Recension: Samsung Galaxy S10+

Samsungs nya flaggskeppsmobil släpptes i tre olika versioner: S10, S10+ och den lite enklare S10e. Modellen jag testat är den större, S10+. Som vanligt med Samsungs Galaxy-serie har de sett till att allt från skärm till kamera till prestanda är top notch. Men hur är den att använda i vardagen?

I korthet:

Plus

  • Fantastisk skärm
  • Skärmhålsdesign för selfiekamera som är integrerad i displayen
  • Ny säkrare fingeravtrycksläsare under skärmen
  • Uppdaterad design av Samsungs android-version
  • Ultravidvinkel-kamera
  • Hörlursuttag

Minus

  • Väldigt känsliga kanter, svårt utan skal om man har min storlek på händer
  • Älskar inte selfiekameran
  • Priset? För vissa iallafall.

Design och första intryck

Mitt första möte med Samsung Galaxy S10+ var ju på eventet i London och som vanligt hade det mesta av mobilens funktioner och specs läckt ut på förhand. Men mobilen kändes såklart väldigt premium och fin att hålla i handen.

Precis som priset föreslår är det här en toppmodell. Den har en premiumkänsla och känns väldigt futuristisk med sin stora, nästan kantlösa, display.

En sak jag tyckte var tråkigt med förra årets modell S9 var att den var så lik S8. Men S10 känns verkligen ny och uppdaterad för 2019. Mycket tack vare skärmhålsdesignen, där selfiekameran är integrerad i skärmen genom ett hål utskuret med laser.

Genom smart designade bakgrundsbilder försvinner den nästan helt, men mot en vit bakgrund syns det desto mer:

Samsung är ju kända som bäst i världen på skärmar och S10 är inget undantag. Samtidigt är det ju inget man tänker supermycket på när man väl använder den mer än att det känns bra liksom.

En sak jag verkligen gillade var den nya uppdaterade designen av Samsungs egna mjukvara som de lägger ovanpå Android: One UI. Det nya gränssnittet är snyggt, modernt och gav en riktigt bra användarupplevelse. Tidigare har jag inte varit överförtjust i hur Samsung designat sitt UI men nu tycker jag de träffat rätt!

Baksidan ser också annorlunda ut från tidigare Galaxy-modeller nu när fingeravtrycksläsaren flyttat in under displayen på framsidan. Jag gillar den här designen! Den känns väldigt ”Samsung” samtidigt som den är symetrisk och trevlig. Även om kamera-lådan står ut lite så är det inget som stör när man lägger mobilen på ett bord.

Mobilen laddas med den medföljande USB-C laddaren eller trådlöst. Samsung fortsätter att hålla fast vid hörlursuttaget och jag klagar inte. Jag stöter fortfarande ofta på situationer när jag uppskattar att ha det där lilla hålet. Till exempel när man ska spela musik genom lite äldre musikanläggningar. Eller bara när man behöver rycka fram ett hederligt par hörlurar med sladd.

Användarupplevelse

Jag ska gå direkt på det som stört ihjäl mig under mitt test av Samsung S10+ för det går inte att komma ifrån: med min storlek på händer går denna inte att använda utan skal.

På Samsung S9 plus hade jag samma invändning. Infinity-displayen som rundar kanterna gör att när jag t.ex. bara försöker skriva ett meddelande eller surfa på sociala medier så kommer jag HELA TIDEN åt saker av misstag. Det är verkligen otroligt irriterande.

Generellt så föredrar jag de större plusmodellerna av mobiler eftersom jag gillar att ha mycket skärm att röra mig med. Men med Samsung S10+ krävs det i så fall ett skal som täcker kanterna. Det finns en inställning som ska minska det här problemet – men den var uppenbart inte tillräckligt känslig för mig för det hjälpte inte ett dugg.

Fingeravtrycksläsare med ljudvågor

Foto: Samsung

Något jag klagade på med Samsung S8 och S9 var placeringen av fingeravtrycksläsaren på baksidan. Den var svår att nå, särskilt på plusmodellerna, och man råkade ofta kladda ned kameralinserna istället.

Samsung S10 har en ultra sonic fingeravtrycksläsare som alltså använder ljudvågor för att läsa av fingrets mönster i 3D. Väldigt häftig teknik! Fördelen jämfört med optiska fingeravtrycksläsare i skärmen är att det funkar även om fingret är blött. Det är också mycket säkrare och kan inte luras ens med en avgjutning av fingeravtrycket (enligt Samsung).

Min upplevelse av den här lösningen var väldigt positiv! Den lilla våg-animationen var väldigt tillfredsställande att använda och det funkade väldigt stabilt. Den blev också lite snabbare med tiden upplevde jag. Jämfört med face-ID på iPhone så är det trevligt att kunna låsa upp mobilen medan den ligger på bordet utan att behöva lyfta den eller dyka ned över den med ansiktet.

Batteritid och användning

Samsung S10 plus har ett 4100 mAh batteri vilket är det största i en Galaxy S-modell hittills. Det räcker utan problem en hel dag även med min nivå på användning. Med tanke på den stora skärmen som drar mycket batteri är det riktigt bra!

S10-serien har också fått snabbare laddhastigheter både för trådlös och laddning med sladd.

Mobilen har också omvänd laddning, vilket innebär att du kan använda mobilens baksida som en trådlös laddare för t.ex. Galaxy buds (Samsungs trådlösa hörlurar) eller en väns mobiltelefon. Det går inte så snabbt men det är en kul funktion. Särskilt på natten om man vill ladda mobilen med sladd så kan man lägga lurarna ovanpå och så är båda laddade nästa dag!

Det är kanske mest en idé jag gillar i teorin än något jag skulle göra jätteofta i verkligheten? Men för resor är det ju skönt att slippa ta med flera sladdar!

Kamera

Samsung S10+ har två kameralinser på framsidan och tre på baksidan. Så fem kameralinser allt som allt. Smått galet!

På baksidan sitter: 12 mp vidvinkel, 12mp tele och 16 mp ultravidvinkel. Vidvinkeln är den ”vanliga” kameran, tele-linsen gör det möjligt att zooma men det är ultravidvinkeln som ger något nytt jämfört med tidigare modeller!

Ultravidvinkeln ska ge ungefär samma synfält som du har med blotta ögat och det ÄR faktiskt smått galet. Här ser du hur det blir tagna från exakt samma position:

Situationer där ultravidvinkeln kan komma väl till pass är till exempel när du fotar interiörer och inredning, gruppbilder eller bara för att få en lite kul och annorlunda effekt.

I övrigt så påminner kameran mycket om S9, även om många av funktionerna förbättrats och utvecklats. Kameran läser av motivet och har olika smarta funktioner som kan hjälpa dig att ta en bättre bild. Både automatiskt och genom förslag.

Det finns även ett pro-mode där du själv kan göra inställningarna så som det passar dig. Självklart porträttläge, superslowmo och alla sådana spexgrejer som det känns som att en mobilkamera ”måste” ha 2019 även fast det inte direkt är det som folk använder särskilt ofta?

En grej som jag uppskattade var en ny integration med Instagram i kameran! Det finns alltså ett ”instagram”-läge där du kan fota eller filma framförallt till Storys och ladda upp direkt. Ofta så brukar android-appar vara dåliga på utnyttja kapaciteten i riktigt bra kameror (eftersom de är designade att funka på många olika modeller). Så detta var en smart väg att få bättre bilder till Instagram tycker jag.

Jag måste säga att jag är lite besviken på selfiekameran på Samsung Galaxy S10+. Den har dubbla linser där den ena är en ”3D Depth: hQVGA” som ska hjälpa till med saker som porträttläge (suddig bakgrund) och AR emojis (där du gör en animerad version av dig själv).

Selfies är ju mycket av en smaksak och jag har väl vant mig rätt mycket vid hur de ser ut på iPhone. Men jag tycker Samsungs blir för överprocessade på något sätt? Särskilt som ni ser på den i inomhus ljus ovan. Ute är det inte lika påtagligt.

Samsung har uppdaterat sin beauty-filter funktion. Istället för en generell slider som är vanligt på Android-mobiler så är det en riktigt creepy version där du kan dra i ögon, näsa, kinder, mun etc var för sig. Förändringarna är väldigt subtila, så man ser inte lika mycket ut som en mangafigur som innan. Förändringarna sker ju live framför ens ögon också. Det kändes väldigt märkligt faktiskt.

Några ord om Galaxy Buds

Foto: Samsung

Galaxy Buds är ju Samsungs utmanare till Apples Airpods (som blivit väldigt populära det senaste året). Jag använder Airpods till min iPhone och upplevelsen är riktigt grym, så självklart var jag nyfiken på hur det skulle vara med Galaxy Buds till S10+.

Till skillnad från Airpods så finns Buds även i svart, vilket jag tror många uppskattar. De sitter också i öronen och har inte en lite knasig pinne som sticker ut. Tack vare den lilla fenan så sitter de bra i öronen och ramlar inte ut, men de sticker ju ut litegrann. Max tyckte det såg ut som om jag stoppat bomull i öronen.

Det var väldigt enkelt att kopplad dem till mobilen bara öppna etuiet och tryck en gång på skärmen. Sen kopplar de automatiskt när du öppnar etuiet och tar ur lurarnan. Du kan använda dem med andra Androidtelefoner och även till iPhone om du vill.

Ljudkvalitén är helt okej och Buds kommer i ett trådlöst laddningsetui, vilket är supernajs. Det är inte lika tillfredsställande att öppna det eller stoppa i lurarna jämfört med Airpods, som har härliga klick både när man öppnar/stänger och när man sätter i lurarna. Det är också möjligt att lägga i sina buds fel i caset, vilket jag gjorde ibland och var tvungen att hålla på och greja för att matcha magneterna så lurarna laddades.

Något jag upplevde med mina Buds som jag aldrig upplevt med Airpods var att de hamnade i osynk, alltså mellan själva lur 1 och lur 2. Det gjorde att det då och då blev lite eko på det man lyssnade på så det lät typ som att folk pratade i en rymdburk? Otroligt irriterande. Hände oftast när jag var ute och gick med mobilen i en handväska. Mycket möjligt att en mjukvaruuppdatering löst problemet vid det här laget men det hände alldeles för ofta för att jag ska vara nöjd.

Ljudkvalitén är tyvärr inte superbra vilket är lite störigt för ett par lurar som ändå kostar så pass mycket. Det är ju dessutom in-ear-lurar, vilket ju ger de där speciella in-earljuden från ditt eget huvud, om du förstår vad jag menar? Så om du generellt inte gillar den modellen på lurar kommer du inte gilla Galaxy Buds. Mikrofonen för telefonsamtal är tyvärr också riktigt dålig, särskilt utomhus. Lurarna har touchkontroller så man kan ändra volym och byta låt, det är bra så man slipper dra fram mobilen.

Men, på det stora hela är det väldigt stor skillnad i upplevelse på att använda Galaxy Buds med Samsung S10+ jämfört med Airpods till iPhone. Tyvärr!

Slutgiltigt betyg

Det finns mycket som är riktigt bra med Samsung Galaxy S10+. Det mesta är top notch, top of the line, bäst i klassen… men ändå så var min övergripande användarupplevelse inte så bra som jag hade hoppats. Att jag knappt kan använda plus-modellen utan skal på känns trist och jag älskar inte heller selfiekameran.

Så för egen del tror jag att jag hade satsat på den lite mindre S10 istället, även fast jag generellt föredrar plusmodellerna. Eller så skulle jag invänta Note 10, som inte brukar vara lika känslig på kanterna.

För de allra flesta så tror jag S10 eller S10e kommer vara modellen att välja. S10+ är för ”värstingarna” som vill ha mest av allt och som, framförallt, har råd. Jag ser helt enkelt inte riktigt några bra anledningar i övrigt att välja till plusmodellen över de andra.

Samsung S10+ får därför av mig en svag fyra:

Poäng 4 av 5 teknifikmedaljer

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

1 reaktion på ”Recension: Samsung Galaxy S10+”

  1. Pingback: Recension: OnePlus 7 pro – fyra månader senare - Teknifik

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!