Stream-skam och smutsiga moln: hur hållbart är internet?

När jag tänker på internet och digitala tjänster som Netflix eller Google Drive så tänker jag oftast på det som något som finns i luften, något som saknar materia. Därför reflekterar jag sällan över vilken klimatpåverkan min användning av internet har.

Men sanningen är den att internet och den ökade mängden digitala tjänster kräver mycket elektricitet. Så jag tänkte att vi skulle titta lite på hur hållbart internet egentligen är.

Datacenter drar mycket ström

När du klickar igång en serie på Netflix eller en youtube-video så sätter du flera servrar på datacenter runt om i världen i arbete. Dessa datacenter konsumerar elektricitet – mycket elektricitet.

I dag står enbart datacenter för ungefär 2 % av den totala förbrukningen av el globalt. Och den siffran spås bara öka i och med den digitala utvecklingen.

Kina, som ju är ett stort land när det gäller teknik och digital utveckling, driver sina datacenter på 73 % energi från kolkraft, enligt en rapport från Greenpeace.

Amazon, Google och Netflix

Foto: Pixabay

Amazon, som är en stor leverantör av lagring i molnet för andra företag och som äger många datacenter, har sagt att deras datacenter ska drivas på 100 % förnyelsebar energi 2030. I dag är det endast 40 % av elen som kommer från förnyelsebart och Amazon släppte ut 44,4 miljoner ton koldioxid förra året.

Google har uppskattat att varje sökning du gör via deras plattform genererar ungefär runt 0,2 gram utsläpp av koldioxid när man räknar in den energi som behövs till alla kablar, routrar och servrar som krävs för att att allt ska funka.

De uppskattar också att när du tittar på en youtube-video genereras cirka 1 gram koldioxid per 10 minuter streamad video.

Sedan 2007 har Google varit klimat-neutralt sett till koldioxidutsläpp. Det innebär dock inte att deras datacenter drivs helt på förnyelsebar energi. Google använder istället en typ av klimatkompensering. Så även om en stor del av deras el kommer från förnyelsebara källor så måste de ibland fylla på med andra källor, vilket de sedan kompenserar genom att betala för förnyelsebar el som kan användas på elnätet av andra.

Google har som mål att 100 % av den el deras verksamhet förbrukar ska komma från förnyelsebara källor. De använder också artificiell intelligens och annan innovation för att minska sin elkonsumtion.

I en rapport från Greenpeace från 2017 där olika appar och deras bakomliggande företag betygsattes utifrån användning av förnyelsebar el fick Netflix enbart D i betyg (Facebook och Youtube fick toppbetyg, A, och Amazon Prime C).

Videostreaming står för 60 % av internettrafiken och Netflix-tittandet står för 35 % av den totala internettrafiken. Enligt Greenpeace analys från 2017 kom endast 17 % av Netflix el från förnyelsebara källor 2017 och 80 % kom från kärnkraft, gas och kolkraft.

Netflix klimatkompenserar för de utsläpp deras elkonsumtion genererar.

Datacenter i Sverige är en del av lösningen

En stor anledning till varför internet drar så mycket el är att datacenter och deras serverar måste kylas ned. Att bygga datacenter under marken eller i länder med kallare klimat, som Sverige, är därför en del av lösningen.

Facebook har ett stort datacenter i Luleå, Amazon har etablerat i Mälardalen och Microsoft planerar anläggningar i Gävle och Sandviken.

Eftersom Sverige är ett säkert och stabilt land med få naturkatastrofer, kallare temperaturer, en hel del plats och med bra infrastruktur så kan datacenter och drift av dessa bli en ny, mer miljövänlig och framtidsfokuserad industri på platser där traditionella industrier stängt igen. Vilket kan vara en viktig del i Sverige utveckling och framtid!

Vad kan vi som konsumenter göra?

Att som privatperson lägga lite mindre tid på att streama youtube eller spendera mindre tid online har kanske inte så stor effekt på ens klimatavtryck totalt.

Det finns de som debatterat för att vi borde prata “surfskam” på samma sätt som vi pratar flygskam.

Jag tror att vi måste prata om detta och lyfta att våra aktiviteter på internet, och hur internet utvecklas, kommer få större och större påverkan om vi inte ser till att utveckla förnyelsebara energikällor i samma hastighet som vi bygger ut datacenter.

Vi behöver även uppmärksamma dessa frågor och visa teknikbolagen att detta är prioriterat för oss som konsumenter. Alla företag bör ta ansvar för hur och var deras data lagras.

Du kan också såklart också ta en del aktiva konsumentbeslut genom att välja vilka moln- och streamingtjänster du använder och undersöka dessa företags klimatrapporter.

Är detta något du funderat på förut? Dela gärna med dig av dina tankar ?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

12

Vill du har mer? Kom med i Teknifik Klubb 💖!

Genom att bli medlem i internets bästa gäng så får du exklusiva inlägg och videos, rösta om kommande innehåll, direktchat med mig, live-webinars, workshops, TechSupport och mycket mer.

Ju fler medlemmar vi blir i klubben desto mer och bättre inlägg och videos kan jag skapa här på bloggen och i mina andra kanaler. 🙌

Läs mer om klubben och hur det funkar

Prenumerera på Teknifik Plus 💌

Du kan också skriva upp dig som prenumerant på mitt mailutskick. Där får du uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig någon gång i månaden. Helt gratis, inget spam, bara bra grejer.

(Visited 778 times, 1 visits today)

9 kommentarer

 1. Sandifighter 19 november, 2019 at 07:03

  Tack fina du för så mycket bra information, jag läste högt för hela familjen eftersom du förklarar så bra och på ett enkelt sätt. Mina barn brinner mycket för just miljön så det var jättebra för oss att läsa. Tack ?❤

  Reply
   1. Emma Bohlin 19 november, 2019 at 11:21

    Mycket intressant! Tack för att du lyfter detta.

    Reply
 2. Wenche 21 november, 2019 at 19:03

  Mycket intressant och bra saker att reflektera över.
  Varför skall allt handla om skam?flygskam, surfskam, plastskam… kan vi inte heller fokusera på lösningar? Vad kan vi göra i stället för att skämmas?
  Även om man kastar pengar på lite klimatkompansering blir ju inte utsläppen ogjorda? Tänker klimatkompensation mest lättar folks samvete och bantar plånbok/konto. Det löser ju inte problemen på riktigt?

  Jag har inga omedelbar lösningar, men tänker vi nog måste ändra beteende och levnadssätt. Inte det roligaste kanske…

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 21 november, 2019 at 20:36

   Absolut! Men tror vi nog behöver känna lite skam först för att sen börja leta lösningar? Ibland iallafall. ?

   Reply
 3. Helena 24 november, 2019 at 11:42

  Har diskuterat detta en del med vänner faktiskt. Knepigt! Personligen gillar jag inte shaming, och är tveksam till att det är konstruktivt. Men vi behöver modiga politiker och globala beslut. Tror nog på reglering och ekonomiska styrmedel. Tänker på hållbarhet generellt nu iofs, hur detta kring surfandet ska se ut vet jag inte riktigt. Samhällena byggs ju nu för att vi ska använda internet ännu mer, så inte så lätt att minska på det som privatperson. PS. har väldigt svårt att få iväg den här kommentaren. I rutorna “namn” etc går inte att skriva …? (Använder PC och Chrome). Ska prova nu att klicka på “publicera kommentar” utan att fylla i rutorna. Får se om den kommer iväg. Mvh Helena http://www.freedomtravel.se

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 24 november, 2019 at 12:16

   Hej Helena! Det är problem med kommentarsfältet på desktop, har inte lyckats lösa det än men jag jobbar på det. Sorry.

   Ja nej men jag håller med att ansvaret inte ligger på oss privatpersoner i första hand. Redan nu gör techbolagen mycket för att driva datacenter på ett hållbart sätt men ännu mer pressure från oss genom våra politiker är nog bra.

   Reply
 4. Pingback: Cirkulära techtips – White Monday 2019 ♻ - Teknifik

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *