Driva eget företag – så hittar du tips och hjälp på Verksamt.se/orebrolan


Vill ni veta något riktigt kul? Ett av årets mål som jag äntligen kunnat checka från listan?
Jag har startat AB! ?
Jajamensan, ni kan nu officiellt titulera mig Elin Häggberg, VD för Teknifik AB. Det känns som att både jag och mitt företag växt upp. Först flyttade vi hemifrån till kontoret och nu har vi tagit steget vidare till aktiebolag.
Sedan 2012 så har jag drivit enskild firma. Från början med tjänster inom webbdesign och grafisk design som extraknäck. När jag startade bloggen började jag också göra om verksamheten i firman mot min bloggbusiness med samarbeten, mediemedverkan, konsultuppdrag och föreläsningar.

VIDEO: Välkommen till ”en vanlig dag” på Teknifik AB + mina bästa Verksamt.se/orebrolan-tips


Så varför AB nu? Jo för att jag vill ha mer struktur. När man har enskild firma så är ju företaget och jag som person samma sak. Det är absolut smidigt på sitt sätt, särskilt i början, men i längden blir det lätt lite förvirrande. Särskilt när man driver företaget på heltid. När man startar aktiebolag så blir liksom företaget separerat från en själv och sen anställer man sig själv istället.
För egen del så kände jag att det är skönt att få lite mer ordning och reda, vilket jag får med aktiebolaget. Ekonomin blir tydligare, jag får en riktig lön utbetald och det lönar sig också ekonomiskt när man kommer upp i en viss omsättning. Att ha den strukturen på plats underlättar också om man vill växa och utveckla företaget ytterligare, till exempel med anställda.

Verksamt.se samlar allt du behöver veta för att starta och driva företag

Jag är jätteglad att Region Örebro län hörde av sig om att göra ett samarbete om verksamt.se/orebrolan – för Verksamt är verkligen mitt go-to-ställe när det gäller att fixa grejer med mitt företag. Eller bara söka info om saker och ting.
Verksamt.se är en sajt där myndigheterna Bolagsverket, Tillväxtverket, Skatteverket och Arbetsförmedlingen samlat information och samordnat e-tjänster för alla som funderar på, ska starta eller driver eget företag.
Något som är superviktigt som egenföretagare är ju att man får stöd och hjälp. Alltså jag kan inte understryka detta tillräckligt – det finns SÅ mycket hjälp att få! Kurser, gratis rådgivning, ekonomiskt stöd, mötesplatser, inspiration med mera.
Där är de regionala sidorna på Verksamt.se verkligen guld. Jag bor ju som ni vet i Örebro och på min lokala sida kan jag till exempel söka efter rådgivare utifrån mina behov och önskemål. Jag kan även hitta ett kalendarium över alla kurser och seminarier som anordnas.
Så oavsett om du har ett företag idag eller funderar på att starta ett så finns det massor med vägledning och hjälp att få. Samhället behöver fler företag så därför satsas det massor med resurser på att stötta dem som vill eller redan har dragit igång.

Ta över världen – börja exportera

Med internet och sociala medier är det ju väldigt lätt idag att hitta kunder internationellt. En bra idé eller produkt kan ju gå från litet och lokalt till stort och globalt på helt nya sätt. Men det luriga är ju vad som gäller med alla lagar och regler?
Om du har börjat producera hållbart tillverkade skor till exempel och ett av dina Instagram-inlägg går viralt. Så plötsligt börjar inköpare höra av sig från massa olika länder – vad gäller då? Hur ska man skriva avtal?
Det är prick sånt här som Region Örebro (eller din lokala region) vill hjälpa dig med. De har en hel sida med stöd och inspiration för dig som vill eller är i gång med att börja exportera.
Kommer ni ihåg min och min polares nu mer helt sovande (eventuellt nästan begravda) startup-idé? Tanken med den var att i förlängningen också jobba med produktion av produkter och export. Kanske borde jag plocka upp den igen snart…? Ibland känner jag att det vore kul att ha lite mer fysiska grejer att jobba med. Idén lever fortfarande i mitt huvud iallafall och jag skriver små att göra-listor då och då som jag tänker att jag ska ta tag i när jag ”har tid” (det vill säga när jag prioriterar annorlunda).

Några saker jag använt Verksamt till

I dag så är det ju väldigt lätt att ”halka in” på det här med företagande. Så var det ju för mig. Jag lärde mig webbdesign och grafisk design själv genom tutorials och plötsligt ville vänner och bekanta anlita mig för olika tjänster.
Så när jag då skulle starta min enskilda firma hade jag absolut noll koll på vad det ens innebar att starta företag. Hur gör man? Vad behövs?
Ungefär så kände jag med det här med att starta aktiebolag också. Det känns superkrångligt och svårt i mitt huvud. Men när man väl kommer in på Verksamt så är det väldigt enkelt.

Så funkar det att starta eget på Verksamt.se

 • Gå in på verksamt.se
 • Logga in med ditt BankID
 • Det första du möts av är en länk som säger ”registera företag eller förening”. Sen är det bara att klicka sig vidare. Allt du behöver göra och allt du behöver veta finns där. Mycket är också ifyllt på förväg utifrån ”hur det brukar vara”, sjukt smidigt.

Stöd i olika delar i företagsresan

Verksamt.se är uppbyggt efter din företagsresa med flikarna: fundera, starta, driva, utveckla och avveckla. Samt e-tjänster.

 • Under Fundera hittar du till exempel e-tjänsten ”Skapa en affärsplan”, om det känns för svårt kan du enkelt få hjälp av en rådgivare. Där finns också massor av information om att starta och driva företag, så ett självklart första stopp på din företagsresa.
 • Klickar du på Starta hittar du info om olika företagsformer, som skillnaderna mellan AB och Enskild firma. Där finns också hjälp med att hitta finansering och en checklista för vad du behöver göra när du startar.
 • Driva finns allt du behöver veta om att anställa (inklusive en kalkylator för att räkna ut kostnaden), info om ekonomi, skatter, avgifter, GDPR och mycket mer.
 • När du vill Utveckla hittar du bland annat hjälp med export, import och hur du ändrar bolagsform.
 • Avveckla är fliken där du hittar info om hur du säger upp personal, avvecklar verksamheten, säljer bolaget och så vidare. Kan ju vara skönt att läsa på förhand om du (som jag) oroade dig mycket för vad som händer om du inte vill ha företaget längre, blir anställd på heltid eller om allt går åt skogen. Oftast är det ju inte så dramatiskt som man föreställer sig i sitt huvud.
 • E-tjänster är den delen av verksamt.se som jag använder mest. Där kan du till exempel ändra uppgifterna som styr vilken skatt du betalar i ditt företag, dina SNI-koder (som berättar vilken verksamhet du har i företaget, man kan ha massa olika och det gör inget om de inte stämmer perfekt) och det finns kalkylatorer för prissättning eller vad som ska stå på en faktura.

Vad händer härnäst i min företagsresa med Teknifik?

Just nu är jag ju i uppstartsfasen igen, eftersom Teknifik AB är som ett helt nytt företag. Eller det är faktiskt ett nytt företag. Min enskilda firma ska avvecklas när AB:t är helt igång. Det känns så inspirerande och kul för nu har tankarna verkligen gått i gång på hur jag vill fortsätta utveckla min business.
Till exempel funderar jag på att kanske anställa en assistent på deltid. Det skulle vara en investering, absolut, men precis som med kontoret så tror jag på att investera även om det känns läskigt. För det tar dig vidare och öppnar upp för nya möjligheter. Att kunna lämna över lite uppgifter till någon annan skulle frigöra mer tid för mig att göra det jag verkligen vill göra, nämligen skapa innehåll och utveckla framåt.
Sen har jag massor med idéer som snurrar kring nya projekt, olika typer av intäktskällor, produkter och samarbeten med andra. Så nu ska jag gå in på Verksamt och göra en checklista över allt jag ska fixa för mitt nya AB och även räkna på vad det skulle kosta med en assistent. ✌️

Mina bästa tips för dig som vill starta eller redan startat eget företag

 • Ta hjälp så snabbt som möjligt – då slipper du spendera onödig tid på att fundera, tveka och tvivla.
 • Kolla upp vilka resurser som finns lokalt – din kommun, region och hela samhället vill verkligen stötta dig i din företagsresa. Du måste bara berätta att du finns!
 • Sök dig vidare om det inte känns rätt – alla rådgivande organisationer kanske inte fattar din affärsidé. Alla har verkligen inte fattat min idé med att starta en teknikblogg. Låt inte det stoppa dig! Om du tror på din idé så kommer andra också göra det så småningom. Leta vidare tills du hittar stödet du behöver!
 • Hitta andra entreprenörer att snacka med – för du kommer behöva bolla prissättning, utveckling, tvivel, ekonomisk ångest och bokslutsstress. Hitta någon som är i en liknande situation som du och stötta varandra. Föräldrar, syskon och partners är sällan rätt person för just dessa saker.
 • Sluta aldrig inspireras, lära dig mer och utvecklas – det är lätt att man fastnar i det dagliga snurret när man driver eget och tappar helikopterperspektivet. Så zooma ut ibland, dröm framåt, gå på ett inspirerande event, nätverka med andra. Det ger energi och fokus!
 • Var en bra chef till dig själv – fira dina framgångar, även de små. Köp en liten flaska bubbel eller något annat gott att alltid ha kylen för dessa tillfällen. ? Dra ihop en AW med andra egenföretagare eller vänner och berätta något du lyckats med! Ta en sovmorgon. Ta en långlunch.

Om du har frågor om att starta och driva eget eller bara glada hejarop för att jag är VD nu (tjoho! ?) – lämna dom här nere i kommentarerna, tack! ?

18 reaktioner på ”Driva eget företag – så hittar du tips och hjälp på Verksamt.se/orebrolan”

 1. Wow! Heja heja! Började lyssna på din podd när den kom och nu verkar det inte finnas någon återvändo. Älskade din minisode om din företagsresa, så spännande. Är själv i uppstart med enskild firma och det är ju verkligen tusen saker. Hjälp.
  Hurra för Teknifik AB!

 2. Hejja dig! Du har fått stå förebild för mig när det kommer till att peppa sig att starta eget. Nu är jag kanske snart där! Håller med om att det finns mycket hjälp att hämta. Jag har gått på Almis små seminarier om att starta eget nu under hösten. Jättebra nätverkande och peppande. Även Nyföretagarcentrum har kostnadsfria kurser.
  Tack Elin och grattis på födelsedagen !

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

SÖK

MAIL

Du hänger på 2000 + prenumereranter och får ett utskick med uppdateringar, tekniktips, trender och nyheter från mig. Helt gratis, avsluta när du vill. 💖 

ELIN HÄGGBERG

Hej och välkommen till Teknifik!

Jag heter Elin Häggberg och är journalist, medievetare och teknikälskare.

Teknik ska inte vara krångligt och svårt!

Min drivkraft är att hjälpa dig få ett roligare och enklare digitalt liv.

Här kommer några favoritinlägg att börja med

Klicka på rubriken för att komma till inlägget. Kul att du är här!
Enkla knep du kan börja med redan idag
Tips, hacks och bra grejer att veta.
Lär dig allt om de färgglada figurerna
Låt mig hjälpa dig med din Insta-fundering