Vem kontrollerar tekniken hemma hos mig?

En vanlig missuppfattning om mig är att eftersom jag är teknikbloggare, och uppenbarligen intresserad av teknik, så är jag supertektisk och självsäker på alla områden inom tech.

Så är icke fallet.

Jag försöker vara öppen och inte slå ned på min egen förmåga, vilket ju är så otroligt lätt att göra när det gäller just teknik. ”Någon annan kan bättre” eller ”äsch det där fattar inte jag”.

Samtidigt ska jag vara första person att erkänna att jag inte tar supermycket plats på den tekniska fronten i hemmet. Det är Max, min man, som fixar med routrar och wi-fi. Han har valt TV och byggt ihop stereosystemet.

Är det inte så himla typiskt? På mitt kontor kopplar jag alla sladdar själv. All utrustning jag använder i jobbet har jag researchat fram och köpt helt på egen hand. Men hemma så faller jag lätt in i den där stereotypa könsrollen där mannen är den tekniska.

Alltså inget ont om min man här – han vill inget hellre än att jag ska ta över mer av den här biten. Men precis som med bilen och skruvdragaren har jag en tendens att sätta mig i passagerarsätet.

Det hade ju varit lätt att säga att det inte är mitt intresse och att Max är mer intresserad. Men vi kollar nog ungefär lika mycket på TV:n och vi är båda ljudnördar. Eftersom Max är musiker så har han större kunskaper kring EQ, förstärkning och sådana saker. Men det behöver ju inte betyda att jag ska inta en helt passiv position?

Hemmet har ju i historien traditionellt varit kvinnans domän. Det är kvinnan som haft hand om hushållet, inredningen, städningen och det sociala livet i hemmet. Kvinnor har också utan problem lärt sig teknik som diskmaskin, dammsugare, råsaftcentrifug och tvättmaskin. Men när det kommer till TV, högtalarsystem och nu på senare tid ”det smarta hemmet” så är det plötsligt männens område.

När jag pratade med Sonos om att göra ett samarbete så berättade de att de utformat sina högtalare för att de ska vara väldigt enkla och användarvänliga att installera. Men ändå så är det många fler män som installerar än kvinnor. Jag kunde verkligen känna igen mig i den bilden och vi var helt överens om att något borde göras!

När jag fick hem några Sonos-produkter för att prova så installerade jag dem helt på egen hand medan Max var bortrest. Både den lilla smarta högtalaren Sonos One (som jag satte i sovrummet så jag kan lyssna på P1 när jag vaknar) och Sonos Beam som kopplas till TV:n.

Inte helt överraskande så gick det ju 100% lätt, bara följa steg för steg i appen. När Max kom hem var det sen jag som fick förklara hur systemet funkade, hur man gjorde för att spela på båda högtalarna samtidigt och hur högtalarkopplingen genom ARC-porten i TV:n funkade (ja ni hör ju!).

Det är ett minimyrsteg för mänskligheten, såklart, men för mig personligen var det ett steg till att verkligen äga en del av ljudupplevelsen hemma. Jag älskar ju för tusan musik, radio och poddar!!

Hur vi agerar kring teknik i hemmet spelar faktiskt roll på riktigt. För vi påverkar andra runtomkring oss. Att kvinnor generellt inte ser sig som tekniska och att barn oftare ser män och killar fixa med sladdarna och trycka på knapparna är en del i skapandet av normen att ”tjejer inte är intresserade av teknik”.

Så ett så litet steg som att installera något på egen hand, lösa ett teknikproblem eller bara låtsas vara lite mer teknisk när andra är med kan vara ett steg i rätt riktning. Det är också ett sätt att slå hål på myten att teknik är så himla ”svårt och krångligt” (som män gärna vill låta påskina för att verka tuffa).

Under våren så kommer ni höra mer från mitt samarbete med Sonos (yay ?) men nu idag tänkte jag bjussa på en spellista för att peppa igång 8 mars.

??Lyssna på spellistan på Spotify här!

Jag kan även rekommendera mitt inlägg från en annan kvinnodag med grymma poddar ledda av kvinnor.

Hur ser det ut med könsroller och teknik hemma hos dig? Hur ser det ut för er som lever i icke-heteronormativa relationer eller som är singel? Dela gärna med er!

Prenumerera på Teknifik

Teknifik är nyhetsbrevet och bloggen för dig som vill inspireras till en smartare och enklare digital vardag. Som prenumerant får du nya inlägg som det här direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Tips, guider och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Denna prenumeration är gratis och du kan avsluta när du vill.

7 reaktioner på ”Vem kontrollerar tekniken hemma hos mig?”

  1. Hemma är det jag som sköter tekniken, alltså wi-fi, tv, router och allt sådant medans mannen sköter allt mekanisk som bilar, pelletspanna och sådana saker. Jag är mer teknik intresserad medans han bara vill att det ska funka samtidigt som han naturligt bara förstår hur mekaniken fungerar och klara det mesta sådant utan ansträngning.

    1. Samma hos oss (fast TVn är jag varken intresserad av eller kunnig på så den får mannen sköta om han vill ha en) vilket även gör mig till ansvarig för familjens mobiler, plattor, datorer samt då som sagt: högtalarsystem och ev övriga ”smarta lösningar”.

  2. Inget ont om Sonos goda tanke med användarvänlighet (ALLTING som görs för användarna BÖR vara användarvänligt per automatik, annars har man misslyckats som tillverkare) för ”just kvinnor” men jag ror nog ändå problemet ligger i könsrollerna och skilnaderna i uppfostran snarare än i hur pass ”användarvänliga” prylarna är. Det börjar redan i barnkammaren… Bra du uppmärksammar detta hur som =)

    1. Ah jag kanske uttryckte mig slarvigt. Sonos gör sina prylar användarvänliga pga precis som du säger, en självklarhet (men är ju knappast det för all teknik tyvärr men är helt på ditt spår här). Precis som du säger ligger ju knappast problemet i användarvänligheten då utan något annat: normer. Så vi är helt överens! 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SÖK

Guider, tips och fördjupande insikter om teknik, internet och sociala medier.

Som prenumerant får du nya inlägg direkt till din inkorg cirka en gång i veckan. Gratis och avsluta när du vill. 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är kommunikatör, teknikjournalist och föreläsare.

Teknifik är för dig som är kreativ, engagerad och nyfiken…

… och trött på att känna att tekniken i ditt liv känns tråkig, krånglig och svår. 

Börja prenumerera

Teknifik är ett nyhetsbrev och en blogg. Som prenumerant får du ett nytt inlägg till din inkorg cirka en gång i veckan. Hela arkivet hittar du här på Teknifik.se.

Tre populära inlägg just nu

Klicka vidare för lästips!
En guide till det nya sociala mediet som alla pratar om! Är det värt att gå med?
Här är steg-för-steg vad du ska göra och hur du undviker att det händer (igen)!
Bli fri från skräp och en överfull inkorg!