I dag är det 8 mars, internationella kvinnodagen, en dag att uppmärksamma kvinnors kamp för mänskliga rättigheter och ett jämställt samhälle (bland annat). Eftersom det infaller på en poddtisdag vill jag ägna det här inlägget åt vikten av att lyssna.
Det är väldigt vanligt idag att vi bara kör på i våra egna cirklar, i våra egna bubblor och tänker att våra känslor och erfarenheter är talande för samhället i stort. T.ex: ”Jag har aldrig upplevt sexuella trakasserier på min arbetsplats – det måste betyda att kvinnor som påtalar detta ljuger, överdriver eller saknar humor”. Eller ”JAG har aldrig våldtagit någon – därför tänker jag bli kränkt och ledsen om någon säger att det är ett problem att män våldtar”.
En av de viktigaste delarna för att vi ska kunna uppnå ett jämställt samhälle är att vi faktiskt lyssnar! Lyssnar på när kvinnor berättar om sina upplevelser, när forskare berättar om sin forskning, när organisationer berättar om sina utredningar och så vidare.
Jag är kvinna men jag har varit förskonad från många upplevelser av hur ojämställt vårt samhälle är i mitt eget liv. Det kan bero på att jag är vit, att jag växt upp i medelklassen, att jag växt upp på landet, att jag haft en trygg familj, att jag identifierar mig med det kön jag tilldelades vid födseln, att jag är hetero eller att mitt namn är ”svenskklingande”. De här sakerna är ingenting jag varken jobbat för eller förtjänat – det är något jag bara har – vilket är varför det kallas för privilegier. Samhället är format utifrån att de här sakerna jag beskrivit ovan är ”norm”, alltså det normala och självklara, och därför har jag fått det lättare utifrån det. Även fast jag varken vill eller förtjänat det så är det så.
Jag skulle kunna blunda för mina privilegier och helt enkelt tillskriva alla mina framgångar till mig själv, min egen förmåga, att jag kämpat istället för att ”gnälla” och så vidare. Men det tänker jag inte göra. Självklart är jag stolt över mig själv, det jag kan och det jag gör. Men jag är också medveten om att jag inte kan tänka att ”kan jag så kan alla” och att mina upplevelser skulle kunna ligga som grund för en uppfattning att samhället är jämställt, att alla har samma möjligheter och att feminism är helt onödigt.
Hänger ni med på vad jag menar?
För att kunna se bortom sig själv i vardagen är det viktigt att lyssna! Lyssna på transpersoners upplevelser, lyssna på personer med annan sexuell läggning än din egen, lyssna på personer som rasifieras, lyssna på personer som utsätts för rasism, lyssna på personer som diskrimineras pga funktionsvariationer, lyssna på personer som kommit hit från andra länder, lyssna på personer som diskrimineras pga sin religion eller kultur, lyssna på kvinnor som utsätts för diskriminering på grund av kön, lyssna på kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp eller fysiskt och psykiskt våld – LYSSNA LYSSNA LYSSNA!
Podcasts är, precis som många andra populärkulturella uttrycksformer, ofta gjorda av (vita) män. Men här kommer några tips på bra poddar du kan lyssna på denna 8 mars:
Hämndens timme – med Judith Kiros och Mireya Echeverría Quezada
En podcast om politik, kultur och häxkraft.
Länk
En varg söker sin podd – med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.
En podcast om kultur och samhälle.
Länk
ARGA FLICKOR – med Wendy Francis och Nora Dome Nelson
Ett program från Stockholms lokalradio där programledarna träffar intressanta gäster, inspiratörer, aktivister m.m.
Länk
P1 dokumentären ”Svart lucia” av Måns Mosesson
”Svart lucia är berättelsen om Astrid Cederlöf, den adopterade flickan som 14 år gammal blev trakasserad och mobbad – för att hon var lucia i tv.”
Länk
Söndagar med Stina Wollter med Jyothi Svahn
Jyothi Svahn har under lång tid under namnet ”En stenhård jävla brud” spridit feminismpepp, anti-rasism och viktig kunskap om adoption och hur det är att vara adopterad i Sverige idag.
Länk
Söndagar med Stina Wollter med ”The MegaBitch”
Johanna, aka ”The MegaBitch”, delar på sociala medier med sig av det helvete det ofta innebär att vara transkvinna i Sverige idag.
Länk
Pilot – the morning show
Stephanie Foo är reporter på ”This american life” och jobbar aktivt mot att bryta upp normer. I hennes egna podd-project ”Pilot” har hon gjort det här briljanta avsnittet som är en parodi på ett vanligt morgonprogram där de pratar om julen på samma sätt som vi ofta behandlar andra religioners högtider. Briljant!
Länk
FATTA-podden
Med Ida Östensson och Vanessa Marko om hur och varför de startade FATTA och varför det är viktigt med samtycke.
Länk
FATTA man ”Det börjar med mig”
FATTA har också startat en organisation av män – för män – som vill jobba emot destruktiva mansnormer i samhället.
Länk
Det här var några tips men fortsätt gärna att fylla på i kommentarerna!
#8
4 reaktioner på ”8 mars: lyssna på kvinnor!”
Tack för toppentips! Du har verkligen helt rätt i att lyssnandet är enormt viktigt!
Åh, spana in mig på nyheterna igår förresten 😉 Jag är med på aktuellt 21 minuter in i programmet om 8 mars!
Jasså minsann! Det får jag göra. SVT nyheterna eller?
Yes, på aktuellt 🙂
Pingback: Vem kontrollerar tekniken hemma hos mig? - Teknifik