt oss spåna tillsammans! 👇

2 reaktioner på ”Glitterbomber, teknikokunskap och internetbedragare”

  1. Birgitta Winblad

    Jag var in och ville ha uppdateringar från Edblads smycken och har sedan dess fått c:a 50 mail/dag som handlar om allt annat än smycken😔 Är det så att en del företag säljer e-postadresser? Jag har försökt att få tag på dem men det är helt lönlöst. Det kommer så vidrig e-post så jag rodnar.

    1. Usch det var inte kul! Det finns säkert de som gör det, men det ska tydligt framgå när man skriver upp sig i så fall i enlighet med GDPR. De ska också ta bort din mailadress på begäran så väldigt dåligt att de inte svarar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

PLUS

Gör som 2000+ andra och prenumerera på Teknifik Plus. Ett mailutskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig.

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering