Cirkulära techtips – White Monday 2019 ♻

Hej hallå och glad White Monday! Förra året valde jag att engagera mig i rörelsen som lyfter cirkulär ekonomi som ett alternativ till den stora rea-säsongen som börjar nu med black week, black friday, cyber monday och så vidare.

I år har jag valt att steppa upp mitt engagemang ytterligare eftersom jag som teknikbloggare känner ett stort ansvar. Så i år är jag officiell talesperson för området teknik/elektronik.

Jag väljer att dagen till ära ”återvinna” innehåll på bloggen genom att publicera en uppdaterad version av mitt White Monday-inlägg från förra året ?

Vad betyder cirkulär ekonomi?

Jo såhär, när vi handlar grejer som vi sen slänger så rör vi oss inom en linjär ekonomi. Produkterna föds på ena änden av linjen och blir skräp på den andra. Det är det här sättet att producera och konsumera som har gjort att vi har plastöar i havet och stora problem med avfall som vi inte kan göra annat med än gräva ned.

En cirkulär ekonomi handlar om att inte generera så avfall alls. Att se till att allt material i en produkt kan återanvändas och att inga resurser går till spillo. Och för oss som privatpersoner handlar det om att laga, låna, byta och reparera saker istället för att slänga och köpa nytt.

Att ställa om till det här tankesättet är en nödvändighet för att vi ska klara klimatmålen och se till att vi har en planet kvar att bo på många hundra år framöver.

Och många är redan igång!

Cirkulära tech-tips

Teknik är ju ett verktyg som kan användas för både bra och dåliga saker. Teknikutvecklingen och internet har ju bidragit till saker som varit dåliga för vår planet: högre konsumtion av elektricitet, snabbare produktion av prylar genom automatisering, ökad e-handel, fler transporter (tänk bara allt som skeppas från Kina!) och mycket mer.

Men tekniken bidrar också med massor med smarta och bra lösningar som gör livet bättre för både oss människor och planeten. Som teknik för förnybar energi, el-bilar, AI-system som sparar energi och smarta tjänster och appar som gör att vi kan ställa om till mer cirkulära modeller.

Samt såklart informations- och kunskapsutbyte som gör att fler och fler människor kan vara med och påverka vår världs framtid!

Köp begagnad teknik istället för att nyproduktion

Genom marknadsplatser som Blocket, Tradera , Yaytrade och Sellpy är det enklare än någonsin att köpa begagnad teknik. De som är ”early adopters” och alltid vill ha de senaste modellerna är ofta bra på att sälja sina redan använda mobiler vidare – så det går ofta att hitta även relativt nya modeller i riktigt bra skick.

Om det gäller en dyrare pryl kan det ju kännas lite osäkert att köpa via privatpersoner. Som tur är finns det även företag som säljer ”refurbished” (alltså renoverad) teknik med garanti.

Returhuset, Xcllnc, Inrego och Reuseit säljer begagnade eller rekonditionerade teknikprylar. Så istället för att köpa nytt kan du köpa något som känns som nytt men är begagnat.

Du kan även lämna in prylar på lagning. Antingen via företaget som du köpt mobilen av, butiker eller fristående företag. Till exempel kan byte av ett batteri eller att laga en pajad skärm gör att en mobiltelefon känns som ny! Även om det kan kännas dyrt så är det garanterat billigare än att köpa en ny mobil.

Behöver du maskiner, verktyg eller fordon? Då kan du köpa begagnat via PS Auction.

Lämna in din gamla teknik så den tas om hand och kan användas igen

För att den cirkulära ekonomin ska funka så måste vi som konsumenter, men kanske framförallt företagen som säljer produkter, tänka in hela produktens livscykel. Från tillverkning till användning och slutet av produktens liv. Tillverkas produkten av återvunna material? Är den designad för att enkelt kunna lagas eller plockas isär? Kan hela prylen lagas och återanvändas? Kan den plockas isär så komponenter och material kan återanvändas?

Så när det gäller den teknik du redan har är det ju smart att stötta företag som köper in, renoverar, återvinner och säljer redan använda teknikprylar.

Teknikföretag som Apple och Samsung har även egna inbytesprogram där du kan lämna in (och få en slant för) din äldre modell.

Det finns även många riktigt grymma företag som tar in och fixar och fräschar upp trasig eller gammal teknik. Så din gamla teknik behöver inte gå till spillo!

GIAB är ett företag som samarbetar med försäkringsbolagen för att samla in, verifiera och reparera teknik i försäkringsärenden. På hemsidan uppger de att 92% av tekniken de får in får förlängt liv!

3 step IT har en cirkulär lösning för IT-utrustning för företag där gammal teknik återanvänds eller återvinns. Så att företag lätt kan köpa eller hyra en helhetslösning där inget går till spillo.

Bjussa är sajten där du kan skänka bort gammal teknik du inte längre använder men som kanske inte har så mycket andrahandsvärde att den känns värd att sälja. Någon kanske letar efter just den där gamla prylen du har hemma men som inte säljs längre? Ge prylar nytt liv.

Remade in Sweden tar in teknik från företag och fixar, reparerar och raderar enheterna så de kan användas igen.

Dela mera

En stor del i det här med den cirkulära ekonomin är ju också att börja dela mer. Att vi kanske inte behöver äga alla våra saker, eftersom vi sällan använder dom hela tiden. Vi kan hyra och låna istället! På så vis kan företaget som erbjuder tjänsten också se till att ingenting slängs utan att det istället återanvänds eller att materialet återvinns.

Här har ju internet bidragit väldigt mycket genom att göra det enklare för människor att dela med varandra på ett säkert och smidigt sätt.

Hygglo är en grym tjänst där du både kan lägga upp saker som andra kan hyra och hyra saker själv. Som borrmaskin, projektor eller TV-spel!

Snowbox är som en e-shop för smycken bara det att du hyr smyckena istället för att äga dem. Om du är en person som gillar att ha mycket variation är det ju perfekt.

Something borrowed gör det möjligt att hyra kläder, både med månadsprenumeration eller för enskilda plagg (t.ex. för en fest). Här kan du läsa mer om hur det är att hyra kläder online!

Linneriet hyr ut sängkläder! Detta är ju något som är vanligt på hotell men nu kan du alltså ha samma tjänst hemma. De tvättar och manglar sängkläderna och levererar till dörren, du skickar tillbaka sängkläderna när det passar dig. Häftigt ändå!

Hitta ännu fler smarta appar, tjänster och webbplatser för att hyra, låna och byta bland White Mondays buddies!

Cirkulär affärsmodeller = smarta och vinstdrivande affärsmodeller

Jag har ju som ni vet skrivit en bok om att Starta och driva eget : smart, digitalt och hållbart. En jätteviktig sak när man startar eget idag är att tänka in hållbarhet redan från början – där just en cirkulär affärsmodell både är smart rent ekonomiskt och mer hållbart för planeten. Det är också smart utifrån att hållbara lösningar bara blir mer och mer efterfrågade i och med klimatkrisen.

Cirkulära affärsmodeller handlar alltså inte om köpstopp eller att vi ska leva någon sorts asketliv. Det handlar bara om att tänka på ett annat sätt när vi bygger upp våra företag.

Titta bara på Spotify. Istället för att producera CD-skivor i plast som du ska skeppa över hela jorden, förvara i olika lager och sälja till enskilda konsumenter behövs (i princip) bara en kopia digitalt av all musik. Det gör att Spotifys affärsmodell är skalbar då de inte behöver tillverka fler CD-skivor för att kunna sälja till fler kunder. Genom prenumerationsmodeller ser Spotify också till att få in en stadig ström intäkter från sina användare istället för att hela tiden behöva marknadsföra de senaste albumen. Smart och ekonomiskt.

Om du kan hyra ut en produkt flera gånger istället för att sälja den en gång så minskar du dina kostnader (i form av produktion och inköp) och ökar dina intäkter.

Genom att samla in dina redan sålda produkter och återvinna materialet för att tillverka och sälja nya produkter så slipper du ju kostnaden för inköp av nytt material. Då kan du tjäna pengar flera gånger om på samma material istället.

I den linjära ekonomin har många företag som ägnat sig åt hantverk, kvalitétsmässig produktion, reparation och liknande slagits ut till förmån för billiga slit-och-släng-produkter. Varför laga när du bara kan slänga och köpa nytt?

I den cirkulära ekonomin ökar värdet på dessa tjänster igen! Vilket jag tror är superviktigt för vårt framtida, hållbara samhälle.

Teknikbranschen snackar gärna cirkulärt – men det är långt kvar

Teknikbranschen pratar gärna om cirkulära affärsmodeller men det är oftast mer ett långsiktigt mål än deras nuvarande verklighet. För teknikbranschen är stor och komplex. Det behövs massor med metaller för att tillverka teknik, där många utvinns i smutsiga, farliga och oetiska gruvor i fattiga länder och konfliktzoner.

Tillverkning av de komponenter som behövs i våra vardagsprylar (som batterier, processorer, skärmar osv) görs av en rad underleverantörer och det är svårt för moderbolagen att kontrollera hela kedjan.

Det är väldigt få teknikprylar idag som tillverkas av återvunnet material och det är få prylar som till 100 % kan plockas isär och där materialet kan återvinnas.

Prylar idag är också väldigt svåra (ibland i princip omöjliga) att laga och det är få företag som kan få ekonomi i att laga t.ex. gamla TV-apparater, CD-spelare, dammsugare eller vad som.

I och med att det också hela tiden kommer nya modeller av mobiler, datorer, spelkonsoller, hörlurar och så vidare så åldras teknik snabbt, andrahandsvärdet sjunker och det finns ett ständigt sug efter det senaste.

Detta känner jag ju själv såklart starkt eftersom jag är teknikbloggare och ÄLSKAR ny teknik. Jag tycker allt nytt är superspännande och stångas ständigt mot dessa frågor.

Samtidigt är jag hoppfull och ser att många teknikföretag gör mycket idag och att trycket ökar på dem att göra ännu mer.

Tekniken är ett verktyg – vi bestämmer hur vi använder det

Precis som jag bloggat om förr så kan vi använda teknik för att rädda världen. Men vi kan inte fortsätta köra på i vårt linjära tankesätt och hoppas att tekniken ska komma med lösningarna längre fram. Vi måste tänka om redan nu.

Det är också vi som kan knuffa techbolagen i rätt riktning. För mycket går att göra. Se bara på Elon Musk och Tesla som gjorde el-bilen cool (så fler ville ha en, så fler började tillverka dem) och som driver sina fabriker på solenergi, där de tillverkar batterier som är avgörande för att solenergi ska bli verkligt effektivt.

Apple har börjat tillverka laptops i återvunnet alluminium och har tillverkar specialmaskiner som kan plocka isär och återvinna de värdefulla metallerna i deras mobiltelefoner. Alla deras butiker går också på 100% förnybar energi.

Google använder artificiell intelligens för att minska energianvändningen av sina datacenter.

Inom jordbruket och matproduktionen pågår det massor med innovation för att använda teknik för att effektivisera användning av resurser. De hittar på nya smarta sätt att odla automatiserat och nära konsumenten för att minska transporter. Vi får odlat kött och nya spännande matprodukter som är betydligt mindre krävande på jordens resurser.

Fler tips och länkar hittar du på sidan för White monday.

Hur ser du på det här med linjär vs cirkulär ekonomi? Är det något du tänker på? Skulle du kunna tänka dig att hyra prylar istället för att köpa nytt? 👇

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

12 reaktioner på ”Cirkulära techtips – White Monday 2019 ♻”

 1. Helt klart för en cirkulär ekonomi, på http://www.gammaltonytt.se (mitt företag) är mer än hälften av produkterna begagnade. Och det nya sortimentet är valt med fokus på schyssta arbetsvillkor och miljö i åtanke. När det gäller hyra saker så är jag helt för, men i nuläget bor jag på landet, känner att flera alternativ fungerar bättre i en större stad. Visst finns det tjänster som då erbjuder frakt, men då tillkommer ju en negativ inverkan på miljon med tanke på transporten, så himla svårt det där. Men mitt motto är andra hand i första hand och att ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

  1. Mycket bra förhållningssätt!!! Ja men så är det. Vissa saker funkar smidigare på olika platser. Allt funkar inte för alla. Men alla gör vi något ?? På landet upplever jag att många också är bra på att alltid låna och dela med sig av saker på ett annat sätt än i stan. Såklart inte sant överallt men man är ju ofta lite mer beroende av varandra ute i bygden. ”Andra hand i första hand”, briljant motto ????????

 2. håller med dig i att via är bra på att låna saker av varandra, skillnaden är väl att vi inte behöver en tjänst/app för det, och att man lånar av den som bor närmast, annars blir det för långt att åka (!). Plus att vi är bra på samåkning, t.ex. när vi behöver åka och handla. Glad att du gillar mottot, hoppas fler ska anamma det 😉

 3. Hurra för toppenbra inlägg! <3 Tack för tips 🙂
  Har du provat somethingborrowed? Enda som står mellan mig och att testa är att jag är nojig att beställa hem fel storlek (då det ligger i Gbg och jag bor i Uppsala) och att det då ska bli strul med det. Kanske nojar i onödan och bara borde prova? 🙂

  1. Jag har faktiskt ÄNTLIGEN kommit till skott bara förra veckan efter att ha velat i flera månader efter att ha läst om företaget hos Johanna (slowfashion.nu). Men nu är prenumerationen tecknad och första paketet påväg – håller tummarna att storlekarna passar men vi får väl se! Känns SUPERPEPP och kändes så lyxigt att klicka i sitt paket ?

   1. Åh vad spännande! Ser fram emot att läsa om vad du tycker 🙂 Johanna N för övrigt, vilken bra person! <3
    Vi började prata om hållbara lösningar ang. Teknik idag då min kille vill köpa en sån där högtalargrej man har vid Tv:n. Sound bar? Och vi kom inte på ngt "hållbart" företag som tillverkar. Vi ska kolla på begagnat men samtidigt vill man ju inte köpa ngt som inte har garanti kvar eftersom det blir drygt som något går sönder… Vet du om något företag som har schysstare tillverkning?

    1. Mm förstår vad du menar! Det där med garantin är ju alltid lurigt när man köper begagnat.
     Tyvärr finns det väldigt dåligt med hållbara företag inom teknik generellt. Så det bästa man kan göra är ju att fundera på behovet, se till att man tänker igenom köpet noga och kolla upp företagets hållbarhets-tänk på hemsidan (om de har något). Annars tycker jag kan man slänga iväg ett mail och fråga ang hur de tänker om hållbarhet så dom vet att allt fler kunder tänker på det. 🙂

     1. Tack Elin! Vad glad jag blir att jag kan ställa en fråga angående detta och få svar från dig. TACK 🙂
      Vi kollar vidare och ser vad vi landar i. Är iaf glad att inget köp gjordes igår under black Fridag utan att vi verkligen går på vad vi behöver 🙂
      Hoppas du får en fin helg!

 4. bra tips!!! mitt tips får bli att sälja saker du inte behöver (via valfri tjänst) och sedan investera pengarna i hållbara företag (eller fonder) på börsen! Fondroboten Lysa har hållbart som ett alternativ och det finns massor på Avanza också!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!