Jobba effektivt och håll koncentrationen med Pomodoro-metoden

pomodoro metoden app focus keeper koncentration fokus

Som egenföretagare så har jag konstant tusen bollar i luften och lika många tankar som snurrar i huvudet. Det kan ställa till det när man behöver fokusera på något intensivt och jobba effektivt. Ett sätt jag använder för att lösa detta är Pomodoro-metoden. Jag berättade om detta på min Insta story här om dagen och det blev väldigt uppskattat så jag tänkte samla det hela i ett blogginlägg också.

Den här metoden kommit särskilt väl till pass under mitt arbete med att skriva boken då jag verkligen behövt jobba med mitt fokus. När jag bara har korta, snabba uppgifter att utföra gör det inte lika mycket att jag hoppar mellan olika grejer. Ska man däremot jobba med ett långt projekt som dessutom kräver mycket tankekraft, som ett bokmanus, är det inte lika smart.

Så funkar Pomodoro-metoden

Metoden är uppfunnen av Francesco Cirillo och döpt efter den tomat-formade äggklockan han använde under sin studietid.

Den bygger på principen att sätta tydliga, avgränsade tidsperioder för att jobba intensivt med korta belöningar i form av pauser däremellan. Det gör du belönar dig själv för att du koncentrerat dig en viss tid, inte för att du presterat något särskilt. Just därför tycker jag det funkar extra bra för mer långsiktiga projekt där det tar lång tid att komma till målet. I sådana projekt får du ju väldigt lite positiv feedback i form av uppgifter avklarade eftersom det är så långt emellan.

När vi checkar av något från en ”att göra”-lista utsöndras dopamin vilket gör oss mer motiverade och gladare. Att belöna sig själv för 25 minuter fokuserat arbete med en paus ger samma typ av effekt.

Att ställa en timer gör också att du vet exakt hur länge du behöver koncentrera dig. Då är det lättare att motivera sig (tycker iallafall jag) att inte zona ut eller börja multitaska. ”Om jag bara håller ut 20, 10 eller 5 minuter till så kommer ju den där pausen där jag får göra vad jag vill”.

Gör så här

  1. Välj vilken uppgift du ska fokusera på.
  2. Sätt en timer på 25 minuter. Jag använder en app men det går ju lika bra att använda mobilens inbyggda timer eller, det som Francesco Cirillo rekommenderar, en hederlig gammal äggklocka.
  3. När 25 minuter har gått tar du en kort paus på 5 minuter. Under denna paus ska du ägna dig åt något helt annat. Till exempel hämta ett glas vatten, göra lite pausgympa, scrolla sociala medeir eller som jag ofta gör – öva lite banjo!
  4. Ett sådant här 25+5-set kallas för en ”pomodoro”. När du gjort fyra pomodoros tar du en längre paus på 25 minuter.

Läs mer om hela tekniken på den officiella sidan för Pomodoro-tekniken.

Några tips

Jag använder appen ”Focus keeper” som bygger på Pomodoro. Den ger ifrån sig små pling när jobb-passen är klara och pauserna börjar. För mig funkar det jättebra.

Medan jag jobbar låter jag skärmen vara på (jag har stängt av autolåset som gör att skärmen slocknar efter en viss tid). På så vis blir jag inte lika lätt distraherad och jag kan hela tiden se hur lång tid som är kvar (vilket ju är en viktig del i att hålla koncentrationen).

Jag har alltid min bullet journal nära till hands så att jag kan skriva upp alla idéer eller uppgifter som poppar upp i hjärnan under tiden. Det gör att jag inte tappar bort något viktigt men samtidigt kan återvända till uppgiften jag fokuserar på.

Det är viktigt för mig att det jag gör under pausen inte är jobbrelaterat. Så jag kollar inte mailen eller något sånt. Istället försöker jag göra något lustfullt och mer ”fritids”-relaterat. Det kan vara att scrolla Instagram, Twitter eller Pinterest. Planera en resa eller fritidsaktivitet. Det är också bra att röra på sig så jag försöker alltid ställa mig upp, stretcha lite eller gå en snabb vända och hämta vatten, gå på toa eller liknande.

För jobb med boken märkte jag att det funkade bäst om jag inte jobbade på kontoret, vilket är motsatsen till hur det vanligtvis funkar för mig. Hemma koncentrerade jag mig bäst på skrivandet. Kanske för att det separerade mig från alla andra jobbuppgifter? I pauserna passade jag därför på att öva på en ny banjolåt jag vill lära mig. Det funkade superbra!

Jag har också märkt att för mig så funkar den här metoden bäst för uppgifter med lite inneboende motstånd. Där jag vill zona ut eller börja multitaska eftersom det är krävande att fokusera på uppgiften framför mig. Jag kände liknande när jag pluggade till exempel.

För uppgifter jag har lätt att dyka ned djupt i eller när jag har mycket olika saker att göra och känner mig lite småstressad, då tycker jag inte metoden funkar lika bra. Då blir jag istället stressad av plingen och pauserna. Så det gäller att hitta var och när det här funkar som bäst en själv.

Har du testat Pomodoro eller någon liknande metod för koncentration och fokus? Vad funkar bäst för dig?

9 reaktioner på ”Jobba effektivt och håll koncentrationen med Pomodoro-metoden”

  1. Japp, använde den när jag pluggade hästkunskap på distans. Då fanns ett Chrome-tillägg som hette Pomello som man kunde koppla till Trello, vilket gjorde det extra smidigt. Sen försvann den, och den officiella Pomodoro-appen togs bort också. Nu har jag Achieve – Productivity Timer som är enkel och snygg, och som jag borde använda mycket, mycket oftare… :).

      1. Jag, öh, upptäckte just att Pomello fortfarande funkar ^^. Men den finns inte till Android och Chromes tillägg går inte att använda på mobil heller…

  2. Så spännande! Det brukar funka bra för mig att göra så här när jag läser kurslitteratur men sämre när det kommer till skrivande som är mer ansträngande för mig och kräver större fokus. Då behöver jag ofta mer tid med mer flexibla pauser. Sen är det så olika för mig, beroende på dagsform på utmattningen. Men jag tror verkligen på det här och att pricka av är ju underbart belönande!

  3. Pingback: Följa sin rytm

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering