Köpguide: Vilken iPad passar dig?

Funderar du på att investera i en ny iPad? Du kanske vill ha en till studierna, att rita digitalt på eller funderar på om du ska skippa laptop och ha en surfplatta istället?

Då har du hamnat helt rätt! I denna guide tänkte jag berätta om de tre modellerna på iPad som släppts under 2020: iPad 8th gen, iPad Air och iPad Pro och ge mina tankar kring vem och vad de passar bäst för.

Jag tänkte även prata lite om tillbehör som tangentbord, skal och Apple Pencil.

Nu sätter vi igång!

iPad 8th gen – grundmodellen för studier, surf, streaming och spel

Designen på denna iPad känns igen, det är så här iPad har sett ut under de senaste åren. Breda kanter i över och underkant, rundad design och den allt mer sällsynta hemknappen i nederkant med fingeravtrycksläsare (TouchID).

Den här modellen heter rätt och slätt iPad, men för att särskilja den från tidigare varianter har den fått tillägget ”8th gen”, alltså åttonde generationen.

Inuti så har denna iPad Apples chip A12 Bionic vilket gör att den är snabbare och har bättre prestanda än sina föregångare.

Rita och skriv för hand med första generationens Apple Pencil

Denna modell vinklar Apple gärna mot skola och studier. Den har stöd för första generationens Apple Pencil vilket gör att du kan rita och skriva för hand. Till exempel för att ta anteckningar.

Upplevelsen av att rita och skriva på denna är inte riktigt lika snappy och smooth som på Air eller Pro men för den som främst vill göra det för skolarbeten eller på kul funkar det prima fint!

Det finns inget sätt att fästa pennan direkt på iPaden, det får du i så fall skaffa ett särskilt skal för. Laddar och ansluter pennan gör du via lightning-uttaget i botten på plattan (vilket varken är en snygg eller smidig lösning). Du kan även ladda pennan genom att använda (och lyckas hålla koll på) iPadens laddsladd tillsammans med en liten adapter du får med pennan.

Tangentbord och skal

Jag har testat iPad 8th gen tillsammans med Smart Keyboard. Det snappar magnetiskt fast på sidan av iPaden och funkar borde som ett skydd för framsidan, ett ställ och ett tangentbord.

Jämfört med att använda ett Smart Cover som bara agerar skydd och ställ blir tjockleken med det inbyggda tangentbordet såklart lite större och det väger lite mer. Men det är fortfarande en väldigt slimmad design!

Men om du vill kunna skriva bekvämt så funkar Smart Keyboard väldigt bra. Generellt så är det ju annars lite klumpigt att skriva med touch-tangentbordet på en iPad så vill du använda din platta till mailhantering, anteckningar eller annan ordbehandling skulle jag säga att någon typ av tangentbord är ett måste.

Känslan i Smart Keyboard är mjuk och fin med lagom mycket klick. Tangenterna är ganska små men jag upplever det ändå inte svårt att träffa rätt och komma upp i bra skrivhastigheter. Smart Keyboard har ingen touch-pad så du måste fortfarande navigera via skärmen för att byta appar eller klicka på alternativ.

Det lite negativa med denna typ av tangentbord är att det är lite flimsigt och därför kan vara svårt att använda i knät. På ett bord funkar det däremot fint!

Om du inte vill använda tangentbordet går skalet enkelt att vika ihop och lägger sig platt mot baksidan av iPaden när du t.ex. vill läsa eller rita.

Vem passar iPad 8th gen för?

iPad 8th gen passar perfekt för dig som vill använda en iPad för att surfa, kolla sociala medier, streama video och spela spel. Den funkar även fint för skola och studier.

Om du letar efter en iPad till ditt barn eller tonåring är detta även det givna alternativet skulle jag säga.

Den enklaste modellen med 32 GB utrymme och enbart WIFI (inte simkort) börjar runt 4000 kr, vilket jag skulle säga är väldigt prisvärt för vad du får!

Apple Pencil kostar ytterligare en tusenlapp och Smart Keyboard ligger på 1795 kr.

iPad Air 2020 – mellanmodellen för att rita, streama och mycket mer

Nya iPad Air har fått många av de positiva sakerna från iPad Pro men i en lite slimmare och mer prisvärd modell.

Den har en smal kant runt hela den 10,9″ stora skärmen och en på/av-knapp på ovansidan med fingeravtrycksläsare. Plattan kommer i fem färger: silver, rymdgrå, roséguld, grön och blå. Jag har testat den gröna som också är min favoritfärg i uppställningen!

iPad Air har precis som Pro och även nya iPhone 12 en platt kant runt. Detta gör att den också har stöd för andra generationens Apple Pencil.

iPad Air har utrustats med det kraftfulla A14 bionic-chippet, Apples senaste, vilket gör att den trots sin slimmade profil har mycket prestanda på insidan. Till exempel för att använda avancerade appar för bildhantering, augmented reality och även för spel.

Rita och illustrera med andra generationens Apple Pencil

Upplevelsen att rita och skriva för hand på iPad Air är väldigt lik den på iPad Pro – vilket är riktigt grymt.

Nya iPad Air har som sagt stöd för andra generationens Apple Pencil som magnetiskt fäster på sidan av plattan för att ladda och ansluta. Så smidigt och snyggt. Pennan är också mycket skönare att hålla i och använda än sin föregångare.

Jag har tidigare ritat mycket på iPad Pro och jag tycker upplevelsen är väldigt bra på nya Air, även om det absolut märks en liten skillnad. Men har du inte ritat på iPad innan kommer du älska upplevelsen på iPad Air!

Tangentbord och skal

iPad Air med Magic Keyboard

Nya iPad Air har stöd för Apples Magic Keyboard. Det är ett gedigt skal med ett riktigt tangentbord med klickiga knappar, touchpad och belysning. iPaden fäster väldigt smidigt magnetiskt på ovansidan (SNAP!) och kan sedan vinklas.

Eftersom mycket ska rymmas på tangentbordet blir det ganska smalt vilket kan ta lite tid att vänja sig vid om man är van vid att skriva på en laptop. Jag skrev ganska mycket fel och träffade fel tangenter i början.

Själva gångjärnet är väldigt stabilt vilket gör att du kan använda tangentbordet på knät (som en laptop!) utan problem. Plattan sitter också väldigt hårt fast så du behöver inte vara rädd att den ska ramla ned. Samtidigt är det väldigt smidigt att bara lyfta av den om du vill ta anteckningar förhand.

Hopvikt så blir plattan ganska tjock såklart med detta skal men om du vill använda din iPad Air mer som en laptop är detta ett riktigt bra alternativ.

Det lite negativa med denna typ av skal är att du inte kan vika bak det när du inte vill använda tangentbordet. Då måste du istället ta ur plattan helt – och då är den ju helt oskyddad.

Jag har till min iPad Pro använt Apples Smart Keyboard Folio som går att vika bak helt (då inaktiveras tangentbordet) – vilket jag tycker kan vara att föredra i många situationer. Men då får du ingen touchpad och inte samma stabilitet som med Magic Keyboard.

iPad Pro med Smart Keyboard Folio

Eftersom jag inte använder iPad istället för laptop till vardags så köpte jag ett tredjeparts-skal för att använda till vardags. Jag försökte hitta ett som kunde matcha lite den gröna färgen på plattan. Detta är en variant som skyddar både fram och baksidan.

Apple har också Smart Folio till iPad Air som snappar på magnetiskt och skyddar framsidan, och även fungerar som ett ställ.

Vem passar nya iPad Air för?

Om du suktat efter iPad Pro men upplevt att det varit svårt att motivera kostnaden så tror jag du kommer älska iPad Air. Särskilt om att just rita, måla och illustrera på iPad är något du vill göra.

För dig som pluggar, kanske något kreativt på universitetet eller fördrar att växla mellan skrivna och handritade anteckningar, är iPad Air en fin investering för studietiden.

Jag gillar verkligen denna platta och den har blivit min favorit här hemma som jag använder för att animera GIF-stickers till insta stories och kolla Netflix.

Den enklaste modellen med 64 GB utrymme och enbart WIFI (inte simkort) kostar runt 7000 kr. Vilket jag tycker den helt klart är värd!

Apple Pencil 2nd gen kostar ytterligare cirka 1500 kr och vill du ha Magic Keyboard till får du pynta något saftiga 3 700 kr, eller så kan du lägga till Smart Keyboard Folio för cirka 2000 kr.

iPad Pro – värstingmodellen för dig som jobbar professionellt

För transparensen ska jag säga att den iPad Pro som jag testat är den som släpptes 2018. Den modellen jag haft hemma är dock den absoluta värstingmodellen med stor 12,9″ skärm och 1 TB hårddisk.

I mars 2020 lanserade Apple sin uppdaterade iPad Pro med A12Z Bionic-chippet, uppdaterad prestanda, uppdaterade kameror och ny LiDAR-teknik för mätning av avstånd (vilket förbättrar augmented reality-funktioner).

I övrigt är designen den samma med platta kanter och FaceID genom kameran på framsidan.

iPad Pro finns alltså i två storlekar: 11″ och 12,9″. Den jag haft är den större och i många situationer är den nääästan lite för stor. Men för att ta handskrivna anteckningar är den väldigt najs eftersom den nästan har samma storlek som ett A4-papper.

Men för de flesta tror jag nog den mindre 11″-modellen är mer optimal.

Att rita på iPad Pro

Det går inte att komma ifrån att upplevelsen när man ritar, målar och illustrerar är otrolig på iPad Pro. Men den kostar ju också därefter. Det är otroligt mjukt, följsamt och friktionsfritt. Skärmen är fantastisk!

iPad Pro stödjer också andra generationens Apple pencil som snappar fast magnetiskt på sidan för laddning och anslutning.

Här kan du läsa mer i min recension av iPad Pro 2018 när den kom ut!

Tangentbord och skal

iPad Pro med Apple Smart Keyboard Folio

Precis som iPad Air har iPad Pro stöd för såväl Magic Keyboard som Smart Keyboard Folio.

Med tanke på priset på iPad Pro så är det nog många som överväger den istället för en laptop. Jag måste dock säga att det ÄR svårt att helt ersätta en laptop med en iPad Pro. För även fast det är en prestandamaskin utan dess like, bättre än många laptops, så är det fortfarande en iPad. Även om du har touchpad och riktigt tangentbord med Magic Keyboard så använder du fortfarande appar – inte program. Filhanteringen i iPadOS är helt okej men fortfarande inte samma sak som på en laptop.

Jag tror säkert att man kan vänja sig och hitta arbetssätt som funkar. Särskilt nu när Adobe släppt fulla appversioner av såväl Photoshop som Illustrator. Du kan även koppla in t.ex. en kamera eller extern hårddisk via USB-C.

Vem passar iPad Pro för?

iPad Pro är på många sätt en riktig nisch-produkt eftersom den har ett högt pris och kommer med en nivå på prestanda som få människor verkligen behöver.

Men svaret ligger också i namnet: pro! Det här är en iPad för professionella. Personer som behöver iPad Pros funktioner och prestanda i sitt jobb – och har en annan budget att röra sig med.

Det är en fantastisk platta men personligen använder jag inte ens hälften av dens potential. Därför anser jag att nya iPad Air är den perfekta modellen för mig personligen.

Dock skulle jag säga att 2018-modellen av iPad Pro fortfarande står sig riktigt bra. Så hittar du en sådan begagnad kan det vara ett riktigt bra köp!

Den enklaste varianten av den mindre modellen av iPad Pro, med 11″ skärm, 128 GB hårddisk och WIFI (inte simkort) kostar från 10 000 kr. Vill du ha den större modellen börjar den på cirka 12 600 kr.

Lägg sedan till pennan 1500 kr och Magic Keyboard eller Smart Keyboard Folio och du är snart uppe i samma pris som en ny laptop. Men du får verkligen det du betalar för, iPad Pro är en fantastisk maskin, men som sagt – lite overkill för de flesta (enligt mig).

Det var mina tankar om de olika iPad-modellerna som släppts under 2020. Något mer du undrar? Lämna en kommentar 👇

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

5 reaktioner på ”Köpguide: Vilken iPad passar dig?”

  1. Hej! Tack för så bra info. Har du något tips på bra skydd för glaset på en iPad pro som skyddar från repor och som känns bra att rita på men som inte förstör pennan?

  2. Tack för super bra inlägg, nu står det mellan Air & Pro – det hade jag aldrig kunnat lära mig via elgiganten eller Telia😂🙌

  3. Fredrik Widar

    Hej!
    Tänkte köpa en Ipad Air för min 12 åring. Hon vill rita och skapa en del samt spela lite. Program för att göra tecknade serier typ. Sedan kommer den användas i skolan. Hon har Icloud uppkoppling. Vilken storlek behövs? Den större är ju klart dyrare och en penna är ett måste. Förmodligen inte tangentbord till att börja med. 64 GB eller 256 GB?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!