Mina planer för hösten 2019

Foto: Caroline Frankesjö

Åh känner ni! Det är skolstartstider. Visst ligger det något speciellt i luften? Nystart, planera, aktiviteter som kommer igång igen, träffa alla vänner efter semesterresor och stugvistelser.

Som egenföretagare och frilans handlar början av höstterminen mycket om att zooma ut och se framåt. Vart är jag på väg? Vad vill jag fokusera på och prioritera? Det är ju lite tradition här i bloggen att gå igenom höstplanerna i ett inlägg. När jag såg att Johanna Nilsson bloggat om sina höstplaner i veckan blev jag inspirerad.

När Johanna och jag snackade för ett tag sen om hennes tankar kring att se sitt jobb som säsongsjobb (som hon skriver om i höstplansinlägget) insåg jag att jag också borde tänka så, så har faktiskt gjort ett ”årshjul” för att se vad jag ska fokusera på under olika perioder. Men det får bli ett eget inlägg!.

Gå tillbaka till målen för 2019

Höstterminen är en nystart (Elsa Billgren och Sofia Wood snackade i sin podd om att hösten är det riktiga nyåret, och jag är benägen att hålla med), men det är också andra halvlek av 2019. Så när jag ska försöka reda ut hur jag vill att hösten 2019 ska se ut så behöver jag också gå tillbaka och se vad jag satte som mål för året. Här är dem:

▶ Skriva och ge ut en bok

Jo men detta mål är ju snart uppnått! Boken är skriven iallafall. Nu ska den bara ges ut också (27 september).

Fokus under hösten kommer ju ligga på att promota boken, skapa innehåll som kompletterar den här på bloggen och försöka komma ut och föreläsa om lite mer starta eget/entreprenörs-ämnen.

▶ Anställa en assistent

Check på den! Lo fortsätter att jobba för mig på 10 % här under hösten. Det kommer bli bra med lite extra händer när jag ska börja signera och skicka ut böcker etc. Dessutom hjälper hon ju till med att fota och filma och annat smått och gott.

▶ Renodla mina kanaler mer

Det här är något som jag känner mig motiverad att jobba mer med nu under hösten. I början av året har nästan all min tid och mitt fokus gått till boken, podden och föreläsningar. Nu är boken nästan klar och poddens säsong 2 är precis avslutad.

Fokus för hösten kommer vara på bloggen, Instagram och youtube när det gäller innehåll tänker jag. Det är ju något jag älskar att skapa och jobba med. Det är alltid tråkigt när dessa kanaler hamnar lite i skymundan pga större projekt. Men sådant går ju också i perioder, så det är ok. Men nu känner jag mig både inspirerad och motiverad att blogga och göra videor!

▶ Ställa rimliga krav på mig själv

Ja, detta är något jag hela tiden jobbar på. Med boken har jag känt enorm prestationsångest även fast jag försöker att ”jobba med mig själv” på den punkten. Det körde också verkligen ihop sig med jobbmängden i slutet av våren så nu får det bli nya tag! Men jag tror det här alltid kommer vara något jag behöver jobba på.

▶ Få podden att växa

Det är verkligen klurigt att som liten ”idependent” poddmakare att verkligen nå ut. De stora poddbolagen har ju betydligt större marknadsföringsbudgetar och muskler på den fronten. Min podd växer men den växer ganska långsamt och organiskt. Inget fel med det men det kan vara lite frustrerande ibland.

Fokus för hösten kommer att ligga på att promota och sprida mina befintliga 22 (!) avsnitt. Jag ser i statistiken att nya lyssnare kommer in varje vecka och börjar lyssna på avsnitten från 001 och framåt. Så det vore kul att få ännu fler att upptäcka de avsnitt som redan finns.

Detta händer i höst

Föreläsningar

Jag har redan några föreläsningar inbokade för hösten (och våren till och med – hej framförhållning!).

Till exempel så är jag Keynote Speaker på Good Tech Conference i Sundsvall den 16 oktober – där jag ska prata om artificiell intelligens och vad som händer när tekniken förstår oss bättre än vi förstår den.

Jag kommer även att besöka flera bibliotek och prata om influencer marketing och min resa! Bland annat Motala och Vingåker. Jag ska även föreläsa i Vara. Återkommer med mer info med datum och plats.

Boksläpp

Den 27 september släpps min bok i handeln och då kommer jag också ha en bokrelease här i Örebro (stay tuned för Facebook-event). Jag planerar även en bokrelease i Stockholm vid ett lite senare datum men har inte spikat något än.

Du får hemskt gärna köpa boken direkt av mig, signerad, här på bloggen. Då stöttar du mig och mitt jobb på bästa sätt! Jag kommer kunna skicka boken eller så kan man hämta upp den på mitt kontor i Örebro, på releasefesten eller på någon av mina föreläsningar etc.

Just nu är jag i processen att bygga upp en liten superenkel webbshop för köp av de signerade exen. Så håller på och kollar på betalmetoder, e-handelslagen och hur vi enklast och billigast kan posta (så dyrt med porto dessa dagar!).

Samarbeten

Jag är redan igång med några samarbeten som kommer dyka upp i mina kanaler framöver. Det är så kul att jag får fler och fler relevanta, roliga och ibland lite oväntade samarbetsförfrågningar.

Som alltid väljer jag med omsorg och lägger fokus på att hitta roliga, relevanta och värdefulla vinklar så att innehållet ska kännas värt och kul att ta del av.

Våga lita på att det ordnar sig

Så här på hösten så är det en blandning av pepp på allt som komma skall men också en tydlig medvetenhet om att man är lite ensam som egenföretagare. Det är ingen chef som välkomnar mig tillbaka med fika och en tydlig strategi för hösten – det är jag som är den där chefen. Det är jag som måste lägga strategin och fixa fikat.

En situation uppstod under våren (en uppdragsgivare som gått i konkurs) som gjorde att jag inte fått eller kommer få betalt för en del uppdrag jag utfört. Vilket verkligen blev en påminnelse om att företagarlivet är ganska sårbart.

För att inte hamna i en sits där jag bokar in för mycket jobb framåt nu i början på hösten, vilket straffar sig längre fram i oktober och november när föreläsningssäsongen är som mest intensiv, så måste jag våga ha is i magen och tro att det ordnar sig. Att uppdragen kommer, att jag kommer dra in tillräckligt med pengar osv.

Livet pågår också utanför jobbet

Just nu känner jag mig väldigt motiverad att hålla i det som gjorde sommaren så fin även under hösten. Att hänga med fina vänner, laga god mat, ta ett glas vin, läsa mycket böcker och umgås med familjen.

I början när jag startade bloggen och företaget var det nästan allt jag tänkte på. Det tog upp nästan hela mitt liv. Med tiden har jag blivit bättre och bättre på att tänka på det som en del i livet. Företaget är inte allt jag är och det är inte i mina prestationer i företaget eller med bloggen som mitt värde som människa ligger. Att komma ihåg och påminna mig om detta hjälper mot prestationsångesten.

I höst fyller jag ju 30! Så jag planerar 30-årsfest. Dessutom ska jag spela roller derby, såklart, och så har jag och en kompis köpt biljetter till ”Historisk bal” på Livrustkammaren. För två år sen var vi på Jane Austen-bal och nu är jag supermotiverad att sy lite bättre kläder till denna bal (har lite mer tid på mig nu).

Så det är också ett viktigt fokus för hösten: gå hem från kontoret, läsa böcker, kolla på film/serier, laga mat och sy! Lägga bort mobilen, umgås med Max och Klara (katten), Facetime:a med familjen, möta upp vänner eller gå en promenad.

Det är SÅ mycket tankar som snurrar i huvudet just nu. Kring jobb, framtid, pengar, livet. Jag vill organisera om min garderob, fixa håret, skriva listor, styra upp, rensa ut, planera in och försöka skapa någon sorts ordning och riktning.

Typiska höst och skolstartskänslor alltså!

Känner du igen dig? Har du en tydlig bild över vad du vill fokusera på i höst?

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

4 reaktioner på ”Mina planer för hösten 2019”

 1. Hej Elin!
  Så otroligt mycket du hunnit på bara tre år!
  Med din blogg menar jag. Själv har jag jobbat hårt med mina tre sajter med kompletterande bloggar i mer än tio år men det känns som jag ligger ljusår efter dig med både besöksunderlag och inkomster. ?
  Mitt fokus efter semestern kommer att ligga mest på min hemsida, ListitSweden.se då det ju verkar som att allt fler svenskar väljer att ”hemestra” och ”svemestra” och då ligger den ju bra ”i tiden” eller vad tror du, Elin? ?
  Kul med din bok, köper gärna ett signerat exempel och om du vill kan jag hjälpa dig med att marknadsföra den på ListitSweden, bara hojta.

  1. Hej Carl!
   Tack, ja det är galet när man tänker på det. Ja, sådär kan det ju helt klart vara. Jag ser ju andra som gör sådant jag vill göra och tänker också: hur lyckas dom?
   Men man får bara jobba på, göra sin grej och inte ta det allt för allvarligt tänker jag.
   Att satsa på de hemestrande svenskarna låter ju helt klart framtidssmart.
   Jättekul att du vill köpa boken!! Betyder mycket. Jag hojtar till när det är dags. 😀
   Ha det fint! Hälsar /Elin

 2. Åh gå på historisk-bal låter ju som något en borde göra åtminstone en gång i livet! historieintresserade jag blev iallafall sugen på det 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!