Teknikens under #017 Hur blev tekniken så mansdominerad?

80 % av de som jobbar inom teknik- och IT är män. Många menar att det beror på att flickor och kvinnor inte är intresserade av teknik. Men forskningen visar att flickor är intresserade – upp till en viss ålder. Så vad händer och varför? 

Ett avsnitt om teknikintresse, utbildning, hollywood-stjärnor, den första algoritmen, genus, limpistoler och en trasig kopiator.

Medverkande

  • Ulrika Sultan, doktorand Linköpings universitet
  • Karin Nygårds, lärare och programledare

▶︎ Lyssna via: Apple podcasts // Acast // Spotify // Webb

Jag vet inte hur ofta andra bloggare får frågor som ”Hur föddes ditt inredningsintresse?” ”Hur föddes ditt modeintresse?”, men jag får iallafall alltid frågan om hur mitt teknikintresse började.

Det luriga är ju att jag inte visste att jag var teknikintresserad förrän jag gick på universitetet! Jag har varit intresserad sen jag var liten, och hållit på med massor av teknik, men jag förstod inte att det var teknik.

Vi har i samhället en uppfattning om kvinnan som den ”otekniska”. Att kvinnor och tjejer är ointresserade av teknik och att detta är anledningen till varför kvinnor och tjejer väljer bort en framtid inom teknik- och IT.

Men forskningen visar att tjejer är intresserade! Och tjejer och kvinnor har alltid ägnat sig åt teknik.

Sonos gör högtalare för hela hemmet så att du kan njuta av klockrent ljud på ditt sätt. 

Jag älskar ju ljud, så därför är jag jätteglad för det här samarbetet där jag och Sonos kommer berätta om hur ljud påverkar oss i vardagen.

Så i veckans avsnitt undersöker vi det här med hur tekniken blivit en killgrej. Vi går igenom bilden av kvinnan, skolan, ingenjörsutbildningar, pionjärer (som vi visst glömt bort), krympande äggstockar, Hollywood-stjärnor och en trasig kopiator – bland mycket annat.

I avsnittet hör du

Jag har pratat med Ulrika Sultan, doktorand vid Linköpings universitet som forskar om flickors teknikintresse. Hon forskar framförallt om hur lärare i teknikämnet ska undervisa för att behålla flickors intresse för teknik. Vi pratar också mycket om hur bilden av kvinnan som ”den otekniska” framkommit.

Sen så gör Karin Nygårds som är lärare, programledare och programmeringsvurmare comeback i podden (minns ni henne från avsnitt 11?). När hon började upptäcka programmering och sitt eget teknikintresse insåg hon att hon inte visste något om kvinnor i teknikhistorien. Fanns de? När hon började leta hittade hon fantastiska personer som hon nu tapetserar sina klassrum med. Som Ada Lovelace, Hedy Lamarr och Grace Hopper.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

 Eller så kan du lyssna direkt här:

Länkar och tips

Kommentarer, tankar, tips? Dela ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

PLUS

Gör som 2000+ andra och prenumerera på Teknifik Plus. Ett mailutskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig.

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering