Nej, Google Drive ska inte läggas ned (2019)

Det har uppstått lite förvirring kring vissa grejer gällande Google +, Google Drive och vad som ska läggas ned och inte. Därför känner jag att innan allt för mycket panik utbryter är det bäst att vi reder ut det hela.

Dela gärna den här videon från min Facebook-sida om du sett många som stressats upp av detta rykte.

Google lägger ned Google +

Vad är Google +, kanske du undrar nu. Jo men det är ju just det… det är Google väldigt misslyckade försök att skapa ett eget socialt medie, typ som ett eget Facebook.

Google + har varit en riktig surdeg i Googles produktkatalog under lång tid och därför har de bestämt sig för att lägga ned den nu. Alla som har ett konto på Google + (t.ex. jag, fråga inte varför) har fått massa mail om detta, varningar att man ska ladda ned sitt innehåll och så vidare.

► Läs mer: Få ordning på dina digitala bilder: backup, molntjänster och system

Google + påverkar inte Google Drive

Nedläggningen av Google + kommer inte påverka Google Drive, Gmail, G suite eller någon annan Google-tjänst.

Så till dig som just nu fick panik över alla filer du lagrat i molnet och trodde du behövde flytta: sitt lugnt i båten. Ta ett djupt andetag. Allt är lugnt. Du behöver inte göra någonting alls.

Google + kommer läggas ned och de allra flesta av oss kommer inte märka ett endast dugg.

► Läs mer: 16 Google-tjänster du borde känna till

Hur jag tror ryktet startades

Så hur kom det är jobbiga ryktet ens att spridas? Jag har en teori!

Någon fick ett mail om att Google + skulle läggas ned och fick panik och googlade för att se vad det handlar om. Personen fick då upp massa gamla artiklar från 2017 om att Google i mars 2018 (detta har alltså skett redan och för nästan ett år sedan) valde att lägga ned dator-apparna till PC och Mac för Google Drive.

Det var alltså appar man kunde ladda ned till sin dator för att använda Drive via dem istället för via webbläsaren. Det var uppenbarligen inte jättepoppis och därför valde Google att lägga ned den tjänsten och bara ha Google Drive via webbläsaren.

Den här gamla nyheten tror jag dessa personer i sitt lite småstressade tillstånd tolkade som att Google Drive skulle läggas ned. Vilket sedan fick dessa personer att sprida vidare paniken via Facebook för att “hjälpa” andra att tömma sina Drives innan det “var försent”.

Lätt hänt men tyvärr massa stress och panik helt i onödan.

Så, hoppas detta inlägg kan lugna dig som sett det här ryktet florera.

Om du gillade det här inlägget så får du gärna visa det genom att klicka på hjärtat, så jag vet vad jag ska göra mer av!

4

Har innehåll jag skapat lärt dig något nytt, inspirerat dig eller löst något av dina teknikproblem?

På medlemsplattformen Patreon kan du stötta mitt arbete genom att bli månadsgivare så jag kan fortsätta skapa innehåll som det här. Där finns även medlemsskapet Teknifik Academy där du får live-webinars varje månad, TechSupport och mycket mer!

Teknifiks Mailklubb

Du kan också helt gratis skriva upp dig på min mailklubb. Då får du mitt mailutskick direkt i inkorgen någon gång i månaden med tekniktips, guider och uppdateringar om vad jag jobbar på.

(Visited 314 times, 1 visits today)

7 kommentarer

 1. Pernilla Eidlund 6 februari, 2019 at 17:02

  Hej och tack för förtydligande! Blir ändå osäker på vad som gäller med Google photo? Har alla mina bilder sparade där?.

  Reply
 2. Pernilla Eidlund 6 februari, 2019 at 17:05

  Hej och tack för förtydligande! Blir ändå osäker på vad som gäller med Google photo? Jag har alla mina bilder sparade där.

  Reply
 3. Trail & Inspiration 8 februari, 2019 at 09:14

  Eum… Så mitt “google-konto” (där androiden säkerhetskopierat foton t.ex.) den förblir orörd…?
  (Blev helt nojig när jag fick mailet häromdagen). Hehe!

  Reply
 4. Karl 9 februari, 2019 at 22:38

  Hej! Tack för detta klargörande. Det har varit lite av en djungel för att hitta info om detta. Tycker personligen att Google borde vara bättre på att kommunicera ev. förändringar, men samtidigt är det tur att du benar ut frågetecknen.

  Tack för Sveriges bästa blogg inom det digitala. Keep it up!

  Skulle vara jättekul att få lite input på vad du tror om Digital Signage i framtiden. Själv verksam inom det (https://www.wevju.se/)

  mvh Karl

  Reply
  1. Elin Häggberg // Teknifik 9 februari, 2019 at 22:52

   Ja jag tror de underskattade hur mycket förvirring detta med nedläggningen av G+ skulle skapa för gemene användare. Särskilt eftersom de hållit på och ”tvingat” alla att ha en profil där som de nu berättar kommer tas bort. Fattar ju att alla blir nojiga.

   Men tack hörru, vad fint! ?❤️ Ska kolla in har dålig koll på digital signage.

   Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *