Teknikens under #017 Hur blev tekniken så mansdominerad?

80 % av de som jobbar inom teknik- och IT är män. Många menar att det beror på att flickor och kvinnor inte är intresserade av teknik. Men forskningen visar att flickor är intresserade – upp till en viss ålder. Så vad händer och varför? 

Ett avsnitt om teknikintresse, utbildning, hollywood-stjärnor, den första algoritmen, genus, limpistoler och en trasig kopiator.

Medverkande

  • Ulrika Sultan, doktorand Linköpings universitet
  • Karin Nygårds, lärare och programledare

▶︎ Lyssna via: Apple podcasts // Acast // Spotify // Webb

Jag vet inte hur ofta andra bloggare får frågor som “Hur föddes ditt inredningsintresse?” “Hur föddes ditt modeintresse?”, men jag får iallafall alltid frågan om hur mitt teknikintresse började.

Det luriga är ju att jag inte visste att jag var teknikintresserad förrän jag gick på universitetet! Jag har varit intresserad sen jag var liten, och hållit på med massor av teknik, men jag förstod inte att det var teknik.

Vi har i samhället en uppfattning om kvinnan som den “otekniska”. Att kvinnor och tjejer är ointresserade av teknik och att detta är anledningen till varför kvinnor och tjejer väljer bort en framtid inom teknik- och IT.

Men forskningen visar att tjejer är intresserade! Och tjejer och kvinnor har alltid ägnat sig åt teknik.

Sonos gör högtalare för hela hemmet så att du kan njuta av klockrent ljud på ditt sätt. 

Jag älskar ju ljud, så därför är jag jätteglad för det här samarbetet där jag och Sonos kommer berätta om hur ljud påverkar oss i vardagen.

Så i veckans avsnitt undersöker vi det här med hur tekniken blivit en killgrej. Vi går igenom bilden av kvinnan, skolan, ingenjörsutbildningar, pionjärer (som vi visst glömt bort), krympande äggstockar, Hollywood-stjärnor och en trasig kopiator – bland mycket annat.

I avsnittet hör du

Jag har pratat med Ulrika Sultan, doktorand vid Linköpings universitet som forskar om flickors teknikintresse. Hon forskar framförallt om hur lärare i teknikämnet ska undervisa för att behålla flickors intresse för teknik. Vi pratar också mycket om hur bilden av kvinnan som “den otekniska” framkommit.

Sen så gör Karin Nygårds som är lärare, programledare och programmeringsvurmare comeback i podden (minns ni henne från avsnitt 11?). När hon började upptäcka programmering och sitt eget teknikintresse insåg hon att hon inte visste något om kvinnor i teknikhistorien. Fanns de? När hon började leta hittade hon fantastiska personer som hon nu tapetserar sina klassrum med. Som Ada Lovelace, Hedy Lamarr och Grace Hopper.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

 Eller så kan du lyssna direkt här:

Länkar och tips

Kommentarer, tankar, tips? Dela ?

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

4

Vill du har mer? Kom med i Teknifik Klubb 💖!

Genom att bli medlem i internets bästa gäng så får du exklusiva inlägg och videos, rösta om kommande innehåll, direktchat med mig, live-webinars, workshops, TechSupport och mycket mer.

Ju fler medlemmar vi blir i klubben desto mer och bättre inlägg och videos kan jag skapa här på bloggen och i mina andra kanaler. 🙌

Läs mer om klubben och hur det funkar

Prenumerera på Teknifik Plus 💌

Du kan också skriva upp dig som prenumerant på mitt mailutskick. Där får du uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig någon gång i månaden. Helt gratis, inget spam, bara bra grejer.

(Visited 395 times, 1 visits today)

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *