Teknikens under #015 – Gamification

Något som fått stort genomslag bland techföretag de senaste åren är att använda element från spelens värld även i andra kontexter – allt för att motivera oss till ett visst beteende.

Så hur funkar det här egentligen, varför har det blivit så populärt och kan gamification användas för att få oss att ta mer hållbara beslut?

Medverkande

  • Cecilia Katzeff, docent i människa–dator-interaktion på KTH
  • Daniel Gustafsson, grundare framtidsbyrån Älska

▶︎ Lyssna via: Apple podcasts // Acast // Spotify // Webb

Jag älskar att spela. På mobilen spelar jag gärna enkla, pussliga spel som ger hjärnan lite vila från alla andra tankar. När det gäller TV-spel föredrar jag antingen spring-och-hoppspel eller filmiska, storydrivna spel som känns som en riktigt bra film.

Inbyggt i spel finns massor med mekanismer som får engagerar oss, knuffar oss i rätt riktning och får oss att återvända om och om igen.

Dessa mekanismer används även i helt andra kontexter. För att få oss att köpa saker, hålla kvar oss på sociala medier eller motivera oss till ett visst beteende. Till exempel genom poängsystem, medaljer, nivåer och andra spelrelaterade element.

Tillsammans med Wise IT vill jag be dig ställa frågan: tänk om

Även om du inte har utbildning eller tidigare erfarenheter från IT-branschen så kan det vara framtiden för dig. Det behövs nämligen massor med ny kompetens i denna bransch.

Wise IT är ett rekryterings- och konsultbolag som är specialiserade på IT- och techbranschen. De vill gärna hjälpa dig att hitta ditt nästa steg.

Vill du komma in i bransch där det finns jobb, karriärsmöjligheter och gratis utbildningar? Gå in här och läs mer:
? wiseit.se/tankom

Detta kallas för gamification. Ett fenomen som fått väldigt mycket uppmärksamhet och blivit ett buzzword i kommunikation- och techbranschen de senaste 10 åren. Till en sådan grad att du nästan inte kan registrera ett konto eller ladda ned en app idag utan att någon typ av gamification dyker upp.

Så hur funkar det? Varför har det blivit så populärt och är det möjligt att använda drivkrafterna som får oss att älska spel för att till exempel skapa mer hållbara beteenden?

I avsnittet hör du

Jag har pratat med KTH-professorn Cecilia Katzeff som forskar inom människa–dator-interaktion. Hennes intresse ligger i gränslandet mellan människa och teknik och på senare år har hon jobbat med just hållbarhet. Bland annat så har hon testat att använda spel, tävlingar och gamification för att motivera till mer hållbara beteenden.

Daniel Gustafsson är gamification-nörd sedan flera år tillbaka och jobbar på framtidsbyrån Älska. Han har lång bakgrund inom marknadsföring, företagsutveckling, digitalisering, dataspel och mediaproduktion. Han har använt gamification som metod och föreläser också om fenomenet.

Lyssna nu

Podden finns att lyssna på via

 Eller så kan du lyssna direkt här:

Vad tycker du om gamification? Har du reflekterat över detta?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering