En mer hållbar garderob genom att hyra kläder på nätet

Hej och välkommen till min modeblogg! ? I ett år har jag haft en prenumeration på kläder, som jag hyr via nätet och sedan lämnar tillbaka. Detta har varit ett steg i min väg mot en hållbar garderob och det har varit helt perfekt för mig.

En stor del i det här med att skapa en hållbar värld är ju att vi måste titta på nya affärsmodeller. Istället för slit och släng och den linjära ekonomin så behöver vi hitta cirkulära lösningar.

Att hyra kläder istället för att köpa är en sådan lösning som jag tror är en självklar del i vår framtid. Uthyrning av till exempel frack, balklänningar och bröllopsklänningar har ju funnits länge. Kläder som kanske bara används vid ett tillfälle. I vissa större städer har det även funnits fysiska klädbibliotek. Men genom kläduthyrning på nätet kan ännu fler börja hyra istället för att köpa nytt.

Mitt tänk kring en hållbar garderob

Som alltid när jag pratar om hållbarhet kopplat till mode och kläder så vill jag såklart lyfta Johanna Nilsson, som är den som influerat mig att verkligen totalt förändra mitt tankesätt och beteende kring kläder.

Med massor av tips och inspiration från henne började jag för några år sen min omställning vilket resulterat i att jag idag köper väldigt lite nya kläder, att jag gör alla nyinköp med stor omsorg, att jag handlar mycket mer medvetet, att jag lagar mina befintliga kläder och att jag lärt mig massor om hållbara klädmärken, material och märkningar.

Något som jag snabbt märkte var lite klurigt för mig var att jag privat gärna använder samma kläder om och om igen. Men i min mer offentliga profil, där jag fotar och filmar mig själv, är med i TV, står på scen och föreläser etc så blir det lite tråkigt om det alltid är samma klänning eller outfit som återkommer.

Då fick jag tips (av Johanna) om Something Borrowed som hyr ut kläder på nätet. Jag gick med för nästan prick ett år sen och har varit så otroligt glad för det!

Moderator med hyrd klänning – en favorit som jag haft hemma två gånger.

I min bok så har jag också intervjuat entreprenörerna bakom It’s Re:Leased som jobbar med uthyrning i Stockholm där plaggen levereras till och hämtas vid din dörr med cykel (för att minska miljöpåverkan).

Hyra kläder på nätet – hur funkar det?

Så här ser processen ut när man hyr via Something Borrowed:

Jag har en prenumeration på tre plagg i månaden, det kostar 600 kr som dras varje månad från mitt bankkort.

När min prenumeration förnyas får jag ett påminnelsemail om att jag kan beställa hem nya plagg. Jag loggar in på garderoben på webben, som ser ut och funkar som en helt vanlig webbshop, väljer ut vilka plagg jag vill få hem och lägger dessa i kundvagnen.

Om det är något av plaggen jag redan har hemma som jag vill behålla en månad till så beställer jag bara hem två nya plagg. Eller så hoppar jag över att byta helt den månaden (kostnaden har ju redan dragits) och har samma plagg hemma en månad till.

När jag ska checka ut min kundvagn så räknas min prenumeration in så summan blir 0 kr. Beställlt och klart. Någon dag senare, ibland nästa dag beroende på vilken tid på dygnet jag lagt beställningen, får jag en notis om att mitt klädpaket finns på mitt DHL-ombud (Coop över gatan för min del!).

Innan jag går och hämtar ut mitt nya klädpaket packar jag ned de plagg jag har hemma och ska skicka tillbaka i den mjuka dragkedjeväskan som kläderna kommer i. I fickan i locket ligger retursedel och en liten förslutningsplupp man stänger dragkedjan med. Taggarna som sitter på plaggen när de kommer förvarar jag alltid i väskan.

Something Borrowed tvättar (och lagar) plaggen så jag skickar tillbaka dem i befintligt skick så att säga. Har något gått sönder så skriver man det på en lapp som kommer i väskan.

Jag försluter väskan med pluppen, klistrar på retursedeln över den gamla och tar med den till Coop. När jag hämtar ut mitt nya paket lämnar jag samtidigt in mitt gamla. Klart!

Vanligaste frågorna jag får

”Vad händer om något går sönder eller förstörs?”

Här om dagen cyklade jag med en jumpsuit från klädbiblioteket. Plötsligt höll jag på att ramla av cykeln. Bandet i midjan hade knutit upp sig och snurrat upp sig på kuggarna på bakhjulet! Fick tillslut lov att riva loss det för att frigöra mig själv.

Jag mailade direkt till Something Borrowed och berättade vad som hänt. De var, som alltid, supersnälla och sa att deras skräddare nog kunde fixa bandet.

I Something Borroweds FAQ kan du läsa mer om vad som gäller!

Men kortfattat – på det stora hela är det lugnt. Vid återkommande förstörda plagg så får man betala ersättning. Tappar man bort ett plagg får man ersätta det.

Jag har som sagt varit med i ett år och har hittills inte varit med om någon olycka förutom den jag beskrev ovan. Dessutom är jag ju, av naturliga skäl, försiktig med mina låneplagg och tar hand om dem ordentligt. Vilket man ju borde med alla sina kläder. ?

En hyrd, grön, varm och mjuk tröja/tunika!

”Kan man köpa plaggen man verkligen älskar?”

I nuläget nej, inte från Something Borrowed iallafall (men de har skrivit i sin FAQ att de tittar på en lösning för det). Hur som helst så har jag inte känt det behovet en enda gång hittills.

De plagg jag verkligen gillar kan jag ju hyra hem igen eller behålla en månad till.

Och märker man att man verkligen gillar något kan man ju försöka leta upp det second hand eller köpa något liknande som finns i butik just nu. Då har man ju redan testat och vet att det kommer bli en favorit i garderoben (således ett genomtänkt köpbeslut!).

”Hur är det att dela kläder med andra?”

Something Borrowed tvättar, lagar och fixar kläderna innan de skickas ut igen så varje gång de kommer känns de som nya. Alltså verkligen! Ibland har jag säkert varit den första som hyrt något (i min storlek iallafall) så det faktiskt varit nya, men ändå!

Sen har jag köpt kläder second hand i flera år och är liksom inte så knusslig med det där. Så länge man tvättar ett plagg ordentligt liksom.

Därför älskar jag att prenumerera på kläder

Favoritklänning som jag hyrt vid två tillfällen!

Jag berättar gärna vitt och brett om hur otroligt grymt det är att hyra kläder på nätet! För det har verkligen ~~förändrat mitt liv~~. Här är några av de bästa grejerna med det:

 • Jag får hem nya, fina plagg i hög kvalité varje månad – till kostnad för typ ett halvt plagg!
 • Jag får känslan av en mycket dyrare och lyxigare garderob än jag har. Kläderna är främst från nordiska märken och märken med hållbar tillverkning t.ex. Filippa K, Kowtow, Maska, Carin Wester, Kings of Indigo och många många fler.
 • Jag får förnyelse i garderoben utan att behöva köpa nytt och utan dåligt samvete.
 • Jag kan testa plagg och stilar utan att riskera att ha plagg i garderoben om några månader eller år som jag inte alls är sugen på längre.
 • Jag kan följa trender utan att köpa nytt!
 • Framförallt till fester har man ju en tendens att vilja köpa något nytt – nu har jag alltid fina ny kläder på fest, fast mer hållbart. Win win win!
 • Jag får alla de härliga och positiva bitarna av att köpa nytt (känslan att inspireras, klicka runt, välja med omsorg, ”klicka hem”) utan de negativa konsekvenserna (dyrt, miljöpåverkan, full garderob, dåligt samvete).
Kavaj från klädbiblioteket!

Sen förstår jag såklart verkligen att många inte har råd att lägga 600 kr i månaden på nya kläder och aldrig skulle göra det heller. Jag tror inte jag köpte kläder för så mycket i månaden innan heller. Men denna lösning passar dig som köper kläder sällan men kanske lite dyrare plagg, som vill prioritera hållbarhet framför billiga fynd och som har/upplever ett behov av nya plagg ofta.

Skulle du kunna tänka dig att hyra kläder på nätet? Varför/varför inte?

Om du hyr kläder – berätta gärna varifrån och var du bor så vi får en liten tipslista!

Under november kommer jag fokusera lite extra på hållbarhet här på bloggen som uppladdning för White monday som infaller den 25/11.

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

11 reaktioner på ”En mer hållbar garderob genom att hyra kläder på nätet”

 1. Va roligt! Jag pratade om hyrkläder bara för nån dag sen. Är helt övertygat om att det här blir nya sättet att ha kläder på.
  Måste dessutom vara genialiskt med barnkläder. De växer ju i raketfart. Älskar konceptet.
  Hoppas det kommer gemtextil att hyra oxå ?
  I dagsläget använder jag min gamla (stooora) garderob. Jag lever ett civilt anonymt liv så det funkar. Har dock inga problem med att hyra kläder när det blir dags för byte. En prenumeration är nog lite för drygt för mig. Tycker det är mycket peng för kläder, om jag bara går hemma i mitt härliga anonyma liv.

  1. Ja, absolut! Man kan även hyra t ex frilufts- och skidkläder på en del ställen har jag sett. Också smart eftersom det är väldigt dyrt men samtidigt något många använder väldigt sällan.
   Haha, fint med ett härligt anonymt liv. Sen tänker jag att man är olika som person också. Vissa vill ha stor förändring och rotation i garderoben medan andra kör på sina favoriter. Men förstår att en prenumeration blir dyr då.
   Tack för att du delar med dig!

 2. Hej! Vilken superkul idé! Hur tänker de/ du kring transporterna som det innebär med prenumeration? Förstår att det är svårt att kräva en perfekt hållbar affärsmodell, men mycket av kritiken mot e-handel, utöver att köpa nytt, är just transporterna. Oavsett: kul initiativ och jag kan verkligen se hur jag med en större budget hade kunnat använda denna tjänst.

  1. Hej! Ja jag har tänkt på det också, att det såklart inte är helt optimalt. Men hoppas ändå det är en mindre påverkan jämfört med att köpa nytt i längden. Många e-handelsbolag har ju som policy att slänga returer istället för att sälja dem igen. Och det går in mycket resurser i tillverkning av tyg och plagg. Jag har inte räknat på det men tänker att vinsten varje gång plagget används igen förhoppningsvis kan väga upp för transporterna längre fram. Förhoppningsvis ställer transportbranschen om till eldrivet snart också.
   Så här skriver Something Borrowed på sin hemsida också: ”Det är faktiskt även så att e-handel kan vara bättre ur miljösynpunkt än om man jämför med transporter till och får butik.”
   Men ja, det är inte perfekt.

 3. Men vilken toppenidé! Detta ska jag definitivt undersöka närmare, perfekt att testa när December med julfester, glöggmingel och liknande snart är här. Så slipper man köpa nya kläder!

 4. Jag bor i Helsingfors och vi har två eller tre olika klädbibliotek dit man går helt själv för att låna kläder. Alla tvättar plaggen själva (och betalar ifall nåt går sönder så att det inte kan repareras). Biblioteket är öppet måndag–onsdag och man får ha två plagg åt gången, max 3 veckor/plagg. Det finns också smycken, väskor och skor att låna och då kan man ta ett plagg + ett smycke/en väska etc.
  Jag har nu varit medlem i ett år och det är det bästa som hänt mig. Alla kläder är finländsk design och det mesta tillverkas också i Finland (eller åtminstone EU). Känner att det inte kan bli mycket mer hållbart än så? Plus att stämningen där är helt fantastisk! Ett medlemskap för 6 månader kostar 170 euro, vilket jag tycker är extremt rimligt.
  Här ett inlägg från ifjol när jag nyligen hade blivit medlem: https://michaela.fi/blogg/2018/11/25/en-ny-klanning-varje-vecka-utan-att-kopa-nagot
  P.S. Det är nåt knas med kommentarsfunktionen. Kunde inte fylla i namn och e-postadress förrän jag klickade på ”publicera kommentar”, men kan inte heller skriva i webbadressen. Hmm? Har Chrome på Mac.

  1. Tack!!! Så himla bra ju!!! Hoppas fler hakar på detta i Sverige. Vet att det finns klädbiblioteket lokalt i vissa städer även här. Grymt tips och låter alldeles underbart med stämningen, skor, smycken och allting. Helt klart framtiden.
   (Ang kommenteringsfunktionen: ja det är lite knas för vissa, har försökt hitta varför men inte lyckats än! Men jobbar på det. Tack för att du kommenterade ändå ❤️)

   1. Ja! Det är otroligt bra koncept. Borde ju funka i lite större städer åtminstone! Och detta är definitivt framtiden. 🙂
    Och vad tråkigt med strulig kommmentarsfunktion, hoppas du lyckas lösa det!

 5. Pingback: 20+ tips på digitala presenter för alla tillfällen - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!