20+ tips på digitala presenter för alla tillfällen

Digitala presenter tips

Oavsett om det gäller en present för en födelsedag, bröllop, student, dop eller årsdag så kan man ibland råka vara ute i sista sekunden. Då är en digital present perfekt! När du inte kan träffa den du ska ge presenten till och inte hinner skicka något funkar digitala presenter också väldigt bra.

Dessutom kan en digital gåva vara ett mer hållbart alternativ, något för minimalisten eller till den som ”redan har allt”.

Jag har på senare tid börjat ge allt fler digitala presenter eftersom det är så smidigt när familjen är utspridd över landet.

Här kommer mina bästa tips på digitala presenter som du kan fixa nu på studs om du skulle behöva:

Digitala presentkort

Ett presentkort är ju en klassisk ”sista minuten”-present. Även om det kan kännas lite tråkigt kanske så är det ju ofta uppskattat och ger mottagaren möjligheten att köpa något den verkligen vill ha eller behöver.

För extra flärd kan du såklart skriva ut presentkortet eller pyssla ihop en egen unik version, om du har möjlighet att överlämna eller skicka presenten.

Presentkort för webbutik

Det enklaste presentkortet att ge är såklart till en vanlig butik som även finns på nätet. Dessa går ofta att köpa direkt från webbshoppen och levereras på mail.

Presentkort på appar och mobilspel

Det kanske inte riktigt lika vanliga presentkortet är det för appar. Men det finns ju idag en uppsjö av bra betalappar och mobilspel som kostar en slant. Du kan köpa ett presentkort på såväl Apples AppStore och Google Play Store.

För att ge denna present behöver du såklart veta vilken typ av smart telefon mottagaren använder.

Kan med fördel ges tillsammans med idéer och tips på bra appar och spel att investera i!

Presentkort på TV- och dataspel

Om den du ska ge present till gillar att spela så kan ett presentkort för att köpa och ladda ned ett nytt spel vara perfekt! Du behöver ju då veta vilken plattform eller spelkonsol personen använder.

Gäller det PC-spel går det att köpa presentkort på Steam eller Origin (EA games) till exempel.

För TV-spel kan du köpa presentkort här för Xbox, Nintendo eShop eller PlayStation Store

Valuta i ett spel

Många barn och ungdomar spenderar idag en stor del av sin fritid med att spela spel, ofta tillsammans med vänner online eller i ”köttvärlden”.

I många populära spel finns det en intern valuta som kan användas för att låsa upp skins, karaktärer, verktyg, resurser, liv och mycket annat.

Även om det för dig kanske känns som en ”ovärd” present att ge så kan det för mottagaren vara en perfekt present! För barn och unga idag är skillnaden mellan det digitala och fysiska inte alls lika tydlig som den kanske är för oss som är lite äldre.

Dessutom är det ju en present som sparar på miljön och inte bidrar till mer stök på rummet. Bra ju!

För att ge bort valuta i ett spel funkar det oftast att ge personen ett presentkort för konsollen de spelar på (se ovan) eller för AppStore eller Google Play Store om de spelar på mobil/surfplatta.

Snyggt är ju att göra ett eget presentkort där du skriver hur mycket V-bucks eller Robux presenten räcker till och att du hjälper personen i fråga (om det är ett barn) att köpa valutan för pengarna på presentkortet.

Ge bort en prenumeration

Förr så förknippade vi kanske prenumerationer främst med magasin och tidningar. Men idag kan du ju ge bort prenumerationer på allt möjligt. Även om det som prenumerationen gäller kanske inte är digital så är det en väldigt enkel grej för dig att fixa helt via nätet.

Det finns ju en hel uppsjö med ”boxar” man kan prenumerera på, men jag tycker inte det känns som ett helt hållbart koncept alla gånger, om jag ska vara helt ärlig. Risken är ju stor att du kommer ha en massa produkter och grejer hemma som du inte behöver. Dumt!

Så det jag vill tipsa om är istället prenumerationer på mat, dryck och kläder.

Till exempel kan du ge bort:

Prenumeration på vin eller öl

Foto: Kaboompics

Om du känner en finsmakare som älskar att testa nytt kan en vin- eller öllåda på prenumeration vara en bra present.

Då levereras en låda med nya smaker till dörren. Oftast kan du bestämma själv hur många lådor det ska gälla eller så gäller fri uppsägning.

Vänta, säger du nu, hur kan detta vara lagligt?

Jo, det finns ett EU-beslut från 2007 som säger att vi i Sverige får importera vin från valfritt EU-land. Det vinprenumerationsföretagen gör är att de sköter importen, administrationen och hemleveransen åt dig.

Exempel på vinprenumerationer:

Exempel på ölprenumerationer:

Prenumeration på en matkasse

Foto: Kaboompics

Att tänka ut, handla och laga mat i vardagen är en utmaning de flesta av oss kämpar med. Oavsett om man är en riktig foodie eller mer basic i sitt matlagande så kan en prenumeration på en matkasse vara ett kul tillskott i vardagen.

Det funkar så att man får hem varor och recept för 3-4 måltider i veckan. Du kan även anpassa hur många personer maten ska räcka till. Det finns kassar med massor av olika inriktningar som familj, vegetariskt, ekologiskt, snabblagat och mycket mer.

Det finns även matkassar som levererar mer ”färdiga” måltider med bara den exakta mängden som ingår i receptet där du inte behöver tillaga lika mycket.

Exempel på matkassar är:

Ge bort några månader med en digital medietjänst

En annan typ av prenumeration som vi ju använder oss av i stor utsträckning nuförtiden är ju medietjänster för musik, film och böcker.

Här kan det ju passa att antingen ge bort några månader på en tjänst personen redan använder (så sparar de ju lite pengar som kan användas till annat) eller att låta dem testa på en ny tjänst som de inte redan har!

Ett tips för extra personlig touch är ju att kombinera gåvan med en spellista med dina favoritlåtar eller tipslista på bästa filmerna, böckerna eller TV-serierna på tjänsten.

Om presenten är till en person som är förstagångsanvändare är det ju snyggt att kombinera presenten med lite support och hjälp att komma igång.

Musik

Film- och TV

Böcker (e-böcker och ljudböcker)

Välgörenhet och donationer

En väldigt enkel, snabb och ändå fin present är ju att donera i personens namn till en organisation eller ett välgörande ändamål.

Många välgörenhetsorganisationer har idag digitala paket du kan köpa direkt via webbshop.

Digitala och utbildningar

Vad kan vara bättre än presenten ”ny kunskap”? Det finns MASSOR med digitala utbildningar, trainings och kurser på nätet. Allt från matlagning till kodning.

Prenumeration på Skillshare

Skillshare är en plattform där vem som helst kan skapa och lägga upp e-kurser. Med en prenumeration får du tillgång till alla utbildningar och kan välja och vraka. Här finns verkligen utbildningar i allt möjligt: inredning, kodning, animering, filmredigering, grafisk design, blomsterarrangering, ölbryggande.

Skillshare är bra på att samarbeta med riktigt bra profiler så det finns många väldigt högkvalitativa utbildningar såväl som de som medlemmar själva har skapat.

Obs att utbildningarna främst är på engelska.

Medlemskap på Moderskeppet

Svenska Moderskeppet har över 500 onlinekurser och e-böcker inom allt möjligt i det den digitala världen. Du kan ge bort ett medlemskap för att bjussa någon du gillar på massor med ny kunskap.

Moderskeppet är riktigt grymma, håller hög kvalité och är väldigt bra på att lära ut på ett tillgängligt och pedagogiskt sätt.

E-kurser

Det finns ju också en uppsjö av fristående e-kurser du kan köpa och ge bort. Om du vet något som mottagaren av presenten länge velat lära sig eller kan ha nytta av i sitt yrkesliv – leta upp en e-kurs!

Var bara noga med att kolla upp vem som ligger bakom, när kursen skapades, om det är särskilda ”anmälningsperioder” och om det finns recensioner från tidigare studenter.

MasterClass

MasterClass är en sida som samlar riktigt premium onlineutbildningar där du får ”lära från de bästa” (på engelska).

Även här får du med en månadsprenumeration tillgång till alla utbildningar.

Till exempel kan du lära dig skådespeleri av Natalie Portman, matlagning från Gordon Ramsay eller fotografi från Annie Leibovitz!

Kul, lite annorlunda och inspirerande!

Coaching eller träning

Idag så har ju många yrkesgrupper börjat erbjuda sina tjänster digitalt via videosamtal och andra digitala upplägg.

Detta kan ju vara något man kanske inte tänker på eller drar sig lite för att investera i själv – men som skulle kännas riktigt omtänksamt och lyxigt att få i present!

Digital PT

Att få hjälp av en personlig tränare kan vara en riktig lyx för alla som vill komma igång med eller utvecklas i sin träning. Detta går nu mer också att göra digitalt!

Oftast kan det innebära en kombination av videoledda tränarpass, ett personligt upplägg med övningar och konsultation.

Det finns såklart även specialiserade tränare inom särskilda träningsformer eller sporter, vilket kan passa den lite mer avancerade utövaren. Kanske har de någon favoritprofil som de följer som de skulle älska att få träna med?

Coaching (t.ex. personlig eller yrkesmässig)

Ett nästan lite klassiskt ”lämna ekorrhjulet och starta digital business” är ju att utbilda sig och starta eget som någon typ av coach.

Det finns ju idag coacher inom allt möjligt (såklart med varierad kvalité) men många är förstås också väldigt bra på det dem gör. Om det så är att reda ut singellivet, motivera i karriären eller hjälpa en få till ett bättre schema.

Om du vet någon som har något i livet de skulle vilja eller behöva få lite ordning på, eller bara vill ge personen lite ”me time”, leta reda på en coach som erbjuder sina tjänster digitalt.

Musiklektioner digitalt (sång eller instrument)

Att lära sig ett nytt instrument eller utvecklas inom något man redan utövar kan ju funka utmärkt även digitalt.

Så om den du ska ge en present till alltid pratat om att vilja bli bättre på gitarr eller lära sig spela piano – varför inte ge bort lite digitala lektioner?

Videohälsning

En riktigt bra videohälsning från en speciell person kan vara en grymt rolig digital present.

Eftersom det är relativt enkelt att spela in en videohälsning och skicka med sin smartphone så är insatsen inte allt för stor för den som ska spela in.

Hälsningen kan till exempel vara från flera av personens barndomskompisar, gamla arbetskamrater eller från en kändis eller idol.

När du ska be om en videohälsning är det oftast bra att dels berätta om personen i fråga (om det är från en kändis) och varför den förtjänar något speciellt (viktigt med motivation) och att berätta hur personen ska göra så det blir så enkelt som möjligt.

”Spela in en video där du hälsar grattis på födelsedagen till Namn Namnsson! Du får gärna nämna något om X, om du vill. Maila videon till (din mailadress) eller smsa till (ditt telefonnummer). Det skulle betyda SÅ mycket!”.

För att få tag på en kändis kan du till exempel prova att skriva till den i en kommentar på Instagram, i DM på Instagram eller på Twitter. Eller så kan du köpa en hälsning från anslutna kändisar direkt via tjänsten Memmo.

För den kreativa: skapa egna digitala presenter

Jag är en stor förespråkare av att pyssla ihop och skapa presenter i allmänhet. För något av det dyrbaraste vi har i dessa tider är ju just det… tid! Att lägga ned sin tid på att göra något, oavsett var det är, är ofta ett fint sätt att visa kärlek och uppskattning för någon.

Och självklart kan du även lägga ned lite tid på att skapa en digital present. Till exempel:

Gör ett podcastavsnitt

Med din smarta telefon som mikrofon och inspelare och ett gratis ljudredigeringsprogram, till exempel Audacity, kan du skapa ett helt personligt och unikt podcastavsnitt till personen du ska ge en present till.

Intervjua personens vänner eller familj, spela in minnen, gör en radioteater, intervjua personer på stan, spela in ett äventyr, läs dina favoritdikter, ha högläsning ur en bok, gör roliga faktarutor om personens favoritämnen – bara kreativiteten sätter gränserna.

Klipp ihop avsnittet med musik, ljudeffekter och jinglar, till exempel från Youtubes ljudbibliotek, och exportera som mp3! Sen kan du skicka avsnittet till personen som får en rolig och personlig lyssningsupplevelse.

Gör en youtube-video

På samma sätt kan du med din telefon och ett enkelt filmredigeringsprogram (som Adobe Rush, Apple Movie Maker eller Lightworks) skapa ett eget TV-program eller en egen youtube-video.

Det kan vara en spelfilm, mockumentär, sketch, musikvideo, dansvideo, prank-klipp, djurfilm – du bestämmer!

Ladda upp klippet på youtube (öppet eller olistat) och skicka till personen som present! Garanterat något unikt som står ut från mängden.

Gör ett digitalt fotoalbum

Med en tjänst som Google Foto eller Flickr kan du enkelt samla favoritbilder och dela med personen du vill ge en present till.

Vi fotar ju idag ENORMT mycket bilder och det kan vara ett gissel att sortera ut guldkornen. Så att lägga en stund på att göra ett riktigt genomtänkt, digitalt album kan vara en riktig gåva!

Om du har lite mer tid kan du såklart också använda en digital fotobokstjänst för att skapa en fysisk bok att skicka till personen med alla era minnen i en fin layout.

Skapa fina mobil- eller skrivbordsbakgrunder

Om du har lite rit- och digitala designskills så kan en kul present vara att göra fina och unika mobil- och skrivbordsbakgrunder till personens mobil, surfplatta eller dator.

Så här kan du till exempel göra egna mönster väldigt enkelt i Adobe Illustrator.

Om du har en iPad kan du använda något av dessa program för att rita egna bakgrunder.

Spara ned som bild-filer, lägg ihop i en mapp och skicka till personen som present så får hen något väldigt fint och personligt att pynta sin teknik med. Och som de kommer kunna titta på och glädjas över flera gånger varje dag!

Gör en mall för presentationer i Power Point eller Keynote

Om du är duktigt på det här med färg och form kan detta vara en grymt fin present till någon som ofta presenterar eller föreläser. Tänk vilken grej att få en riktigt snygg mall att använda för sina slides.

Du kan skapa en mall för Power Point eller Keynote (på Apple) och ge digitalt till personen. Detta tar oftast en hel del tid att skapa, vilket gör det till en himla fin present ju!

Gör ett mobil- eller datorspel

En lite oväntad och kul grej du kan skapa är ett unikt mobilspel till personen. Där du till exempel fokuserar på dens favoritmat, älsklingshobby eller något annat kul, internt och personligt.

Det finns massor med mer eller mindre avancerade plattformar för att skapa egna spel.

Ett av de absolut enklaste sätten är att skapa ett spel med Giphy Arcade! Spelmotoriken hämtas från klassiska arkadspel och sen kan du själv bestämma tema och pynta med hjälp av GIF-stickers från Giphy. Enkelt och kul!

När spelet är klart skickar du länken till personen och utmanar den på spelturnering. 👍

Har du fler tips på bra digitala presenter? Skriv i kommentarerna 👇

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

6 reaktioner på ”20+ tips på digitala presenter för alla tillfällen”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!