Video: Testar röststyrda assistenten Amazon Alexa och högtalaren Echo Dot (international edition)

För en tid sen öppnade den internationella marknadsplatsen Amazon officiellt portarna här i Sverige. Det har inte blivit någon e-butiksdöd riktigt än (som många befarat) utan vi svenskar har haft ett ganska svalt intresse för ”the everything store” så här långt.

I samband med lanseringen så blev också Amazons röststyrda högtalare Echo med AI-assistenten Alexa officiellt tillgänglig i Sverige med en ”internationell version”. Det vill säga: Alexa pratar fortfarande inte svenska (tyvärr). Men jag har varit nyfiken på att testa Amazons smarta högtalare och Alexa så när jag fick möjligheten tackade jag ja.

Hur det gick kan du se i denna video på min Youtube-kanal:

Utseendemässigt är Amazons Echo och Echo Dot diskreta men inte heller supersnygga kanske? Jag tycker Google har gjort lite mer med sin Google Nest Audio för att den ska kännas som en snygg inredningspryl.

Tyvärr så blev det någon miss i leveransen från PR-bolaget så jag fick en brittisk sladd till stora Echo-högtalaren. Eftersom jag inte hade någon adapter på plats när jag spelade in så valde jag att bara testa Echo Dot. Men gissningsvis är upplevelsen i princip identisk bara att den större versionen har lite bättre ljud.

Eftersom man behöver prata engelska med Alexa så blir det lite tjorvigt ibland med språket. Till exempel hur hon uttalar mitt namn. Men är man bekväm med att prata engelska ( tyska, franska eller något av de andra språken som erbjuds) så behöver det ju inte vara något problem!

Några tankar om Amazon Alexa

När jag skulle installera högtalaren kunde jag inte ange min plats då den bara erbjöd ställen i USA. Däremot var den väldigt bra på att hitta kompatibla enheter på mitt kontor. T.ex. min skrivare som jag inte ens visste att man kunde kontrollera med Alexa. Hon kan på kommando skriva ut ens inköpslista, Soduko-pussel och mycket mer. Kul tycker jag!

Sen så kan man såklart styra sitt smarta hem, t.ex. smarta lampor, spela musik och ställa frågor. Precis som med alla digitala assistenter. Denna setup upplevde jag som rätt enkel även om det tog ett tag att synka ihop allt.

En stor grej med Alexa i USA är ju att göra beställningar från Amazon typ: ”Beställ mjölk” och så får man det hemskickat till dörren. Just den funktionen känns lite mindre relevant för mig eftersom jag aldrig handlar från Amazon. Eller iallafall inte än?

Jag blev också lite pepp när jag såg att Alexa kunde spela poddar från Spotify! Något Google Assistenten inte riktigt kan än. Men tyvärr så funkade den funktionen fruktansvärt dåligt?? Jag försökte spela upp en av de mest populära nyhetspoddarna ”The Daily” från New York Times. Istället spelade Alexa upp någon liten hemmagjord podd som hette Daily with Kailey (kolla cirka 10 min i videon – höll på att bli GALEN!).

Vem passar denna högtalare för?

Det är svårt att säga tycker jag. Jag kan tänka mig att Alexa skulle få lite större relevans i Sverige om hon dels började prata svenska och om vi började handla mer på Amazon. Men vi är inte där än!

I nuläget så har Google assistenten en särställning i Sverige när det gäller smarta högtalare eftersom den finns på svenska och har funnits så ett tag. Den är långt ifrån perfekt men det är vad vi har. Högtalarna från Google är dessutom prisvärda och bra – vilket också gör konkurrensen mot Echo och Echo Dot hårdare.

Men, kanske någon av er säger, Apples Siri då? Jo hon finns ju också i Apples egna smarta högtalare HomePod och HomePod Mini. Dessa högtalare går att köpa i Sverige men är inte officiellt lanserade här av Apple än, eftersom Siri inte kan prata svenska i högtalarna än (även fast hon kan det i telefonen).

Sverige är ju tyvärr ett ganska lågprioriterat land rent språkmässigt eftersom det är rätt få i världen som pratar svenska. Men ju bättre teknik för artificiell intelligens som utvecklas desto snabbare och bättre kommer det gå att skapa digitala assistenter på alla världens språk.

Men tills dess blir smarta högtalare som Amazon Echo lite svåra att rekommendera för svenska konsumenter.

Tankar, åsikter, kommentarer? Lämna gärna en kommentar!

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

2 reaktioner på ”Video: Testar röststyrda assistenten Amazon Alexa och högtalaren Echo Dot (international edition)”

  1. Ja, det där med svenskan är en poäng överhuvudtaget då det rör Amazon. De har googleöversatt sina produktbeskrivningar och tror att det fungerar. De borde verkligen satsa lite mer på vårt språk.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!